Basel

Basel

Stadhuis, Basel

Stadhuis, Basel

Fontein van Tinguely, Basel

Fontein van Tinguely, Basel

Fondation Beyeler, Basel

Fondation Beyeler, Basel

Basel, Zwitserland
27 december 2023 t/m 02 januari 2024
Basel oud & nieuw
Oud & nieuw in Zwitserland

• Opmaat van de reis: romantisch Heidelberg
• Barokopera in 18e-eeuws theater Schwetzingen
• Bijzondere opera-avond op oudejaarsavond met twee 19e-eeuwse eenakters
• Basel Museumstad: Kunstmuseum Basel, Fondation Beyeler & Musikmuseum

Gegarandeerd vertrek  
Basisreissom: € 1.925,00

Woensdag 27 december reizen we per touringcar naar Heidelberg, de oudste universiteitsstad van Duitsland met een charmante Altstadt.

Donderdag 28 decemberkrijgen we een rondleiding door Heidelberg. De stad wordt gedomineerd door het kasteel van Heidelberg. Het is een gigantische bouwer op een heuvel, met een prachtig uitzicht over de stad.
’s Avonds kunt u in het fraaie rococotheater in nabijgelegen Schwetzingen een opvoering van de barokopera Nebucadnezar van Keiser bijwonen. Telemann noemde hem ‘de grootste geest van zijn tijd’, en tijdgenoot Mattheson beschouwde hem zelfs als de beste componist ter wereld in die tijd. Reinhard Keiser is een uitstekend voorbeeld van een musicus die tijdens zijn leven in hoog aanzien stond, maar tegenwoordig nauwelijks nog bekend is. Hij schreef talrijke werken voor de Hamburgse Opera, waaronder Nebucadnezar over de koning van Babylon die aan waanzin ten prooi valt.

Vrijdag 29 december vervolgen we ons reis naar Basel, ook een heel oude universiteitsstad. Het programma van Theater Basel vermeldt vandaag Rigoletto van Verdi. Verdi en zijn librettist Piave moesten heel wat moeite doen om het drama Le roi s'amuse van Victor Hugo door de censuur goedgekeurd te krijgen. In de eerste versie hadden zij koning Frans I al vervangen door de hertog van Mantua, maar dat was niet genoeg. De vrijmoedigheid waarmee er over de liefdesperikelen werd gesproken en de vervloeking van Rigoletto waren slechts een paar van de 'problemen' die Verdi en Piave moesten oplossen.

Zaterdag 30 december krijgen we een rondleiding door Basel. De stad heeft een prachtig bewaard gebleven middeleeuwse Altstadt, met de Marktplatz en de Münsterplatz als centrale pleinen. Achter de kathedraal heeft u vanaf het Pfalz een prachtig uitzicht op de Rijn. ’s Middags bezoeken we de Fondation Beyeler. Het is een klein maar buitengewoon museum voor moderne en hedendaagse kunst, gegrondvest op de wereldberoemde privécollectie van het Zwitserse kunstverzamelaarsechtpaar Ernst en Hildy Beyeler. Het Ballett Theater Basel voert ’s avonds onder begeleiding van het Sinfonieorchester Basel twee balletten uit van Bobbi Jene Smith. Pierre ging in 2021 in première bij de Royal Danish Ballet en Marie creëert de choreografe speciaal voor het Ballett Theater Basel.

Zondag 31 december bezoeken we het Kunstmuseum Basel, dat de oudste openbare kunstcollectie ter wereld herbergt en algemeen wordt beschouwd als het belangrijkste kunstmuseum van Zwitserland.
We sluiten het jaar muzikaal af in Theater Biel, waar Le chalet suisse wordt opgevoerd. Achter deze titel gaat een bijzondere 'double bill' schuil, namelijk de eenakters Le Chalet van Adam en Donizetti's Betly. Beide opera's zijn op Jery und Bätely van Goethe gebaseerd: in de heuvels van Appenzell, waar Betly in een klein chalet woont, ontvouwt zich een zenuwslopend spel van intriges tussen de vrijheidslievende Betly, haar incognito broer Max en Daniel, die smoorverliefd is op Betly.

Maandag 1 januari gaan we naar het Musikmuseum. In een eeuwenoud, voormalig klooster herbergt dit museum een grote collectie muziekinstrumenten. Bij het Neue Orchester Basel staat aan het einde van de middag de liefde centraal - het levenselixer bij uitstek - centraal tijdens een feestelijk nieuwjaarsconcert. Als bijzonder hoogtepunt presenteren solisten van de solisten van de Weense Staatsopera de mooiste liefdesverhalen uit de operaliteratuur.

Dinsdag 2 januari rijden we na het ontbijtbuffet terug naar Nederland.

Opera
 • donderdag 28 december 2023 Nebucadnezar
 • Rococotheater (Schwetzingen)
 • Prijs: € 53,00
Opera
 • vrijdag 29 december 2023 Rigoletto
 • Theater Basel (Basel)
 • Giuseppe Verdi Rigoletto (opera)
 • Prijs: € 149,00
Ballet
 • zaterdag 30 december 2023 Marie & Pierre
 • Theater Basel (Basel)
 • Prijs: € 135,00
Opera
 • zondag 31 december 2023 Le chalet suisse
 • Theater Biel (Biel)
 • Prijs: € 88,00
Concert
 • maandag 01 januari 2024 Festliches Neujahrskonzert
 • Stadtcasino (Basel)
  • Georges Bizet: Arlesienne-Suite
  • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski : Doornroosje Suite
  • Selectie 'die schönsten Liebesgeschichten der Opernliteratur'

 • Uitvoerenden:
  • sopraan Slávka Zámečníková
  • bas Peter Kellner
  • dirigent Christian Knüsel
  • orkest Neues Orchester Basel
 • Prijs: € 67,00
Hotels Basel oud & nieuw 2023-2024

27 t/m 30 december: NH Hotel Heidelberg

NH Hotel HeidelbergHet hotel, gelegen vlakbij het historische centrum van Heidelberg, bevindt zich in de charismatische gebouwen van een gerenoveerde brouwerij.
Het hotel bevindt zich op loopafstand van de smalle, geplaveide straatjes van het oude centrum en het indrukwekkende kasteel van de stad. Op die manier combineert het op een succesvolle manier het oude en het nieuwe, en biedt het alle comfort met een moderne bemeubeling en met faciliteiten in een goed bewaard historisch gebouw.

30 december t/m 2 januari: Mövenpick Hotel Basel

Mövenpick Hotel BaselHet viersterren Mövenpick Hotel Basel heeft een terras en ligt in Basel, in het kanton Basel-Stadt, op 500 meter van het Architectuurmuseum en op 600 meter van het Kunstmuseum Basel. Tot de faciliteiten van deze accommodatie behoren een restaurant, een 24-uursreceptie, roomservice en gratis WiFi in alle ruimtes. U kunt gebruikmaken van het spa- en wellnesscentrum met een fitnesscentrum, een hamam, een sauna en een bar.

Alle kamers van het hotel zijn uitgerust met een bureau, een flatscreen-tv, een eigen badkamer, beddengoed en handdoeken. De kamers zijn uitgerust met een kluisje en sommige kamers bieden uitzicht op de stad. U vindt er ook een minibar.

Basisreissom per persoon met vertrek op woensdag 27 december 2023 € 1.925,00
Eenpersoonstoeslag € 395,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Nebucadnezar (28 december 2023) € 53,00
Rigoletto (29 december 2023) € 149,00
Marie & Pierre (30 december 2023) € 135,00
Le chalet suisse (31 december 2023) € 88,00
Festliches Neujahrskonzert (01 januari 2024) € 67,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar via Heidelberg naar Basel v.v. en vervoer ter plaatse
• 2 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren NH Hotel Heidelberg & 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Mövenpick Hotel in Basel
• 6 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist en Arnhem (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Diana Bohnenberger

Elke kunstvorm, voor mij bovenaan de muziek, is net als de natuur dé voedingsbodem voor de menselijke ziel.
De prachtige natuur van Guatemala, land van de eeuwige lente, de fascinerende Maya cultuur - geen wonder dat het land waar ik opgroeide aan de basis ligt van mijn grote liefde voor natuur en cultuur.
Maar op onverklaarbare wijze – misschien door mijn Duitse voorouders - gold mijn grootste passie van jongs af aan de klassieke muziek, iets dat in mijn directe omgeving niet voor het oprapen lag.
Ik volgde mijn innerlijke stem en kwam op 18-jarige leeftijd naar Duitsland om muziek te studeren aan twee conservatoria, blokfluit en piano. Na twee masterstudies was ik klaar voor een verandering.
Toen gaf het lot een mooie wending aan mijn leven, ik kwam door mijn huwelijk terecht in Nederland waar mijn talenten op muzikaal gebied, organisatie, talen en communicatie op hun plaats vielen bij de IJsbreker, een impresariaat, het Nederlands Blazersensemble en Combattimento Consort Amsterdam. Bij laatstgenoemde ensembles was ik productieleider en organiseerde en begeleidde ik enerverende reizen binnen Europa en, natuurlijk, naar Latijns Amerika. Gedurende al die tijd was ik actief als muziekdocente, ontwikkelde ik muziekprojecten voor het basisonderwijs en organiseerde ik in het oog lopende concertseries in De Rode Hoed in Amsterdam en in mijn eigen woonomgeving.
Ik was trots om als “medelander” een koninklijke onderscheiding te mogen ontvangen voor mijn culturele en sociale bijdrage in mijn nieuwe omgeving. “Later, als de kinderen uit huis zijn, ga ik muziekreizen begeleiden!”. Jarenlang heb ik hierop gewacht, temeer omdat reizen mijn favoriete hobby is.
Waarom muziekreizen, vraagt u zich af? In dit beroep komen al mijn liefdes samen: reizen, talen – ik beheers het Nederlands, Duits, Spaans en Engels vloeiend - en bijzondere belevenissen op basis van de goede organisatie van MUSICO Reizen. Maar bovenal: het delen van die belevenissen met mensen die net als ik van muziek, kunst en cultuur houden.
Bij het Combattimento Consort leerde ik Taco Stronks kennen, nu mede-eigenaar van MUSICO Reizen. “Later” is inmiddels “nu” geworden, na een korte opleiding tot reisleider bij IVOR. Ik verheug me erop met u bijzondere en persoonlijke ervaringen tegemoet te gaan!