Ramen van Chagall in de St Stephan in Mainz

Ramen van Chagall in de St Stephan in Mainz

Mathildenlhöhe, Darmstadt

Mathildenhöhe, Darmstadt

Rathaus, Frankfurt

Rathaus, Frankfurt

Frankfurt, Duitsland
07 april 2023 t/m 11 april 2023
Frankfurt Pasen
Bijzondere opera in Frankfurt

• Bijzonder operarepertoire van Mercadante, Weill, Orff en Britten
• Excursie Mathildenhöhe: UNESCO-werelderfgoed in Darmstadt
• En verder: Kunsthalle Bonn, Chagall in Mainz & ‚nieuwe‘ Altstadt Franfurt

 
Basisreissom: € 1.195,00

Vrijdag 7 april rijden we vanaf diverse opstapplaatsen in Nederland naar Frankfurt. Een van de redenen om naar deze stad af te rijden is Oper Frankfurt. Dit operahuis voert regelmatig de lijst aanvoert van 'Opernhaus des Jahres', zo ook dit jaar weer. U kunt de reis muzikaal beginnen met een opvoering van de opera Elektra van Strauss, met in de belangrijkste rollen onder meer Susan Bullock als Klytämnestra, Aile Asszonyi als Elektra en Jennifer Holloway als Chrysothemis.

Zaterdag 8 april bezoeken we de Altstadt van Frankfurt. Kronkelende steegjes, romantische pleinen, pittoreske hofjes en indrukwekkende herenhuizen, de oude binnenstad van Frankfurt was vroeger een bezienswaardigheid an sich. Helaas kwam daar verandering in toen dit gedeelte van de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebombardeerd en na de oorlog veranderde dit ooit zo gezellige wijkje in een betondorp. De Neue Frankfurter Altstadt (ook bekend als het Dom-Römer-Viertel) werd van 2012 tot 2018 gereconstrueerd en is een van de mooiste plekjes geworden die de stad rijk is. In de Oper Frankfurt staat de opera Francesca da Rimini van Mercadante op het programma. Net als zijn 58 opera’s is deze componist vandaag de dag grotendeels vergeten. Dit ondanks het feit dat hij vanaf de late jaren 1830 een hervorming van de Italiaanse opera naar Rossini inluidde met zijn ‘canto drammatico’, waarin de vocale virtuositeit werd geïntegreerd in de algehele dramatische spanningsboog.

Zondag 9 april brengen we een bezoek aan Darmstadt. De kunstenaarskolonie op Mathildenhöhe, het hoogste punt boven de stad werd in 1897 opgericht door Ernst Ludwig, groothertog van Hessen-Darmstadt, als centrum voor opkomende hervormingsbewegingen in architectuur, kunst en ambacht. De gebouwen van de kolonie zijn door haar kunstenaars gecreëerd als experimentele woon- en werkomgevingen. Tegenwoordig getuigen de gebouwen van vroegmoderne architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp die allemaal werden beïnvloed door de Arts and Crafts-beweging en de Weense vereniging van beeldend kunstenaars Secession. De Oper Frankfurt biedt vandaag de ‘double bill’ Der Zar lässt sich fotografieren van Weill en Die Kluge van Orff. De componisten hebben het plezier van het spelen met theatrale vormen, verteltradities en conventies van muziektheater gemeenschappelijk. Terwijl eerstgenoemde zich in 1928 met Der Zar lässt sich fotografieren op het terrein van de komische opera waagde, creëerde laatstgenoemde begin jaren veertig met Die Kluge een vrolijk serieus ‘Sinnspiel’, waarin hij sprookjes, volkstheater en Beierse 'Kumedi' combineerde.

Maandag 10 april krijgen we een rondleiding door Mainz waar we onder andere de Sankt Stephan bezoeken met de blauw verlichte glasramen van de kunstenaar Marc Chagall. Na lange aarzeling ging Chagall uiteindelijk in op het verzoek ramen voor de kerk te maken. Hij wilde daarmee vooral verzoening symboliseren tussen Frankrijk en Duitsland en verzoening tussen joden en christenen. In de meditatieve kleur blauw brandschilderde Chagall zijn bijbelse dromen uit het Oude en Nieuwe Testament: het paradijs, Mozes die met zijn geboden van de berg komt, de ark van Noach met de witte vredesduif, Maria in Nazareth en het hemelse Jeruzalem met koning David. De Oper Frankfurt voert deze avond de twee bijbelse parabels The prodigal son en The burning fiery furnace op. Britten baseerde zich voor de twee eenakters op het verhaal over de verloren zoon uit het Evangelie van Lucas en over de jongelingen in de vuuroven uit het boek Daniël.

Dinsdag 11 april rijden we naar Bonn waar we de tentoonstelling 1920er! Im Kaleidoskop der Moderne in de Kunsthalle bezoeken. In de loop van de middag rijden we terug naar Nederland.

Opera
 • vrijdag 07 april 2023 Elektra
 • Oper Frankfurt (Frankfurt)
 • Richard Strauss Elektra (opera)
 • Uitvoerenden:
  • regisseur Claus Guth
 • Prijs: € 109,00
Opera
 • zaterdag 08 april 2023 Francesca da Rimini
 • Oper Frankfurt (Frankfurt)
 • Uitvoerenden:
  • dirigent Ramón Tebar
 • Prijs: € 109,00
Opera
 • zondag 09 april 2023 Der Zar lässt sich fotografieren / Die Kluge
 • Oper Frankfurt (Frankfurt)
 • Carl Orff Die Kluge (opera)
 • Prijs: € 156,00
Opera
 • maandag 10 april 2023 The Prodigal Son / The Burning Fiery Furnace
 • Bockenheimer Depot (Frankfurt)
 • Prijs: € 68,00
Hampton by Hilton Frankfurt City Centre

Hampton by Hilton Frankfurt City Centre Messe, FrankfurtHampton by Hilton Frankfurt City Centre Messe[/caption]Het viersterren Hampton by Hilton Frankfurt City Centre biedt accommodatie in Frankfurt am Main. Het winkelcentrum Skyline Plaza en een verscheidenheid aan restaurants liggen op 5 minuten wandelafstand. De moderne kamers zijn voorzien van gratis WiFi, een flatscreen-hdtv, een koffiezetapparaat en een flexibel, ergonomisch bureau. Profiteer van de nuttige diensten en voorzieningen van dit hotel in Frankfurt, waaronder een gratis te gebruiken 24-uursbusinesscentrum, een kleine fitnessruimte en een eethoek.

Basisreissom per persoon met vertrek op vrijdag 07 april 2023 € 1.195,00
Eenpersoonstoeslag € 160,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Elektra (07 april 2023) € 109,00
Francesca da Rimini (08 april 2023) € 109,00
Der Zar lässt sich fotografieren / Die Kluge (09 april 2023) € 156,00
The Prodigal Son / The Burning Fiery Furnace (10 april 2023) € 68,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Frankfurt v.v. en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterrenhotel Hampton by Hilton Frankfurt City Centre Messe
• 4 diners of lunches in goede restaurants, inclusief een glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Horst (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Benjamin Rous

Als klein jongetje bladerde ik uren door boeken over kunst uit de klassieke oudheid, gegrepen door de krachtige maar sierlijke vormen en vooral door de geweldige verhalen erachter. Die jeugdige voorliefde vertaalde zich naar een studie die helemaal aansloot op mijn fascinatie voor de resten van de menselijke beschaving die zich onder de grond schuilhouden of hebben gehouden, en de verhalen die je daarmee kunt vertellen over het verleden: Mediterrane Archeologie, aan de Universiteit van Amsterdam. Aan dezelfde universiteit promoveerde ik op monumentale tempelarchitectuur rond Rome in de tweede en eerste eeuw voor Christus. Dat wekt een behoorlijk gespecialiseerde indruk, maar niets is minder waar: door veel colleges te geven over Etruskische en Romeinse kunst en cultuur en artikelen te schrijven voor onder meer Kunstschrift behield ik mijn brede klassieke blik.

Na een aantal jaar te hebben gewerkt als coördinator bij de restauratorenopleiding van de Universiteit van Amsterdam ben ik tegenwoordig coördinator van een onderzoeksinstituut waarin verschillende Nederlandse musea en universiteiten die onderzoek doen naar cultureel erfgoed, samenwerken. Daar heb ik een heel andere, razend interessante kant van kunstobjecten leren kennen: de wereld onder de oppervlakte. Daar voltrekken zich vervalprocessen die het uiterlijk van een object onherroepelijk kunnen veranderen. Het is fascinerend om kunst ook op zo’n manier leren kennen; je kijkt in musea nooit meer op dezelfde manier naar objecten!

Op mijn 15e kwam er een tweede klassieke liefde in mijn leven: de muziek, en dan vooral de opera. Na een uitvoering van Verdi’s Aida in Carré was ik hopeloos verloren. Een bijbaan in het Concertgebouw tijdens mijn studententijd opende ook de deuren naar de wijdere wereld van de klassieke muziek. De liefde voor muziek is sinds die tijd alleen maar gegroeid en verdiept, en werd zelfs zo groot dat ik inmiddels het leeuwendeel van mijn ‘vrije’ tijd besteed aan het schrijven en vertellen over opera en klassieke muziek. Zo heb ik voor Uitgeverij Van Oorschot een boek over opera geschreven. Aan de hand van ruim dertig sleutelwerken en geef ik een korte geschiedenis van het genre en van mijn eigen ontwikkeling als operaliefhebber.

Het is een van de manieren waarop ik mijn uiteenlopende passies met hartstocht op anderen probeer over te brengen en te delen. Want wat is er fijner dan samen te genieten van al het moois en interessants dat kunst en muziek te bieden heeft?