Kettingbrug, Boedapest

Kettingbrug, Boedapest

Paavo Järvi (foto Kaupo Kikkas)

Paavo Järvi (foto Kaupo Kikkas)

Staatsopera, Boedapest

Staatsopera, Boedapest

Parlement, Boedapest

Parlement, Boedapest

Dohány Synagoge, Boedapest

Dohány Synagoge, Boedapest

Boedapest, Hongarije
27 april 2024 t/m 01 mei 2024
Boedapest (MUSICO Luxe)
Luxe in Hongaarse hoofdstad

• Verblijf in het luxueuze vijfsterrenhotel Four Seasons Gresham Palace
• Voorstellingen in de gerestaureerde Staatsopera van Hongarije: neorenaissance op Werelderfgoedlijst van UNESCO
• Budapest Festival Orchestra speelt Schumann & Sibelius

 
Basisreissom: € 2.895,00

Zaterdag 27 april vliegen we ’s middags naar Boedapest waar we onze intrek nemen in het luxueuze vijfsterren Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest. Het fraaie art nouveau gebouw dateert uit 1906 en is volledig gerenoveerd in 2004. Het hotel ligt op een unieke locatie tegenover de Kettingbrug.

Zondag 28 april verkennen we de Boeda-zijde van Boedapest. Boedapest is prachtig gelegen aan de rivier de Donau, met het heuvelachtige Boeda aan de westkant en het vlakke Pest aan de oostkant. Beroemd is de Kettingbrug die de beide stadsdelen met elkaar verbindt.  De burchtheuvel, aan de Boeda-zijde, vormt het mooiste gedeelte van de stad. Niet alleen vanwege het spectaculaire uitzicht, maar ook door de vele historische gebouwen, kerken en musea.
’s Avonds kunt u in de Hongaarse Staatsopera een geënsceneerde opvoering van de Carmina Burana bijwonen. Orff componeerde deze scenische cantate in 1935 en 1936. Maar de inspiratiebron voor deze muziek bestaat al eeuwenlang. Carmina Burana is namelijk een middeleeuwse collectie van gedichten, geschreven tussen de 11e en 13e eeuw. De gedichten gaan over de wispelturigheid van het Lot en de vluchtigheid van het leven. Orff kwam de gedichten in 1934 tegen en besloot ze te gebruiken voor een cantate met dans en decor erbij, een soort opera.

Maandag 29 april vervolgen we onze excursie door de stad, nu aan de Pest-zijde. Deze kant van de stad is van oorsprong het commerciële centrum van de stad. U kunt in Boedapest niet alleen uw hart ophalen aan cultuur, maar ook genieten van een van de 19e-eeuwse koffiehuizen, zoals het café Gerbeaud, dé plek waar de elite vroeger samenkwam en dat nu in oude glorie is hersteld. In Müpa, de belangrijkste concertzaal van Boedapest, speelt het Budapest Festival Orchestra onder meer de Frühlungssinfonie van Schumann. In deze symfonie ving Schumann de vreugde van de lente door zijn muziek te doordrenken met veel syncopes en opwindende oproepen van de blazers in een briljante ode aan het seizoen van het 'nieuwe leven'.

Dinsdag 30 april krijgen we een rondleiding in het Museum voor Schone Kunsten. Het is het belangrijkste museum voor beeldende kunst in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het staatsmuseum toont Europese schilder- en beeldhouwkunst en beschikt daarnaast over Egyptische en Grieks-Romeinse afdelingen. Hierna krijgen we een rondleiding in de bijzondere synagoge van Boedapest die met zijn Moorse torens beeldbepalend is in Pest.
In de Staatsopera prijkt de opera Boris Godoenov op het affiche. Moessorgski’s meesterwerk, gebaseerd op de gelijknamige roman van Aleksandr Poesjkin, had een moeizame start. Moessorgski moest twee versies van de opera maken, voordat deze op 8 februari 1874 zijn wereldpremière beleefde in het Mariinski Theater in Sint-Petersburg. De autoriteiten vreesden namelijk dat het stuk zou worden gezien als kritiek op de macht van de keizerlijke familie.

Woensdag 1 mei vliegen we in de loop van de middag reizen we terug naar Nederland.

Scenische opvoering
 • zondag 28 april 2024 Carmina Burana
 • Hongaarse Staatsopera (Boedapest)
 • Carl Orff Carmina Burana (koormuziek)
 • Prijs: € 48,00
Concert
 • maandag 29 april 2024 Budapest Festival Orchestra & Paavo Järvi
 • Müpa (Boedapest)
 • • Erkki-Sven Tüür: Aditus
  • Robert Schumann: Eerste Symfonie (Frühlingssinfonie)
  • Jean Sibelius: Vijfde Symfonie

 • Uitvoerenden:
  • dirigent Paavo Järvi
  • orkest Budapest Festival Orchestra
 • Prijs: € 54,00
Opera
 • dinsdag 30 april 2024 Boris Godoenov
 • Hongaarse Staatsopera (Boedapest)
 • Modest Moessorgski Boris Godoenov (opera)
 • Prijs: € 95,00
Four Seasons Hotel Gresham Palace

Four Seasons Hotel Gresham Palace, BoedapestHet vijfsterren Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest dateert uit 1906 en is volledig gerenoveerd in 2004. Het hotel ligt op een unieke locatie tegenover de Kettingbrug en biedt luxe accommodaties, een overloopzwembad, een fitnessruimte en een restaurant en bar. De burcht van Boeda en de Matthiaskerk liggen op minder dan 15 minuten lopen van het hotel. De Sint-Stefanusbasiliek, het hart van de Pest-zijde, ligt slechts 400 meter verderop.

Basisreissom per persoon met vertrek op zaterdag 27 april 2024 € 2.895,00
Eenpersoonstoeslag € 760,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Carmina Burana (28 april 2024) € 48,00
Budapest Festival Orchestra & Paavo Järvi (29 april 2024) € 54,00
Boris Godoenov (30 april 2024) € 95,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• KLM-vluchten met belastingen, toeslagen en CO2-compensatie, transfers en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 5-sterrenhotel Four Seasons Gresham Palace Budapest op basis van logies en ontbijt
• 4 diners of lunches in uitstekende restaurants, inclusief wijn, water & koffie
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Ruimbagage (lees hier meer over de bagageregeling bij MUSICO Reizen)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaats: Schiphol
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, vervoer van en naar Schiphol, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Saskia Cohen

Van jongs af aan speelt muziek een grote rol voor mij. Thuis werd veel gezongen, naar muziek geluisterd en gemusiceerd. Mijn vader woonde een groot deel van de jaren vijftig en zestig in New York en New Jersey en kwam naar Europa met een vracht platen, een brede collectie die na het huwelijk van mijn ouders verder werd aangevuld. Symfonieën en kamermuziek, veel jazz door grootheden die mijn vader in New Yorkse clubs had leren kennen, maar ook Oum Kalthoum en Fairuz: de platenverzameling van mijn ouders was een muzikale melting pot die mijn zus en ik met groot enthousiasme van voor naar achter doorwerkten. Mijn moeder stimuleerde onze actieve muzikale vorming en jarenlang speelde ik blokfluit, maar proefde ik ook aan viool-, gitaar- en saxofoonlessen.

Toen ik kunstgeschiedenis ging studeren braken nieuwe tijden aan. Ik raakte verslingerd aan opera- en concertbezoek, niet alleen in Amsterdam waar ik nu woonde, maar ook in Italië waar ik voor mijn studie en promotieonderzoek vaak verbleef. De zaterdagmiddag-concerten in het Florentijnse Teatro della Pergola werden een vaste welkome afleiding en telkens als ik een nieuwe stad bezocht probeerde ik een opera bij te wonen. Mijn liefde voor opera en liedkunst bracht mij ook weer zelf aan het zingen. Sinds tien jaar ben ik lid van Toonkunstkoor Amsterdam en volg ik zanglessen.

Tegenwoordig werk ik als docent Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en heb ik daarnaast een eigen bureau voor kunsthistorisch onderzoek, tekstproductie en tentoonstellingen. Mijn kunsthistorische achtergrond maakt dat ik mij graag verdiep in de dwarsverbanden tussen beeldende kunst en muziek. En of het nou komt door de eclectische platencollectie van mijn ouders, ik ben nog steeds een muzikale alleseter die zich graag laat verrassen door een divers aanbod. Het is dan ook een bijzonder voorrecht om voor MUSICO Reizen precies datgene te mogen doen waaraan ik al zoveel jaren plezier beleef: op reis voor opera- en concertbezoek, het in goed gezelschap bezoeken van musea en collecties en het delen van mijn liefde voor muziek en kunst.