Carmen bij Opera Spanga

Carmen (Bizet), Opera Spanga

Prieel in Tjaarda Oranjewoud

Prieel in Tjaarda Oranjewoud

Museum Belvédère, Heerenveen

Museum Belvédère, Heerenveen

Vincent van Amsterdam en Esther Kuiper

Vincent van Amsterdam en Esther Kuiper

Friesland, Nederland
02 augustus 2021 t/m 04 augustus 2021
Friesland II
Opera in het 'Verona van Friesland'

Carmen bij Opera Spanga
• Verblijf in parkgebied Oranjewoud
• Excursies in Leeuwarden, Lemmer en Museum Belvédère
• Tuinconcert met Mahler & Tsjaikovski

Volgeboekt  
Basisreissom: € 635,00

Maandag 2 augustus rijden we naar Friesland, waar we onze intrek nemen in het Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud, gelegen in een pittoresk, lommerrijk dorpje net onder Heerenveen. Onderweg brengen we een bezoek aan Lemmer, dat vooral in de 18e eeuw als havenplaats een belangrijke positie in Nederland had en waarvan heel wat rijksmonumenten nu nog getuigen. De scheve kerktoren uit eveneens 18e eeuw is een bekend herkenningsteken van Lemmer. 's Avonds geven accordeonist Vincent van Amsterdam en mezzosopraan Esther Kuiper een tuinconcert in Hotel Tjaarda, met op het programma muziek van Mahler (Lieder eines fahrenden Gesellen) en Tsjaikovski.

Dinsdag 3 augustus krijgen we een rondleiding door Leeuwarden, of zoals de Friezen het noemen, Ljouwert. Het is de geboortestad van tot de verbeelding sprekende personen uit de 19e en 20e eeuw als grafische kunstenaar M.C. Escher, de schrijver Jan Jacob Slauerhoff en de danseres/spionne Mata Hari. De stad is echter vele eeuwen ouder. De eerste bewoning dateert uit de eerste eeuw na Christus, op terpen aan de oever van de toenmalige Middelzee, een zeearm die door een groot deel van Friesland liep maar vanaf de 11e eeuw dicht slibde. Dankzij die Middelzee was er een levendige handel mogelijk, de contacten strekten zich uit tot aan Rusland. Het inwonertal van de stad steeg aanzienlijk, en in de 17e eeuw was Leeuwarden een van de belangrijkste steden van de Nederlanden. Ook de Oranje Nassaus waren nauw verbonden met Leeuwarden. De Friese stadhouders behoren tot de voorouders van koning Willem Alexander.
's Avonds kunt u bij Opera Spanga een opvoering van de opera Carmen van Bizet bijwonen, in een regie van Corina van Eijk. Volgens de dan geldende RIVM-maatregelen wordt er met minder publiek in een rondom open tent gespeeld. Opera Spanga produceert sinds 1989 op eigenzinnige wijze opera’s in het Friese plaatsje Spanga, het ‘Verona van Friesland’.

Woensdag 4 augustus bezoeken we het Museum Belvédère in Oranjewoud, een museum voor moderne en hedendaagse schilderkunst. Het strak vormgegeven museumgebouw van de hand van Eerde Schippers is innig verbonden met het landschap en de kunst. Zo valt de donkere basalten gevel bijna weg tegen de stammen van de bomen in het museumpark. En de glazen stroken ter hoogte van de plint in de tentoonstellingsruimtes zorgen enerzijds voor daglicht en bieden de bezoeker anderzijds ook een oriëntatie op het land en het water dat het gebouw omgeeft. Het gebouw staat dwars op het Grand Canal, dat in de 18e eeuw gegraven is om het landgoed Oranjewoud, toen nog het buitenverblijf van de Oranje-Nassaus, koninklijke allure te geven. Het museum toont een collectie kunstwerken van belangrijke Friese schilders als Jan Mankes, Thijs Rinsema, Tames Oud, Gerrit Benner, Boele Bregman, Willem van Althuis en Sjoerd de Vries, maar laat daarnaast ook werken van geestverwanten uit binnen- en buitenland zien.
Na een eenvoudige lunch rijden we in de loop van de middag rijden we terug naar de opstapplaatsen.

Concert
 • maandag 02 augustus 2021 Lieder eines fahrenden Gesellen
 • Hotel Tjaarda (Oranjewoud)
 • Mahler heeft zijn Lieder eines fahrenden Gesellen eerst voor piano en zangstem geschreven en later zelf georkestreerd. Tijdens dit concert hoort u een unieke combinatie van beide versies. Hierna volgen twee delen uit De Seizoenen van Tsjaikovski en een selectie van zijn bekende en minder bekende liederen.

 • Gustav Mahler Lieder eines fahrenden Gesellen (liedcyclus)
 • Uitvoerenden:
  • mezzosopraan Esther Kuiper
  • accordeonist Vincent van Amsterdam
 • Prijs: € 25,00
Opera
 • dinsdag 03 augustus 2021 Carmen
 • Opera Spanga (Spanga)
 • Georges (Alexandre César Léopold) Bizet Carmen (opera)
 • Uitvoerenden:
  • mezzosopraan Itzel Medecigo (Carmen)
  • tenor Eric Reddet (Don José)
  • sopraan Aylin Sezer (Micaëla)
  • bariton David Visser (Escamillo)
  • dirigent Tjalling Wijnstra
  • regisseur Corina van Eijk
 • Prijs: inbegrepen
Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud

Golden Tulip Tjaarda, OranjewoudHet viersterren Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud ligt in een pittoresk dorpje op 10 minuten rijden van Heerenveen, in de provincie Friesland. Het biedt gratis WiFi en een spa met onder andere een binnenzwembad en een sauna. De omgeving is ideaal om te fietsen en het hotel beschikt over een oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Elke kamer heeft een zithoek met kabel-tv, een combi-magnetron en een minibar.

Museum Belvédère ligt op 20 minuten loopafstand van het hotel. Vanaf het hotel bent u in 10 minuten rijden bij het Abe Lenstra Stadion en in minder dan 30 minuten rijdt u het centrum van Sneek binnen.

In Restaurant De Oranjetuin worden elegante Nederlandse gerechten met Franse invloeden geserveerd.

Basisreissom per persoon met vertrek op maandag 02 augustus 2021 € 635,00
Eenpersoonstoeslag € 52,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Lieder eines fahrenden Gesellen (02 augustus 2021) € 25,00
Carmen (03 augustus 2021) incl.
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Oranjewoud v.v. en vervoer ter plaatse
• 2 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterrenhotel Golden Tulip Tjaarda in Oranjewoud
• 2 diners of lunches en een eenvoudige lunch op 4/8
• Operavoorstelling op 3/8
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem, Zwolle (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief: vervoer van en naar de opstapplaatsen, concert op 2/8, overige maaltijden & uitgaven van persoonlijke aard

In verband met de corona-maatregelen is Amsterdam-Sloterdijk tijdelijk geen opstapplaats.

Reizen in en na coronatijd
MUSICO Reizen volgt de richtlijnen van het RIVM. Mocht de reis door verscherpte maatregelen moeten worden geannuleerd, dan voeren wij de reis niet uit en ontvangt u de reissom terug. Individuele kosten die voortvloeien uit verplichte corona-maatregelen (bijvoorbeeld het laten uitvoeren van een test), komen voor rekening van de reiziger.

Taco Stronks

Muziek speelt al mijn hele leven lang een grote rol.

Ik groeide op in een muzikaal milieu; altijd klonk er muziek en bij ons thuis bespeelde iedereen een instrument. Vooral de muziek van Bach vond ik erg mooi en op de lagere school hield ik regelmatig spreekbeurten over klassieke muziek. Tijdens mijn middelbare schoolperiode kreeg ik ook meer interesse in de popmuziek, maar de barokmuziek bleef mij het meest fascineren. Ook tijdens mijn studie Muziekwetenschap was ik vooral gefocust op de werkgroepen rond barok en ik studeerde bijvoorbeeld een tijdje Italiaans om beter de libretti te kunnen lezen.

Na mijn studie werkte ik bij het Utrechts Barok Consort van Jos van Veldhoven en het Amsterdam Baroque Orchestra van Ton Koopman. In het midden van de jaren negentig kwam ik in dienst bij het Combattimento Consort Amsterdam van Jan Willem de Vriend, eerst als bibliothecaris, later als musicologisch medewerker.

Opera leerde ik waarderen door tijdens mijn studietijd de gratis Generale Repetities te bezoeken in de Stopera. De effecten op het toneel, zoals de (echte!) regen bij de opera Cendrillon van Massenet, vond ik imponerend en zullen me altijd bij blijven. Ik werd reisleider bij Wolvekamp Operareizen en greep de mogelijkheid om - samen met Remco Roovers - dit bedrijf over te nemen en MUSICO Reizen op te richten met beide handen aan.

Ik geniet ervan om met een groep op pad te zijn en een vakantiesfeer voor de reizigers te creëren. Wat mij aanspreekt aan een operareis is dat er bijna elke avond een programma is. Het is leuk om muzikale ervaringen na afloop van een voorstelling of concert met elkaar te delen. Tot mijn favoriete bestemmingen horen zeker Berlijn en Glyndebourne. Vooral de rituelen om het operabezoek heen, zoals je speciaal ‘opdoffen’ in smoking, en de bijzonderheid van de locatie vind ik belangrijk. Daarom vind ik het ook zo leuk om naar authentieke baroktheaters als die in Drottningholm, Schwetzingen en Potsdam te gaan. Dat maakt het bijwonen van een operavoorstelling nog iets meer bijzonder, tot een speciale gelegenheid.

Lees ook het interview met Remco Roovers en Taco Stronks.

Bart de Graaf

Een jaar verplicht pianoles toen ik zes jaar oud was, daarmee is begonnen waar nu mijn hele leven om draait: muziek. Na dat jaar mocht ik kiezen of ik door wilde gaan. Inmiddels speel ik ruim dertig jaar en dat magische instrument met 88 toetsen heeft nog altijd dezelfde aantrekkingskracht op mij als toen ik zes was. Als ik een piano zie, moet ik er gewoon even op spelen. Na de middelbare school besloot ik de sprong te wagen en naar het conservatorium te gaan. Aan het Brabants Conservatorium in Tilburg ging er een wereld voor mij open. Ik maakte veel uren achter de piano en vond ook de muziektheorie en muziekgeschiedenis heel interessant. In welke context is een stuk geschreven? Hoe kun je het interpreteren? Hoe is het opgebouwd? Naast mijn conservatoriumstudie ging ik Muziekwetenschap studeren aan de universiteiten van Utrecht en Amsterdam om mij verder in dat soort vragen te verdiepen. Inmiddels ben ik ook afgestudeerd als muziektheoreticus aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en geef ik les aan het Conservatorium van Amsterdam.

En toen was er ineens ook een andere passie: reizen. Vier dagen na mijn afstuderen was ik al in Ecuador en pas drie maanden later zou ik terugkeren. Na een stoomcursus Spaans in Quito ben ik verder Zuid-Amerika in getrokken en ik was vanaf het eerste moment gegrepen door het reizen. Al voordat ik terugkwam, was de volgende reis van drie maanden geboekt en sindsdien heb ik ieder jaar een verre reis gemaakt. Eén van de hoogtepunten was de Transmongolië Express van Moskou naar Peking met aansluitend een reis door Tibet en de Nepalese Himalaya, waar ik een onvergetelijke trektocht door het Annapurnagebergte heb gemaakt. Het zelf organiseren van al deze reizen, het zien van prachtige landschappen, het ontmoeten van mensen die overal vandaan komen… reizen is net als muziek: je bent er nooit klaar mee.

Door het jaar heen werk ik, behalve als docent, als radiopresentator en muziekprogrammeur en geef ik wekelijks concertinleidingen in de meeste grote zalen van Nederland. Het gaat daarbij vrijwel altijd om symfonisch repertoire en soloconcerten. Dat ik nu via MUSICO Reizen ook de opera goed leer kennen, vind ik geweldig. Wat dat betreft is er weinig veranderd sinds mijn zesde: mijn enthousiasme voor alles wat met muziek te maken heeft is onverminderd groot. En bij MUSICO kan ik het nog combineren met reizen ook. Ik kijk ernaar uit deze passies met u te delen!