Het zwanenmeer, Essen

Het zwanenmeer, Essen

La vague, Courbet (Folkwangmuseum Essen)

La vague, Courbet (Folkwangmuseum Essen)

Zicht op Amersfoort (Aelbert Cuyp)

Zicht op Amersfoort (Aelbert Cuyp)

Rathaus, Düsseldorf

Rathaus, Düsseldorf

Düsseldorf, Duitsland
24 december 2021 t/m 28 december 2021
Düsseldorf kerst
Een muzikale kerst net over de grens

• Kerst vol opera, ballet en cultuur
Otello in zelden opgevoerde versie van Rossini
• Het verhaal achter 17e-eeuwse Nederlandse schilderkunst in het Ruhrgebied

Volgeboekt  
Basisreissom: € 1.045,00

Vrijdag 24 december reizen we via diverse opstapplaatsen per touringcar naar Düsseldorf. Tijdens deze reis naar het culturele hart van het Ruhrgebied heeft u elke avond de keuze tussen twee voorstellingen of een concert.
Het Ruhrgebied heeft zich de afgelopen jaren ontdaan van haar roetige imago, het industriële erfgoed vormt nu de achtergrond voor een cultureel interessante streek met heel veel musea, operahuizen en concertzalen. Düsseldorf zelf heeft zich de afgelopen zeven eeuwen ontwikkeld van een klein vissersdorpje tot cultuurmetropool. Om tegenwicht te bieden aan de overmacht van het aartsbisdom Keulen koos graaf Von Berg zeven eeuwen geleden juist Düsseldorf uit voor een versterkte nederzetting. Een paar eeuwen later was Düsseldorf de residentie van het hertogdom Jülich-Kleve-Berg en kon de stad door de strategische ligging aan de Rijn uitgroeien tot een heel belangrijke haven. Zo werd de kiem gelegd voor de metropool Düsseldorf.

Zaterdag 25 december krijgen we een rondleiding door Düsseldorf. De populairste wijk in Düsseldorf is Altstadt. Dit is het ‘oude’ gedeelte van Düsseldorf; een groot deel van het hart van Düsseldorf is een reconstructie van oude panden zoals ze er voor de Tweede Wereldoorlog stonden.
's Avonds kunt u kiezen uit een barokconcert door Concerto Köln in de Philharmonie van Keulen of het ballet Het zwanenmeer van Tsjaikovski in het Aalto Theater. Choreograaf Ben van Cauwenbergh blaast de ruim 100 jaar oude choreografie van Petipa nieuw leven in en geeft zijn visie op de mythe van de witte en de zwarte zwaan.

Zondag 26 december bezoeken we in Wuppertal de tentoonstelling Goldene Zeiten. Die Sammlung niederländischer Kunst und ihre Geschichte(n) in het Van der Heydt-Museum. Rond 1900 ontstond in Wuppertal bij de nouveau riche (de textielindustrie floreerde op dat moment) een grote voorliefde voor de Nederlandse 17e-eeuwse kunst. Voelden de grote handelaren zich verbonden met de 17e-eeuwse Nederlandse koopmansgeest en ging men ook daarnaar leven?
De Oper am Rhein biedt op deze avond een geënsceneerde opvoering van het Weihnachtsoratorium onder leiding van Axel Kobel, in een regie van Elisabeth Stöppler.
In het Musiktheater im Revier in Gelsenkirchen staat Otello op het programma, in een zelden opgevoerde versie van Rossini. Hoewel Rossini pas 26 jaar was toen hij deze opera schreef, was hij toch in staat de emotionele en dramatische achtbaan uit het verhaal van Shakespeare ten volle te benutten. De librettist van Rossini legde zich vooral toe op de liefdesdriehoek waarin Desdemona en Rodrigo beiden dingen naar de hand van Desdemona. Bijzonder aspect aan deze opera is dat Rossini drie tenoren voorschrijft voor de partijen van Otello, Jago en Rodrigo. Ook de kleinere dubbelpartij van de doge en de gondelier is een tenor. Rossini beschikte in het San Carlotheater van Napels over een aantal uitstekende tenoren in het ensemble met elk een specifiek stemtype die Rossini uiteraard inzette om de verschillende karakters uit te tekenen.

Maandag 27 december worden we rondgeleid in het Aalto Theater Essen. Met zijn asymmetrisch slingerende, vloeiende lijnen geeft het theater vorm aan het gezicht van de stad Essen en hoort het tot de beste operagebouwen van Duitsland. Het door de Finse architect Alvar Aalto ontworpen operagebouw bekoort niet alleen door zijn indrukwekkende architectuur, maar telt al jaren als één van de eerste adressen van de Duitse opera- en balletwereld. Het telt binnen zijn muren het Aalto-muziektheater, het Aalto Ballett Essen en de Philharmoniker Essen.
Deze avond staan twee opera's op het programma die sterk met elkaar verbonden zijn. De Oper am Rhein voert in Duisburg Hänsel & Gretel op. Deze opera is het muzikale antwoord van Humperdinck op Wagners laatste werk Parsifal. De toon mag dan hier en daar Wagneriaans zijn, voor de inhoud liet Humperdinck zich inspireren door voorbeelden uit het verleden, door het Singspiel van Mozart en door Von Webern. Bovendien gaf Humperdinck zijn tweede grote fascinatie naast het muziektheater van Wagner een podium: het lied, en meer in bijzonder het volkslied.
In Düsseldorf kunt u het Singspiel zien waardoor Humperdinck zich liet inspireren: Die Zauberflöte van Mozart in een alom geprezen enscenering van regisseur Barrie Kosky samen met de Britse theatergroep ‘1927’. Wolfram Goertz schreef in de Rheinische Post over een ‘uitermate sfeervolle samenstelling van kunsten’. De zingende acteurs interageren met een animatiefilm die de muzikale magie van Mozart volgt en de sprookjeswereld tot leven doet komen.

Dinsdag 28 december krijgen we ’s ochtends in Museum K20 een rondleiding door de vaste collectie die toegespitst is op de klassiek-modernen met werk van Paul Klee, Henri Matisse en Wassily Kandisky. Zij allen figureerden op een moment dat een al dan niet realistische verbeelding van de werkelijkheid een bewuste keuze van de kunstenaar was geworden. 'Schilderen is niet vormen kleuren, maar kleuren vormgeven', zo verwoordde Matisse zijn kunstenaarschap.
In de loop van de middag keren we terug naar Nederland.

Concert
 • zaterdag 25 december 2021 Concerto Köln
 • Kölner Philharmonie (Keulen)
 • - Giuseppe Torelli: Concerto voor trompet in D, Étienne Roger 188
  - Antonio Vivaldi: Concerto voor strijkers in C, RV 114
  - Giuseppe Torelli: Concerto musicale in F, op. 6/8
  - Johann Sebastian Bach: Concerto voor viool in d, BWV 1052R
  - Giuseppe Torelli: Concerto für Trompet
  - Nicola Antonio Porpora: Concerto voor cello in G
  Giuseppe Torelli: Concerto grosso in g, op. 8/6, Con una pastorale per il Santissimo natale
  - Antonio Vivaldi: Concerto voor 2 violen in B uit La Cetra, op. 9/9, RV 530

 • Uitvoerenden:
  • trompettist Hans-Martin Rux-Brachtendorf
  • violist Sergei Olegowitsch Malow
  • ensemble Concerto Köln
 • Prijs: € 34,00
Ballet
 • zaterdag 25 december 2021 Het zwanenmeer
 • Aalto-Musiktheater (Essen)
 • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Het zwanenmeer (ballet)
 • Prijs: € 49,00
Opera
 • zondag 26 december 2021 Otello
 • Musiktheater im Revier (Gelsenkirchen)
 • Gioachino Antonio Rossini Otello ossia il moro di Venezia (opera)
 • Prijs: € 50,00
Scenische opvoering
 • zondag 26 december 2021 Weihnachtsoratorium
 • Opernhaus Düsseldorf (Düsseldorf)
 • Johann Sebastian Bach Weihnachtsoratorium, BWV 248 (oratorium)
 • Prijs: € 54,00
Opera
 • maandag 27 december 2021 Hänsel & Gretel
 • Theater Duisburg (Duisburg)
 • Prijs: € 54,00
Opera
 • maandag 27 december 2021 Die Zauberflöte
 • Opernhaus Düsseldorf (Düsseldorf)
 • Wolfgang Amadeus Mozart Die Zauberflöte (opera)
 • Prijs: € 54,00
Radisson Blu Conference Hotel

Radisson Blu Scandinavia, Düsseldorf Gelegen aan de Rijnoever biedt het viersterren Radisson Blu Conference Hotel rustige, comfortabele kamers en een uitstekende service. Het hotel ligt gunstig ten opzichte van de Königsallee, het oude centrum en het beursterrein. De standaard kamers zijn ingericht in een klassieke, oriëntaalse, Scandinavische, Italiaanse, maritieme of hightech stijl.
Rookvrije en anti-allergene kamers zijn op aanvraag beschikbaar. Als gast van dit hotel heeft u bovendien gratis toegang tot het zwembad, waarbij zich tevens sauna, fitnessruimte, solarium en whirlpool bevinden.

Basisreissom per persoon met vertrek op vrijdag 24 december 2021 € 1.045,00
Eenpersoonstoeslag € 120,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Concerto Köln (25 december 2021) € 34,00
Het zwanenmeer (25 december 2021) € 49,00
Otello (26 december 2021) € 50,00
Weihnachtsoratorium (26 december 2021) € 54,00
Hänsel & Gretel (27 december 2021) € 54,00
Die Zauberflöte (27 december 2021) € 54,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Düsseldorf v.v.
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Radisson Blu in Düsseldorf Scandinavia Hotel
• 4 diners of lunches
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Horst (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Reizen in en na coronatijd:
MUSICO Reizen volgt de richtlijnen van het RIVM. Mocht de reis door verscherpte maatregelen moeten worden geannuleerd, dan voeren wij de reis niet uit en ontvangt u de reissom terug. Individuele kosten die voortvloeien uit verplichte corona-maatregelen (bijvoorbeeld het laten uitvoeren van een test), komen voor rekening van de reiziger. Meer informatie over corona-maatregelen voor uw reis vindt u hier.

Susan Dorrenboom

Er wordt tegenwoordig wel met een bezorgde blik in de ogen gesproken over kinderen met overvolle agenda's. Goed beschouwd was ik ook zo'n kind: fluitles, kamermuziek, orkest, hier en daar nog een extra repetitie, tweemaal per week dansles. En o ja, ik heb ook nog een tijdje in een kinderkoor gezongen.
Ik heb er niet onder geleden. En het zal u - met deze opsomming aan buitenschoolse activiteiten - niet verbazen dat ik na mijn schoolcarrière koos voor een muzikale vervolgstudie: muziekwetenschap in Utrecht.
Na veel omzwervingen in de advies- en bouwwereld kwam ik een aantal jaar geleden bij MUSICO Reizen terecht. Terug op het honk, zo voelde het aan. Op kantoor bereid ik reizen voor met alle werkzaamheden die daarbij komen kijken, en houd ik de website actueel. Daarnaast leid ik af en toe een reis, een uitdagende combinatie. Het werken bij MUSICO Reizen heeft mij tot een muzikale alleseter gemaakt. Vroeger hield voor mij de klassieke muziek op bij de late Beethoven - met als uitzondering de muziek van Stravinsky. Tegenwoordig weet ik ook de romantici te waarderen, en vraag ik mij af waarom ik vroeger de symfonieën van Mahler zo moeilijk kon verteren. Zo blijft de muziek een ontdekkingsreis die ik graag met u deel.

Lees ook het interview met Susan Dorrenboom.

Robert Andriessen

Rilling over de rug en kippenvel op de armen: dat was de sensatie die ik als kind ervoer bij het beluisteren van sommige klassieke muziek. Dat fascinerende gevoel is nooit verdwenen, maar juist sterker geworden, en muziek is een belangrijke drijfveer in mijn leven geworden. Met een jeugd waarin muziek - en dan met name het zelf musiceren - volstrekt vanzelfsprekend was, kon het ook bijna niet anders, wat wil je ook met een dergelijke achternaam.
Muziek omringt mij dagelijks in mijn werk bij Radio 4. Na mijn studie muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht was ik er jarenlang programmamaker en muzieksamensteller, onder meer bij de muziekactualiteitenprogramma’s “A4” en “Viertakt” en bij het operaprogramma “Opera Live”. De laatste jaren leid ik het productiebureau van Radio 4, alwaar dagelijks nieuwe concertopnames uitzendklaar gemaakt worden. Daarnaast ontsluiten wij sinds enkele jaren vele pareltjes uit het kolossale concertarchief van de Publieke Omroep. De vruchten daarvan zijn uiteraard te beluisteren op Radio 4, maar een nog breder aanbod daarvan is te vinden in het “Radio 4 Concerthuis” op internet.

Lees ook het interview met Robert Andriessen.