Semperoper, Dresden

Semperoper, Dresden

Frauenkirche, Dresden

Frauenkirche, Dresden (foto Hans Peter Schaefer)

Raphaela Gromes

Raphaela Gromes

Frauenkirche, Dresden

Dresden, Duitsland
31 december 2019 t/m 04 januari 2020
Dresden
Oud & nieuw in 'Florence aan de Elbe'

Lucia di Lammermoor in de Semperoper
• Excursies naar Gemäldegalerie & Grünes Gewölbe
• Fascinerende herbouw Frauenkirche

 
Basisreissom: € 1.285,00

Dinsdag 31 december vliegen we rechtstreeks naar Dresden. We vieren oud & nieuw in het recent heropende Kulturpalast waar organist Thierry Escaich tijdens het Orgelkonzert zum Jahreswechsel Franse muziek speelt van onder meer Vierne, Widor en Messiaen.

Woensdag 1 januari maken we uitgebreid kennis met de historische stad Dresden, met de beroemde Frauenkirche en de Zwinger. Op het gebied van architectuur moet uiteraard ook het gebouw van de Semperoper genoemd worden. Architect Gottfried Semper drukte met zijn uitgesproken ideeën over bouwkunst duidelijk zijn stempel op het aanzicht van de stad. 's Avonds staan bij de Dresdner Philharmonie en celliste Raphaela Gromes werken op het programma van Strauß, Offenbach, Rossini en Bizet.

Donderdag 2 januari bezoeken we de Gemäldegalerie Alte Meister. August der Starke liet begin 18e eeuw een waar kunstwerk bouwen, de Zwinger. Al van oudsher herbergt dit complex kunstverzamelingen van de keurvorst. Toen Goethe hier voor het eerst kwam, had hij geen woorden voor zijn bewondering voor alle schilderijen van de oude meesters die toen nog in drie rijen dik boven elkaar hingen. In de Semperoper staat de opera Lucia di Lammermoor op het programma. Donizetti componeerde met de beroemde waanzinscène een absoluut hoogtepunt van het belcanto. Waanzinnigheid is het lot van Lucia die gek wordt, omdat zij niet met haar geliefde mag trouwen.

Vrijdag 3 januari krijgen we een rondleiding door het Neue Grüne Gewölbe. August der Starke was een grote liefhebber van kunstwerken. Om zijn kunstverzameling op stand te kunnen exposeren liet de vorst in zijn kasteel negen ruimtes in barokke stijl tot een echte Wunderkammer verbouwen. Omdat enkele ruimtes groene muren hadden, ontstond al snel de bijnaam Grünes Gewölbe. ’s Avonds biedt de Semperoper Der Freischütz van Von Weber. De première in 1821 van deze opera was een ongekend muzikaal evenement in Duitsland. Voor het eerst creëerde een Duitse componist een puur Duitse romantische opera, geïnspireerd door de poëtische en muzikale folklore van zijn land. De opera is gebaseerd op het verhaal van een jager die zijn ziel verkoopt aan de duivel. Wat volgt is een strijd tussen goed en kwaad, tussen het licht en de duisternis. Der Freischütz riep ook een nieuwe traditie in het leven in de Duitse opera, die enkele jaren later met Richard Wagner tot volle ontwikkeling zou komen.

Zaterdag 4 januari vliegen we ’s middags terug naar Nederland.

Concert
 • dinsdag 31 december 2019 Orgelkonzert zum Jahreswechsel
 • Kulturpalast (Dresden)
 • - Boëly: Fantasie & Fuga
  - Vierne: Romanze & Finale uit Vierde Orgelsymfonie
  - Escaich: Évocation IV
  - Widor: Adagio und Toccata uit Vijfde Orgelsymfonie
  - Messiaen: Alléluias sereins d'un âme qui désire le ciel uit L'ascension

 • Uitvoerenden:
  • organist Thierry Escaich
 • Prijs: inbegrepen
Concert
 • woensdag 01 januari 2020 Neujahrskonzert
 • Kulturpalast (Dresden)
 • - Strauß: Ouverture uit Die Fledermaus
  - Offenbach: Hommage à Rossini, cello en orkest
  - Khatchaturian: Maskerade-Suite
  - Rossini: Une larme, cello en orkest
  - Bizet: L’Arlésienne-Suite

 • Uitvoerenden:
  • dirigent Aziz Shokhakimov
 • Prijs: € 57,00
Opera
 • donderdag 02 januari 2020 Lucia di Lammermoor
 • Semperoper (Dresden)
 • Gaetano Donizetti Lucia di Lammermoor (opera)
 • Prijs: € 92,00
Opera
 • vrijdag 03 januari 2020 Der Freischütz
 • Semperoper (Dresden)
 • Carl Maria von Weber Der Freischütz (opera)
 • Prijs: € 98,00
Het hotel voor deze reis is op dit moment nog niet bekend.

Goed slapen is van essentieel belang op vakantie, alleen uitgerust kunt u optimaal genieten van het culturele aanbod. De hotels waarin u tijdens uw MUSICO-reis logeert, voldoen aan hoge standaarden. Over het algemeen is gekozen voor viersterrenhotels zodat u de beschikking heeft over een royale kamer, een uitgebreid ontbijtbuffet en een uitstekende service van het hotelpersoneel. De sfeer van het hotel is afhankelijk van het soort reis dat we maken, soms kiezen we voor een wat zakelijker hotel met een centrale ligging, een andere keer heeft een intiemer hotel onze voorkeur.

Basisreissom per persoon met vertrek op dinsdag 31 december 2019 € 1.285,00
Eenpersoonstoeslag € 120,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Orgelkonzert zum Jahreswechsel (31 december 2019) incl.
Neujahrskonzert (01 januari 2020) € 57,00
Lucia di Lammermoor (02 januari 2020) € 92,00
Der Freischütz (03 januari 2020) € 98,00
Inbegrepen in de basisreissom:

KLM-vluchten met belastingen en toeslagen naar Dresden v.v.
• Transfers en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in een 4-sterrenhotel in Dresden
• 4 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Ruimbagage (lees hier meer over de bagageregeling bij MUSICO Reizen)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaats: Schiphol
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, vervoer van en naar Schiphol, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Vertrektijden:

Dinsdag 31 december, 12:30 uur - 13:50 uur (Amsterdam - Dresden), vluchtnummer: KL1809
Zaterdag 4 januari, 14:20 uur - 15:50 uur (Dresden - Amsterdam), vluchtnummer: KL1810

De vermelde tijden zijn uitsluitend bedoeld ter indicatie. De definitieve tijden staan vermeld in de reiswijzer die de reizigers uiterlijk 2 weken voor vertrek ontvangen.

Nanda Geerling

Van jongs af aan ben ik gefascineerd door kunst en het lag dan ook voor de hand dat ik later iets met kunst wilde gaan doen. Het werd een studie kunstgeschiedenis in combinatie met muziek- en cultuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.Na mijn afstuderen was de keuze voor het reisleiderschap niet moeilijk: ik reis en organiseer graag en vind het leuk om mijn kennis met belangstellenden te delen. Het is me niet tegengevallen: het uitwisselen van ideeën, het bezoeken van tentoonstellingen, het praten over uitvoeringen, een mooi concert samen beleven? Het blijven inspirerende ervaringen. Bovendien is iedere groep anders en dat maakt het uiterst levendig.

Iedere reis besef ik weer dat ik veel van de groep leer en ik hoop maar dat het omgekeerde ook het geval is. Zelf houd ik van de dynamiek van steden; kunst en de stad zijn niet voor niets innig met elkaar verbonden! Italië is mijn favoriete bestemming omdat het land zoveel schoonheid kent: taal, landschap, de mensen, design, mode? Alles is prachtig.

Italië was voor mij liefde op het eerste gezicht: Italiaanse kunst is een klasse apart - een streling voor oog, oor en hart en balsem voor de ziel. Mijn voorkeur gaat uit naar kunst en muziek uit de negentiende en vroeg-twintigste eeuw; dat is bovendien de periode waar ik het meest in thuis ben, vooral opera en de romantische liedcultuur. Mijn lievelingsinstrument is de vleugel; mijn held is Chopin. Op reis hecht ik er belang aan dat de gasten zich op hun gemak voelen, het naar hun zin hebben en dat de sfeer in de groep ontspannen is. Soms is het wel even genoeg met de cultuur en dan is uitrusten, terrasbezoek of winkelen een welkome afwisseling. Mijn vak is mijn hobby, hoe afgezaagd het ook klinkt.

In mijn vrije tijd bezoek ik graag musea, tentoonstellingen en galeries.Op het gebied van opera en concerten prijs ik me gelukkig in Amsterdam te wonen: de grote zaal van het Concertgebouw is zonder twijfel een der mooiste ter wereld en het muziekaanbod is van topklasse. Als echte Amsterdamse ben ik daar natuurlijk zeer trots op. Verder lees ik graag vakliteratuur, maar ook poëzie en romans.

Lees ook het interview met Nanda Geerling.