Parlement Boedapest

Parlement Boedapest

Iván Fischer

Iván Fischer

Parlement, Boedapest

Parlement, Boedapest

Zicht op Boedapest en het Parlement

Zicht op Boedapest en het Parlement

Boedapest, Hongarije
23 december 2022 t/m 27 december 2022
Boedapest kerst
Kerst in de ‘Parel aan de Donau’

• Hongaarse hoofdstad in sprookjesachtige sfeer
• Kerstprogramma in gerenoveerde Staatsopera
• Een klassieker: publiek kiest programma bij kerstconcert Budapest Festival Orchestra
• Met gids op pad in Boeda en Pest

 
Basisreissom: € 1.215,00

Vrijdag 23 december vliegen we rechtstreeks naar Boedapest, de mooiste stad van de Karpaten. De stad is een indrukwekkend symbool van het verleden. Een romantische en kosmopolitische stad ook, met vele markante gebouwen, musea vol kunstschatten, bootjes die de Donau afvaren en niet te vergeten de thermale baden die al in de Romeinse tijd zijn aangelegd. Deze avond kunt u in de gerenoveerde Staatsopera een opvoering van Tsjaikovski’s ballet De notenkraker zien, in een choreografie van Wayne Eagling en Tamás Solymosi.

Zaterdag 24 december kunt u ’s ochtends in de Eiffel Art Studios een bijzondere voorstelling bijwonen: het oratorium Messiah van Händel, bewerkt door Mozart en nu voor de Opera van Boedapest geënsceneerd. Mozart was zeer geïnteresseerd in het werk van Händel, en dankzij baron Von Swieten kreeg hij beschikking over diverse nu beroemde partituren uit Händels oeuvre. Van Messiah maakte Von Swieten zelf een vertaling en Mozart 'moderniseerde' vervolgens de partituur van Händel. Vooral door het aandeel blazers flink te vergroten wist Mozart nog meer kleur aan het oratorium te geven.
’s Middags verkennen we de Boeda-zijde van Boedapest. Boedapest is prachtig gelegen aan de rivier de Donau, met het heuvelachtige Boeda aan de westkant en het vlakke Pest aan de oostkant. Beroemd is de Kettingbrug die de beide stadsdelen met elkaar verbindt. De burchtheuvel, aan de Boeda-zijde, vormt het mooiste gedeelte van de stad. Niet alleen vanwege het spectaculaire uitzicht, maar ook door de vele historische gebouwen, kerken en musea.

Zondag 25 december vervolgen we onze excursie door de stad, nu aan de Pest-zijde. Deze kant van de stad is van oorsprong het commerciële centrum van de stad. U kunt in Boedapest niet alleen uw hart ophalen aan cultuur, maar ook genieten van een van de 19e-eeuwse koffiehuizen, zoals het café Gerbeaud, dé plek waar de elite vroeger samenkwam en dat nu in oude glorie is hersteld. De Staatsopera heeft deze Eerste Kerstdag Puccini’s opera La bohème geprogrammeerd.

Maandag 26 december krijgen we een rondleiding in het Museum voor Schone Kunsten. Het is het belangrijkste museum voor beeldende kunst in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het is het belangrijkste museum voor beeldende kunst in Boedapest. Het staatsmuseum toont Europese schilder- en beeldhouwkunst en heeft daarnaast Egyptische en Grieks-Romeinse afdelingen. Maar het museum is vooral bekend om zijn collectie Italiaanse kunst uit de renaissance.
U kunt deze reis muzikaal afsluiten met het Budapest Festival Orchestra onder leiding van Iván Fischer een kerstconcert. De programmering van dit kerstconcert wordt van tevoren niet bepaald. Het publiek maakt ter plekke een keuze uit een speellijst.

Dinsdag 27 december krijgen we 's ochtends een rondleiding in de bijzondere synagoge van Boedapest, die met zijn Moorse torens beeldbepalend is in Pest. In de loop van de dag vliegen we terug naar Nederland.

Ballet
 • vrijdag 23 december 2022 De notenkraker
 • Hongaarse Staatsopera (Boedapest)
 • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski De notenkraker (ballet)
 • Prijs: € 43,00
Scenische opvoering
 • zaterdag 24 december 2022 Messiah
 • Eiffel Art Studios – Miklós Bánffy Stage (Boedapest)
 • Georg Friedrich Händel Messiah (oratorium)
 • Prijs: € 52,00
Opera
 • zondag 25 december 2022 La bohème
 • Hongaarse Staatsopera (Boedapest)
 • Giacomo Puccini La bohème (opera)
 • Prijs: € 52,00
Concert
 • maandag 26 december 2022 Budapest Festival Orchestra
 • Congres Centrum (Boedapest)
 • Het programma blijft traditiegetrouw een verrassing.

 • Uitvoerenden:
  • dirigent Iván Fischer
  • orkest Budapest Festival Orchestra
 • Prijs: € 78,00
Crowne Plaza Budapest

Crowne Plaza Budapest, BoedapestHet viersterren deluxe Crowne Plaza Budapest ligt in the centrum van Boedapest. Het biedt wifi in alle ruimtes and beschikt over een sauna en een modern fittnescentrum gelegen op de bovenste verdieping met uitzicht op de stad. De elegant ingerichte kamers met air-conditioning van het Crowne Plaza Budapest zijn voorzien van een groot bureau, een minibar voor eigen gebruik, koffie en thee faciliteiten, kabel-TV en een badkamer met separaat bad en douche cabine. Ontbijt wordt genuttigd in Cult waar u kunt genieten van uitzicht over Vaci Ut. Het uitbebreide buffet wordt gecomplementeerd met à-la carte opties. Lunch en Diner kunnen genuttigd worden in Axis Café & Lounge gelegen op de begane grond. In de avond kunt u hier ook nog genieten van een drankje en een snack.

Basisreissom per persoon met vertrek op vrijdag 23 december 2022 € 1.215,00
Eenpersoonstoeslag € 160,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
De notenkraker (23 december 2022) € 43,00
Messiah (24 december 2022) € 52,00
La bohème (25 december 2022) € 52,00
Budapest Festival Orchestra (26 december 2022) € 78,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• KLM-vluchten met belastingen en toeslagen
• Transfers en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterrenhotel Crowne Plaza Budapest
• 4 diners of lunches in goede restaurants, incl. een glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Ruimbagage (lees hier meer over de bagageregeling bij MUSICO Reizen)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaats: Schiphol
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, vervoer van en naar Schiphol, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Harry-Imre Dijkstra

U had als medereiziger verzeild kunnen raken in een bus met een kelenschrapend gezelschap dat hard studeert op een Mozart-canon, of in een treincoupé waar een selecte groep zich gewillig onderwerpt aan een chocoladeproeverij. De zinnen prikkelen met meer dan alleen de concerten, voorstellingen en bezienswaardigheden die al gepland waren: het is wel een van mijn geliefde bezigheden tijdens een reis.

Terwijl ik zelf als kamermusicus regelmatig op het podium te vinden ben is mijn rol als uw begeleider bescheidener, maar het doel hetzelfde: de muziek tot leven brengen. Dan gaat het natuurlijk om meer dan een uitlegje bij een voorstelling; gedurende een reis een met leuke en minder vrolijke verhalen gelardeerd ruimer klankbeeld oproepen en vooral duidelijk maken hoe, behalve hopelijk geïnspireerd, ook ambachtelijk en aards de kunst en de kunstenaar kunnen zijn, daarbij puttend uit wat er in de afgelopen eeuwen zoal is opgetekend in de literatuur en uit mijn eigen belevenissen als muziekspeler en in andere huidige en vroegere activiteiten als radioprogrammeur en -presentator, recensent, componist, arrangeur, concert-organisator, bladomslaander, dirigent, docent, interviewer, acteur, kleuter-muziekcursusleider, stadsgids, reisleider - ja, dat was het wel ongeveer, geloof ik.

Hoewel ik tijdens mijn jeugd door mijn vader behoorlijk met nostalgie ben geïnfecteerd - ik ken bijvoorbeeld heel goed de populaire muziek waar U én uw ouders vroeger stiekem naar luisterden of op dansten! (en laat ik het niet hebben over mijn collectie 78- en andere toerenplaten) - hebben die jeugd én mijn muziekstudie in Nederland en Rusland me muzikaal omnivoor gemaakt en geleerd niet te oordelen naar genre maar naar kwaliteit.En het wonderlijke is dan, dat er behalve in al die kunstige muziek voor mij zoveel kwaliteit schuilt in de symfonieën van omgevingsgeluiden die ik op diverse plaatsen in de wereld heb kunnen beluisteren en die deze daarmee extra dierbaar maken: de licht met meeuwen bevolkte zeewind en het bijna ongemerkt sissen van kebab op een klein rooster van een straatverkoper als achtergrond bij een nachtelijk gesprek op met een boekverkoper op een plein in Istanbul; of het aanzwellen van met schippersklavier-klanken vermengd geroezemoes bij het naderen van een wijnkelder of middeleeuwse bierbrouwerij annex -café in Praag, de stad waar ik regelmatig verblijf - plots meer geluid omdat de licht krakende deur van het etablissement wat bruusk door een vertrekkende bezoeker opengetrokken wordt.

Maar... als U het toch liever over de overeenkomst tussen Beethoven en Boogie-Woogie wilt hebben, ben ik graag van de partij!

Lees ook het interview met Harry-Imre Dijkstra.