Kasteel Bratislava

Kasteel Bratislava

Sint-Elizabethkerk, Bratislava

Oude Opera, Bratislava

Bratislava, Slowakije
09 december 2019 t/m 13 december 2019
Bratislava
Schilderachtige stad aan de Donau

• Kerstsfeer in sfeervol Staré mesto (oude centrum)
• Opera in het Historisch Theater
• Verlenging in Wenen mogelijk

 
Basisreissom: € 1.255,00

Maandag 9 december vliegen we rechtstreeks naar Wenen, vanwaar we per touringcar naar Bratislava rijden.

Dinsdag 10 december bezichtigen we het oude centrum van Bratislava. Deze charmante stad vol barokke huizen en monumentale gebouwen laat zien dat Bratislava doordrenkt is van geschiedenis. Vooral nadat Boeda in de 16e eeuw in Turkse handen kwam, groeide Bratislava (of Pozsony, zoals de stad in die tijd heette) uit tot een bloeiende en welvarende hoofdstad. De Hongaarse koningen werden voortaan hier gekroond, tot Boeda in 1848 het heft weer zelf in handen nam. Uiteraard bezoeken we de gotische Sint Martinusdom, tevens de kroningskerk van elf Hongaarse koningen en acht koninginnen onder wie Maria Theresia.
’s Avonds kunt u in de Nieuwe Opera het ballet Don Quichotte zien. Met het verhaal over Don Quijote de la Mancha vestigde de Spaanse auteur Miguel de Cervantes Saavedra zijn reputatie als grondlegger van de moderne roman. Generaties schrijvers en denkers vonden, net als beroemde schilders, tekenaars, theatermakers en componisten, inspiratie in de avonturen van de dolende ridder en zijn schildknaap. Ook voor choreografen bleek Cervantes’ roman een bron van inspiratie. Voor zover bekend werd de eerste balletversie in 1740 gemaakt door Franz Hilverding, balletmeester aan het Weense hof. Vertolkte de ‘ridder met het droevige gelaat’ in deze en latere balletversies nog de hoofdrol, in de 19e eeuw verschoof de aandacht in de meeste choreografieën naar een fragment uit het tweede romandeel. Hierin worden de komische verwikkelingen belicht rond de geliefden Quiteria, Basilio en de rijke onbenul Camacho aan wie Quiteria is uitgehuwelijkt.

Woensdag 11 december brengen we een bezoek aan de burcht. Het hoekige kasteel is gebouwd in de 15e eeuw. In 1811 woedde er een grote brand die de burcht vrijwel geheel in de as legde. Pas rond 1950 is men gestart met restauratiewerkzaamheden aan het kasteel. De burcht ziet er nu weer prachtig uit en het uitzicht over de stad en de Donau vanuit de vesting is adembenemend. In de Historische Opera staat de opera Nabucco van Verdi op het programma.

Donderdag 12 december krijgen we een rondleiding door de Slowaakse Nationale Galerie in Bratislava. Het useum, dat relatief laat in 1948 werd opgericht bij monde van een nationale wet, toont niet alleen een mooie verzameling oude meesters met ook Slowaakse meesters maar heeft ook een ruime collectie moderne meesters met onder meer werk van Picasso tot Andy Warhol. 's Avonds kunt u in de Nieuwe Opera een opvoering van Mozarts Don Giovanni bijwonen.

Vrijdag 13 december vliegen we in de loop van de dag vanaf Wenen terug naar Nederland.

Ballet
 • dinsdag 10 december 2019 Don Quichotte
 • De Nieuwe Opera (Bratislava)
 • Léon Minkus Don Quichotte (ballet)
 • Prijs: € 38,00
Opera
 • woensdag 11 december 2019 Nabucco
 • De Oude Opera (Bratislava)
 • Giuseppe Verdi Nabucco (opera)
 • Prijs: € 43,00
Opera
 • donderdag 12 december 2019 Don Giovanni
 • De Nieuwe Opera (Bratislava)
 • Wolfgang Amadeus Mozart Don Giovanni (opera)
 • Prijs: € 34,00
Park Inn by Radisson Danube Bratislava

Park Inn by Radisson Danube Bratislava, BratislavaHet viersterren Park Inn by Radisson Danube Bratislava ligt in het hart van het historische stadscentrum, dicht bij het kasteel van Bratislava en naast de rivier de Donau. Deze moderne accommodatie biedt 240 kamers, elk met moderne voorzieningen, zoals gratis WiFi, breedbandinternet, een kluisje en individuele klimaatbeheersing. De gasten kunnen dineren in het restaurant van het hotel, dat culinaire lekkernijen serveert. Gasten kunnen gebruik maken van de fitnessfaciliteiten en van de wellness (zwembad en sauna).

Basisreissom per persoon met vertrek op maandag 09 december 2019 € 1.255,00
Eenpersoonstoeslag € 120,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Don Quichotte (10 december 2019) € 38,00
Nabucco (11 december 2019) € 43,00
Don Giovanni (12 december 2019) € 34,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Austrian Airlines-lijnvluchten met belastingen en toeslagen
• Transfers en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterrenhotel Park Inn by Radisson Danube Bratislava Hotel in Bratislava
• 4 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaats: Schiphol
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen, vervoer van en naar Schiphol, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• Het is ook mogelijk de reis met verblijf in Wenen te verlengen; informeer naar de mogelijkheden

Vertrektijden:

Maandag 9 december, 10:10 uur - 12:00 uur (Amsterdam - Wenen), vluchtnummer: OS372
Vrijdag 13 december, 15:05 uur - 17:00 uur (Wenen - Amsterdam), vluchtnummer: OS373

De vermelde tijden zijn uitsluitend bedoeld ter indicatie. De definitieve tijden staan vermeld in de reiswijzer die de reizigers uiterlijk 2 weken voor vertrek ontvangen.

Saskia Cohen

Van jongs af aan speelt muziek een grote rol voor mij. Thuis werd veel gezongen, naar muziek geluisterd en gemusiceerd. Mijn vader woonde een groot deel van de jaren vijftig en zestig in New York en New Jersey en kwam naar Europa met een vracht platen, een brede collectie die na het huwelijk van mijn ouders verder werd aangevuld. Symfonieën en kamermuziek, veel jazz door grootheden die mijn vader in New Yorkse clubs had leren kennen, maar ook Oum Kalthoum en Fairuz: de platenverzameling van mijn ouders was een muzikale melting pot die mijn zus en ik met groot enthousiasme van voor naar achter doorwerkten. Mijn moeder stimuleerde onze actieve muzikale vorming en jarenlang speelde ik blokfluit, maar proefde ik ook aan viool-, gitaar- en saxofoonlessen.

Toen ik kunstgeschiedenis ging studeren braken nieuwe tijden aan. Ik raakte verslingerd aan opera- en concertbezoek, niet alleen in Amsterdam waar ik nu woonde, maar ook in Italië waar ik voor mijn studie en promotieonderzoek vaak verbleef. De zaterdagmiddag-concerten in het Florentijnse Teatro della Pergola werden een vaste welkome afleiding en telkens als ik een nieuwe stad bezocht probeerde ik een opera bij te wonen. Mijn liefde voor opera en liedkunst bracht mij ook weer zelf aan het zingen. Sinds tien jaar ben ik lid van Toonkunstkoor Amsterdam en volg ik zanglessen.

Tegenwoordig werk ik als docent Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en heb ik daarnaast een eigen bureau voor kunsthistorisch onderzoek, tekstproductie en tentoonstellingen. Mijn kunsthistorische achtergrond maakt dat ik mij graag verdiep in de dwarsverbanden tussen beeldende kunst en muziek. En of het nou komt door de eclectische platencollectie van mijn ouders, ik ben nog steeds een muzikale alleseter die zich graag laat verrassen door een divers aanbod. Het is dan ook een bijzonder voorrecht om voor MUSICO Reizen precies datgene te mogen doen waaraan ik al zoveel jaren plezier beleef: op reis voor opera- en concertbezoek, het in goed gezelschap bezoeken van musea en collecties en het delen van mijn liefde voor muziek en kunst.