Rathaus, Frankfurt

Rathaus, Frankfurt

Martha, oder der Markt zu Richmond (Frankfurt)

Martha, oder der Markt zu Richmond (Frankfurt)

Ramen van Chagall in de St Stephan in Mainz

Ramen van Chagall in de St Stephan in Mainz

Zelfportret, Van Gogh - detail

Zelfportret, Van Gogh - detail

Frankfurt, Duitsland
24 december 2019 t/m 28 december 2019
Frankfurt
Kerst bij het 'Opernhaus des Jahres'

• Alstadt Frankfurt: een reconstructie van een middeleeuws stadscentrum
• Het blauw van Chagall in Mainz
• Van Gogh in het Städel Museum Frankfurt

Gegarandeerd vertrek  
Basisreissom: € 965,00

Dinsdag 24 december rijden we vanaf diverse opstapplaatsen in Nederland naar Frankfurt. Een van de redenen om naar deze stad af te reizen is de Oper Frankfurt. Dit operahuis voert regelmatig de lijst aan van 'Opernhaus des Jahres', zo ook in 2018.

Woensdag 25 december krijgen we een rondleiding door de ‘neue Altstadt’. Het stadsdeel omvat het oude stadscentrum van Frankfurt. Tot aan de verwoesting van de stad in 1945 was Frankfurt met zijn ongeveer 1250 grotendeels uit de middeleeuwen stammende vakwerkhuizen een van de grootste vakwerksteden van Duitsland. De stad werd na de oorlog veelal modern heropgebouwd. Tussen 2012 en 2018 werd onder de naam ‘Dom-Römer-Projekt’ tussen de Kaiserdom en het Römer, een nieuw gebied tot Altstadt herschapen. De Oper Frankfurt biedt vanavond de opera Martha, oder Der Markt zu Richmond. Met dit werk componeerde Von Flotow een opera die niet binnen een bestaand genre kon worden geplaatst. Enerzijds wordt het werk gekenmerkt door een vlotte Franse sfeer, dankzij het jarenlange verblijf van de componist in Parijs. Anderzijds is het een 19e-eeuws Duits theaterstuk, maar zonder de trage humor en gesproken dialogen van een Spieloper.

Donderdag 26 december bezoeken we in het Städel Museum de tentoonstelling Making Van Gogh over de invloed van deze schilder op Duitse kunstenaars en met name op het Duitse expressionisme. De Oper Frankfurt voert deze avond de opera Don Carlo op. Verdi voelde zich aangetrokken tot de traditie van de Grand Opéra van Parijs. Deze traditie kenmerkt zich door grote koren en ensembles, een centraal ballet en een groot doek waarmee elke akte eindigt na een onverwachte confrontatie, een plotse wending of bijzonder effect. In deze traditie schreef Verdi Don Carlos, die in Parijs in 1867 in première ging. Niet alleen vanwege deze dramatische en esthetische redenen, maar ook in verband met de lange duur van de opera, reviseerde Verdi Don Carlos vele malen. De Oper Frankfurt koos voor de vijf-aktige Italiaanse versie.

Vrijdag 27 december bezoeken we in Mainz de Sankt Stephan met de blauw verlichte glasramen van de kunstenaar Marc Chagall. Na lange aarzeling ging Chagall uiteindelijk in op het verzoek ramen voor de kerk te maken. Hij wilde daarmee vooral verzoening symboliseren tussen Frankrijk en Duitsland en verzoening tussen joden en christenen. In de meditatieve kleur blauw brandschilderde Chagall zijn bijbelse dromen uit het Oude en Nieuwe Testament. In het Staatstheater Darmstadt wordt vandaag de opera Fideliovan Beethoven opgevoerd.

Zaterdag 28 december rijden we in de loop van de ochtend terug naar Nederland.

Opera
 • woensdag 25 december 2019 Martha
 • Oper Frankfurt (Frankfurt)
 • Friedrich von Flowtow Martha, oder Der Markt zu Richmond (opera)
 • Prijs: € 89,00
Opera
 • donderdag 26 december 2019 Don Carlo
 • Oper Frankfurt (Frankfurt)
 • Giuseppe Verdi Don Carlos (opera)
 • Prijs: € 97,00
Opera
 • vrijdag 27 december 2019 Fidelio
 • Staatstheater Darmstadt (Darmstadt)
 • Ludwig van Beethoven Fidelio (opera)
 • Prijs: € 49,00
Mövenpick Hotel Frankfurt City

Mövenpick Hotel Frankfurt City, FrankfurtHet levendige en aangename ontwerp, de comfortabel ingerichte kamers en de adembenemende uitzichten over de skyline van Frankfurt zorgen voor een uitzonderlijk verblijf in het 4-sterren Mövenpick Hotel Frankfurt City.

Alle kamers van het Mövenpick Hotel Frankfurt City zijn voorzien van gratis WiFi, een laptopkluis, een minibar en airconditioning.

Men kan gratis gebruik maken van de fitnessruimte op de bovenste verdieping. De sportschool van 130 m² is voorzien van moderne apparatuur en een terras met panoramisch uitzicht op de skyline van Frankfurt.

Het restaurant van het Mövenpick serveert internationale gerechten en heeft een grote, open keuken. Snacks en drankjes zijn de hele dag lang verkrijgbaar in de bar van het hotel.

Basisreissom per persoon met vertrek op dinsdag 24 december 2019 € 965,00
Eenpersoonstoeslag € 100,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Martha (25 december 2019) € 89,00
Don Carlo (26 december 2019) € 97,00
Fidelio (27 december 2019) € 49,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Frankfurt v.v. en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in een 4-sterrenhotel in Frankfurt
• 4 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Driebergen-Zeist en Arnhem (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Saskia Cohen

Van jongs af aan speelt muziek een grote rol voor mij. Thuis werd veel gezongen, naar muziek geluisterd en gemusiceerd. Mijn vader woonde een groot deel van de jaren vijftig en zestig in New York en New Jersey en kwam naar Europa met een vracht platen, een brede collectie die na het huwelijk van mijn ouders verder werd aangevuld. Symfonieën en kamermuziek, veel jazz door grootheden die mijn vader in New Yorkse clubs had leren kennen, maar ook Oum Kalthoum en Fairuz: de platenverzameling van mijn ouders was een muzikale melting pot die mijn zus en ik met groot enthousiasme van voor naar achter doorwerkten. Mijn moeder stimuleerde onze actieve muzikale vorming en jarenlang speelde ik blokfluit, maar proefde ik ook aan viool-, gitaar- en saxofoonlessen.

Toen ik kunstgeschiedenis ging studeren braken nieuwe tijden aan. Ik raakte verslingerd aan opera- en concertbezoek, niet alleen in Amsterdam waar ik nu woonde, maar ook in Italië waar ik voor mijn studie en promotieonderzoek vaak verbleef. De zaterdagmiddag-concerten in het Florentijnse Teatro della Pergola werden een vaste welkome afleiding en telkens als ik een nieuwe stad bezocht probeerde ik een opera bij te wonen. Mijn liefde voor opera en liedkunst bracht mij ook weer zelf aan het zingen. Sinds tien jaar ben ik lid van Toonkunstkoor Amsterdam en volg ik zanglessen.

Tegenwoordig werk ik als docent Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en heb ik daarnaast een eigen bureau voor kunsthistorisch onderzoek, tekstproductie en tentoonstellingen. Mijn kunsthistorische achtergrond maakt dat ik mij graag verdiep in de dwarsverbanden tussen beeldende kunst en muziek. En of het nou komt door de eclectische platencollectie van mijn ouders, ik ben nog steeds een muzikale alleseter die zich graag laat verrassen door een divers aanbod. Het is dan ook een bijzonder voorrecht om voor MUSICO Reizen precies datgene te mogen doen waaraan ik al zoveel jaren plezier beleef: op reis voor opera- en concertbezoek, het in goed gezelschap bezoeken van musea en collecties en het delen van mijn liefde voor muziek en kunst.