Het zwanenmeer, Essen

Het zwanenmeer, Essen

Daphnis & Chloe ( Marc Chagall, 1961 - detail)

Daphnis & Chloe ( Marc Chagall, 1961 - detail)

Ikonenmuseum, Recklinghausen

Ikonenmuseum, Recklinghausen

Gouden Madonna

Gouden Madonna

Essen, Duitsland
29 december 2023 t/m 02 januari 2024
Essen oud & nieuw
Oud & nieuw in een culturele metropool

• Belcanto: van Lucrezia Borgia tot Il barbiere di Siviglia
• Tentoonstelling Made in Paris in het Folkwangmuseum in Essen
• Bezoek aan de Dom van Essen, een 13e-eeuws gotisch wonder met de gouden Madonna

Volgeboekt  
Basisreissom: € 1.295,00

Vrijdag 29 december bezoeken we eerst het Ruhr Museum. Naast geologie en archeologie is het museum gewijd aan de geschiedenis van de industrialisatie. Aan de hand van authentiek materiaal en documenten krijgen bezoekers inzicht in het leven van arbeidersgezinnen en de levensstijl van de hogere middenklasse in het Ruhrgebied aan het begin van de 20e eeuw.
In het Aalto Theater staat vanavond de belcanto-opera Lucrezia Borgia op het programma. Met een waanzinscène, coloratuuraria’s, drinkliederen, een gemaskerd bal, veel moorden, vergiftigingen en tegengif bracht Donizetti niet alleen de prachtigste belcanto-muziek op het toneel, maar ook meeslepende thriller, met als middelpunt een grandioze primadonna.

Zaterdag 30 december bezoeken we het Von der Heydt Museum in Wuppertal voor de tentoonstelling Mensch – Mythos – Welt over Pablo Picasso en Max Beckmann als sleutelfiguren in de moderne kunst. Het Aalto Ballett Essen danst vanavond Tsjaikovksi’s ballet Het zwanenmeer. Aanvankelijk leek het ballet een grote flop te worden, pas in de choreografie van Marius Petipa en Lev Ivanov begon het ballet aan zijn opmars. Het verhaal over de prinses/zwaan kent vele varianten: overwint de liefde de fatale betovering of niet. Deze avond kunt u de versie van choreograaf Ben Van Cauwenbergh zien.

Zondag 31 december reizen we naar Recklinghausen voor een bezoek aan het Ikonenmuseum, het museum met de grootste collectie iconen van West-Europa. De Rheinoper Duisburg sluit het jaar muzikaal af met het meesterwerk Il barbiere di Siviglia. Regisseur Maurice Lenhard vertelt Rossini’s komische opera met een ‘tongue-in-cheek’ knipoog naar de commedia dell'arte wortels van het origineel.

Maandag 1 januari bezoeken we in het Folkwang Museum de tentoonstelling Chagall, Matisse, Miró - Made in Paris over de aantrekkingskracht van de Franse hoofdstad op kunstenaars aan het begin van de 2000e eeuw. Het nieuwjaarsconcert in de Philharmonie Essen van de Essener Philharmoniker onder leiding van Andrea Sanguineti belooft een feestelijke opera-avond te worden met operafragmenten van onder meer Wolf-Ferrari, Mascagni, Leoncavallo en Rota.

Dinsdag 2 januari krijgen we ’s ochtends een rondleiding door de Dom van Essen. Op deze plek werd in de 9e eeuw een klooster gesticht, waar omheen uiteindelijk Essen is gebouwd. De huidige kathedraal dateert uit de 13e eeuw, al is er in de loop der eeuwen wel het een en ander aan verbouwd en is zelfs nog een deel van een oudere kerk zichtbaar. De kerk heeft een prachtige collectie kunst uit de tijd van de Ottoonse dynastie (eind 10e eeuw, begin 11e eeuw), waaronder de beroemde Gouden Madonna. De Gouden Madonna is niet alleen het oudste gebeeldhouwde Mariabeeld ter wereld, maar misschien ook wel een van de mooiste. In de loop van de middag rijden we terug naar Nederland.

Opera
 • vrijdag 29 december 2023 Lucrezia Borgia
 • Aalto-Musiktheater (Essen)
 • Gaetano Donizetti Lucrezia Borgia (opera)
 • Prijs: € 49,00
Ballet
 • zaterdag 30 december 2023 Het zwanenmeer
 • Aalto-Musiktheater (Essen)
 • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Het zwanenmeer (ballet)
 • Prijs: € 48,00
Opera
 • zondag 31 december 2023 Il barbiere di Siviglia
 • Theater Duisburg (Duisburg)
 • Gioachino Antonio Rossini Il barbiere di Siviglia (opera)
 • Prijs: € 68,00
Concert
 • maandag 01 januari 2024 Neujahrskonzert der Essener Philharmoniker Italienischer Opernabend
 • Philharmonie Essen (Essen)
 • Werken van Ermanno Wolf-Ferrari, Pietro Mascagni, Ruggero Leoncavallo, Nino Rota en anderen.

 • Prijs: € 77,00
Essen Sheraton Hotel

Sheraton Hotel, EssenHet viersterren Essen Sheraton Hotel ligt aan de rand van de rustige "Stadtgarten", op slechts vijf minuten lopen van het stadscentrum en het centraal station. De gezellige uitstraling van het hotel en de vriendelijke service van het personeel stelt u gelijk bij binnenkomst op uw gemak. Met onze 24-uurs receptie, roomservice en concierge-service staan wij u op elk moment van de dag voor u klaar, zodat u kunt relaxen en van uw verblijf kunt genieten. Voor uw comfort beschikt het hotel tevens over fitness-faciliteiten, een stoombad, een massage-center.

Basisreissom per persoon met vertrek op vrijdag 29 december 2023 € 1.295,00
Eenpersoonstoeslag € 180,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Lucrezia Borgia (29 december 2023) € 49,00
Het zwanenmeer (30 december 2023) € 48,00
Il barbiere di Siviglia (31 december 2023) € 68,00
Neujahrskonzert der Essener Philharmoniker Italienischer Opernabend (01 januari 2024) € 77,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Essen v.v.
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Sheraton Hotel
• 4 diners of lunches in goede restaurants, inclusief een glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist en Arnhem (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Jacqueline van Rooij

Op het moment dat bij mij de wens ontstond om mijn enthousiasme voor de klassieke muziek en het muziektheater op vele mooie plaatsen in Europa met u te kunnen delen, ben ik een opleiding tot reisleidster gaan volgen. Inmiddels heb ik met heel veel plezier al vele mooie muziek- en cultuurreizen mogen leiden. Ik kan mij voorstellen dat u graag iets wilt weten over wat zoal mijn muzikale drijfveren zijn: in mijn jeugd speelde ik veel piano en zong ik in koren, destijds heb ik het conservatorium overwogen, maar het werd een andere keuze.

Tot een aantal jaren geleden, toen duidelijk werd dat muziek en theater voor mij van groter belang waren, dan ik daarvoor had beseft. Vanaf die tijd ben ik met vakopleidingen in de muziek gestart: eerst schoolmuziek met inmiddels weer zang- en pianolessen, daarna een overstap naar de Schumann Akademie, waar ik pianomethodiek volgde en mijn examens behaalde in de muziektheoretische vakken en muziekgeschiedenis. Omdat ik het allemaal zo boeiend vond ben ik verder gegaan met een master muziekwetenschap, die ik onlangs heb afgerond. In het kader daarvan werkte ik mee aan het programma Opera Live van de NTR. Daarna deed ik productiewerk voor de Zaterdagmatinee in het Concertgebouw en sinds enkele jaren geef ik met veel plezier pianoles aan (piep-)jong tot oud. Daarnaast ben ik betrokken bij Opera Informa, het magazine van de Reisopera, waarvoor ik solisten en regisseurs interview. Ik recenseer voor Place de l'Opéra en voor Klassiek Centraal in België en schrijf toelichtingen voor het Liedfestival in Zeist.

Ik ga, net als u, graag naar operavoorstellingen, waarbij ik vooral geboeid ben door de plaats die een werk inneemt in de (muziek-)geschiedenis en in de ontwikkeling van een componist, maar natuurlijk ook door de vertolking van de rollen, de zangkunst en de visie van een regisseur. Ik verheug mij erop om u te mogen ontmoeten en te kunnen inspireren op één van de mooie reizen van MUSICO Reizen!

Lees ook het interview met Jacqueline van Rooij.