Zicht op Boedapest en het Parlement

Zicht op Boedapest en het Parlement

Parlement, Boedapest

Parlement, Boedapest

Kettingbrug, Boedapest

Kettingbrug, Boedapest

Iván Fischer

Iván Fischer

Boedapest, Hongarije
24 december 2019 t/m 28 december 2019
Boedapest
Kerst in het Parijs van het Oosten

• Flonkerende parel van de Karpaten: excursies in Boeda en Pest
• Iván Fischer en zijn Budapest Festival Orchestra
• Händels Messiah in een Mozartiaans jasje

Nog 5 plaatsen  
Basisreissom: € 1.095,00

Dinsdag 24 december vliegen we rechtstreeks naar Boedapest, de mooiste stad van de Karpaten.

Woensdag 25 december verkennen we de Boeda-zijde van Boedapest. Boedapest is prachtig gelegen aan de rivier de Donau, met het heuvelachtige Boeda aan de westkant en het vlakke Pest aan de oostkant. Beroemd is de Kettingbrug die de beide stadsdelen met elkaar verbindt. De stad is een indrukwekkend symbool van het verleden. Een romantische en kosmopolitische stad ook, met vele markante gebouwen, musea vol kunstschatten, bootjes die de Donau afvaren en niet te vergeten de thermale baden die in de Romeinse tijd zijn aangelegd. 's Avonds kunt u in het Erkel Theater een bijzondere voorstelling bijwonen: het oratorium Messiah van Händel, bewerkt door Mozart en nu voor de Opera van Boedapest geënsceneerd. Mozart was zeer geïnteresseerd in het werk van Händel, en dankzij baron Von Swieten kreeg hij beschikking over diverse nu beroemde partituren uit Händels oeuvre. Voor Der Messias maakt Von Swieten zelf een vertaling en Mozart 'moderniseerde' de partituur van Händel. Vooral door het aandeel blazers flink te vergroten wist Mozart nog meer kleur aan het oratorium te geven.

Donderdag 26 december vervolgen we onze excursie, nu aan de Pest-zijde. Deze kant van de stad is van oorsprong het commerciële centrum van de stad. U kunt in Boedapest niet alleen uw hart ophalen aan cultuur, maar ook genieten van een van de 19e-eeuwse koffiehuizen, zoals het café Gerbeaud, dé plek waar de elite vroeger samenkwam en dat nu in oude glorie is hersteld. Deze avond geeft het Budapest Festival Orchestra onder leiding van Iván Fischer een kerstconcert. De programmering blijft traditiegetrouw geheim, maar zeker is dat Iván Fischer weer een aantal mooie verrassingen voor zijn luisterpubliek in petto zal hebben.

Vrijdag 27 december krijgen we een rondleiding in het Museum voor Schone Kunsten. Het is het belangrijkste museum voor beeldende kunst in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het staatsmuseum toont Europese schilderen beeldhouwkunst en heeft daarnaast Egyptische en Grieks-Romeinse afdelingen. Tot de collectie behoren werken van Leonardo da Vinci, Rembrandt van Rijn, Rafaël Santi, Albrecht Dürer, Paul Cézanne, Lucas Cranach en Henri Toulouse-Lautrec. U kunt deze reis muzikaal afsluiten met de balletvoorstelling De notenkraker (Tsjaikovski) in het Erkel Theater in een choreografie van Wayne Eagling.

Zaterdag 28 december vliegen we in de loop van de dag terug naar Nederland.

Muziektheater
 • woensdag 25 december 2019 Messiah
 • Erkeltheater (Boedapest)
 • Georg Friedrich Händel Messiah (oratorium)
 • Prijs: € 28,00
Concert
 • donderdag 26 december 2019 Budapest Festival Orchestra
 • Congres Centrum (Boedapest)
 • Traditiegetrouw blijft het programma voor dit concert geheim, maar zeker is dat Iván Fischer weer een aantal mooie verrassingen in petto zal hebben.

 • Uitvoerenden:
  • dirigent Iván Fischer
 • Prijs: € 59,00
Ballet
 • vrijdag 27 december 2019 De notenkraker
 • Erkeltheater (Boedapest)
 • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski De notenkraker (ballet)
 • Prijs: € 64,00
Courtyard by Marriott Budapest City Center

Courtyard by Marriott Budapest City Center, BoedapestHet viersterren Courtyard Budapest City Center heeft een gunstige ligging aan het plein Blaha Lujza in het centrum van de stad, waar u metro-, bus- en tramhaltes kunt vinden.

Elke kamer bij Courtyard Budapest City Center beschikt over breedband-WiFi, een goed verlicht bureau en een ergonomische stoel. Koffie- en theefaciliteiten zijn ook in elke kamer aanwezig.

Bij de bistro Oléo Pazzo Mediterranean kunt u genieten van het ontbijt, de lunch en het diner. Wanneer u haast heeft kunt u 24 uur per dag in de Grab 'n' Go Shop terecht voor een snack.

Basisreissom per persoon met vertrek op dinsdag 24 december 2019 € 1.095,00
Eenpersoonstoeslag € 120,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Messiah (25 december 2019) € 28,00
Budapest Festival Orchestra (26 december 2019) € 59,00
De notenkraker (27 december 2019) € 64,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• KLM-vluchten met belastingen en toeslagen
• Transfers en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Courtyard by Marriott Budapest City Center in Boedapest
• 4 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Ruimbagage (lees hier meer over de bagageregeling bij MUSICO Reizen)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaats: Schiphol
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, vervoer van en naar Schiphol, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Vertrektijden:

Dinsdag 24 december, 14:15 uur - 16:15 uur (Amsterdam - Boedapest), vluchtnummer: KL1977
Zaterdag 28 december, 17:05 uur - 19:15 uur (Boedapest - Amsterdam), vluchtnummer: KL1978

De vermelde tijden zijn uitsluitend bedoeld ter indicatie. De definitieve tijden staan vermeld in de reiswijzer die de reizigers uiterlijk 2 weken voor vertrek ontvangen.

Harry-Imre Dijkstra

U had als medereiziger verzeild kunnen raken in een bus met een kelenschrapend gezelschap dat hard studeert op een Mozart-canon, of in een treincoupé waar een selecte groep zich gewillig onderwerpt aan een chocoladeproeverij. De zinnen prikkelen met meer dan alleen de concerten, voorstellingen en bezienswaardigheden die al gepland waren: het is wel een van mijn geliefde bezigheden tijdens een reis.

Terwijl ik zelf als kamermusicus regelmatig op het podium te vinden ben is mijn rol als uw begeleider bescheidener, maar het doel hetzelfde: de muziek tot leven brengen. Dan gaat het natuurlijk om meer dan een uitlegje bij een voorstelling; gedurende een reis een met leuke en minder vrolijke verhalen gelardeerd ruimer klankbeeld oproepen en vooral duidelijk maken hoe, behalve hopelijk geïnspireerd, ook ambachtelijk en aards de kunst en de kunstenaar kunnen zijn, daarbij puttend uit wat er in de afgelopen eeuwen zoal is opgetekend in de literatuur en uit mijn eigen belevenissen als muziekspeler en in andere huidige en vroegere activiteiten als radioprogrammeur en -presentator, recensent, componist, arrangeur, concert-organisator, bladomslaander, dirigent, docent, interviewer, acteur, kleuter-muziekcursusleider, stadsgids, reisleider - ja, dat was het wel ongeveer, geloof ik.

Hoewel ik tijdens mijn jeugd door mijn vader behoorlijk met nostalgie ben geïnfecteerd - ik ken bijvoorbeeld heel goed de populaire muziek waar U én uw ouders vroeger stiekem naar luisterden of op dansten! (en laat ik het niet hebben over mijn collectie 78- en andere toerenplaten) - hebben die jeugd én mijn muziekstudie in Nederland en Rusland me muzikaal omnivoor gemaakt en geleerd niet te oordelen naar genre maar naar kwaliteit.En het wonderlijke is dan, dat er behalve in al die kunstige muziek voor mij zoveel kwaliteit schuilt in de symfonieën van omgevingsgeluiden die ik op diverse plaatsen in de wereld heb kunnen beluisteren en die deze daarmee extra dierbaar maken: de licht met meeuwen bevolkte zeewind en het bijna ongemerkt sissen van kebab op een klein rooster van een straatverkoper als achtergrond bij een nachtelijk gesprek op met een boekverkoper op een plein in Istanbul; of het aanzwellen van met schippersklavier-klanken vermengd geroezemoes bij het naderen van een wijnkelder of middeleeuwse bierbrouwerij annex -café in Praag, de stad waar ik regelmatig verblijf - plots meer geluid omdat de licht krakende deur van het etablissement wat bruusk door een vertrekkende bezoeker opengetrokken wordt.

Maar... als U het toch liever over de overeenkomst tussen Beethoven en Boogie-Woogie wilt hebben, ben ik graag van de partij!

Lees ook het interview met Harry-Imre Dijkstra.