Monument aan de Rijn, Koblenz

Monument aan de Rijn, Koblenz

Zoologischer Garten (August Macke)

Zoologischer Garten (August Macke)

Poppelsdorferallee, Bonn

Poppelsdorferallee, Bonn

Beethoven-Haus, Bonn

Beethoven-Haus, Bonn

Gottlieb Doebler Immanuel Kant nach 1791

Gottlieb Doebler Immanuel Kant nach 1791

Bonn, Duitsland
24 december 2023 t/m 28 december 2023
Bonn kerst
Kerst aan de Rijn

Rigoletto: een bloedstollend Verdiaans drama
Die Entführung aus dem Serail: een lichtvoetig Mozartiaans spel over liefde met serieuze ondertoon
• Tentoonstelling over 'De Verlichting': heb de moed je van je eigen verstand te bedienen!
• Bezoek aan Koblenz: de eeuwenoude stad waar Rijn en Moezel samenvloeien

Volgeboekt  
Basisreissom: € 1.295,00

Zondag 24 december kunt u de reis beginnen met een concert aan het eind van de ochtend in Oosterbeek door het Delta Piano Trio. Het trio werd in 2013 in Salzburg opgericht door drie Nederlandse musici: violist Gerard Spronk, celliste Irene Enzlin en pianiste Vera Kooper. ‘Adembenemend’, schreef Opus Klassiek al over hen. Na het concert vervolgen we de reis naar Bonn, waar we onze intrek nemen in Dorint Hotel Bonn, met prachtig uitzicht over de Rijn.

Maandag 25 december verkennen we Bonn onder leiding van een plaatselijke gids. Bonn is een stad met een 2000 jaar lange geschiedenis. De eerste vermelding van Bonn is afkomstig van de Romeinse schrijver Florus en dateert uit circa 10 voor Christus. In verband met de bouw van een brug over de Rijn schreef hij over 'Bonna'. Van het Romeinse Bonn is in de stad weinig meer terug te vinden. Het unieke aanzien met zijn vele barokke gebouwen verkreeg Bonn in de 18e eeuw, toen keurvorst Clemens August opdracht gaf de stad na de verwoestingen door de Fransen weer op te bouwen.
De Oper Bonn presenteert vanavond het Singspiel Die Entführung aus dem Serail. Mozart schreef deze opera in een gelukkige periode van zijn leven. De 26-jarige componist had het geluk in zijn privéleven gevonden met de verhuizing naar Wenen en hij genoot van het succes dat hij met zijn muziek in Wenen en Praag had. Die Entführung aus dem Serail ging in 1782 in Wenen in première en werd enthousiast ontvangen. In Praag waren de reacties van het publiek zelfs triomfantelijk. Met de betaling voor de opera kon Mozart een appartement betrekken en daarmee de basis leggen voor zijn huwelijk met zijn vrouw Konstanze. Drie weken na de première traden zij in het huwelijk. Die Entführung aus dem Serail is een mijlpaal van het Duitse Singspiel. In Wenen domineerde in die tijd de Italiaanse opera, met Salieri als belangrijkste vertegenwoordiger. Keizer Jozef II moedigde Mozart aan tot het componeren van een ‘Deutsches Nationalisches Singspiel’. Het Singspiel kenmerkt zich door gesproken dialogen in plaats van gezongen recitatieven, zoals dat in Italië gebruikelijk was. Met dit werk voldeed Mozart aan de eis van zijn regent, bovendien creëerde hij een schitterende symbiose van Duitse en Italiaanse zangkunst. Jozef II woonde de opvoering bij. Hij had een ietwat ouderwetse smaak en zei laconiek: ‘Te mooi voor onze oren en een enorm aantal noten, beste Mozart.’ Waarop Mozart antwoordde: ‘Net zoveel noten, Uwe Majesteit, als nodig zijn.’

Dinsdag 26 december maken we per touringcar een fraaie tocht langs de Rijn, naar Koblenz. De Romeinen noemden deze ruim 2000 jaar oude stad al. Zij spraken over Castrum ad Confluentes, wat zoveel betekent als 'nederzetting bij de samenvloeiing'. Want hier, bij Koblenz, eindigt de Moezel en stroomt zij in de Rijn.In de Altstadt vol oude vestingmuren, burchttorens, kastelen en patriciërshuizen zijn de overblijfselen uit een bewogen verleden nog dagelijks tastbaar. De Altstadt mondt als het ware uit in de landtong Deutsche Eck waar de Moezel de Rijn instroomt.
De Oper Bonn biedt vanavond bloedstollend muziekdrama met Verdi’s Rigoletto.

Woensdag 27 december bezoeken we in de Kunsthalle Bonn de tentoonstelling Immanuel Kant und die Aufklärung, een tentoonstelling die naadloos aansluit bij de tijd waarin Mozarts opera van de vorige avond geschreven is. ‘Verlichting is het ontkomen van de mens aan de onmondigheid waaraan hij zelf schuldig is. Onmondigheid is het onvermogen om je van je verstand te bedienen zonder de leiding van een ander. Sapere aude! Heb de moed je van je eigen verstand te bedienen! Dat is dan ook het motto van de Verlichting.’ Zo typeerde Kant in zijn fameuze opstel Beantwoording van de vraag: wat is Verlichting? het geestelijke tijdperk waarvan hij zelf deel uitmaakte. Hij behoorde daarmee tot de grote vormgevers van het moderne mensbeeld. In zijn ethiek gaf hij een ereplaats aan de autonome mens, de mens die zijn morele daden alleen vanuit zichzelf kan verantwoorden.
U kunt er ook voor kiezen om in het - naast de Kunsthalle gelegen - Kunstmuseum de tentoonstelling Aufbruch in die Moderne te bezoeken, waar de schilderijen van August Macke en de Rheinische Expressionisten centraal staan, een groep ongeorganiseerde kunstenaars met twee constanten in hun werk. Ze schilderden expressionistisch en woonden in dit gebied rond Bonn aan de Rijn.
’s Avonds kunt u bij de Oper Köln de operettevoorstelling Die lustige Witwe van Léhar bijwonen.

Donderdag 28 december bezoeken we ’s ochtends het Beethoven-Haus in Bonn. Het geboortehuis van deze componist is nu ingericht als museum over zijn leven en werk, in de tuin staat een collectie beelden van Beethoven. Aan het begin van de middag rijden we terug naar Nederland.

Concert
 • zondag 24 december 2023 Delta Piano Trio
 • Concertzaal (Oosterbeek)
 • • Sergei Rachmaninov: Trio élégiaque nr 1 in g
  • Antonín Dvorák: Dumky (deel 1, 2 en 6)
  • Franz Schubert: Notturno

 • Prijs: € 30,00
Opera
 • maandag 25 december 2023 Die Entführung aus dem Serail
 • Theater Bonn (Bonn)
 • Wolfgang Amadeus Mozart Die Entführung aus dem Serail (opera)
 • Prijs: € 47,00
Opera
 • dinsdag 26 december 2023 Rigoletto
 • Theater Bonn (Bonn)
 • Giuseppe Verdi Rigoletto (opera)
 • Prijs: € 55,00
Opera
 • woensdag 27 december 2023 Die lustige Witwe
 • Oper Köln (Keulen)
 • Franz Lehár Die lustige Witwe (opera)
 • Prijs: € 81,00
Dorint Hotel Bonn

Dorint Hotel BonnHet viersterren Dorint Hotel Bonn ligt in het hart van Bonn en heeft een terras met uitzicht op de rivier en een prachtig uitzicht over de Rijn. Het Dorint Hotel Bonn heeft een binnenzwembad, een fitnessruimte en een sauna.

Het hotel beschikt over moderne kamers met luxe voorzieningen.

In het restaurant kun je genieten van regionale en seizoensgebonden gerechten. De lobbybar is een geweldige plek om te ontspannen.

De centrale ligging van het Dorint Hotel Bonn maakt het ideaal voor het te voet of met het openbaar vervoer verkennen van de stad. Je kunt hier ook zakendoen, een Rijncruise maken, wandelen of genieten van het uitzicht vanaf de Drachenfels.

Basisreissom per persoon met vertrek op zondag 24 december 2023 € 1.295,00
Eenpersoonstoeslag € 180,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Delta Piano Trio (24 december 2023) € 30,00
Die Entführung aus dem Serail (25 december 2023) € 47,00
Rigoletto (26 december 2023) € 55,00
Die lustige Witwe (27 december 2023) € 81,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Bonn v.v.
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Dorint Hotel Bonn
• 4 diners of lunches in goede restaurants, inclusief een glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist en Oosterbeek (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Michel Khalifa

“Doe je ding”, had een docent mij ooit aangeraden. Ik heb zijn advies gevolgd, zij het met tien jaar vertraging. Op mijn 28ste meldde ik me aan bij de opleiding Muziekwetenschap van de Universiteit Utrecht. Na een eerste studie bedrijfskunde in Parijs had ik zeven jaar bij een Franse multinational gewerkt, waarvan de laatste drie in Nederland. Maar de muziek bleef trekken, want muziek is altijd mijn ding geweest. Als kind kon ik urenlang naar Bach luisteren, turend naar de platenspeler die deze wonderlijke klanken voortbracht. Ik heb daarna vijftien jaar viool gespeeld en bijna twintig jaar in amateurkoren gezongen, met meer enthousiasme dan talent.
Mijn overstap van het bedrijfsleven naar de muziekwereld was een schot in de roos. In Utrecht heb ik zeven heerlijke studiejaren gehad, aangevuld met extra vakken elders. Ik heb ook twee zomers lang een geweldige bijbaan gehad als rondleider op de Domtoren. Na mijn afstuderen in april 2000 kon ik meteen aan het werk als zelfstandige musicoloog, een niet vastomlijnd beroep dat tientallen soorten activiteiten omvat. Het sleutelwoord in mijn geval is communiceren. Ik schrijf toelichtingen voor orkesten en concertzalen, artikelen voor muziektijdschriften en Het Parool. Daarnaast verzorg ik concertinleidingen en cursussen over muziekgeschiedenis, een prachtig vak dat ik ook aan het Conservatorium van Amsterdam doceer. Mijn muzikale belangstelling is breed, van middeleeuws tot hedendaags, van kamermuziek tot opera. En omdat ik graag reis, als gastheer optreed en muzikale indrukken deel met gelijkgestemde mensen, heb ik in de zomer van 2008 contact gezocht met Taco Stronks en Remco Roovers, die hun team van muzikale reisleiders aan het versterken waren.
En zo leid ik nu mooie reizen met spannende voorstellingen natuurlijk, maar ook en vooral fijne contacten met u, de deelnemers. Ik stel mijn muzikale kennis en ervaring graag tot uw beschikking. Andersom heb ik veel belangstelling voor uw eigen mening, want artistieke smaken verschillen en vullen elkaar aan. Ik hoop u binnenkort te ontmoeten bij MUSICO Reizen.

Lees ook het interview met Michel Khalifa.