Parlement, Boedapest

Parlement, Boedapest

Kettingbrug, Boedapest

Kettingbrug, Boedapest

Iván Fischer

Iván Fischer

Grote Synagoge, Boedapest

Grote Synagoge, Boedapest

Boedapest, Hongarije
23 december 2021 t/m 27 december 2021
Boedapest kerst
Kerst in de ‘Parel aan de Donau’

• Muzikale kerstsfeer met De notenkraker en La bohème
• Iván Fischer en zijn Budapest Festival Orchestra
• Händels Messiah in een Mozartiaans jasje

Nog 1 plaats  
Basisreissom: € 1.155,00

Donderdag 23 december vliegen we rechtstreeks naar Boedapest, de mooiste stad van de Karpaten. De stad is een indrukwekkend symbool van het verleden. Een romantische en kosmopolitische stad ook, met vele markante gebouwen, musea vol kunstschatten, bootjes die de Donau afvaren en niet te vergeten de thermale baden die in de Romeinse tijd zijn aangelegd. Deze avond al kunt u in het Erkel Theater een opvoering van Puccini’s La bohème zien.

Vrijdag 24 december kunt u ’s ochtends in de Eiffel Art Studios een bijzondere voorstelling bijwonen: het oratorium Messiah van Händel, bewerkt door Mozart en nu voor de Opera van Boedapest geënsceneerd. Mozart was zeer geïnteresseerd in het werk van Händel, en dankzij baron Von Swieten kreeg hij beschikking over diverse nu beroemde partituren uit Händels oeuvre. Van Messiah maakte Von Swieten zelf een vertaling en Mozart 'moderniseerde' vervolgens de partituur van Händel. Vooral door het aandeel blazers flink te vergroten wist Mozart nog meer kleur aan het oratorium te geven.
’s Middags verkennen we de Boeda-zijde van Boedapest. Boedapest is prachtig gelegen aan de rivier de Donau, met het heuvelachtige Boeda aan de westkant en het vlakke Pest aan de oostkant. Beroemd is de Kettingbrug die de beide stadsdelen met elkaar verbindt. De burchtheuvel, aan de Boeda-zijde, vormt het mooiste gedeelte van de stad. Niet alleen vanwege het spectaculaire uitzicht, maar ook door de vele historische gebouwen, kerken en musea

Zaterdag 25 december staat ’s ochtends in het Erkel Theater het ballet De notenkraker geprogrammeerd in een choreografie van Wayne Eagling en Tamás Solymosi.
’s Middags vervolgen we onze excursie door de stad, nu aan de Pest-zijde. Deze kant van de stad is van oorsprong het commerciële centrum van de stad. U kunt in Boedapest niet alleen uw hart ophalen aan cultuur, maar ook genieten van een van de 19e-eeuwse koffiehuizen, zoals het café Gerbeaud, dé plek waar de elite vroeger samenkwam en dat nu in oude glorie is hersteld.

Zondag 26 december krijgen we een rondleiding in het Museum voor Schone Kunsten. Het is het belangrijkste museum voor beeldende kunst in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het is het belangrijkste museum voor beeldende kunst in Boedapest. Het staatsmuseum toont Europese schilder- en beeldhouwkunst en heeft daarnaast Egyptische en Grieks-Romeinse afdelingen. Maar het museum is vooral bekend om zijn collectie Italiaanse kunst uit de renaissance. U kunt deze reis muzikaal afsluiten met het Budapest Festival Orchestra onder leiding van Iván Fischer een kerstconcert. De programmering van dit kerstconcert wordt van tevoren niet bepaald. Het publiek maakt ter plekke een keuze uit een speellijst.

Maandag 27 december krijgen we 's ochtends een rondleiding in de bijzondere Grote Synagoge van Boedapest die met zijn Moorse torens beeldbepalend is in Pest. In de loop van de dag vliegen we terug naar Nederland.

Deze reis zal niet de enige reis zijn die we tijdens de feestdagen in december 2021 organiseren. Mondjesmaat worden de programma’s van de concertzalen en operahuizen in binnen- en buitenland bekend gemaakt. De komende maanden zullen we nog meer kerst- en oud & nieuw-reizen aan ons aanbod toevoegen.

Opera
 • donderdag 23 december 2021 La bohème
 • Erkeltheater (Boedapest)
 • Giacomo Puccini La bohème (opera)
 • Prijs: € 49,00
Scenische opvoering
 • vrijdag 24 december 2021 Der Messias (Messiah)
 • Eiffel Art Studios – Miklós Bánffy Stage (Boedapest)
 • Nog geen halve eeuw ne de première van Messiah in Dublin arrangeerden baron van Swieten en Mozart Händels meesterwerk tot het Duitse Der Messiah. Deze Duitse versie is het uitgangspunt voor een geënsceneerde versie onder leiding van Ferenc Anger.

 • Georg Friedrich Händel Messiah (oratorium)
 • Prijs: € 49,00
Ballet
 • zaterdag 25 december 2021 De notenkraker
 • Erkeltheater (Boedapest)
 • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski De notenkraker (ballet)
 • Uitvoerenden:
  • choreograaf Wayne Eagling
  • choreograaf Tamás Solymosi
 • Prijs: € 42,00
Concert
 • zondag 26 december 2021 Budapest Festival Orchestra
 • Congres Centrum (Boedapest)
 • Het programma van dit jaarlijkse kerstconcert wordt ter plekke bekend gemaakt, en deels door het publiek bepaald.

 • Uitvoerenden:
  • dirigent Iván Fischer
 • Prijs: € 68,00
Crowne Plaza Budapest

Crowne Plaza Budapest, Boedapest Het viersterren Crowne Plaza Budapest ligt in het centrum van Boedapest. Het biedt WiFi in alle ruimtes en beschikt over een sauna en een modern fitnesscentrum met uitzicht op de stad.

De elegant ingerichte kamers met airconditioning van het Crowne Plaza Budapest zijn oorzien van een groot bureau met een ergonomische stoel, een minibar, een thee- en koffiezetapparaat, kabeltelevisie en een badkamer.

Het stijlvolle restaurant Arrabona serveert Hongaarse en internationale gerechten, aangevuld met een ruime keuze aan wijnen, een kindermenu en vegetarische opties. In het Zita Café kunnen gasten genieten van een cocktail, koffie of een snack in een elegante ambiance.

Basisreissom per persoon met vertrek op donderdag 23 december 2021 € 1.155,00
Eenpersoonstoeslag € 120,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
La bohème (23 december 2021) € 49,00
Der Messias (Messiah) (24 december 2021) € 49,00
De notenkraker (25 december 2021) € 42,00
Budapest Festival Orchestra (26 december 2021) € 68,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• KLM-vluchten met belastingen en toeslagen
• Transfers en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterrenhotel Crowne Plaza Budapest
• 4 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage
• Ruimbagage (lees hier meer over de bagageregeling bij MUSICO Reizen)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaats: Schiphol
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, vervoer van en naar Schiphol, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Reizen in en na coronatijd
MUSICO Reizen volgt het reisadvies van Buitenlandse Zaken. Mocht uw vakantiebestemming toch nog een oranje reisadvies hebben, dan voeren wij de reis niet uit en ontvangt u de reissom terug. Individuele kosten die voortvloeien uit verplichte corona-maatregelen (bijvoorbeeld het laten uitvoeren van een test), komen voor rekening van de reiziger.

Deze reis zal niet de enige reis zijn die we tijdens de feestdagen in december 2021 organiseren. Mondjesmaat worden de programma’s van de concertzalen en operahuizen in binnen- en buitenland bekend gemaakt. De komende maanden zullen we nog meer kerst- en oud & nieuw-reizen aan ons aanbod toevoegen.

Vertrektijden:

Donderdag 23 december, 10:05 uur - 12:05 uur (Amsterdam - Boedapest), vluchtnummer: KL1975
Maandag 27 december, 17:05 uur - 19:15 uur (Boedapest - Amsterdam), vluchtnummer: KL1978

De vermelde tijden zijn uitsluitend bedoeld ter indicatie. De definitieve tijden staan vermeld in de reiswijzer die de reizigers uiterlijk 2 weken voor vertrek ontvangen.

Harry-Imre Dijkstra

U had als medereiziger verzeild kunnen raken in een bus met een kelenschrapend gezelschap dat hard studeert op een Mozart-canon, of in een treincoupé waar een selecte groep zich gewillig onderwerpt aan een chocoladeproeverij. De zinnen prikkelen met meer dan alleen de concerten, voorstellingen en bezienswaardigheden die al gepland waren: het is wel een van mijn geliefde bezigheden tijdens een reis.

Terwijl ik zelf als kamermusicus regelmatig op het podium te vinden ben is mijn rol als uw begeleider bescheidener, maar het doel hetzelfde: de muziek tot leven brengen. Dan gaat het natuurlijk om meer dan een uitlegje bij een voorstelling; gedurende een reis een met leuke en minder vrolijke verhalen gelardeerd ruimer klankbeeld oproepen en vooral duidelijk maken hoe, behalve hopelijk geïnspireerd, ook ambachtelijk en aards de kunst en de kunstenaar kunnen zijn, daarbij puttend uit wat er in de afgelopen eeuwen zoal is opgetekend in de literatuur en uit mijn eigen belevenissen als muziekspeler en in andere huidige en vroegere activiteiten als radioprogrammeur en -presentator, recensent, componist, arrangeur, concert-organisator, bladomslaander, dirigent, docent, interviewer, acteur, kleuter-muziekcursusleider, stadsgids, reisleider - ja, dat was het wel ongeveer, geloof ik.

Hoewel ik tijdens mijn jeugd door mijn vader behoorlijk met nostalgie ben geïnfecteerd - ik ken bijvoorbeeld heel goed de populaire muziek waar U én uw ouders vroeger stiekem naar luisterden of op dansten! (en laat ik het niet hebben over mijn collectie 78- en andere toerenplaten) - hebben die jeugd én mijn muziekstudie in Nederland en Rusland me muzikaal omnivoor gemaakt en geleerd niet te oordelen naar genre maar naar kwaliteit.En het wonderlijke is dan, dat er behalve in al die kunstige muziek voor mij zoveel kwaliteit schuilt in de symfonieën van omgevingsgeluiden die ik op diverse plaatsen in de wereld heb kunnen beluisteren en die deze daarmee extra dierbaar maken: de licht met meeuwen bevolkte zeewind en het bijna ongemerkt sissen van kebab op een klein rooster van een straatverkoper als achtergrond bij een nachtelijk gesprek op met een boekverkoper op een plein in Istanbul; of het aanzwellen van met schippersklavier-klanken vermengd geroezemoes bij het naderen van een wijnkelder of middeleeuwse bierbrouwerij annex -café in Praag, de stad waar ik regelmatig verblijf - plots meer geluid omdat de licht krakende deur van het etablissement wat bruusk door een vertrekkende bezoeker opengetrokken wordt.

Maar... als U het toch liever over de overeenkomst tussen Beethoven en Boogie-Woogie wilt hebben, ben ik graag van de partij!

Lees ook het interview met Harry-Imre Dijkstra.