Jugendstil in Museum für Kunst en Kulturgeschichte, Dortmund

Jugendstil in Museum für Kunst en Kulturgeschichte, Dortmund

Daniel Behle (foto Marco Borggreve)

Daniel Behle (foto Marco Borggreve)

Villa Der Hohenhof, Hagen

Villa Der Hohenhof, Hagen

Richard Wagner - detail (Giuseppe Tivoli, 1883)

Richard Wagner - detail (Giuseppe Tivoli, 1883)

Dortmund, Duitsland
21 mei 2020 t/m 24 mei 2020
Dortmund
Wagner Kosmos

• Een festival rondom de muziek van Wagner en zijn voorgangers Auber & Spontini
• Symposium over Wagner & zijn inspiratiebronnen
• Excursie jugendstil Villa Der Hohenhof

 
Basisreissom: € 795,00

Donderdag 21 mei rijden we naar Dortmund. In het Theater Dortmund vindt het Wagner-Kosmos-Festival over Wagner en zijn voorgangers plaats. Als het gaat om Richard Wagner, is het soms moeilijk te bepalen wat mythe is en wat de waarheid. Er zijn tal van anekdotes, insinuaties en geruchten over deze componist. Zijn werk kon echter niet zonder zijn voorgangers ontstaan en is een gedurfde voortzetting van de meest uiteenlopende stromingen uit het begin van de 19e eeuw. In dit festival zal Wagners werk daarom in de in de context van zijn tijd worden geplaatst, met de nadruk op de opera’s van zijn voorgangers. Het festival opent met Fernand Cortez, ou La Conquête du Mexique van Spontini. De opera was oorspronkelijk bedoeld als politieke propaganda ter ondersteuning van Napoleons invasie in Spanje in 1808. Titelrol Cortez symboliseert hierbij Napoleon terwijl de bloeddorstige Azteekse priesters de Spaanse Inquisitie vertegenwoordigen. Spontini sloeg nieuwe wegen in door de hele operapartituur vanuit een sterke dramaturgie te denken die naturalistische effecten, orkestratie en muzikale vorm bepaalde. Hij wees daarmee de weg aan operacomponisten als Rossini, Berlioz, Meyerbeer en Wagner.

Vrijdag 22 mei kunt u er voor kiezen onderdelen van het Wagner-Symposium bij te wonen, met lezingen, gesprekken en discussie. Er bestaat ook de mogelijkheid om ’s ochtends deel te nemen aan een rondleiding door Dortmund. Er is speciale aandacht voor de oude kolonie Eving. De wijk werd tussen 1898 en 1900 gebouwd als een nieuwe thuisbasis voor zo’n 270 mijnwerkers van de ‘Vereinigte Stein und Hardenberg’ in Dortmund. Een wijk met verschillende bouwstijlen in talrijke kleuren en met toen niet-vanzelfsprekende faciliteiten als stromend water in iedere woning. Vandaag is in het Wagner-Kosmos-Festival de meester zelf aan het woord: Wagners Lohengrin wordt opgevoerd door met onder meer Kwangchul Youn als Heinrich der Vogler en Daniel Behle in de titelrol.

Zaterdag 23 mei kunt u er wederom voor kiezen onderdelen van het Wagner-Symposium bij te wonen. Als alternatief biedt MUSICO Reizen een rondleiding door het Museum für Kunst und Kulturgeschichte. Het museum zelf is al een belangrijk deel van de geschiedenis van Dortmund. Al sinds 1883 verzamelt het Museum für Kunst und Kulturgeschichte dat zich in de gebouwen van de voormalige, in 1923 gebouwde bank bevindt, passende museumstukken: kostbaar, zeldzaam, typisch, alledaags. Tot de hoogtepunten behoren de goudschat van Dortmund, het romaanse overwinningskruis, de Madonna van Conrad van Soest en het rariteitenkabinet uit de renaissance. Daarnaast lokt de omvangrijke kunstverzameling u met werken van bekende schilders uit de 18e en 19e eeuw, zoals Friedrich, Spitzweg, Feuerbach, Liebermann, Slevogt en Corinth. In het kader van het festival staat La muette de Portici van Auber op het programma van Theater Dortmund. Volgens de overlevering raakten de Belgen in 1830 zo in vervoering door het duet ‘Amour sacré de la patrie’ uit deze opera dat ze op 25 augustus van dat jaar spontaan in opstand kwamen tegen koning Willem I. Aubers pionierswerk trok de aandacht van de jonge Richard Wagner, die graag een nieuwe vorm van muziekdrama wilde creëren. Hij merkte op dat in La muette ‘aria's en duetten in de gewone zin van het woord nauwelijks meer te bespeuren waren, en zeker, met uitzondering van één enkele prima-donna aria in de eerste akte, niet als zodanig opvielen; in elk geval was het juist het ensemble van de hele akte dat de aandacht trok en meesleepte...’.

Zondag 24 mei brengen we een bezoek aan Villa Der Hohenhof, een van de weinig behouden gebleven voorbeelden voor een compleet jugendstil kunstwerk. Tussen 1906 en 1908 werd Der Hohenhof, dat onderdeel is van de villakolonie Hohenhagen, door de Belgische kunstenaar en architect Henry van de Velde gebouwd als woonhuis voor de familie van Karl Ernst Osthaus. Van de Velde was oprichter van de 'Weimarer Kunstgewerbeschule', die onder leiding van Gropius vanaf 1919 als Bauhaus verder ging. Karl Ernst Osthaus was oprichter van het Folkwangmuseum. Als kunstbeschermer gebruikte Osthaus zijn geboortestad Hagen als experimentele locatie van de moderne kunst. Van de Velde gaf van de architectuur tot en met het interieur in afspraak met Osthaus het hele gebouw vorm 'uit één gietsel'. Het idee van een compleet kunstwerk omvatte ook meubels, schilderijen, bestek; en zelfs de kleding van de bewoners. 's Middags keren we terug naar Nederland.

Opera
 • donderdag 21 mei 2020 Fernand Cortez
 • Opernhaus (Dortmund)
 • Prijs: € 42,00
Opera
 • vrijdag 22 mei 2020 Lohengrin
 • Opernhaus (Dortmund)
 • Richard Wagner Lohengrin (opera)
 • Uitvoerenden:
  • tenor Daniel Behle (Lohengrin)
  • bas Kwangchul Youn (Heinrich der Vogler)
  • sopraan Christina Nilsson (Elsa van Brabant)
 • Prijs: € 35,00
Opera
 • zaterdag 23 mei 2020 La muette de Portici
 • Opernhaus (Dortmund)
 • Daniel Francois Esprit Auber La muette de Portici (opera)
 • Prijs: € 35,00
NH Hotel Dortmund

NH Hotel, DortmundHet viersterren NH Dortmund ligt in het centrum van Dortmund, op slechts 100 meter van het treinstation. Het biedt grote, moderne suites met aparte woon- en slaapkamers, uitstekende spafaciliteiten en een uitgebreid ontbijtbuffet. Elke suite in het met 4-sterren bekroonde NH Dortmund heeft een tv met gratis satellietzenders en een minibar. Ze hebben een eigen badkamer met een bad. In de openbare ruimtes is gratis WiFi beschikbaar. U vindt verschillende bezienswaardigheden binnen 10 minuten wandelen van het NH Dortmund, zoals de 12e-eeuwse Marienkirche, het concertgebouw van Dortmund en een modern winkelcentrum. Het restaurant verzorgt elke ochtend een uitgebreid Amerikaans ontbijt. In de avonduren kunt u in de stijlvolle bar Intermezzo genieten van kleurrijke cocktails en Duitse bieren. De moderne Open BAR serveert drankjes en snacks. De gasten kunnen ook gebruikmaken van de spa-ruimte met sauna, stoomcabine en fitnessruimte.

Basisreissom per persoon met vertrek op donderdag 21 mei 2020 € 795,00
Eenpersoonstoeslag € 120,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Fernand Cortez (21 mei 2020) € 42,00
Lohengrin (22 mei 2020) € 35,00
La muette de Portici (23 mei 2020) € 35,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Dortmund v.v. en vervoer ter plaatse
• 3 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren NH Suite Hotel Dortmund
• 3 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Dagkaart voor het tweedaagse symposium Wagner Kosmos
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Driebergen-Zeist en Arnhem (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Deskundige reisleiding

De reisleiding bij MUSICO Reizen is van een grote meerwaarde op onze muziekreizen. Over het algemeen wordt u begeleid door musici, musicologen, muziekkenners of kunsthistorici. Naast de inhoudelijke en muzikale begeleiding op de reis zorgen ze ook voor een prettige sfeer en hebben ze aandacht voor alle deelnemers. Ze laten u optimaal genieten van al het moois en zorgen voor een vlekkeloos verloop van de reis.
Kijk regelmatig op onze website of de reisleiding van deze reis al bekend is.