Vincent van Amsterdam

Vincent van Amsterdam

Binnendieze, Den Bosch

Binnendieze, Den Bosch

Het uitgaan van de kerk in Nuenen (Vincent van Gogh)

Het uitgaan van de kerk in Nuenen (Vincent van Gogh)

Cora Burggraaf

Cora Burggraaf

Tuin der lusten, detail (Jeroen Bosch)

Tuin der lusten, detail (Jeroen Bosch)

Lavinia Meijer

Lavinia Meijer

's Hertogenbosch, Nederland
21 mei 2020 t/m 24 mei 2020
Brabant
MUSICO Reizen & de 12 provinciën

• Tweemaal muzikaal Zuid-Nederland: Opera Zuid en de Philharmonie Zuidnederland
• Culinair Brabant: Michelin-sterren in Restaurant Sense & Restaurant Oonivoo
• Kris-kras door de provincie: van varen op de Binnendieze tot aan het Nuenen van Van Gogh

Volgeboekt  
Basisreissom: € 995,00

Donderdag 21 mei rijden we naar ‘s Hertogenbosch, waar we lunchen in Restaurant Sense, bekroond met een Michelin-ster met de volgende omschrijving: ‘Een relaxte plek om de lekkernijen van Dennis Middeldorp te degusteren. U herkent de signatuur van een moderne chef, die graag Aziatische invloeden gebruikt en creatief uit de hoek durft te komen. Hij werkt ambachtelijk en kookt puur.’ Aansluitend bezoeken we het Jheronimus Bosch Art Center, waar alle werken van de laatmiddeleeuwse schilder Jheronimus Bosch ten toon gesteld zijn. Het gaat hier niet om originele panelen maar om hoogwaardige fotoreproducties op ware grootte afgedrukt en prachtig ingelijst. Hoewel Bosch zijn gehele leven in de stad 's-Hertogenbosch gewoond en gewerkt heeft, is er nu geen enkel werk meer in deze stad te vinden.
In Tilburg bezoeken we ’s avonds de voorstelling A Midsummer Night’s Dream van Opera Zuid. Dit werk van de meest gespeelde 20e-eeuwse operacomponist Britten was verbluffend genoeg een spoedklus. Trouw aan Shakespeare schilderde hij uit diens briljante toneelstuk ook méésterlijk het feeërieke van de elfenwereld, het ontroerend warme milieu van de liefdesparen en de kluchtigheid van de handwerkslui, die elders in het woud een amateurtoneelstuk repeteren. De regie van deze productie is in handen van Ola Mafaalani. Met deze productie maakt ze haar operadebuut! Tot 2016 maakte deze overal in Nederland geprezen regisseur zes jaar lang furore als artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel.

Vrijdag 22 mei maken we een boottocht op de Binnendieze, de riviertjes binnen de stadsmuren. De Binnendieze werd gebruikt als watervoorziening, wasplaats en visplaats, maar ook als afvalstort. Tot ongeveer 40 jaar geleden was het water nog een open riool. Door aanleg van een rioolstelsel in de stad verdween de Binnendieze langzaam tot men daar in 1972 een stokje voor stak en de Binnendieze tot beschermd stadsgebied verklaarde. Het water onder de stad is nu met recht een van de historische trekpleisters van de stad!
‘s Middags kunt u in de Willem Twee Toonzaal, een kleine, sfeervolle concertzaal die gehuisvest is in een oude Bossche synagoge, een uitvoering van de Goldbergvariaties van Bach bijwonen door accordeonist Vincent van Amsterdam. De CD-opname die hij onlangs van dit werk maakte, werd in De Volkskrant met vier sterren bejubeld: ‘Het wordt eens te meer duidelijk hoeveel kleur een accordeon kan hebben. De mogelijkheid om hard en zacht te spelen, tast Van Amsterdam heel subtiel af. Hij overdrijft de dynamische verschillen niet, waardoor zijn uitvoering van Bachs muziek nergens aanstellerig wordt. Van het gebruik van de verschillende registers worden herhalingen (zoals in de eerste variatie) levendig. Van Amsterdam toont zich een integer en bescheiden musicus.’
Na het lunchpauzeconcert krijgen we een rondleiding langs de hoogtepunten van het Noordbrabants Museum, met onder andere kunstwerken van Brueghel, Fabre, navolgers van Jheronimus Bosch en Van Gogh. We dineren in het restaurant Auberge de Veste, die met de volgende motivatie een Bib Gourmand ontving: ‘Wat is het gezellig eten in dit huis uit 1849, dat aan een riviertje ligt. U smult er van gerechten die bewerkt zijn en mooi ogen. De chef kookt lekker eigentijds, hij durft te combineren. De wijnpassie van de patron is een extra troef.’

Zaterdag 23 mei krijgen we een rondleiding door Kasteel Heeswijk, ‘het mooiste kasteel van Brabant’, dat al bijna duizend jaar bestaat. De rijke geschiedenis van dit machtige monument kan beleefd worden in en rondom het kasteel. Het kasteel vormt het indrukwekkende middelpunt van Landgoed Heeswijk, in het beekdal van de Aa nabij Den Bosch. Vanaf hier bestuurden de heren van Heeswijk-Dinther hun domein. Na de rondleiding lunchen we in Uden, in het met een Michelin-ster bekroonde Restaurant Oonivoo.
In de Concertzaal Tilburg neemt sterharpiste Lavinia Meijer samen met de IJslandse componist Daníel Bjarnason het publiek ’s avonds mee in een meeslepend concert met bijzondere muziek, verhalen en anekdotes van componisten die gezichtsbepalend zijn voor de klassieke muziek van vandaag.

Zondag 24 mei brengen we ’s ochtends een bezoek aan Nuenen. Dichter bij de schilder Vincent Van Gogh kan men niet komen. In het museum Vincentre horen we de verhalen over hem, lezen we zijn verhalen over Nuenen, toen hij hier woonde en werkte van 1883 tot 1885, en kunt u zien waar hij schilderde. We leren hem kennen als mens en we zien zijn ontwikkeling tot wereldberoemd kunstschilder.
In Muziekcentrum Eindhoven brengt de Philharmonie Zuidnederland in samenwerking met Toneelgroep Maastricht een concert dat geheel gewijd is aan de muziek van Beethoven. Naast diens Vioolconcert (met als soliste Noa Wildschut, ‘een wonder van muzikaliteit’, aldus de Süddeutsche Zeitung), staat de spectaculaire toneelmuziek voor Egmont op het programma. Oorlog, onderdrukking, moed en bevrijding; dit beroemde verhaal van Goethe is van alle tijden. Acteur Stijn Vervoort en mezzosopraan Cora Burggraaf maken deze integrale uitvoering tot een unieke belevenis. Na het concert hebben we een vroeg diner in Restaurant Valenzia by Zarzo. De Bib Gourmand van dit restaurant wordt op de volgende manier verklaard: ‘Bij Valenzia geniet u van Spaanse gezelligheid in een trendy ambiance en smult u van de MediterrAsian cuisine van sterchef Adrian Zarzo. Top! Spaanse krachtige topproducten worden hier gecombineerd met de subtiliteit van de Aziatische keukens. Het resultaat is origineel, fijn en mooi in balans. Gastrotapas op zijn best!’ Na het diner rijden we terug naar de opstapplaatsen.

Opera
 • donderdag 21 mei 2020 A Midsummer Night’s Dream
 • Theaters Tilburg ('s Hertogenbosch)
 • Edward Benjamin Britten A Midsummer Night’s Dream (opera)
 • Prijs: € 44,00
Concert
 • vrijdag 22 mei 2020 Goldbergvariaties
 • Willem Twee Toonzaal ('s Hertogenbosch)
 • Wie aan Vincent van Amsterdam vraagt waarom hij Bach op accordeon speelt, krijgt steevast als antwoord: “Waarom niet? De meeste van Bachs klavierwerken zijn zo geschreven dat ze zonder aanpassing op het accordeon gespeeld kunnen worden. Ik voel me trouwens ook helemaal geen accordeonist, maar veel meer een muzikale boodschapper die toevallig accordeon als instrument heeft gekozen. In het geval van Bach: je vergeet dat je naar accordeon luistert. De muziek ontstijgt het instrument. Je hoort Johann Sebastian Bach."

  Accordeonist Vincent van Amsterdam is de eerste Nederlander in zijn segment die de schitterende vertelkunst van Bachs Goldbergvariaties op cd uitbrengt. Vrij uniek, want ook internationaal zijn maar enkelen hem voorgegaan. Volgens de ambitieuze muzikant is het tijd voor het grote werk. “Je zou kunnen zeggen dat de Goldbergvariaties, die bestaan uit 32 delen, een compleet en grillig levensverhaal vormen. Het voelt als jongleren met 32 ballen, allemaal verschillend van kleur en formaat, maar als geheel een volmaakte cirkel.’’

 • Johann Sebastian Bach Goldbergvariaties, BWV 988 (concert)
 • Prijs: inbegrepen
Concert
 • zaterdag 23 mei 2020 Lavinia Meijer
 • Concertzaal Tilburg (Tilburg)
 • Op het programma staan werken van onder andere Nico Muhly, Bryce Dessner (The National), Philip Glass en Daníel Bjarnason.

 • Uitvoerenden:
  • harpist Lavinia Meijer
  • altviolist Nadia Sirota
  • dirigent/pianist Daníel Bjarnason
 • Prijs: € 25,00
Concert
 • zondag 24 mei 2020 Philharmonie Zuidnederland
 • Muziekcentrum Eindhoven (Eindhoven)
 • Beethoven: Vioolconcert
  Beethoven: Toneelmuziek bij Goethes Egmont

 • Ludwig van Beethoven Egmont (toneelmuziek)
 • Uitvoerenden:
  • violist Noa Wildschut
  • sopraan Cora Burggraaf
  • spreekstem Stijn Vervoort
  • dirigent Rito Joost
 • Prijs: € 49,00
Golden Tulip Hotel Central

Golden Tulip Hotel Central, Den BoschHet viersterren Golden Tulip Hotel Central kijkt uit op het middeleeuwse marktplein van Den Bosch. Het heeft een brasserie en een fitnesscentrum, dat vanaf de bovenste etage uniek uitzicht biedt op de Sint-Janskathedraal.

Het Golden Tulip Hotel Central geeft luxe en karakter aan uw verblijf. U kunt er de traditioneel Brabantse gastvrijheid ervaren. Gasten kunnen hun dag beginnen met een gezond ontbijt in de unieke, 14e-eeuwse gewelfde kelder.

Hotel Central is gemakkelijk bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Het ligt in het centrum van Den Bosch, op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden.

Basisreissom per persoon met vertrek op donderdag 21 mei 2020 € 995,00
Eenpersoonstoeslag € 90,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
A Midsummer Night’s Dream (21 mei 2020) € 44,00
Goldbergvariaties (22 mei 2020) incl.
Lavinia Meijer (23 mei 2020) € 25,00
Philharmonie Zuidnederland (24 mei 2020) € 49,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar ‘s Hertogenbosch en v.v. en vervoer ter plaatse
• 3 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterrenhotel Central in ‘s Hertogenbosch
• 4 diners of lunches in uitstekende restaurants (incl. twee glazen wijn, water & koffie)
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam en Utrecht (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstelling & concerten, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden & uitgaven van persoonlijke aard

Remco Roovers

Vaak zeg ik tegen mensen dat ik het leukste werk ter wereld heb. Ik combineer verschillende passies in mijn werk en bedrijf. Over die passies wil ik u graag iets meer vertellen.
 
Vanaf mijn vroege jeugd heb ik me toegelegd op muziek en musiceren: na begonnen te zijn op kerkorgel wisselde ik in mijn puberteit naar het meest persoonlijke instrument dat er bestaat: de zang. Dat ging zeer voorspoedig, ik kon wel naar het conservatorium vond mijn lerares. Tja, en als je dan altijd gedacht had arts te worden, is dat wel een ommezwaai. Ik bedacht dat ik met de combinatie van solozang op het conservatorium in Den Haag en een studie Muziekwetenschap aan de universiteit in Utrecht meerdere aspecten van de muziek zou bestuderen en dat ik goed beslagen de muziekwereld zou kunnen betreden.
 
Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze: Ik kon mijn studie aan het conservatorium afsluiten met het diploma Uitvoerend Musicus en studeerde tevens af als Muziekwetenschapper aan de universiteit. De twee studies vulde elkaar perfect aan. Hierna had ik langere tijd (ca. 7 jaar) een aanstelling bij het Groot Omroepkoor naast een praktijk als lied- en oratoriumzanger.
 
En toen was daar het moment dat Walter Wolvekamp - destijds eigenaar van Wolvekamp Muziekreizen, waar ik af en toe al voor werkte als reisleider - Taco Stronks en mij kwam polsen of we er iets voor voelden zijn bedrijf over te nemen. We hoefden er niet lang over na te denken, binnen enkele weken was de deal gesloten en op 5 januari 2002 vertrok onze eerste reis.
Inmiddels voel ik me een ondernemende musicus of een musicerend ondernemer. Het podium zie ik steeds minder vanaf de uitvoerende kant, maar des te meer vanaf de consumerende kant. Daarnaast geniet ik enorm van het bedenken en opzetten van reizen en alles wat bij een eigen bedrijf hoort.
 
Toch zou dit werk maar half zo leuk zijn als ik niet ook zeer regelmatig (zeker zo’n 15-18 keer per jaar) met onze groepen als reisbegeleider op pad ging. Ik voel me metropoliet als ik in New York loop, vereerd als ik eerste rang in de Scala te Milaan zit, bevoorrecht als ik een groep naar Australië mag begeleiden en domweg gelukkig als ik in Duitse steden als Weimar, Leipzig, Dresden en Berlijn rondloop. Wat mijn muzieksmaak betreft ben ik een alleseter, van barok tot modern, ik sta voor alles open. Als muziekwetenschapper hield ik me voornamelijk bezig met Wagner en de 19e eeuw, maar mijn interesse gaat wel degelijk verder.
 
Naast het verblijf in een goed hotel, eten in goede restaurants en mooie muziek is op reis het gezelschap van het allergrootste belang. En ook daar bof ik mee, op vrijwel alle reizen zie ik bekende en nieuwe mensen met interessante verhalen en levensgeschiedenissen. Muziek is voor ieder op zo’n reis een belangrijk element in zijn of haar leven, en dat bindt natuurlijk enorm.
Ik hoop dat deze website uw interesse kan wekken voor het maken van een muziekreis met MUSICO Reizen. Ik zie u graag op één van onze reizen.

Lees ook het interview met Remco Roovers en Taco Stronks.

In het voorjaar van 2018 liep Remco 800 km naar Santiago om aandacht te vragen voor de spierziekte MD. Lees hier zijn verslag.

Taco Stronks

Muziek speelt al mijn hele leven lang een grote rol.

Ik groeide op in een muzikaal milieu; altijd klonk er muziek en bij ons thuis bespeelde iedereen een instrument. Vooral de muziek van Bach vond ik erg mooi en op de lagere school hield ik regelmatig spreekbeurten over klassieke muziek. Tijdens mijn middelbare schoolperiode kreeg ik ook meer interesse in de popmuziek, maar de barokmuziek bleef mij het meest fascineren. Ook tijdens mijn studie Muziekwetenschap was ik vooral gefocust op de werkgroepen rond barok en ik studeerde bijvoorbeeld een tijdje Italiaans om beter de libretti te kunnen lezen.

Na mijn studie werkte ik bij het Utrechts Barok Consort van Jos van Veldhoven en het Amsterdam Baroque Orchestra van Ton Koopman. In het midden van de jaren negentig kwam ik in dienst bij het Combattimento Consort Amsterdam van Jan Willem de Vriend, eerst als bibliothecaris, later als musicologisch medewerker.

Opera leerde ik waarderen door tijdens mijn studietijd de gratis Generale Repetities te bezoeken in de Stopera. De effecten op het toneel, zoals de (echte!) regen bij de opera Cendrillon van Massenet, vond ik imponerend en zullen me altijd bij blijven. Ik werd reisleider bij Wolvekamp Operareizen en greep de mogelijkheid om - samen met Remco Roovers - dit bedrijf over te nemen en MUSICO Reizen op te richten met beide handen aan.

Ik geniet ervan om met een groep op pad te zijn en een vakantiesfeer voor de reizigers te creëren. Wat mij aanspreekt aan een operareis is dat er bijna elke avond een programma is. Het is leuk om muzikale ervaringen na afloop van een voorstelling of concert met elkaar te delen. Tot mijn favoriete bestemmingen horen zeker Berlijn en Glyndebourne. Vooral de rituelen om het operabezoek heen, zoals je speciaal ‘opdoffen’ in smoking, en de bijzonderheid van de locatie vind ik belangrijk. Daarom vind ik het ook zo leuk om naar authentieke baroktheaters als die in Drottningholm, Schwetzingen en Potsdam te gaan. Dat maakt het bijwonen van een operavoorstelling nog iets meer bijzonder, tot een speciale gelegenheid.

Lees ook het interview met Remco Roovers en Taco Stronks.