Bekijk al onze blogs

donderdag 10 oktober 2019

Kerst in Boedapest

Er gaat een bijzondere aantrekkingskracht uit van Boedapest in de winter, vooral rond de kerstdagen. Natuurlijk ligt de stad vaak gehuld in de nevelen van het koude landklimaat, zeker als men de uitkijk kiest vanaf de hoge Gellértberg en de Donau eerder een grijze waas lijkt die twee bebouwde oevers uit elkaar houdt.

Die aantrekkingskracht zit hem ook niet persé in de vele prachtige gebouwen, de theaters met grandeur, het fraaie Nationaal Museum aan de Boeda-zijde met de mooiste Hongaarse kunstwerken, de sfeer van het mondaine leven aan het einde van de 19e eeuw die hangt rond menig centraal stadskwartier.

De muziek die geboden wordt dan? Nee, integendeel…

Zicht op Boedapest en het Parlement
Zicht op Boedapest en het Parlement

Stad van een droom

Voor mij was Boedapest vroeger vooral de stad van een droom, van een reis naar het avontuur. Laatst vond ik weer het oude visitekaartje van een Hongaars restaurant in de Eindhovense Kerkstraat, “Puszta” geheten, waar die droom ooit begon. Ik bezocht het etablissement met mijn vader als kind en zoals in de mooie tijden van weleer speelden er een paar Hongaarse musici. De violist was duidelijk bedreven en had al decennia opgetreden, zijn dochter aan de piano had behoorlijke moeite hem te volgen. Tussen de dinergangen door nam mijn vader, voor wie het repertoire gesneden koek was, daarom haar taken waar. Prompt volgde een uitnodiging om met de violist te komen spelen in het beroemde hotel Royal in Boedapest, waar vóór de oorlog nog het grote zigeunerorkest van Imre Magyári, mijn naamgever, had opgetreden! Ik begon maar vast met het opbouwen van enige Hongaarse woordenschat uit een reisgids; niet voor niets, al zou dat pas véél later blijken, want het aanbod tóen werd geen contract…

Matyáskerk
Matyáskerk

Zelf optreden

Aardig wat jaren later was Boedapest de stad waar ik zelf optrad, op mooie locaties zoals het Lisztmuseum, de woning van Béla Bartók, zelfs met een heel orkest buiten op het plein in het prachtige neo-gotische Vissersbastion.  Daar bevindt zich ook de Matyáskerk, wat kerkarchitectuur betreft een van mijn favoriete gebouwen in Europa – vooral dankzij het interieur en dat ene diepe niet-centrische raam.

Al snel volgde Boedapest als reisbestemming met muziekliefhebbers, in mijn rol als reisleider – ha, de geleerde woordjes kwamen van pas! Vooral het lentefestival maakte indruk, met prachtige concertlocaties, met internationale en Hongaarse topmusici en beslist niet alleen doorsnee-repertoire.

De burcht van Boeda in de sneeuw
De burcht van Boeda in de sneeuw

Boedapest met kerst

Maar elf jaar geleden waren we voor het eerst in Budapest met kerst . De meest wonderlijke ervaring werd op 24 december rond half twee ’s middags ons deel: de stad werd stil, de Boedapesters verlieten de straten, op weg naar familie in de regio of naar een buitenhuisje om het feest huiselijk te vieren, de winkels dicht, de restaurants dicht. Het verstommen van winters Budapest was eigenlijk een van de meest wonderlijke muzikale ervaringen, want wanneer maak je nu mee dat in een wereldstad de klanken zo nadrukkelijk wegebben om pas de volgende dag weer licht op te komen zetten? Het is een reis waard om dat te beleven…

En op Eerste Kerstdag?  De theaterdeuren gaan weer open en er klinkt vertrouwde muziek, in grootse stijl; het zou in deze stad ook niet anders kunnen.

Lees hier meer over de kerstreis naar Boedapest.

  • Zoek op gerelateerde categorieën:
  • Deel dit artikel met anderen:
Reisideeën
Bekijk al onze blogs

Over auteur Harry-Imre Dijkstra

Harry-Imre Dijkstra

Harry-Imre Dijkstra is een multitalent. Hij is musicus, docent aan een muziekschool, reisleider bij MUSICO Reizen, componist, interviewer, (hoofd)programmeur radio en schrijver. Hij is de reisleider met de langste staat van dienst: al meer dan 15 jaar begeleidt hij voor MUSICO reizen.

Alle artikelen van deze auteur