L'enfant et les sortilèges (opera)

Componist: Maurice Ravel

Librettist: Sidonie-Gabrielle Colette

Première: 21-03-1925 te Monte Carlo

Korte inhoud

De hoofdfiguur in deze sprookjesachtige opera is een verwend en ondeugend kind dat zijn verdiende loon krijgt als eerst de voorwerpen uit het huishouden om hem heen – de sofa, de leunstoel, de klok, zelfs zijnsommenboek – plotseling tot leven komen en wraak zweren voor al het kattenkwaad dat de jongen heeft uitgehaald.

Toelichting

Ravel schreef twee opera’s. De eerste, L’heure espagnole, is een komedie in één akte vol kostelijke ritmische vitaliteit en fraaie orkestkleuren. Zijn tweede werk is de korte fantasie-opera L’enfant et les sortilèges is het resultaat van een samenwerking tussen Maurice Ravel en librettist Sidonie-Gabrielle Colette. Hoewel zij al in 1918 aan het werk begonnen, duurde het nog tot 1925 voor de opera in Monte Carlo première ging.

Van de ongeveer twintig solozangers zijn er maar enkelen die een menselijke rol zingen, de anderen zijn dieren of voorwerpen als een klok en een theekopje. Het verhaal is dat van een kind dat zijn huiswerk niet wil maken en uit woede zijn spullen kapot maakt en zijn huisdieren pest. Hierop komen alle voorwerpen tot leven om zich te beklagen over de vernielzucht van het kind. In de tuin keren ook de dieren en planten zich tegen het kind. Pas wanneer hij de wonden van de eekhoorn verzorgt, krijgen de andere dieren medelijden met het kind. Ze besluiten het gewonde kind nu te helpen door het toverwoord, dat het kind eerder gebruikte, te roepen: “Mama!”. Ravel schreef een opera die bestaat uit een groot aantal tablaux, vol verfijnde en haast magische gevoeligheid en scherpzinnigheid waarin raffinement, fantasie en pret hand in hand gaan. De muziek is heel divers en varieert van jazz tot foxtrot, met tussendoor nog een ragtime, een polka, een miauwduet en een wals. Tot slot klinkt een koraal.