Kaïn & Abel

Kaïn & Abel

Isabelle Faust

Isabelle Faust

Gouden Madonna

Gouden Madonna

Georg Friedrich Händel

Georg Friedrich Händel

Nature morte au crâne de boeuf (Picasso, 1942)

Nature morte au crâne de boeuf (Picasso, 1942)

Essen, Duitsland
28 februari 2020 t/m 02 maart 2020
Essen
Barok in het Ruhrgebied

• Tweemaal barokopera: Alcina (Händel) & Kaïn & Abel
• Violiste Isabelle Faust en de Akademie für Alte Musik Berlin spelen Bach
• Kunstschatten in het Folkwang Museum, Museum K20 en de Essener Dom
• Koffiehuis, kerk of theater: in de barok klonk overal muziek. Reisleider Diana Bohnenberger over de muziekpraktijk in de barok.

Gegarandeerd vertrek  
Basisreissom: € 795,00

Vrijdag 28 februari reizen we per luxe touringcar naar het viersterren Sheraton Hotel, in het park naast het Aalto-Theater en de Philharmonie van Essen. 's Avonds kunt u bij de Rheinoper Düsseldorf de opera Alcina zien. Op 8 april 1735 voltooide Händel deze opera, gebaseerd op een verhaal uit de renaissancebundel Orlando Furioso van Ludevico Ariosto. Het werd een van zijn laatste Italiaanse opera's, want de wensen van zijn geldschieters veranderden: minder toneel, meer koor en Bijbelse teksten graag. Maar in Alcina kon Händel nog naar hartenlust zijn gang gaan en laten horen dat ook aardse liefde hemels kan zijn.

Zaterdag 29 februari bezoeken we in Essen het Folkwang Museum. Het museum heeft zijn uitstekende reputatie met name te danken aan de collectie 19e-eeuwse schilderijen en sculpturen, de collectie moderne kunst, de collectie kunst na 1945 en de in 1978 opgerichte collectie fotografie. Deze avond kunt u in het Aalto Theater Essen onder de titel Kaïn & Abel een scenische opvoering van het oratorium Cain, overo il primo omicidio bijwonen. Eigenlijk schreef Scarlatti een opera, want de aria’s en vele duetten duiken diep in het emotionele leven van de karakters. Officieel is het dan ook geen oratorium maar een ‘trattenimento sacro’, sacraal entertainment. Het betreft het verhaal van de twee zonen van Adam en Eva: Kaïn en Abel. De landbouwer Kaïn vermoordt de schaapsherder Abel uit jaloezie. Naast de vier genoemde personages treden ook nog een prachtige Stem van God en de satanische Stem van Lucifer op. Scarlatti introduceerde talloze vernieuwingen die het dramatische gehalte van zowel opera als oratorium ten goede kwamen. Zijn uitvinding van het expressieve en door het orkest begeleide recitatief zou Vivaldi, Händel en vele anderen de richting wijzen. In dit werk horen we deze componisten op de achtergrond al meeluisteren!

Zondag 1 maart krijgen we ’s ochtends een rondleiding door de tentoonstelling Picasso 1939 — 1945 in Museum K20 in Düsseldorf. In de Philharmonie Essen voeren de Akademie für Alte Musik Berlin en violiste Isabelle Faust ’s avonds werken uit van vader en zoon Johann Sebastian en Carl Philipp Emanuel Bach.

Maandag 2 maart maken we 's morgens een tijdreis door ruim 1100 jaar geschiedenis in de Dom van Essen en de Domschatzkammer. Na de lunch op eigen gelegenheid rijden we terug naar Nederland.

Opera
 • vrijdag 28 februari 2020 Alcina
 • Opernhaus Düsseldorf (Düsseldorf)
 • Georg Friedrich Händel Alcina (opera)
 • Prijs: € 53,00
Scenische opvoering
 • zaterdag 29 februari 2020 Kaïn & Abel
 • Aalto-Musiktheater (Essen)
 • Uitvoerenden:
  • regisseur Dietrich Hilsdorf
 • Prijs: € 49,00
Concert
 • zondag 01 maart 2020 Akademie für Alte Musik Berlin/Isabelle Faust
 • Philharmonie Essen (Essen)
 • - Bach: Concert voor 2 violen, BWV 1043
  - C.Ph.E. Bach: Sinfonie in C, Wq 182/3
  - Bach: Concert voor hobo en viool, BWV 1060
  - Bach: Concerto in g, BWV 1056R
  - Bach: Triosonate Nr. 5 in C, BWV 529
  - Bach: Concerto in d, BWV 1052R

 • Uitvoerenden:
  • violist Isabelle Faust
  • ensemble Akademie für Alte Musik Berlin
 • Prijs: € 37,00
Essen Sheraton Hotel

Sheraton Hotel, EssenHet viersterren Essen Sheraton Hotel ligt aan de rand van de rustige "Stadtgarten", op slechts vijf minuten lopen van het stadscentrum en het centraal station. De gezellige uitstraling van het hotel en de vriendelijke service van het personeel stelt u gelijk bij binnenkomst op uw gemak. Met onze 24-uurs receptie, roomservice en concierge-service staan wij u op elk moment van de dag voor u klaar, zodat u kunt relaxen en van uw verblijf kunt genieten. Voor uw comfort beschikt het hotel tevens over fitness-faciliteiten, een stoombad, een massage-center.

Basisreissom per persoon met vertrek op vrijdag 28 februari 2020 € 795,00
Eenpersoonstoeslag € 90,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Alcina (28 februari 2020) € 53,00
Kaïn & Abel (29 februari 2020) € 49,00
Akademie für Alte Musik Berlin/Isabelle Faust (01 maart 2020) € 37,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Essen v.v. en vervoer ter plaatse
• 3 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Sheraton Hotel in Essen
• 3 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist en Arnhem (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Diana Bohnenberger

Elke kunstvorm, voor mij bovenaan de muziek, is net als de natuur dé voedingsbodem voor de menselijke ziel.
De prachtige natuur van Guatemala, land van de eeuwige lente, de fascinerende Maya cultuur - geen wonder dat het land waar ik opgroeide aan de basis ligt van mijn grote liefde voor natuur en cultuur.
Maar op onverklaarbare wijze – misschien door mijn Duitse voorouders - gold mijn grootste passie van jongs af aan de klassieke muziek, iets dat in mijn directe omgeving niet voor het oprapen lag.
Ik volgde mijn innerlijke stem en kwam op 18-jarige leeftijd naar Duitsland om muziek te studeren aan twee conservatoria, blokfluit en piano. Na twee masterstudies was ik klaar voor een verandering.
Toen gaf het lot een mooie wending aan mijn leven, ik kwam door mijn huwelijk terecht in Nederland waar mijn talenten op muzikaal gebied, organisatie, talen en communicatie op hun plaats vielen bij de IJsbreker, een impresariaat, het Nederlands Blazersensemble en Combattimento Consort Amsterdam. Bij laatstgenoemde ensembles was ik productieleider en organiseerde en begeleidde ik enerverende reizen binnen Europa en, natuurlijk, naar Latijns Amerika. Gedurende al die tijd was ik actief als muziekdocente, ontwikkelde ik muziekprojecten voor het basisonderwijs en organiseerde ik in het oog lopende concertseries in De Rode Hoed in Amsterdam en in mijn eigen woonomgeving.
Ik was trots om als “medelander” een koninklijke onderscheiding te mogen ontvangen voor mijn culturele en sociale bijdrage in mijn nieuwe omgeving. “Later, als de kinderen uit huis zijn, ga ik muziekreizen begeleiden!”. Jarenlang heb ik hierop gewacht, temeer omdat reizen mijn favoriete hobby is.
Waarom muziekreizen, vraagt u zich af? In dit beroep komen al mijn liefdes samen: reizen, talen – ik beheers het Nederlands, Duits, Spaans en Engels vloeiend - en bijzondere belevenissen op basis van de goede organisatie van MUSICO Reizen. Maar bovenal: het delen van die belevenissen met mensen die net als ik van muziek, kunst en cultuur houden.
Bij het Combattimento Consort leerde ik Taco Stronks kennen, nu mede-eigenaar van MUSICO Reizen. “Later” is inmiddels “nu” geworden, na een korte opleiding tot reisleider bij IVOR. Ik verheug me erop met u bijzondere en persoonlijke ervaringen tegemoet te gaan!