Externstein in het Teutoburger Wald

Externstein in het Teutoburger Wald

Hermannsdenkmal, Teutoburgerwald

Hermannsdenkmal, Teutoburgerwald

Landestheater, Detmold

Landestheater, Detmold

Residenzschloss, Detmold

Residenzschloss, Detmold

Detmold

Detmold

Detmold, Duitsland
05 oktober 2023 t/m 08 oktober 2023
Detmold
Muziek in het Teutoburgerwald

• Muzikaal weekend net over de grens
• Teutoburgerwald: overweldigende natuur
• Bezoek aan de befaamde Musikhochschule Detmold met rondleiding door muziekstudenten
• De opera’s Turandot en Don Giovanni in het fraaie Landestheater van Detmold
• Meet & Greet met de GMD, dirigent Per-Otto Johansson
Kijk hier naar de video van Wouter Schmidt over de reis naar Detmold

Volgeboekt  
Basisreissom: € 945,00

Donderdag 5 oktober rijden we vanaf diverse opstapplaatsen naar Detmold, gelegen aan de rand van het Teutoburgerwoud in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het stadje wordt wel ‘die Wunderschöne’ genoemd en staat bekend om de combinatie van historische charme en een modern cultuuraanbod. Wij verblijven drie nachten in Waldhotel Bärenstein in het plaatsje Horn-Bad Meinberg. Dit door een familie beheerde viersterrenhotel beschikt over een gratis spa met zwembad. Voorafgaande aan het gezamenlijk diner in het hotel, verzorgt uw reisleider een muziekintroductie op Puccini’s opera Turandot, die morgenavond op het programma staat.

Vrijdag 6 oktober maken wij tijdens een stadswandeling onder leiding van een plaatselijke gids nader kennis met Detmold. De geschiedenis van Detmold begint rond 1263 als het stadje wordt gesticht als oversteekplaats aan de Werre, de rivier die langs de stad loopt. In de historische Altstadt zijn nog talloze monumentale vakwerkhuizen te vinden en in een fraai park ligt Slot Detmold, een kasteel in de stijl van de Weserrenaissance. Graaf Bernhard VIII, voorouder van ‘onze’ prins Bernhard, liet het midden 16e eeuw op de restanten van een oudere burcht bouwen. Vooral de Rode Salon is imposant met zijn barokke versieringen en Venetiaanse kroonluchters. Tot de verbeelding spreekt ook de witte Elisabethzaal met delicaat porselein, de schatkamer en de grote koningszaal met grote wandtapijten ter ere van Alexander de Grote. Deze wandtapijten zijn gemaakt naar ontwerpen van de hofschilder van Louis XIV, Charles le Brun. Het huidige hoofd van de familie is prins Stephan Leopold zur Lippe, kleinzoon van Leopold IV en een achterneef van prins Bernhard. Hoe het verder zit met de in 1916 ontstane – deels Nederlandse – zijtak Von Lippe-Biesterfeld verneemt u ongetwijfeld tijdens het bezoek. U luncht op eigen gelegenheid. Hierna staat er een rondleiding door de fameuze Musikhochschule van Detmold op het programma. Muziekstudenten laten u kennismaken met hun muziekinstituut. De rest van de middag is vrij te besteden. Na het gezamenlijke diner in een sfeervol restaurant kunt u vanavond in het Theater van Detmold een opvoering van Puccini’s opera Turandot bijwonen. De nieuwe productie wordt gedirigeerd door de kersverse GMD, de Zweedse dirigent Per-Otto Johansson. U ontmoet hem na de voorstelling tijdens een korte Meet & Greet sessie in het theater.

Zaterdag 7 oktober verzorgt uw reisleider na het ontbijt een muziekinleiding op Mozarts opera Don Giovanni en de twee werken die de volgende dag in Bielefeld op het programma staan: Tsjaikovski’s Eerste Pianoconcert en Sjostakovitsj’ Vijftiende Symfonie. Hierna maken wij samen met een plaatselijke gids een bustocht door het Teutoburger Wald, een prachtig natuurgebied met bossen, heuvels en beekjes. In dit gebied ligt ook het bekende Hermannsdenkmal, een reusachtig monument dat herinnert aan de strijd die de Germanen hier in het jaar 9 na Christus met succes tegen de Romeinen voerden. Met een hoogte van precies 53,46 meter, is standbeeld het hoogste van Duitsland is en het herkenningspunt van een hele regio. Het duurde bijna veertig jaar voordat het in 1875 eindelijk in gebruik kon worden genomen en sindsdien is het een van de populairste bestemmingen van het land. Na een gezamenlijke lunch onderweg, rijden wij weer naar ons hotel. De verdere middag is ter vrije besteding. Vanavond staat in het sfeervolle, historische Landestheater, dat in 1825 door het hof von Lippe werd opgericht als Hochfürstliches Lippisches Hoftheater, een tweede voorstelling op het programma: Mozarts Don Giovanni. De Fürstlich-Lippische-Hofkapelle, opgericht in 1834, wordt beschouwd als de voorloper van het orkest van het Landestheater. Gerenommeerde componisten als Albert Lortzing en Johannes Brahms werkten in Detmold.

Zondag 8 oktober rijden wij 's ochtends naar het nabijgelegen Bielefeld waar in de de Rudolf-Oetker-Hallede Bielefelder Philhjarmoniker een concert zullen geven. Voor de pauze hoort u het weergaloze Eerste Pianoconcert van Tsjaikovski, het concert wordt besloten met Sjostakovitsj’ laatste symfonie. In het toegankelijke meesterwerk klinken niet alleen citaten van Rossini en Wagner, maar horen wij ook weer Sjostakovitsj' veelgebruikte ‘muzikale handtekening’: het DSCH motief, de noten D-Es-C-H, de initialen van de componist. Na een eenvoudige lunch rijden wij terug naar Nederland.

Opera
 • vrijdag 06 oktober 2023 Turandot
 • Landestheater (Detmold)
 • Giacomo Puccini Turandot (opera)
 • Prijs: € 40,00
Opera
 • zaterdag 07 oktober 2023 Don Giovanni
 • Landestheater (Detmold)
 • Wolfgang Amadeus Mozart Don Giovanni (opera)
 • Prijs: € 40,00
Concert
 • zondag 08 oktober 2023 Tsjaikovski & Sjostakovitsj
 • Rudolf-Oetker-Halle (Bielefeld)
  • Pjotr Iljitsj Tsjaikovsi: Eerste Pianoconcert
  • Dmitri Sjostakovitsj: Vijftiende Symfonie

 • Uitvoerenden:
  • pianist Daniel Ciobanu
  • dirigent Alexander Kalajdzic
  • orkest Bielefelder Philharmoniker
 • Prijs: € 40,00
Waldhotel Bärenstein

Hotel BärensteinHet viersterren Waldhotel Bärenstein wordt door een familie beheerd. Het hotel ligt in het Teutoburgerwoud Horn-Bad Meinberg, vlak bij Detmold en biedt gratis parkeergelegenheid en een gratis spa met zwembad. Op 15 minuten lopen bevindt zich de beroemde rotsformatie Externsteine.

Het Waldhotel Bärenstein biedt kamers en appartementen met een kluisje en een minibar. Er is internet beschikbaar en sommige kamers hebben een balkon of terras. U kunt gratis gebruikmaken van de fitnessruimte van het Bärenstein. Dit omvat een stoombad en een sauna.

In het restaurant worden regionale gerechten geserveerd.

Basisreissom per persoon met vertrek op donderdag 05 oktober 2023 € 945,00
Eenpersoonstoeslag € 80,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Turandot (06 oktober 2023) € 40,00
Don Giovanni (07 oktober 2023) € 40,00
Tsjaikovski & Sjostakovitsj (08 oktober 2023) € 40,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Detmold en v.v. en vervoer ter plaatse
• 3 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterrenhotel Waldhotel Bärenstein in Horn-Bad Meinberg
• 3 diners of lunches in goede restaurants, inclusief een glas wijn en een eenvoudige lunch op 8/10
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Hengelo (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Wouter Schmidt

Komende uit een muzikaal nest – mijn ouders waren beroepsmusici – heb ik al van jongs af aan de mogelijkheid gehad vrijwel wekelijks repetities en concerten bij te wonen en grote artiesten van nabij mee te maken. Deze belangstelling en interesse is gedurende de jaren alleen maar gegroeid en ik was natuurlijk voor eeuwig 'verloren', toen ik als 19-jarige conservatoriumstudent deelnam aan het Internationale Jugendfestspieltreffen in Bayreuth en vijf Wagneropera’s kon meemaken. Inmiddels heb ik Bayreuth vele malen mogen bezoeken.

Als violist heb ik ruim 20 jaar deel uitgemaakt van Het Gelders Orkest en heb ik daarnaast – omdat ik later ook nog altviool heb gestudeerd – als altist veelvuldig bij andere Nederlandse symfonieorkesten geremplaceerd en veel kamermuziekconcerten gegeven in binnen- en buitenland. In het seizoen 2015-2016 was ik bovendien werkzaam als Artistiek Manager van Het Gelders Orkest. In die hoedanigheid was ik verantwoordelijk voor de complete programmering en planning van het orkest en onderhield ik nauwe contacten met artiesten, impresario’s en directies van grote zalen en andere muziekgezelschappen. Juist dit grote netwerk komt mij nu vaak goed van pas bij mijn huidige functie bij MUSICO Reizen.

Reizen is een grote passie van mij, een passie waarvan muziek en kunst een belangrijk onderdeel vormen. Ik vind het heerlijk om mij goed en grondig op de muziekreizen voor te bereiden en een mooie combinatie te maken van concert-, theater- en museumbezoek. Door mijn beroep als uitvoerend musicus en artistiek manager ken ik de muziekwereld ‘van binnenuit’. Waar mogelijk tracht ik u dan ook in persoonlijk contact te brengen met dirigenten, zangers en andere musici tijdens de muziekreizen.

Ik vergezel u heel graag op uw reis door de muziek!