K20, Düsseldorf

K20, Düsseldorf

St Anton after the attack (Paul Klee, 1935)

St Anton after the attack (Paul Klee, 1935)

Souvenir d'un voyage à Combron (Camille Corot, 1873)

Altstadt, Düsseldorf

Altstadt, Düsseldorf

Düsseldorf, Duitsland
24 maart 2023 t/m 27 maart 2023
Düsseldorf
Belcanto in de Ruhr

• Bellini & Verdi in het Ruhrgebied 
• Wolken en licht in Kunstpalast Düsseldorf
• 20e-eeuwse meesters in Museum K20

Volgeboekt  
Basisreissom: € 1.035,00

Vrijdag 24 maart rijden we naar Düsseldorf voor een weekend dat in het teken zal staan van belcanto. In de muziekwereld wordt onder belcanto in het algemeen een in Italië ontstane en gebezigde zangstijl verstaan die vooral georiënteerd is op klankschoonheid en vloeiende melodische lijnen. Officieel begint deze periode aan het eind van de 17e eeuw, maar in de praktijk hebben we het vooral over de stijl die met name in de 18e eeuw en eerste helft van de 19e eeuw aan de Italiaanse operahuizen werd gecultiveerd. Uit die periode stamt ook de eerste opera van deze reis, La sonnambula van Bellini. De Oper am Rhein in Düsseldorf brengt deze opera in een regie van Johannes Erath, onder de muzikale leiding van Antonino Fogliani. 

Zaterdag 25 maart brengen we een bezoek aan Museum K20 waar meesterwerken van de belangrijkste 20ste-eeuwse kunstenaars zijn samengebracht. Met een omvangrijke Paul Klee-verzameling als basis vormen werken van bijvoorbeeld Pablo Picasso, Wassily Kandinsky, Henri Matisse, Piet Mondriaan, Max Ernst, Hans Arp, Jean Miró, Jackson Pollock en Andy Warhol een uniek overzicht van de verschillende kunststromingen van de 20e eeuw. In het Aalto Theater Essen staat Norma op het programma; deze opera beschouwt men in het algemeen als een klassiek voorbeeld van de belcanto-traditie, de aria 'Casta diva' is uitgegroeid tot een van de bekendste aria's. 

Zondag 26 maart krijgen we een rondleiding in het Kunstpalast Düsseldorf door de tentoonstelling Mehr Licht – Die Befreiung der Natur. Wolken, golven, wind en licht - vanaf 1820 werd de vluchtige natuur door schilders vastgelegd met de nieuwe techniek van de olieverfstudie. De belangrijkste kunstenaars van de Düsseldorfse schilderschool, maar ook Caspar David Friedrich en Camille Corot gebruikten sneldrogende verf om hun beleving van de natuur direct op het doek te realiseren.
De Oper Köln biedt vandaag Verdi’s Luisa Miller. Toen Verdi deze opera in 1849 schreef, waren de zangstijlen in een overgangsfase beland tussen de belcanto-zang van Rossini en Donizetti en de latere, krachtigere stijl die de tweede helft van de 19e eeuw zou kenmerken. De rol van Luisa valt eigenlijk net tussen deze twee stijlen in, maar wordt ook wel beschouwd als een van de laatste belcanto-partijen. 

Maandag 27 maart maken we onder leiding van en gids door de Altstadt, het historische centrum van Düsseldorf. Het is slechts een halve vierkante kilometer groot, maar een populaire trekpleister vanwege de historische gebouwen, smalle straatjes en musea. Het is kloppend hart van Düsseldorf. Aan het begin van de middag rijden we terug naar Nederland. 

Opera
 • vrijdag 24 maart 2023 La sonnambula
 • Opernhaus Düsseldorf (Düsseldorf)
 • Vincenzo Bellini La sonnambula (opera)
 • Prijs: € 78,00
Opera
 • zaterdag 25 maart 2023 Norma
 • Aalto-Musiktheater (Essen)
 • Vincenzo Bellini Norma (opera)
 • Prijs: € 49,00
Opera
 • zondag 26 maart 2023 Luisa Miller
 • Oper Köln (Keulen)
 • Giuseppe Verdi Luisa Miller (opera)
 • Prijs: € 98,00
Radisson Blu Conference Hotel

Radisson Blu Scandinavia, Düsseldorf Gelegen aan de Rijnoever biedt het viersterren Radisson Blu Conference Hotel rustige, comfortabele kamers en een uitstekende service. Het hotel ligt gunstig ten opzichte van de Königsallee, het oude centrum en het beursterrein. De standaard kamers zijn ingericht in een klassieke, oriëntaalse, Scandinavische, Italiaanse, maritieme of hightech stijl.
Rookvrije en anti-allergene kamers zijn op aanvraag beschikbaar. Als gast van dit hotel heeft u bovendien gratis toegang tot het zwembad, waarbij zich tevens sauna, fitnessruimte, solarium en whirlpool bevinden.

Basisreissom per persoon met vertrek op vrijdag 24 maart 2023 € 1.035,00
Eenpersoonstoeslag € 120,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
La sonnambula (24 maart 2023) € 78,00
Norma (25 maart 2023) € 49,00
Luisa Miller (26 maart 2023) € 98,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Düsseldorf v.v. en vervoer ter plaatse  
• 3 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in een 4-sterrenhotel in Düsseldorf 
• 3 diners of lunches in goede restaurants, inclusief een glas wijn 
• Excursieprogramma (incl. entrees)  
• SGR-bijdrage à € 5,= 
• Deskundige reisleiding 

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Horst (bij Venlo) (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen, vervoer van en naar de opstapplaatsen, bijdrage Calamiteitenfonds, overige maaltijden & uitgaven van persoonlijke aard  
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit


 

Marlies Geurts

Ik ben Marlies Geurts, in 1959 geboren en woonachtig in Eindhoven. Sinds 2004 ben ik getrouwd met journalist Jan de Vries. Muziek, en dan vooral vocale, speelt al mijn hele leven een grote rol. Ik studeerde van 1985 tot 1990 solozang aan het conservatorium in Utrecht. Tot een zangcarrière kwam het niet, in eerste instantie zeer tot mijn verdriet; later heb ik leren inzien waarom het beter was dat het leven zo liep. Je moet van gewapend beton zijn om in de wereld van klassieke muziek een wezenlijke carrière te kunnen maken en dat was ik niet en ben ik niet. Wat overbleef waren leuke semi-professionele producties, mooie concerten, levenslange, vervullende vriendschappen en een niet te stuiten drang om mensen deelgenoot te maken van de mooie verhalen, de emoties die er bij klassieke muziek horen. In de tussentijd werkte ik ‘gewoon’ weer als secretaresse.

Van eind 2000 tot begin 2008 werkte ik bij AVRO Klassiek en ontwikkelde me daar van secretaresse tot webredacteur; een boeiende periode en – wat ik graag wilde – dicht bij de klassieke muziek. Maar het leven loopt soms via bochtige wegen en in 2009 ging ik weer werken als secretaresse bij de overheid en begon een website: www.vocalies.nl, waar ik ook podcasts maak (radio-uitzending op internet). Gaat u er vooral eens kijken! En toen ging er weer een deurtje open: bij MUSICO Reizen kan ik u deelgenoot maken van veel moois binnen de klassieke muziek en ik kan dat combineren met goed ‘gastvrouwschap’, twee dingen die bij MUSICO Reizen hoog in het vaandel staan. Ik hoop u te ontmoeten bij een van de reizen!

Lees ook het interview met Marlies Geurts.