Falstaff (Oper am Rhein)

Christo en Jeanne-Claude in 1995

Shakespeare en Verdi

Shakespeare en Verdi

Rathaus, Düsseldorf

Rathaus, Düsseldorf

Düsseldorf, Duitsland
07 oktober 2022 t/m 10 oktober 2022
Düsseldorf
Er even tussenuit met Verdi en Gounod

• Opera & literatuur
Falstaff, Faust en Un ballo in maschera
• 'We make beautiful things, unbelievably useless, totally unnecessary' - Christo

Op aanvraag  
Basisreissom: € 995,00

Vrijdag 7 oktober reizen we naar Düsseldorf voor een vierdaagse operareis met opera's gebaseerd op beroemde literaire (toneel)werken. Voordat we inchecken in het hotel brengen we een bezoek aan het Goethe Museum in Schloss Jägerhof. In het museum wordt het levensverhaal van Goethe verteld aan de hand van thema’s als zijn jeugd, Werther, Weimar, Italië en natuurlijk Faust.
's Avonds kunt u in Essen de opera Un ballo in maschera zien. Verdi baseerde deze opera op het toneelstuk Gustave III ou le bal masqué van Eugène Scribe. Een opera over de koningsmoord in Stockholm vonden de censuurbeambten in Italië echter te hachelijk. Na de lafhartige moord op de Zweedse koning Gustav tijdens een hofbal in 1792 werd een koningsmoord op het toneel niet toegestaan. Verdi moest aanvankelijk ook het bal uit de opera schrappen en de handeling verplaatsen naar het 17e-eeuwse Boston. Het bal is later echter wel in ere hersteld.

Zaterdag 8 oktober verkennen we Düsseldorf per bus en vanaf het water. De populairste wijk in deze stad is de Altstadt. Dit is het ‘oude’ gedeelte van Düsseldorf. Het woord ‘oud’ staat tussen aanhalingstekens omdat een groot deel van het hart van Düsseldorf een herbouwing is van oude panden zoals ze er voor de Tweede Wereldoorlog stonden. Een groot deel is tijdens W.O. II (deels) verwoest en daarna hersteld of heropgebouwd. De wijk is inmiddels weer het kloppend hart van Düsseldorf.
's Avonds staat een tweede opera van Verdi op het programma van de Oper am Rhein in Düsseldorf: Falstaff. Om ondanks een gapende leegte zijn beurs zijn buik toch goed gevuld te houden schrijft Falstaff twee identieke liefdesbrieven aan twee rijke dames. Maar de dames krijgen lucht van het bedrog. 'Wie het laatst lacht, lacht het best' - met deze waarschijnlijk mooiste laatste woorden op het toneel componeerde de 80-jarige Giuseppe Verdi in 1893 aan het eind van zijn carrière een even onconventionele als betoverende muzikale komedie gebaseerd op Shakespeares The Merry Wives of Windsor.

Zondag 9 oktober bezoeken we in het Kunstpalast in Düsseldorf de tentoonstelling over het kunstenaarsduo Christo en Jeanne-Claude. 'We make beautiful things, unbelievably useless, totally unnecessary', zie Christo ooit in een interview. En Jeanne-Claude verwoordde haar ambitie als ' We want to create works of art of joy and beauty, which we will build because we believe it will be beautiful.' Toch lijkt als alsof hun werken bedoeld zijn om ons te confronteren met onze relatie tot onze omgeving. Hun werk dwingt de toeschouwer om op een andere manier naar een gebouw, monument of gebied te kijken. Alle projecten die Christo en Jeanne-Claude hebben gerealiseerd sinds Wrapped Coast van 1968/69 zijn opgenomen in de tentoonstelling. Ook de studies en ontwerpen voor het nog niet geïmplementeerde Mastaba-project voor Abu Dhabi worden gepresenteerd. Dit laatste project zou de afmetingen van de piramide van Gizeh overtreffen en een monument zou worden voor hun creativiteit. Verder is er werk van onder meer Niki de Saint Phalle, Jean Dubuffet, Lucio Fontana en Yves Klein. Daardoor zien we met name het vroege werk van het stel in een bredere context geplaatst.
's Avonds kunt u in het Aalto Musiktheater de opera Faust van Gounod zien. Deze opera werd in Duitsland lang als Margarethe opgevoerd want de titel Faust was exclusief gereserveerd voor Goethes belangrijkste tragedie.

Maandag 10 oktober rijden we in de loop van de ochtend terug naar Nederland. Onderweg brengen we in Xanten brengen we een bezoek aan het Siegfried Museum. In het museum wordt aan de hand van bijzondere stukken uit de 600-jarige geschiedenis van het Nibelungenlied een zeer interessante blik gegeven in elk van deze periodes. Na het museumbezoek rijden we in de loop van de middag door naar Nederland.

Opera
 • vrijdag 07 oktober 2022 Un ballo in maschera
 • Aalto-Musiktheater (Essen)
 • Giuseppe Verdi Un ballo in maschera (opera)
 • Prijs: € 49,00
Opera
 • zaterdag 08 oktober 2022 Falstaff
 • Opernhaus Düsseldorf (Düsseldorf)
 • Giuseppe Verdi Falstaff (opera)
 • Prijs: € 54,00
Opera
 • zondag 09 oktober 2022 Faust
 • Aalto-Musiktheater (Essen)
 • Charles-Francois Gounod Faust (opera)
 • Prijs: € 43,00
Radisson Blu Conference Hotel

Radisson Blu Scandinavia, Düsseldorf Gelegen aan de Rijnoever biedt het viersterren Radisson Blu Conference Hotel rustige, comfortabele kamers en een uitstekende service. Het hotel ligt gunstig ten opzichte van de Königsallee, het oude centrum en het beursterrein. De standaard kamers zijn ingericht in een klassieke, oriëntaalse, Scandinavische, Italiaanse, maritieme of hightech stijl.
Rookvrije en anti-allergene kamers zijn op aanvraag beschikbaar. Als gast van dit hotel heeft u bovendien gratis toegang tot het zwembad, waarbij zich tevens sauna, fitnessruimte, solarium en whirlpool bevinden.

Basisreissom per persoon met vertrek op vrijdag 07 oktober 2022 € 995,00
Eenpersoonstoeslag € 90,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Un ballo in maschera (07 oktober 2022) € 49,00
Falstaff (08 oktober 2022) € 54,00
Faust (09 oktober 2022) € 43,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Düsseldorf v.v. en vervoer ter plaatse
• 3 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Radisson Blu Conference Hotel in Düsseldorf
• 3 diners of lunches in goede restaurants, inclusief een glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Utrecht, Driebergen-Zeist en Arnhem (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Marlies Geurts

Ik ben Marlies Geurts, in 1959 geboren en woonachtig in Eindhoven. Sinds 2004 ben ik getrouwd met journalist Jan de Vries. Muziek, en dan vooral vocale, speelt al mijn hele leven een grote rol. Ik studeerde van 1985 tot 1990 solozang aan het conservatorium in Utrecht. Tot een zangcarrière kwam het niet, in eerste instantie zeer tot mijn verdriet; later heb ik leren inzien waarom het beter was dat het leven zo liep. Je moet van gewapend beton zijn om in de wereld van klassieke muziek een wezenlijke carrière te kunnen maken en dat was ik niet en ben ik niet. Wat overbleef waren leuke semi-professionele producties, mooie concerten, levenslange, vervullende vriendschappen en een niet te stuiten drang om mensen deelgenoot te maken van de mooie verhalen, de emoties die er bij klassieke muziek horen. In de tussentijd werkte ik ‘gewoon’ weer als secretaresse.

Van eind 2000 tot begin 2008 werkte ik bij AVRO Klassiek en ontwikkelde me daar van secretaresse tot webredacteur; een boeiende periode en – wat ik graag wilde – dicht bij de klassieke muziek. Maar het leven loopt soms via bochtige wegen en in 2009 ging ik weer werken als secretaresse bij de overheid en begon een website: www.vocalies.nl, waar ik ook podcasts maak (radio-uitzending op internet). Gaat u er vooral eens kijken! En toen ging er weer een deurtje open: bij MUSICO Reizen kan ik u deelgenoot maken van veel moois binnen de klassieke muziek en ik kan dat combineren met goed ‘gastvrouwschap’, twee dingen die bij MUSICO Reizen hoog in het vaandel staan. Ik hoop u te ontmoeten bij een van de reizen!

Lees ook het interview met Marlies Geurts.