Festspielhaus, Baden-Baden

Festspielhaus, Baden-Baden

Yannick Nézet-Seguin

Yannick Nézet-Seguin (Foto: Chris Lee)

Trinkhalle, Baden-Baden

Trinkhalle, Baden-Baden

Park in Baden-Baden

Park in Baden-Baden

Daniil Trifonov

Daniil Trifonov

Brahmshaus, Baden-Baden

Brahmshaus, Baden-Baden

Baden-Baden, Duitsland
02 november 2023 t/m 06 november 2023
Baden-Baden
Rachmaninov Festival

• Afsluiting Rachmaninovjaar in het befaamde Festspielhaus van Baden-Baden
• Concerten met Rachmaninovs 'eigen' Philadelphia Orchestra
• Met dirigent Yannick-Nézet Seguin & pianist Daniil Trifonov
• Boeiende excursies in Baden-Baden en het Schwarzwald
• Verblijf in het uitstekende Hotel am Sophienpark in het statige kuuroord
Kijk hier naar de video van Wouter Schmidt over het Rachmaninov Festival in Baden-Baden

Volgeboekt  
Basisreissom: € 1.595,00

Donderdag 2 november reizen we via de diverse opstapplaatsen in Nederland per touringcar naar Baden-Baden. Onderweg verzorgt uw reisleider een eerste muziektoelichting. Aan het eind van de middag nemen we onze intrek in het stijlvolle en centraal gelegen viersterren Hotel am Sophienpark. Vanavond dineren we gezamenlijk in het restaurant van het hotel.

Vrijdag 3 november krijgen we een rondleiding door Baden-Baden onder leiding van een plaatselijke gids. Oorspronkelijk was deze stad een zomerresidentie van de Europese hoogadel. Nog altijd kent de stad een luxe uitstraling, mede dankzij de ruime en in de natuur gelegen huizen, wegen en parken. Na een koffiepauze bezoeken we de Sammlung Frieder Burda. Als zoon van een rijke uitgever groeide Frieder Burda op in een huis vol kunst, met name van Duitse expressionisten. Na het overlijden van zijn vader heeft Frieder Burda zich geheel gericht op de kunsten. Hij vulde de verzameling van zijn familie verder aan, waarbij hij het accent heeft gelegd op het abstract expressionisme uit Amerika, de Duitse kunst na 1960 en de late werken van Pablo Picasso. Maar ook ontwikkelingen in de hedendaagse kunst worden nauwlettend gevolgd. Aan het begin van de 21e eeuw ontwierp architect Richard Meier voor de collectie een stijlvol museum aan de Lichtentaler Allee. U luncht op eigen gelegenheid en de verdere middag is ter vrije besteding. Voordat wij ons voor het eerste concert naar het Festspielhaus begeven, dineren wij gezamenlijk in een sfeervol restaurant. Tijdens het concert maakt voor de pauze meesterpianist Daniil Trifonov voor het eerst zijn opwachting bij ‘The Philadelphians’ en brengt Rachmaninovs Vierde Pianoconcert ten gehore. Na de pauze staat de geliefde Tweede Symfonie op de lessenaar van het orkest, dat bij alle concerten hier in Baden-Baden onder leiding staat van hun geliefde chef-dirigent, Yannick Nézet-Seguin.

Zaterdag 4 november neemt uw reisleider na het ontbijt de komende twee concerten met u door tijdens een uitgebreide muziektoelichting in een zaaltje van het hotel. Hierna begeven wij ons naar de voormalige villa van Johannes Brahms. De componist kwam jaren achterelkaar in de zomer naar Baden-Baden. Baden-Baden was midden 19e eeuw een mondain kuuroord waar zich zomers vele prinsen, tsaren en andere rijken der aarde ophielden. Maar het was ook een geliefd oord voor schrijvers en musici. De fictieve stad Roulettenburg in De speler van Dostojevski is onder meer op Baden-Baden gebaseerd. Dat mondaine leven was eigenlijk niet zo aan Brahms besteed, hij ging liever wandelen en deed in de fraaie natuur van het Schwarzwald inspiratie op voor enkele van zijn voornaamste werken. Bovendien had Clara Schumann in het nabijgelegen Lichtenthal een huis, waar zij zomers met haar kinderen verbleef. Zij en Brahms stonden elkaar zeer na. Voor beiden was het dan ook haast vanzelfsprekend dat Johannes Brahms de zomers eveneens doorbracht in Baden-Baden. In zijn kleine villa rondde Brahms zijn eerste twee symfonieën af en werkte hij onder meer aan Ein Deutsches Requiem en het Hoorntrio.
Na een gezamenlijke lunch kunnen de liefhebbers samen met de reisleiding een bezoek met rondleiding brengen aan de nabij gelegen Abtei Lichtenthal. De abdij werd in 1425 gesticht en herbergt al ruim 750 jaar een gemeenschap van cisterciënzer nonnen. De abdijkerk en de binnenplaats van het klooster zijn een bezoek meer dan waard, bovendien liggen in de Fürstenkapelle de markgraven van Baden begraven. De verdere middag is ter vrije besteding en u dineert op eigen gelegenheid. Vanavond kunt u in het Festspielhaus van een tweede optreden van Daniil Trifonov met het Philadelphia Orchestra genieten. Na de beroemde Vocalise staan immers de virtuoze Rapsodie over een thema van Paganini op het programma, waarna het concert wordt besloten met een uitvoering van de Derde Symfonie.

Zondag 5 november staat er een excursie naar het Franse Strasbourg op het programma, dat op een klein uurtje rijden van Baden-Baden ligt. Onder leiding van een gids en tijdens een boottocht ontdekt u het historisch centrum van deze bijzonder fraaie stad. Als zetel van het Europees Parlement en de Raad van Europa is Straatsburg een van de twee ‘hoofdsteden’ van Europa. De middeleeuwse stad speelt al sinds de middeleeuwen een voorhoederol. De stad beschikt over een uniek historisch erfgoed met onder meer de Cathédrale Notre-Dame, met de magnifieke Bijbelse muurschilderingen, en de middeleeuwse wijk Petit France. Tijdens de boottocht vaart u in iets meer dan een uur van het hart van de stad naar het Europees Parlement door het keizerlijke district van Neustadt. Zo kunt u Straatsburg vanuit een uniek perspectief leren kennen. Hierna heeft u nog voldoende tijd om de stad verder te ontdekken en op eigen gelegenheid te lunchen. Aan het begin van de middag keren wij terug naar Baden-Baden, waar aan het einde van de middag al het laatste concert van de reis plaatsvindt. Met de spectaculaire Symfonische Dansen en de Derde Symfonie op het programma is dit concert zowaar een grote uitdaging voor het orkest. Na het concert vindt het gezamenlijke afscheidsdiner plaats.

Maandag 6 november reizen we na het ontbijtbuffet per touringcar terug naar Nederland.

Concert
 • vrijdag 03 november 2023 Yannick Nézet-Séguin & Daniil Trifonov I
 • Festspielhaus Baden-Baden (Baden-Baden)
 • - Sergei Rachmaninov: Vierde Pianoconcert
  - Sergei Rachmaninov: Tweede Symfonie

 • Uitvoerenden:
  • pianist Daniil Trifonov
  • dirigent Yannick Nézet-Séguin
  • orkest Philadelphia Orchestra
 • Prijs: € 130,00
Concert
 • zaterdag 04 november 2023 Yannick Nézet-Séguin & Daniil Trifonov II
 • Festspielhaus Baden-Baden (Baden-Baden)
 • - Sergei Rachmaninov: Vocalise op. 34/14
  - Sergei Rachmaninov: Rapsodie over een thema van Paganini
  - Sergei Rachmaninov: Eerste Symfonie

 • Uitvoerenden:
  • pianist Daniil Trifonov
  • dirigent Yannick Nézet-Séguin
  • orkest Philadelphia Orchestra
 • Prijs: € 130,00
Concert
 • zondag 05 november 2023 Symfonische dansen
 • Festspielhaus Baden-Baden (Baden-Baden)
 • - Sergei Rachmaninov: Symfonische Dansen
  - Sergei Rachmaninov: Derde Symfonie

 • Uitvoerenden:
  • dirigent Yannick Nézet-Séguin
  • orkest Philadelphia Orchestra
 • Prijs: € 121,00
Hotel am Sophienpark

Hotel am Sophienpark, Baden-BadenHet historische viersterren Hotel am Sophienpark ligt in het hart van Baden-Baden en beschikt over een eigen park, elegante kamers, gratis WiFi in alle ruimtes en een groot zomerterras.

Er is een gevarieerd ontbijtbuffet beschikbaar op de 1e verdieping bij het restaurant van Hotel am Sophienpark, met uitzicht op de tuin. U kunt heerlijk tot rust komen in de koffiebar in de lobby.

In 5 minuten wandelt u van Hotel am Sophienpark naar het casino van Baden-Baden en de Caracalla Therme. In de buurt vindt u ook een golfbaan, een tennisbaan en een speeltuin.

De ruime kamers van het Hotel am Sophienpark zijn voorzien van een bureau, een kabel-tv en geluiddichte ramen. Sommige kamers beschikken over een balkon.

Basisreissom per persoon met vertrek op donderdag 02 november 2023 € 1.595,00
Eenpersoonstoeslag € 180,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Yannick Nézet-Séguin & Daniil Trifonov I (03 november 2023) € 130,00
Yannick Nézet-Séguin & Daniil Trifonov II (04 november 2023) € 130,00
Symfonische dansen (05 november 2023) € 121,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Baden-Baden v.v. en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Hotel am Sophienpark
• 4 diners of lunches in goede restaurants, inclusief een glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam-Sloterdijk, Utrecht, Driebergen-Zeist en Arnhem (klik hier voor meer informatie over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten concerten, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Wouter Schmidt

Komende uit een muzikaal nest – mijn ouders waren beroepsmusici – heb ik al van jongs af aan de mogelijkheid gehad vrijwel wekelijks repetities en concerten bij te wonen en grote artiesten van nabij mee te maken. Deze belangstelling en interesse is gedurende de jaren alleen maar gegroeid en ik was natuurlijk voor eeuwig 'verloren', toen ik als 19-jarige conservatoriumstudent deelnam aan het Internationale Jugendfestspieltreffen in Bayreuth en vijf Wagneropera’s kon meemaken. Inmiddels heb ik Bayreuth vele malen mogen bezoeken.

Als violist heb ik ruim 20 jaar deel uitgemaakt van Het Gelders Orkest en heb ik daarnaast – omdat ik later ook nog altviool heb gestudeerd – als altist veelvuldig bij andere Nederlandse symfonieorkesten geremplaceerd en veel kamermuziekconcerten gegeven in binnen- en buitenland. In het seizoen 2015-2016 was ik bovendien werkzaam als Artistiek Manager van Het Gelders Orkest. In die hoedanigheid was ik verantwoordelijk voor de complete programmering en planning van het orkest en onderhield ik nauwe contacten met artiesten, impresario’s en directies van grote zalen en andere muziekgezelschappen. Juist dit grote netwerk komt mij nu vaak goed van pas bij mijn huidige functie bij MUSICO Reizen.

Reizen is een grote passie van mij, een passie waarvan muziek en kunst een belangrijk onderdeel vormen. Ik vind het heerlijk om mij goed en grondig op de muziekreizen voor te bereiden en een mooie combinatie te maken van concert-, theater- en museumbezoek. Door mijn beroep als uitvoerend musicus en artistiek manager ken ik de muziekwereld ‘van binnenuit’. Waar mogelijk tracht ik u dan ook in persoonlijk contact te brengen met dirigenten, zangers en andere musici tijdens de muziekreizen.

Ik vergezel u heel graag op uw reis door de muziek!