Basel

Basel

Fontein van Tinguely, Basel

Fontein van Tinguely, Basel

Stadhuis, Basel

Stadhuis, Basel

Basel, Zwitserland
28 december 2022 t/m 02 januari 2023
Basel oud & nieuw
Oud & nieuw aan de Rijn

• Tussenstop in Heidelberg
• Ivor Bolton dirigeert Beethoven en Bartók
• Kunst kijken in Kunstmuseum Basel en Fondation Beyeler

 
Basisreissom: € 1.425,00

Woensdag 28 december reizen we per touringcar naar Heidelberg.

Donderdag 29 december krijgen we een rondleiding door Heidelberg. De stad wordt gedomineerd door het kasteel van Heidelberg. Het is een gigantische bouwer op een heuvel, met een prachtig uitzicht over de stad. ’s Avonds kunt u in het fraaie rococotheater in nabijgelegen Schwetzingen een opvoering van de barokopera Ulysses van Keiser bijwonen. Telemann noemde hem ‘de grootste geest van zijn tijd’, en tijdgenoot Mattheson beschouwde hem zelfs als de beste componist ter wereld in die tijd. Reinhard Keiser is een uitstekend voorbeeld van een musicus die tijdens zijn leven in hoog aanzien stond, maar tegenwoordig nauwelijks nog bekend is. Hij schreef talrijke toneelwerken voor de Hamburgse Opera, maar zijn opera Ulysses werd geschreven voor Kopenhagen ter gelegenheid van de verjaardag van de koning.

Vrijdag 30 december vervolgen we ons reis naar eindbestemming Basel. ’s Middags bezoeken we de Fondation Beyeler. Het is een klein maar buitengewoon museum voor moderne en hedendaagse kunst, gegrondvest op de wereldberoemde privécollectie van het Zwitserse kunstverzamelaarsechtpaar Ernst en Hildy Beyeler. Het programma van Theater Basel vermeldt vandaag de ‘double bill’ De wonderbaarlijke mandarijn en Hertog Blauwbaards Burcht. Regisseur Christof Loy combineert twee belangrijke symbolistische werken van Bartók. Ivor Bolton, chef-dirigent van hetI Sinfonieorchester Basel, dirigeert voor de eerste keer een operavoorstelling in Theater Basel.

Zaterdag 31 december krijgen we een rondleiding door Basel. De stad heeft een prachtig bewaard gebleven middeleeuwse Altstadt, met de Marktplatz en de Münsterplatz als centrale pleinen. Achter de kathedraal heeft u vanaf het Pfalz een prachtig uitzicht op de Rijn. We sluiten het jaar muzikaal af in Theater Biel, waar Die Sieben Todsünden wordt opgevoerd. Dit ‘ballet chanté’ was het laatste gezamenlijke project van Kurt Weill en Bertolt Brecht. Beiden waren uit Duitsland gevlucht. Voor zijn bijdrage aan diens nieuwste project kwam Brecht korte tijd over uit Zwitserland naar Parijs waar Weill verbleef.

Zondag 1 januari bezoeken we het Kunstmuseum Basel, dat de oudste openbare kunstcollectie ter wereld herbergt en algemeen wordt beschouwd als het belangrijkste kunstmuseum van Zwitserland. Muzikaal kunt u het nieuwe jaar openen met de Negende Symfonie van Beethoven in Theater Basel. Ivor Bolton dirigeert het Sinfonieorchester Basel en het Chor des Theater Basel, met als solisten onder meer sopraan Adela Zaharia en bas André Morsch.

Maandag 2 januari rijden terug naar Nederland.

Opera
 • donderdag 29 december 2022 Ulysses
 • Rococotheater (Schwetzingen)
 • Prijs: € 39,00
Opera
 • vrijdag 30 december 2022 De wonderbaarlijke Mandarijn/Blauwbaards Burcht
 • Theater Basel (Basel)
 • Béla Bartók Hertog Blauwbaards Burcht (opera)
  Béla Bartók De wonderbaarlijke mandarijn (pantomime)
 • Prijs: € 138,00
Muziektheater
 • zaterdag 31 december 2022 Die sieben Todsünden
 • ()
 • Kurt Weill Die sieben Todsünden (muziektheater)
 • Prijs: € 79,00
Concert
 • zondag 01 januari 2023 Beethoven IX
 • Theater Basel (Basel)
 • Ludwig van Beethoven Symfonie nr 9 in d, op. 125 (symfonie)
 • Prijs: € 120,00
Hotels Basel oud & nieuw 2022-2023

28 t/m 30 december: NH Hotel Heidelberg

NH Hotel HeidelbergHet hotel, gelegen vlakbij het historische centrum van Heidelberg, bevindt zich in de charismatische gebouwen van een gerenoveerde brouwerij.
Het hotel bevindt zich op loopafstand van de smalle, geplaveide straatjes van het oude centrum en het indrukwekkende kasteel van de stad. Op die manier combineert het op een succesvolle manier het oude en het nieuwe, en biedt het alle comfort met een moderne bemeubeling en met faciliteiten in een goed bewaard historisch gebouw.

30 december t/m 2 januari: Mövenpick Hotel Basel

Mövenpick Hotel BaselHet viersterren Mövenpick Hotel Basel heeft een terras en ligt in Basel, in het kanton Basel-Stadt, op 500 meter van het Architectuurmuseum en op 600 meter van het Kunstmuseum Basel. Tot de faciliteiten van deze accommodatie behoren een restaurant, een 24-uursreceptie, roomservice en gratis WiFi in alle ruimtes. U kunt gebruikmaken van het spa- en wellnesscentrum met een fitnesscentrum, een hamam, een sauna en een bar.

Alle kamers van het hotel zijn uitgerust met een bureau, een flatscreen-tv, een eigen badkamer, beddengoed en handdoeken. De kamers zijn uitgerust met een kluisje en sommige kamers bieden uitzicht op de stad. U vindt er ook een minibar.

Basisreissom per persoon met vertrek op woensdag 28 december 2022 € 1.425,00
Eenpersoonstoeslag € 150,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Ulysses (29 december 2022) € 39,00
De wonderbaarlijke Mandarijn/Blauwbaards Burcht (30 december 2022) € 138,00
Die sieben Todsünden (31 december 2022) € 79,00
Beethoven IX (01 januari 2023) € 120,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar via Heidelberg naar Basel v.v. en vervoer ter plaatse
• 2 overnachtingen in het 4-sterren NH Hotel Heidelberg & 3 overnachtingen in het 4-sterren Mövenpick in Basel op basis van logies en ontbijt
• 5 diners of lunches in goede restaurants, inclusief een glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist en Arnhem (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Wouter Schmidt

Komende uit een muzikaal nest – mijn ouders waren beroepsmusici – heb ik al van jongs af aan de mogelijkheid gehad vrijwel wekelijks repetities en concerten bij te wonen en grote artiesten van nabij mee te maken. Deze belangstelling en interesse is gedurende de jaren alleen maar gegroeid en ik was natuurlijk voor eeuwig 'verloren', toen ik als 19-jarige conservatoriumstudent deelnam aan het Internationale Jugendfestspieltreffen in Bayreuth en vijf Wagneropera’s kon meemaken. Inmiddels heb ik Bayreuth vele malen mogen bezoeken.

Als violist heb ik ruim 20 jaar deel uitgemaakt van Het Gelders Orkest en heb ik daarnaast – omdat ik later ook nog altviool heb gestudeerd – als altist veelvuldig bij andere Nederlandse symfonieorkesten geremplaceerd en veel kamermuziekconcerten gegeven in binnen- en buitenland. In het seizoen 2015-2016 was ik bovendien werkzaam als Artistiek Manager van Het Gelders Orkest. In die hoedanigheid was ik verantwoordelijk voor de complete programmering en planning van het orkest en onderhield ik nauwe contacten met artiesten, impresario’s en directies van grote zalen en andere muziekgezelschappen. Juist dit grote netwerk komt mij nu vaak goed van pas bij mijn huidige functie bij MUSICO Reizen.

Reizen is een grote passie van mij, een passie waarvan muziek en kunst een belangrijk onderdeel vormen. Ik vind het heerlijk om mij goed en grondig op de muziekreizen voor te bereiden en een mooie combinatie te maken van concert-, theater- en museumbezoek. Door mijn beroep als uitvoerend musicus en artistiek manager ken ik de muziekwereld ‘van binnenuit’. Waar mogelijk tracht ik u dan ook in persoonlijk contact te brengen met dirigenten, zangers en andere musici tijdens de muziekreizen.

Ik vergezel u heel graag op uw reis door de muziek!