Parlement Boedapest

Parlement Boedapest

Ring des Nibelungen - Hongaarse Staatsopera

Parlement, Boedapest

Parlement, Boedapest

Kettingbrug, Boedapest

Kettingbrug, Boedapest

Richard Wagner - detail (Giuseppe Tivoli, 1883)

Richard Wagner - detail (Giuseppe Tivoli, 1883)

Zicht op Boedapest en het Parlement

Zicht op Boedapest en het Parlement

Boedapest, Hongarije
15 november 2023 t/m 20 november 2023
Boedapest
Der Ring des Nibelungen

• Wagners Bühnenfestspiel für 3 Tage und einen Vorabend in vier opeenvolgende dagen
Der Ring zoals Wagner het bedoelde
• Excursies van Boeda naar Pest

 
Basisreissom: € 1.575,00

Woensdag 15 november vliegen we ’s ochtends naar Boedapest waar de Hongaarse Staatsopera in het fraaie operahuis Magyar Állami Operaház de komende vier dagen – in zeer kort tijdsbestek, en geheel volgens Wagners bedoelingen – Der Ring des Nibelungen opvoert. ’s Middags geeft de reisleiding een inleiding over Wagners vierluik, waarbij onder meer op de ontstaansgeschiedenis en het gebruik van het Leitmotiv zal worden ingaan.

Donderdag 16 november verkennen we de Boeda-zijde van Boedapest. Boedapest is prachtig gelegen aan de rivier de Donau, met het heuvelachtige Boeda aan de westkant en het vlakke Pest aan de oostkant. Beroemd is de Kettingbrug die de beide stadsdelen met elkaar verbindt. De burchtheuvel, aan de Boeda-zijde, vormt het mooiste gedeelte van de stad. Niet alleen vanwege het spectaculaire uitzicht, maar ook door de vele historische gebouwen, kerken en musea. ’s Avonds vindt de eerste voorstelling van Wagners Ring plaats, met een opvoering van Das Rheingold. Het verhaal begint aan de oevers van de Rijn, waar de drie Rijndochters worden opgejaagd door de dwerg Alberich. Alberich ziet plotseling iets glinsteren in het water en daarop vertellen de Rijndochters hem over het Rijngoud. Degene die er een ring van kan smeden, zal heerser over de wereld zijn. Maar hij moet daarvoor wel de liefde afzweren. Alberich bedenkt zich geen moment, hij vervloekt de liefde en rooft het goud.

Vrijdag 17 november beginnen we de dag met een toelichting door de reisleiding op Die Walküre. Hierna vervolgen we onze excursie door de stad, nu aan de Pest-zijde. Deze kant van de stad is van oorsprong het commerciële centrum van de stad. U kunt in Boedapest niet alleen uw hart ophalen aan cultuur, maar ook genieten van een van de 19e-eeuwse koffiehuizen, zoals het café Gerbeaud, dé plek waar de elite vroeger samenkwam en dat nu in oude glorie is hersteld. Het programma van de Staatsoper vermeldt vandaag Die Walküre. Met deze opera, de eerste dag van zijn ‘Bühnenfestspiel’, maakte Wagner een reuzensprong, van het voorspel Das Rheingold naar de daadwerkelijke handeling. De goden die we in Das Rheingold hebben leren kenen, blijken menselijk in hun verlangens en de gedoemde liefde van Wotans bastaardkinderen Sieglinde en Siegmund wordt in dit deel bezegeld. Wotans dochter Brünnhilde – een van de Walküren – wordt door hem gestraft als ze het liefdespaar te hulp wil komen. Ze verliest haar goddelijke status en daarmee haar onsterflijkheid. Omringd door een vuurzee slaapt Brünnhilde tot een held haar wakker zal kussen.

Zaterdag 18 november beginnen we de dag wederom met een toelichting op de opera van vanavond, in dit geval Siegfried. Daarna krijgen we een rondleiding in het Museum voor Schone Kunsten. Het is het belangrijkste museum voor beeldende kunst in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het staatsmuseum toont Europese schilder- en beeldhouwkunst en beschikt daarnaast over Egyptische en Grieks-Romeinse afdelingen. Na Die Walküre is het vandaag de beurt aan Siegfried. Hierin is de zoon van Siegmund en Sieglinde grootgebracht door de dwerg Mime. Met het zwaard dat hij aaneen wist te smeden, trekt Siegfried de wijde wereld in. Op zoek naar de Ring, tegengehouden door de Wanderer en uiteindelijk bevangen door de liefde.

Zondag 19 november is het tijd voor Götterdämmerung. Na een laatste inleiding op de Ring door de reisleiding bent u geheel voorbereid voor de slotopera van de cyclus. De drie noodlots-Nornen verklaren dat het einde van de wereld nabij is, en dat deze ten onder zal gaan aan machtswellust, bedrog en haat. Wagner sluit zijn gigantische tetralogie af met Schopenhauers nihilisme in het achterhoofd, maar ook met muziek die de natuur een reinigende kracht toekent.

Maandag 20 november krijgen we 's ochtends een rondleiding in de bijzondere synagoge van Boedapest die met zijn Moorse torens beeldbepalend is in Pest. In de loop van de middag reizen we terug naar Nederland.

Opera
 • donderdag 16 november 2023 Das Rheingold
 • Hongaarse Staatsopera (Boedapest)
 • Richard Wagner Das Rheingold (opera)
 • Prijs: € 95,00
Opera
 • vrijdag 17 november 2023 Die Walküre
 • Hongaarse Staatsopera (Boedapest)
 • Richard Wagner Die Walküre (opera)
 • Prijs: € 95,00
Opera
 • zaterdag 18 november 2023 Siegfried
 • Hongaarse Staatsopera (Boedapest)
 • Richard Wagner Siegfried (opera)
 • Prijs: € 95,00
Opera
 • zondag 19 november 2023 Götterdämmerung
 • Hongaarse Staatsopera (Boedapest)
 • Richard Wagner Götterdämmerung (opera)
 • Prijs: € 95,00
Crowne Plaza Budapest

Crowne Plaza Budapest, BoedapestHet viersterren deluxe Crowne Plaza Budapest ligt in the centrum van Boedapest. Het biedt wifi in alle ruimtes and beschikt over een sauna en een modern fittnescentrum gelegen op de bovenste verdieping met uitzicht op de stad. De elegant ingerichte kamers met air-conditioning van het Crowne Plaza Budapest zijn voorzien van een groot bureau, een minibar voor eigen gebruik, koffie en thee faciliteiten, kabel-TV en een badkamer met separaat bad en douche cabine. Ontbijt wordt genuttigd in Cult waar u kunt genieten van uitzicht over Vaci Ut. Het uitbebreide buffet wordt gecomplementeerd met à-la carte opties. Lunch en Diner kunnen genuttigd worden in Axis Café & Lounge gelegen op de begane grond. In de avond kunt u hier ook nog genieten van een drankje en een snack.

Basisreissom per persoon met vertrek op woensdag 15 november 2023 € 1.575,00
Eenpersoonstoeslag € 175,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Das Rheingold (16 november 2023) € 95,00
Die Walküre (17 november 2023) € 95,00
Siegfried (18 november 2023) € 95,00
Götterdämmerung (19 november 2023) € 95,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• KLM-vluchten met belastingen en toeslagen
• Transfers en vervoer ter plaatse
• 5 overnachtingen in het viersterrenhotel Crowne Plaza in Boedapest op basis van logies en ontbijt
• 5 diners of lunches in goede restaurants inclusief een glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Ruimbagage (lees hier meer over de bagageregeling bij MUSICO Reizen)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Schiphol
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Vertrektijden:

Woensdag 15 november, 10:05 uur - 12:05 uur (Amsterdam - Boedapest), vluchtnummer: KL1975
Maandag 20 november april, 17:05 uur - 19:15 uur (Boedapest - Amsterdam), vluchtnummer: KL1978

De vermelde tijden zijn uitsluitend bedoeld ter indicatie. De definitieve tijden staan vermeld in de reiswijzer die de reizigers uiterlijk 2 weken voor vertrek ontvangen.

Wouter Schmidt

Komende uit een muzikaal nest – mijn ouders waren beroepsmusici – heb ik al van jongs af aan de mogelijkheid gehad vrijwel wekelijks repetities en concerten bij te wonen en grote artiesten van nabij mee te maken. Deze belangstelling en interesse is gedurende de jaren alleen maar gegroeid en ik was natuurlijk voor eeuwig 'verloren', toen ik als 19-jarige conservatoriumstudent deelnam aan het Internationale Jugendfestspieltreffen in Bayreuth en vijf Wagneropera’s kon meemaken. Inmiddels heb ik Bayreuth vele malen mogen bezoeken.

Als violist heb ik ruim 20 jaar deel uitgemaakt van Het Gelders Orkest en heb ik daarnaast – omdat ik later ook nog altviool heb gestudeerd – als altist veelvuldig bij andere Nederlandse symfonieorkesten geremplaceerd en veel kamermuziekconcerten gegeven in binnen- en buitenland. In het seizoen 2015-2016 was ik bovendien werkzaam als Artistiek Manager van Het Gelders Orkest. In die hoedanigheid was ik verantwoordelijk voor de complete programmering en planning van het orkest en onderhield ik nauwe contacten met artiesten, impresario’s en directies van grote zalen en andere muziekgezelschappen. Juist dit grote netwerk komt mij nu vaak goed van pas bij mijn huidige functie bij MUSICO Reizen.

Reizen is een grote passie van mij, een passie waarvan muziek en kunst een belangrijk onderdeel vormen. Ik vind het heerlijk om mij goed en grondig op de muziekreizen voor te bereiden en een mooie combinatie te maken van concert-, theater- en museumbezoek. Door mijn beroep als uitvoerend musicus en artistiek manager ken ik de muziekwereld ‘van binnenuit’. Waar mogelijk tracht ik u dan ook in persoonlijk contact te brengen met dirigenten, zangers en andere musici tijdens de muziekreizen.

Ik vergezel u heel graag op uw reis door de muziek!