Kristian Bezuidenhout (foto: Marco Borggreve)

Kristian Bezuidenhout Photo: Marco Borggreve

Friedenskuss - Schloß Friedenstein, Gotha (foto Christoph Bellin)

Friedenskuss - Schloß Friedenstein, Gotha (foto Christoph Bellin)

Standbeeld van Bach bij het Bachhaus, Eisenach

Standbeeld van Bach bij het Bachhaus, Eisenach

Schloß Friedenstein, Gotha

Schloß Friedenstein, Gotha

Amarcord (foto Rolf Arnold)

Amarcord (foto Rolf Arnold)

Rathaus, Erfurt

Rathaus, Erfurt

Houtsnijwerk in de Dom van Erfurt

Houtsnijwerk in de Dom van Erfurt

Erfurt, Duitsland
15 september 2021 t/m 19 september 2021
Erfurt
Thüringer Bachwochen

• Concerten op historische ‘Bach-plaatsen’
• Excursies in Eisenach, Weimar, Erfurt & Gotha
• Bachs Johannes Passion door The English Concert o.l.v. Kristian Bezuidenhout
• Bachs misschien wel vroegste kerkcantate Christ lag in Todesbanden door Amarcord & Lautten Compagney

Volgeboekt  
Basisreissom: € 1.075,00

Woensdag 15 september rijden we naar Erfurt, onze standplaats voor het bezoek aan de Thüringer Bachwochen, het grootste muziekfestival van Thüringen, bekend om haar concerten op historische Bach-plaatsen.

Donderdag 16 september krijgen we een rondleiding door Erfurt. De hoofdstad van Thüringen werd in 742 door Bonifatius gesticht en ontwikkelde zich in de middeleeuwen tot een machtige handels- en universiteitsstad. Van de toenmalige rijkdom getuigen nu nog talrijke zorgvuldig gerestaureerde renaissance- en vakwerkhuizen. Hoewel Johann Sebastian Bach nooit in Erfurt heeft gewoond, beheerste zijn familie wel ruim 100 jaar het muzikale leven in deze welvarende stad. Zo was onder meer de vader van Johann Sebastian jarenlang stadsmuzikant in Erfurt, en Bachs oudoom Johann organist van de Predigerkirche.
's Avonds reizen we naar Weimar. Bach was tweemaal professioneel verbonden aan Weimar. In 1703 werkte hij zo'n zes maanden als violist in het hoforkest van hertog Johann Ernst. Vijf jaar later kwam Bach terug, nu als hoforganist en als concertmeester. In de Stadtkirche St. Peter und Paul in Weimar voeren Amarcord en de Lautten Compagney Berlin 's avonds paascantates van Bach uit, waaronder Christ lag in Todesbanden (BWV 4) en Bleib bei uns, denn es will Abend werden (BWV 6).

Vrijdag 17 september bezoeken we Schloß Friedenstein in Gotha. Hertog Ernst I van Saksen-Gotha - ook wel Ernst de Vrome genoemd - verwierf in 1640 bij de verdeling van een erfenis een nieuw hertogdom met Gotha als hoofdstad. Omdat er geen residentie was liet hij een passend onderkomen bouwen. De naam van het slot weerspiegelt de vurige wens van de hertog naar vrede na de verwoestende Dertigjarige Oorlog. Ook de voorstelling van de Vredeskus in het hoofdportaal uit 1650 getuigt daarvan. Bijzonder is het Ekhof-Theater, dat met zijn originele houten toneeltechniek een kleinood is onder de slottheaters uit de barok. Bach verving in 1717 de zieke kapelmeester van Schloß Friedenstein, op Goede Vrijdag voerde hij hier passiemuziek op waarvan de muziek verloren is gegaan.
In Weißensee voert Ensemble 1684 's avonds behalve werken van Rosenmüller en Schelle ook de Actus tragicus van Bach uit.

Zaterdag 18 september speelt cellist Steuart Pincombe 's morgens in de Jacobskirche in Weimar Cellosuites van Bach. Deze suites speelt Pincombe al zijn leven lang, ook toen hij ze nog niet kon spelen. 'Ik speel de suites altijd weer anders, zelfs als ik aan het studeren ben. Ik ben altijd op zoek naar een nieuwe manier om ze te begrijpen. Zo zal mijn relatie met Bach wel mijn leven lang eruit zien. Dat vind ik niet erg, want de vreugde van het spelen is eindeloos. In het algemeen is dat wat ik zoek bij het musiceren. Wat heeft het anders voor zin?'
Na afloop van het concert maken we een korte rondwandeling door het centrum van Weimar. 's Middags reizen we naar Arnstadt waar in de Bachkirche The English Concert onder leiding van Kristian Bezuidenhout de Johannes Passion van Bach uitvoert.

Zondag 19 september rijden we naar het Bachhaus in Eisenach, de geboorteplaats van Bach. In 1671 vertrok vader Johann Ambrosius Bach vanuit Erfurt naar Eisenach waar hij de functie van hoftrompettist en leider van de stadsmuzikanten verwierf. Hij zou er de rest van zijn leven blijven. Johann Sebastian Bach kwam hier in 1685 ter wereld, werd in Georgenkirche gedoopt en zette er zijn eerste muzikale stappen. Zo kreeg hij zijn eerste vioollessen van zijn vader. Op tienjarige leeftijd verliet Bach, net wees geworden, zijn geboortestad. Zijn oudere broer in Ohrdruf zou zorg dragen voor Bachs verdere (muzikale) opvoeding.
Na het bezoek aan het Bachhaus in Eisenach vervolgen we onze weg terug naar Nederland.

Concert
 • donderdag 16 september 2021 Amarcord
 • Stadtkirche St. Peter und Paul (Herderkirche) (Weimar)
 • Bach: Erfreut Euch, ihr Herzen, BWV 66
  Bach: Christ lag in Todesbanden, BWV 4
  Bach: Ein Herz, das seinen Jesum lebend weiß, BWV 134
  Bach: Bleib bei uns, denn es will Abend werden, BWV 6

 • Uitvoerenden:
  • vocaal ensemble Amarcord
  • dirigent Wolfgang Katschner
 • Prijs: € 49,00
Concert
 • vrijdag 17 september 2021 Ensemble 1684
 • Kulturkirche St. Peter und Paul (Weißensee)
 • Bach: Actus Tragicus (Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit), BWV 106
  en werken van Johann Rosenmüller en Johann Schelle

 • Uitvoerenden:
  • ensemble Ensemble 1684
  • dirigent Gregor Meyer
 • Prijs: € 29,00
Concert
 • zaterdag 18 september 2021 Steuart Pincombe
 • Jacobskirche (Weimar)
 • - Bach: Cellosuites nr 1, 3 en 5

 • Uitvoerenden:
  • cellist Steuart Pincombe
 • Prijs: € 29,00
Concert
 • zaterdag 18 september 2021 Johannes Passion
 • Johann Sebastian Bach Kirche (Arnstadt)
 • Johann Sebastian Bach Johannes Passion, BWV 245 (oratorium)
 • Uitvoerenden:
  • ensemble The English Concert
  • dirigent/pianist Kristian Bezuidenhout
 • Prijs: € 64,00
Victor's Residenz Erfurt

Victor's Residenz, Erfurt Het luxe, rookvrije viersterren Victor's Residenz Erfurt ligt in de hoofdstad van Thüringen, Erfurt, in de buurt van alle belangrijke bezienswaardigheden. Victor's Residenz-Hotel Erfurt beschikt over een rustiek traditioneel restaurant en gratis WiFi.

De lichte en ruime kamers van het hotel bieden comfort van topkwaliteit. Elke kamer heeft een lcd-tv met Sky-satellietzenders en u kunt gratis telefoneren vanuit uw kamer.

In Victor's Bar kunt u zich heerlijk ontspannen in de avonduren. Elke ochtend is er een uitgebreid ontbijtbuffet en bij mooi weer kunt u dineren op het terras.

Het Victor's Residenz Hotel Erfurt bevindt zich in het zuiden van de stad, dicht bij het Stadtpark en Südpark.

Basisreissom per persoon met vertrek op woensdag 15 september 2021 € 1.075,00
Eenpersoonstoeslag € 160,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Amarcord (16 september 2021) € 49,00
Ensemble 1684 (17 september 2021) € 29,00
Steuart Pincombe (18 september 2021) € 29,00
Johannes Passion (18 september 2021) € 64,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Erfurt v.v. en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterrenhotel Victor’s Residenz-Hotel Erfurt
• 4 diners of lunches in het restaurant van het hotel
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Utrecht, Driebergen-Zeist en Arnhem (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten concerten, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

NB. In verband met de Corona-maatregelen is Amsterdam tijdelijk geen opstapplaats.

Reizen in en na coronatijd
MUSICO Reizen volgt het reisadvies van Buitenlandse Zaken. Mocht uw vakantiebestemming de komende zomer toch nog een oranje reisadvies hebben, dan voeren wij de reis niet uit en ontvangt u de reissom terug. Individuele kosten die voortvloeien uit verplichte corona-maatregelen (bijvoorbeeld het laten uitvoeren van een test), komen voor rekening van de reiziger.

Saskia Cohen

Van jongs af aan speelt muziek een grote rol voor mij. Thuis werd veel gezongen, naar muziek geluisterd en gemusiceerd. Mijn vader woonde een groot deel van de jaren vijftig en zestig in New York en New Jersey en kwam naar Europa met een vracht platen, een brede collectie die na het huwelijk van mijn ouders verder werd aangevuld. Symfonieën en kamermuziek, veel jazz door grootheden die mijn vader in New Yorkse clubs had leren kennen, maar ook Oum Kalthoum en Fairuz: de platenverzameling van mijn ouders was een muzikale melting pot die mijn zus en ik met groot enthousiasme van voor naar achter doorwerkten. Mijn moeder stimuleerde onze actieve muzikale vorming en jarenlang speelde ik blokfluit, maar proefde ik ook aan viool-, gitaar- en saxofoonlessen.

Toen ik kunstgeschiedenis ging studeren braken nieuwe tijden aan. Ik raakte verslingerd aan opera- en concertbezoek, niet alleen in Amsterdam waar ik nu woonde, maar ook in Italië waar ik voor mijn studie en promotieonderzoek vaak verbleef. De zaterdagmiddag-concerten in het Florentijnse Teatro della Pergola werden een vaste welkome afleiding en telkens als ik een nieuwe stad bezocht probeerde ik een opera bij te wonen. Mijn liefde voor opera en liedkunst bracht mij ook weer zelf aan het zingen. Sinds tien jaar ben ik lid van Toonkunstkoor Amsterdam en volg ik zanglessen.

Tegenwoordig werk ik als docent Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en heb ik daarnaast een eigen bureau voor kunsthistorisch onderzoek, tekstproductie en tentoonstellingen. Mijn kunsthistorische achtergrond maakt dat ik mij graag verdiep in de dwarsverbanden tussen beeldende kunst en muziek. En of het nou komt door de eclectische platencollectie van mijn ouders, ik ben nog steeds een muzikale alleseter die zich graag laat verrassen door een divers aanbod. Het is dan ook een bijzonder voorrecht om voor MUSICO Reizen precies datgene te mogen doen waaraan ik al zoveel jaren plezier beleef: op reis voor opera- en concertbezoek, het in goed gezelschap bezoeken van musea en collecties en het delen van mijn liefde voor muziek en kunst.