Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach

Schloss Friedenstein, Gotha

Schloss Friedenstein, Gotha

Goethe en Schiller in Weimar

Goethe en Schiller in Weimar

Domstufen, Erfurt

Domstufen, Erfurt

Gotha, Duitsland
17 april 2019 t/m 22 april 2019
Gotha
Thüringer Bachwochen

• Concerten op historische ‘Bach-plaatsen’
• Excursies in Eisenach, Erfurt & Gotha
• Bachs Johannes Passion door Capella Amsterdam en het Orkest van de 18e eeuw

Nu onderweg  
Basisreissom: € 1.145,00

Woensdag 17 april rijden we vanuit Nederland naar Gotha waar we onze intrek nemen in het viersterren Hotel am Schlosspark. Het zal onze standplaats zijn voor het bezoek aan de Thüringer Bachwochen, het grootste muziekfestival van Thüringen. Het festival voert barokmuziek uit - het werk van Johann Sebastian Bach als centraal uitgangspunt - op bijzondere en historische plaatsen zoals het Bachhaus en Georgenkirche in Eisenach, Weimar, Erfurt, Arnstadt en Meiningen.

Donderdag 18 april bezoeken we Schloss Friedenstein, waar onder meer nog de indrukwekkende collectie van de vorstelijke kunstkamer te zien is. Bijzonder is ook het Ekhof-Theater, dat met zijn originele houten toneeltechniek een kleinood is onder de slottheaters uit de barok. ’s Middags staan in Meiningen bij de Thüringer Bachwochen de klavierconcerten van Bach voor twee en drie klavieren op het programma.

Vrijdag 19 april bezoeken we Erfurt. De hoofdstad van Thüringen werd in 742 door Bonifatius gesticht en ontwikkelde zich in de middeleeuwen tot een machtige handels- en universiteitsstad. Van de toenmalige rijkdom getuigen nu nog talrijke zorgvuldig gerestaureerde renaissance- en vakwerkhuizen. In Eisenach, de geboorteplaats van Bach, voeren Capella Amsterdam en het Orkest van de 18e eeuw de Johannes Passion van Bach uit.

Zaterdag 20 april rijden we naar Weimar. Tweemaal was Bach professioneel verbonden aan Weimar. In 1703 werkte hij zo'n zes maanden als violist in het hoforkest van hertog Johann Ernst. Vijf jaar later kwam Bach terug, nu als hoforganist en als concertmeester. Aan het eind van de middag brengt de Rheinische Kantorei in Gotha passiemuziek van de barokcomponist Gottfried Heinrich Stölzel ten gehore. Stölzel stond tijdens zijn leven in hoog aanzien, waarschijnlijk hoger dan Bach. Hij werkte als kapelmeester in Gotha, maar leverde ook muziek voor andere hoven in de regio waarvan echter helaas een groot deel verloren is gegaan.

Zondag 21 april brengen we in Eisenach een bezoek aan het Bachhaus. De stad is natuurlijk bekend vanwege de Wartburg, sinds 1999 werelderfgoed van de UNESCO. Hier vertaalde Martin Luther het Nieuwe Testament in het Duits. Eisenach is echter ook de geboortestad van de Johann Sebastian Bach. Muziek kreeg Bach er bijna letterlijk met de paplepel ingegoten. Al op zeer jonge leeftijd kreeg hij vioolles van zijn vader, stadsmuzikant Johann Ambrosius Bach. In de Georgenkirche voert het barokensemble Gli Angeli Genève onder leiding van Stephan Macleod cantates van Bach uit, waaronder Was Gott tut, das ist wohlgetan (BWV 99) en Liebster Gott, wenn werd ich sterben (BWV 8).

Maandag 22 april rijden we terug naar Nederland.

Concert
 • donderdag 18 april 2019 Concerti voor twee en drie klavieren
 • Das Meininger Theater (Meiningen)
 • Bach
  - Concerto voor drie klavieren in d, BWV1063
  - Concerto voor drie klavieren in C, BWV1064
  - Concerto voor twee klavieren in C, BWV1060
  - Concerto voor twee klavieren in c, BWV1062
  - Concerto voor klavier in f, BWV1056
  - Concerto voor klavier in g, BWV1058

 • Prijs: € 48,00
Concert
 • vrijdag 19 april 2019 Johannes Passion
 • Georgenkirche (Eisenach)
 • Johann Sebastian Bach Johannes Passion, BWV 245 (oratorium)
 • Prijs: € 54,00
Concert
 • zaterdag 20 april 2019 Rheinische Kantorei
 • Schlosskirche Friedenstein (Gotha)
 • - Stölzel: Ein Lämmlein geht und trägt die Schuld

 • Prijs: € 48,00
Concert
 • zondag 21 april 2019 Gli Angeli Genève
 • Georgenkirche (Eisenach)
 • Bach
  - Jesu, der du meine Seele, BWV78
  - Was Gott tut, das ist wohlgetan, BWV99
  - Liebster Gott, wenn werd ich sterben, BWV8
  - Erfreut euch, ihr Herzen, BWV66

 • Prijs: € 48,00
Hotel am Schlosspark

Garden-Hotel ReinhartDit viersterrenhotel in Gotha ligt op een steenworp afstand van het park en Kasteel Friedenstein. Het biedt ruime accommodaties in een klassieke stijl en gratis gebruik van de sauna.

Alle kamers en suites van Hotel am Schlosspark hebben een comfortabele inrichting, een televisie en een eigen badkamer. U kunt in de openbare ruimtes gebruikmaken van WiFi.
Tot de spafaciliteiten behoren onder meer een Finse sauna, een stoomruimte, een infraroodcabine en een zoutgrot. U kunt hier tevens massages en schoonheidsbehandelingen boeken.

Voor het diner kunt u terecht in de restaurants Orangerie en Lucas-Cranach Stube. De bar van Hotel am Schlosspark serveert een verscheidenheid aan drankjes. 's Zomers kunt u op het terras van de bar zitten.

Basisreissom per persoon met vertrek op woensdag 17 april 2019 € 1.145,00
Eenpersoonstoeslag € 120,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Concerti voor twee en drie klavieren (18 april 2019) € 48,00
Johannes Passion (19 april 2019) € 54,00
Rheinische Kantorei (20 april 2019) € 48,00
Gli Angeli Genève (21 april 2019) € 48,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Gotha v.v. en vervoer ter plaatse
• 5 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Hotel am Schlosspark in Gotha
• 5 diners of lunches in het restaurant van het hotel
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Driebergen-Zeist en Arnhem (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten concerten, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Diana Bohnenberger

Elke kunstvorm, voor mij bovenaan de muziek, is net als de natuur dé voedingsbodem voor de menselijke ziel.
De prachtige natuur van Guatemala, land van de eeuwige lente, de fascinerende Maya cultuur - geen wonder dat het land waar ik opgroeide aan de basis ligt van mijn grote liefde voor natuur en cultuur.
Maar op onverklaarbare wijze – misschien door mijn Duitse voorouders - gold mijn grootste passie van jongs af aan de klassieke muziek, iets dat in mijn directe omgeving niet voor het oprapen lag.
Ik volgde mijn innerlijke stem en kwam op 18-jarige leeftijd naar Duitsland om muziek te studeren aan twee conservatoria, blokfluit en piano. Na twee masterstudies was ik klaar voor een verandering.
Toen gaf het lot een mooie wending aan mijn leven, ik kwam door mijn huwelijk terecht in Nederland waar mijn talenten op muzikaal gebied, organisatie, talen en communicatie op hun plaats vielen bij de IJsbreker, een impresariaat, het Nederlands Blazersensemble en Combattimento Consort Amsterdam. Bij laatstgenoemde ensembles was ik productieleider en organiseerde en begeleidde ik enerverende reizen binnen Europa en, natuurlijk, naar Latijns Amerika. Gedurende al die tijd was ik actief als muziekdocente, ontwikkelde ik muziekprojecten voor het basisonderwijs en organiseerde ik in het oog lopende concertseries in De Rode Hoed in Amsterdam en in mijn eigen woonomgeving.
Ik was trots om als “medelander” een koninklijke onderscheiding te mogen ontvangen voor mijn culturele en sociale bijdrage in mijn nieuwe omgeving. “Later, als de kinderen uit huis zijn, ga ik muziekreizen begeleiden!”. Jarenlang heb ik hierop gewacht, temeer omdat reizen mijn favoriete hobby is.
Waarom muziekreizen, vraagt u zich af? In dit beroep komen al mijn liefdes samen: reizen, talen – ik beheers het Nederlands, Duits, Spaans en Engels vloeiend - en bijzondere belevenissen op basis van de goede organisatie van MUSICO Reizen. Maar bovenal: het delen van die belevenissen met mensen die net als ik van muziek, kunst en cultuur houden.
Bij het Combattimento Consort leerde ik Taco Stronks kennen, nu mede-eigenaar van MUSICO Reizen. “Later” is inmiddels “nu” geworden, na een korte opleiding tot reisleider bij IVOR. Ik verheug me erop met u bijzondere en persoonlijke ervaringen tegemoet te gaan!