Frankfurt

Frankfurt

Le sacre du printemps, Wiesbaden

Le sacre du printemps, Wiesbaden

Städel Museum, Frankfurt

Städel Museum, Frankfurt

Portret van een jonge vrouw (Sandro Botticelli, in het Städel Museum)

Portret van een jonge vrouw (Sandro Botticelli, in het Städel Museum)

Rathaus, Frankfurt

Rathaus, Frankfurt

Frankfurt, Duitsland
17 april 2020 t/m 20 april 2020
Frankfurt
Avontuurlijke programmering bij het ‘Opernhaus des Jahres’

• Zelden gespeelde operatitels: Bianca e Falliero (Rossini) en Mignon (Thomas)
• Legendarisch ballet Le sacre du printemps
• Neue Frankfurter Altstadt
• Lees ook: het Städel Museum, een omreis-museum voor reisleidster Saskia Cohen

 
Basisreissom: € 925,00

Vrijdag 17 april reist u per rechtstreekse ICE-trein naar Frankfurt. ’s Avonds rijden we per touringcar naar Wiesbaden, waar u een opvoering van Le sacre du printemps kunt bijwonen, in een choreografie van Edward Clug. Op 29 mei 1913 ging in Parijs dit ballet van Stravinsky in première door de legendarische Ballets Russes. De voorstelling gaf aanleiding tot een woest oproer in de zaal, waaraan zelfs de politie te pas kwam. Over de precieze redenen voor dat Parijse oproer rond de première wordt nog altijd getwist. Zeker is dat het Stravinsky’s carrière katapulteerde. Vanaf dat moment werd zijn muziek beschouwd als het revolutionaire begin van een nieuw begrip van schoonheid.

Zaterdag 18 april verkennen we Frankfurt onder leiding van een gids. Frankfurt is een dynamische stad met een imposante, moderne skyline maar bezit ook een mooie, kleine Altstadt. Deze werd in het laatste jaar van WO II helaas volledig vernietigd. Na de oorlog zijn veel historische gebouwen echter weer opnieuw gebouwd. Het centrum van de Altstadt is het grote plein Römerberg. Het is een levendig plein met veel toeristen, terrasjes en straatartiesten. ’s Avonds staat op het programma van de Oper Frankfurt de opera Bianca e Falliero. Een melodramma van Rossini op een libretto van Felice Romani, die eerder al aan Il turco in Italia had meegewerkt en later de favoriete tekstschrijver van Bellini zou worden. Het verhaal gaat kort samengevat als volgt. Bianca moet van haar vader trouwen met Capellio. Ze is echter verliefd op Falliero, die tot overmaat van ramp beschuldigd wordt van hoogverraad. Gelukkig wordt de jongeman met de hulp van de nobele Capellio gered en kunnen de geliefden toch met elkaar trouwen.

Zondag 19 april leidt een gids ons door het Städel Museum Frankfurt, dat 700 jaar Europese kunst onder één enkel dak toont: van de vroege 14e eeuw tot nu. Het accent ligt op de renaissance, de barok en vroeg-moderne kunst. In 1815 liet de zakenman en bankier Johann Friedrich Städel in zijn testament opnemen dat voor zijn verzameling een ‘…speciaal, autonoom kunstinstituut.. opgericht moest worden voor het welzijn van de stad en haar burgers'. Bij de Oper Frankfurt kunt u vanavond een concertante opvoering bijwonen van Mignon, een opera van Ambroise Thomas. Wie aan Franse romantische opera denkt, denkt al snel aan de componist Bizet en diens Carmen en De Parelvissers. Maar er zijn natuurlijk meer Franse romantici die opera's op hun naam hebben, zoals Gounod en Massenet. Minder bekend is wellicht de componist Thomas die de opera Mignon schreef. We kennen de naam Mignon, het jongensmeisje uit Wilhelm Meisters Lehrjahre van Goethe, vooral door de liederen die Schubert aan haar wijdde: 'Kennst Du das Land', 'Nur wer die Sehnsucht kennt' of 'Heiss mich nicht reden'. Mignon was direct na de première in 1866 een geweldig succes en bleef dat decennialang. Nu kent men vooral nog de aria 'Connais-tu le pays?'

Maandag 20 april bezoeken we het geboortehuis van de beroemdste zoon van Frankfurt, Johann Wolfgang von Goethe. 's Middags keren we terug naar Nederland.

Ballet
 • vrijdag 17 april 2020 Le sacre du printemps
 • Hessisches Staatstheater Wiesbaden (Wiesbaden)
 • - Le sacre du printemps (choreografie: Edward Clug)
  - 29 May 1913 (choreografie: Bryan Arias)

 • Igor Stravinsky Le sacre du printemps (ballet)
 • Prijs: € 54,00
Opera
 • zaterdag 18 april 2020 Bianca e Falliero
 • Oper Frankfurt (Frankfurt)
 • Prijs: € 99,00
Concertante uitvoering
 • zondag 19 april 2020 Mignon
 • Oper Frankfurt (Frankfurt)
 • Prijs: € 99,00
Holiday Inn Frankfurt - Alte Oper

Holiday Inn - Alte Oper, Frankfurt Het viersterren Holiday Inn Frankfurt - Alte Oper ligt in Frankfurt am Main op slechts 500 meter van Frankfurt Hauptbahnhof. Het biedt elegante, moderne interieurs, gratis WiFi in het hele gebouw, een fitnesscentrum, een restaurant en een bar.

Alle lichte kamers van de accommodatie zijn voorzien van airconditioning, een flatscreen-tv en een eigen badkamer met een haardroger en gratis toiletartikelen. De kamers beschikken tevens over een kluisje en koffie- en theefaciliteiten.

De historische binnenstad van Frankfurt en het centrale winkelgebied kunt u gemakkelijk in minder dan 20 minuten lopen bereiken.

Basisreissom per persoon met vertrek op vrijdag 17 april 2020 € 925,00
Eenpersoonstoeslag € 90,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Le sacre du printemps (17 april 2020) € 54,00
Bianca e Falliero (18 april 2020) € 99,00
Mignon (19 april 2020) € 99,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per ICE-trein (1e klasse) naar Frankfurt v.v.
• Transfers en vervoer ter plaatse
• 3 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterrenhotel Holiday Inn Alte Oper in Frankfurt
• 3 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Amsterdam CS, Utrecht CS en Arnhem
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Michel Khalifa

“Doe je ding”, had een docent mij ooit aangeraden. Ik heb zijn advies gevolgd, zij het met tien jaar vertraging. Op mijn 28ste meldde ik me aan bij de opleiding Muziekwetenschap van de Universiteit Utrecht. Na een eerste studie bedrijfskunde in Parijs had ik zeven jaar bij een Franse multinational gewerkt, waarvan de laatste drie in Nederland. Maar de muziek bleef trekken, want muziek is altijd mijn ding geweest. Als kind kon ik urenlang naar Bach luisteren, turend naar de platenspeler die deze wonderlijke klanken voortbracht. Ik heb daarna vijftien jaar viool gespeeld en bijna twintig jaar in amateurkoren gezongen, met meer enthousiasme dan talent.
Mijn overstap van het bedrijfsleven naar de muziekwereld was een schot in de roos. In Utrecht heb ik zeven heerlijke studiejaren gehad, aangevuld met extra vakken elders. Ik heb ook twee zomers lang een geweldige bijbaan gehad als rondleider op de Domtoren. Na mijn afstuderen in april 2000 kon ik meteen aan het werk als zelfstandige musicoloog, een niet vastomlijnd beroep dat tientallen soorten activiteiten omvat. Het sleutelwoord in mijn geval is communiceren. Ik schrijf toelichtingen voor orkesten en concertzalen, artikelen voor muziektijdschriften en Het Parool. Daarnaast verzorg ik concertinleidingen en cursussen over muziekgeschiedenis, een prachtig vak dat ik ook aan het Conservatorium van Amsterdam doceer. Mijn muzikale belangstelling is breed, van middeleeuws tot hedendaags, van kamermuziek tot opera. En omdat ik graag reis, als gastheer optreed en muzikale indrukken deel met gelijkgestemde mensen, heb ik in de zomer van 2008 contact gezocht met Taco Stronks en Remco Roovers, die hun team van muzikale reisleiders aan het versterken waren.
Ik verwacht veel van deze nieuwe ervaring. Mooie reizen en spannende voorstellingen natuurlijk, maar ook en vooral fijne contacten met u, de deelnemers. Ik stel mijn muzikale kennis en ervaring graag tot uw beschikking. Andersom heb ik veel belangstelling voor uw eigen mening, want artistieke smaken verschillen en vullen elkaar aan. Ik hoop u binnenkort te ontmoeten bij MUSICO Reizen.

Lees ook het interview met Michel Khalifa.