Shunske Sato (foto Simon van Boxtel)

Shunske Sato (foto Simon van Boxtel)

Stadsmuzikanten Bremen

Stadsmuzikanten Bremen

Marktplatz, Bremen

Marktplatz, Bremen

Knabe am Weg unter Birken (Paula Modersohn)

Knabe am Weg unter Birken (Paula Modersohn)

Felix Nussbaum Museum, Osnabrück

Knabe am Weg unter Birken (Paula Modersohn)

Nicolas Altstaeadt (foto Marco Borggreve)

Nicolas Altstaeadt (foto Marco Borggreve)

Bremen, Duitsland
20 augustus 2022 t/m 22 augustus 2022
Bremen
Musikfest Bremen 2022 met de Nederlandse Bachvereniging

• Nederlandse Bachvereniging speelt op openingsconcert Musikfest Bremen
• Bezoek aan kunstenaarskolonie Worpswede
• De indrukwekkende architectuur van het Felix Nussbaum Museum
• Cellist Alexander Altstaedt speelt Beethoven

Nog 2 plaatsen  
Basisreissom: € 635,00

Zaterdag 20 augustus reizen we via diverse opstapplaatsen naar Bremen. Onderweg bezoeken we in Osnabrück het zeer bijzondere Felix Nussbaum Museum. Het gebouw is van de hand van de internationaal gerenommeerde architect Daniel Libeskind en toont duidelijke overeenkomsten met het Joods Museum in Berlijn, dat eveneens van zijn hand is. Het gebouw biedt de perfecte omgeving voor de indrukwekkende collectie werken van de in 1944 in Auschwitz vermoorde schilder Felix Nussbaum. Na het museumbezoek rijden we door naar Bremen, waar u verblijft in het viersterrenhotel H+ Hotel Bremen, gelegen in het historische centrum, vlakbij de kathedraal. ’s Avonds kunt u in het kader van de opening van het Musikfest Bremen op verschillende locaties korte optredens bijwonen van Capricornus Consort (werken van Bach), Bergen Philharmonic Orchestra (Pianoconcert van Grieg) en de Nederlandse Bachvereniging (Magnificat van Carl Philipp Emanuel Bach).

Zondag 21 augustus maken we onder leiding van een plaatselijke gids kennis met de havenstad Bremen, gelegen aan de westoever van de rivier de Weser. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in het historische hart van de stad. Hoogtepunten van deze stadsbezichtiging vormen zonder twijfel het Rathaus, een van de mooiste en bekendste voorbeelden van de Weser-renaissance, de St. Petri Dom met een indrukwekkende verzameling schilderijen van Lucas Cranach de Oudere en de Böttcherstrasse die tussen 1926 en 1930 is omgevormd in een stijl die zowel art deco als expressionistische kenmerken heeft. Na de lunch bezoeken we de Kunsthalle Bremen. De collectie van dit museum omvat Europese schilderkunst van de middeleeuwen tot heden, moderne schilderkunst en beeldhouwkunst uit de 16e tot 21e eeuw. ’s Avonds voeren cellist Nicolas Altstaedt en pianist Alexander Lonquich alle cellosonates van Beethoven uit in concertzaal Die Glocke. Beethoven heeft zich tijdens zijn leven driemaal intensief met de cello beziggehouden: in 1796 schreef hij twee cellosonates (opus 5), in 1808 volgde opus 69 en in 1815 de twee sonates van opus 102. Eind 18e eeuw waren cellosonates vooral werken voor klavier met begeleiding van de cello, Beethoven maakte de piano en het klavier steeds meer gelijkwaardig aan elkaar.

Maandag 22 augustus brengen we een bezoek aan Worpswede, ten noordoosten van Bremen, al bijna 130 jaar een kunstenaarskolonie. In 1884 kwam Fritz Mackensen er voor het eerst. Hij was onder de indruk van deze bijzondere plek op de Weyerberg in het Teufelsmoor. Zijn studievrienden Hans van Emde en Otto Modersohn volgden en later kwamen Fritz Overbeck en Heinrich Vogeler. Zij richtten de kunstenaarsvereniging Worpswede op. Na een tentoonstelling van 1896 in het Glaspalast in München kregen ze bekendheid. Onder anderen de schilderes Paula Becker, beeldhouwster Clara Westhof en dichter Rainer Maria Rilke voegden zich bij de groep in Worpswede. Na de lunch rijden we terug naar Nederland.

Concert
 • zaterdag 20 augustus 2022 Eine große Nachtmusik
 • ( )
 • Unser Lieben Frauen Kirche | 19.00 uur
  Capricornus Consort Basel
  Het Capricornus Consort speelt onder de titel Saitensprünge orgelwerken van Bach, gearrangeerd voor strijkers

  Die Glocke, Großer Saal | 20.30 uur
  Bergen Philharmonic Orchestra
  - Ravel: La Valse
  - Grieg: Pianoconcert in a, op. 16

  St. Petri Dom | 22.00 uur
  Nederlandse Bachvereniging
  - C.Ph.E. Bach: Magnificat, Wq215

 • Uitvoerenden:
  • ensemble Capricornus Consort Basel
  • pianist Vinkingur Olafsson
  • dirigent Edward Gardner
  • orkest Bergen Philharmonic Orchestra
  • dirigent/violist Shunske Sato
  • ensemble Nederlandse Bachvereniging
 • Prijs: € 79,00
Concert
 • zondag 21 augustus 2022 Cellosonates van Beethoven
 • Bremer Konzerthaus Die Glocke (Bremen)
 • Ludwig van Beethoven
  - Eerste Cellosonate in F, op. 5/1
  - Tweede Cellosonate in g, op. 5/2
  - Derde Cellosonate in A, op 69
  - Vierde Cellosonate in C, op. 102/1
  - Vijfde Cellosonate in D, op. 102/2

 • Uitvoerenden:
  • cellist Nicolas Altstaedt
  • pianist Alexander Lonquich
 • Prijs: € 58,00
H+ Hotel Bremen

H+ Hotel BremenHet viersterren H+ Hotel Bremen ligt in het oude centrum van Bremen, op slechts drie minuten wandelen van de kathedraal van Bremen. Alle kamers bieden een elegant en modern interieur. ‘s Ochtends wordt er een uitgebreid ontbijtbuffet verzorgd. In alle ruimtes is gratis WiFi beschikbaar.

Alle kamers van het H+ Hotel Bremen hebben Sky TV, een minibar en een eigen badkamer. Tot de overige faciliteiten behoren onder meer een bagageopslag en een 24-uursreceptie.

Het H+ Hotel Bremen is gevestigd aan het historische marktplein. De rivier de Weser ligt op twee minuten wandelen.

Basisreissom per persoon met vertrek op zaterdag 20 augustus 2022 € 635,00
Eenpersoonstoeslag € 70,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Eine große Nachtmusik (20 augustus 2022) € 79,00
Cellosonates van Beethoven (21 augustus 2022) € 58,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per touringcar naar Bremen v.v. en vervoer ter plaatse
• 2 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in een 4-sterren H+ Hotel Bremen
• 3 diners of lunches in goede restaurants inclusief een glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam-Sloterdijk, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Hengelo (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten concerten, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Taco Stronks

Muziek speelt al mijn hele leven lang een grote rol.

Ik groeide op in een muzikaal milieu; altijd klonk er muziek en bij ons thuis bespeelde iedereen een instrument. Vooral de muziek van Bach vond ik erg mooi en op de lagere school hield ik regelmatig spreekbeurten over klassieke muziek. Tijdens mijn middelbare schoolperiode kreeg ik ook meer interesse in de popmuziek, maar de barokmuziek bleef mij het meest fascineren. Ook tijdens mijn studie Muziekwetenschap was ik vooral gefocust op de werkgroepen rond barok en ik studeerde bijvoorbeeld een tijdje Italiaans om beter de libretti te kunnen lezen.

Na mijn studie werkte ik bij het Utrechts Barok Consort van Jos van Veldhoven en het Amsterdam Baroque Orchestra van Ton Koopman. In het midden van de jaren negentig kwam ik in dienst bij het Combattimento Consort Amsterdam van Jan Willem de Vriend, eerst als bibliothecaris, later als musicologisch medewerker.

Opera leerde ik waarderen door tijdens mijn studietijd de gratis Generale Repetities te bezoeken in de Stopera. De effecten op het toneel, zoals de (echte!) regen bij de opera Cendrillon van Massenet, vond ik imponerend en zullen me altijd bij blijven. Ik werd reisleider bij Wolvekamp Operareizen en greep de mogelijkheid om - samen met Remco Roovers - dit bedrijf over te nemen en MUSICO Reizen op te richten met beide handen aan.

Ik geniet ervan om met een groep op pad te zijn en een vakantiesfeer voor de reizigers te creëren. Wat mij aanspreekt aan een operareis is dat er bijna elke avond een programma is. Het is leuk om muzikale ervaringen na afloop van een voorstelling of concert met elkaar te delen. Tot mijn favoriete bestemmingen horen zeker Berlijn en Glyndebourne. Vooral de rituelen om het operabezoek heen, zoals je speciaal ‘opdoffen’ in smoking, en de bijzonderheid van de locatie vind ik belangrijk. Daarom vind ik het ook zo leuk om naar authentieke baroktheaters als die in Drottningholm, Schwetzingen en Potsdam te gaan. Dat maakt het bijwonen van een operavoorstelling nog iets meer bijzonder, tot een speciale gelegenheid.

Lees ook het interview met Remco Roovers en Taco Stronks.