Guggenheim, Bilbao

Guggenheim, Bilbao

Basilica de Begona, Bilbao

Basilica de Begona, Bilbao

Guggenheim, Bilbao

Guggenheim, Bilbao

Bilbao, Spanje
17 februari 2019 t/m 20 februari 2019
Bilbao
De culturele hoofdstad van Baskenland

• Architecturaal wonder: Guggenheim Museum Bilbao
• Klassieke tegenhanger: Museo de Bellas Artes de Bilbao
Semiramide: Rossini's operatragedie

 
Basisreissom: € 1.095,00

Zondag 17 februari vliegen we in de loop van de middag rechtstreeks naar Bilbao, een bruisende stad met oog voor nieuwe architectuur. De aankomst op het vliegveld van architect Calatrava, dat een vliegende duif voorstelt, moge daarvan al getuigen.

Maandag 18 februari verkennen we Bilbao nader. Bilbao is een oude stad, gesticht op 15 juni 1300 door Diego López V van Haro, Heer van Biskaje. De naam van de stad is afgeleid van het baskische ‘bi albo’ oftewel ‘twee oevers’. En ondanks de facelift die de stad de laatste jaren heeft ondergaan, is er genoeg van het verleden te vinden. Zoals bijvoorbeeld de Basílica de Begoña en de Santiagokathedraal in de Casco Viejo, het oude stadsgedeelte van Bilbao. De Casco Viejo is een doolhof van smalle voetgangerstraatjes aan de rechteroever van de Nervión. Het hart van de oude stad bestaat uit de ‘Siete Calle’, de zeven straten die de oorspronkelijke stad vormden. In het Palacio Euskalduna geven leden van het Bilbao Orkestra Sinfonikoa een kamermuziekavond. Op het programma staan onder meer Verklärte Nacht van Schönberg en de ouverture van Capriccio van Strauss, in een bewerking voor strijksextet.

Dinsdag 19 februari bezoeken we het Guggenheim Museum. Wie Bilbao zegt, zegt ook Guggenheim. In 1990 was de Salomon R. Guggenheim Foundation op zoek naar nieuwe locaties om buiten het bestaande museum in New York de enorme collectie die het museum bezit, te exposeren. In februari 1991 nam de Baskische regering contact op met de Foundation waarbij het de havenstad Bilbao als mogelijke vestigingsplaats aanbood. De Canadese architect Frank O. Gehry tekende voor het ontwerp dat een indrukwekkend voorbeeld van vernieuwende architectuur van de 20e eeuw zou worden. Langs de oever van de rivier Ría de Bilbao verrees een futuristisch bouwwerk met een in het oog springende titanium coating. Naast veel tijdelijke exposities is er een permanente collectie met schilderijen en beeldhouwwerken van de belangrijkste kunstenaars uit de tweede helft van de 20e eeuw. ’s Avonds kunt u in het Palacio Euskalduna een opvoering van Rossini's tragedie Semiramide bijwonen. Met dit 'melodramma tragico' laat Rossini, grootmeester van de opera buffa, zich van een heel andere kant zien. Rossini neemt ons mee naar het oude Babylon waar koningin Semiramide in gewetensnood verkeert door de moord op haar echtgenoot koning Nino en het verlies van haar zoon Ninia.

Woensdag 20 februari gaan we ’s morgens naar het Museo de Bellas Artes de Bilbao. Dit museum mag als de klassieke tegenhanger van het Guggenheim Museum beschouwd worden, en is een eldorado voor kunstliefhebbers. De collectie omvat werken vanaf de 12e eeuw tot heden, met een grote collectie Spaanse en Vlaamse kunstenaars. In de loop van de middag reizen we terug naar Nederland.

Concert
 • maandag 18 februari 2019 Bilbao Orkestra Sinfonikoa
 • Palacio Euskalduna (Bilbao)
 • - M. Haydn: Divertimento voor viool, cello en contrabas
  - Strauss: Ouverture uit Capriccio voor strijksextet
  - Schönberg: Verklärte Nacht

 • Arnold Schönberg Verklärte Nacht, op. 4 (kamermuziek)
 • Prijs: € 54,00
Opera
 • dinsdag 19 februari 2019 Semiramide
 • Palacio Euskalduna (Bilbao)
 • Gioachino Antonio Rossini Semiramide (opera)
 • Uitvoerenden:
  • mezzosopraan Daniela Barcellona (Arsace)
 • Prijs: € 195,00
Hotel Meliá Bilbao

Het Meliá Bilbao ligt op 300 meter van het Guggenheim Museum en is voorzien van een ontwerp dat geïnspireerd is op het werk van de beeldhouwer Eduardo Chillida. Het biedt een binnenzwembad, een bekroond restaurant en een fitnessruimte. Elke luxe kamer in het Bilbao heeft een flatscreentelevisie en een kussenmenu. De badkamers hebben een stijlvolle marmeren vloer met een individueel regelbare verwarming. In het hotel wordt in Restaurant Quatre een scala aan Baskische gerechten geserveerd. Het restaurant heeft een terras met uitzicht op het park Doña Casilda. Verder kunt u in de stijlvolle Q Lounge genieten van een cocktail en tapas. De fitnessruimte op de 6e verdieping van het Meliá biedt uitzicht op de rivier de Nervión. U vindt er onder meer een sauna en er worden massages aangeboden. Het hotel ligt op vijf minuten lopen van het Bellas Artes Museum (kunstmuseum) van Bilbao en op minder dan 500 meter van het expositiecentrum Palacio de Congresos.  

Basisreissom per persoon met vertrek op zondag 17 februari 2019 € 1.095,00
Eenpersoonstoeslag € 140,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Bilbao Orkestra Sinfonikoa (18 februari 2019) € 54,00
Semiramide (19 februari 2019) € 195,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• KLM-lijnvluchten met belastingen en toeslagen
• Transfers en vervoer ter plaatse
• 3 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterrenhotel Melia Bilbao Hotel in Bilbao
• 3 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Ruimbagage (lees hier meer over de bagageregeling bij MUSICO Reizen)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaats: Schiphol
• Exclusief toegangskaarten concert en voorstelling, vervoer van en naar Schiphol, kosten ruimbagage, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Vluchtgegevens:

Zondag 17 februari, 14:30 uur - 16:30 uur (Amsterdam - Bilbao), vluchtnummer: KL1687
Woensdag 20 februari, 17:20 uur - 19:35 uur (Bilbao - Amsterdam), vluchtnummer: KL1688


Diana Bohnenberger

Elke kunstvorm, voor mij bovenaan de muziek, is net als de natuur dé voedingsbodem voor de menselijke ziel.
De prachtige natuur van Guatemala, land van de eeuwige lente, de fascinerende Maya cultuur - geen wonder dat het land waar ik opgroeide aan de basis ligt van mijn grote liefde voor natuur en cultuur.
Maar op onverklaarbare wijze – misschien door mijn Duitse voorouders - gold mijn grootste passie van jongs af aan de klassieke muziek, iets dat in mijn directe omgeving niet voor het oprapen lag.
Ik volgde mijn innerlijke stem en kwam op 18-jarige leeftijd naar Duitsland om muziek te studeren aan twee conservatoria, blokfluit en piano. Na twee masterstudies was ik klaar voor een verandering.
Toen gaf het lot een mooie wending aan mijn leven, ik kwam door mijn huwelijk terecht in Nederland waar mijn talenten op muzikaal gebied, organisatie, talen en communicatie op hun plaats vielen bij de IJsbreker, een impresariaat, het Nederlands Blazersensemble en Combattimento Consort Amsterdam. Bij laatstgenoemde ensembles was ik productieleider en organiseerde en begeleidde ik enerverende reizen binnen Europa en, natuurlijk, naar Latijns Amerika. Gedurende al die tijd was ik actief als muziekdocente, ontwikkelde ik muziekprojecten voor het basisonderwijs en organiseerde ik in het oog lopende concertseries in De Rode Hoed in Amsterdam en in mijn eigen woonomgeving.
Ik was trots om als “medelander” een koninklijke onderscheiding te mogen ontvangen voor mijn culturele en sociale bijdrage in mijn nieuwe omgeving. “Later, als de kinderen uit huis zijn, ga ik muziekreizen begeleiden!”. Jarenlang heb ik hierop gewacht, temeer omdat reizen mijn favoriete hobby is.
Waarom muziekreizen, vraagt u zich af? In dit beroep komen al mijn liefdes samen: reizen, talen – ik beheers het Nederlands, Duits, Spaans en Engels vloeiend - en bijzondere belevenissen op basis van de goede organisatie van MUSICO Reizen. Maar bovenal: het delen van die belevenissen met mensen die net als ik van muziek, kunst en cultuur houden.
Bij het Combattimento Consort leerde ik Taco Stronks kennen, nu mede-eigenaar van MUSICO Reizen. “Later” is inmiddels “nu” geworden, na een korte opleiding tot reisleider bij IVOR. Ik verheug me erop met u bijzondere en persoonlijke ervaringen tegemoet te gaan!