Elbphilharmonie, Hamburg

Elbphilharmonie, Hamburg

Speicherstadt, Hamburg

Speicherstadt, Hamburg

La traviata, Hamburg

La traviata, Hamburg

Speicherstadt, Hamburg

Speicherstadt, Hamburg

Elbphilharmonie, Hamburg

Elbphilharmonie, Hamburg

Hamburg, Duitsland
17 maart 2019 t/m 21 maart 2019
Hamburg
Elbphilharmonie

• Verdi Festival in Hamburg
• Baksteen: van gotiek tot expressionisme
• Van klavecimbel tot Steinway in Museum für Kunst und Gewerbe

Gegarandeerd vertrek  
Basisreissom: € 1.295,00

Zondag 17 maart reizen we via diverse opstapplatsaen in Nederland per touringcar naar Hamburg.

Maandag 18 maart verkennen we Hamburg samen met een plaatselijke gids. Het traditionele bouwmateriaal in de stad bleef tot ver in de 20e eeuw baksteen, waardoor Hamburg zowel de stad van de baksteengotiek als van het baksteenexpressionisme is. ’s Avonds wonen we een concert bij in de nieuwe concertzaal van Hamburg, de Elbphilharmonie (ook wel liefkozend Elphi genoemd). Het spectaculaire gebouw, ontworpen door het architectenbureau Herzog & de Meuron, heeft als basis een oud pakhuis voor cacao, thee en tabak, waarop een in glas afgewerkte bovenbouw met een gebogen dakvorm werd gerealiseerd. Hier voeren het Philharmonische Staatsorchester Hamburg en het MDR Rundfunkchor Leipzig onder leiding van Paolo Carignani Verdi's Quattro Pezzi Sacri en de Vierde Symfonie van Mahler uit.

Dinsdag 19 maart ontdekt u het indrukwekkende havengebied van Hamburg vanaf het water. Speicherstadt heet dit deel van Hamburg, vol pakhuizen van baksteen en dat sinds 2015 ook op de Werelderfgoedlijst staat. De Staatsoper Hamburg heeft vanavond La traviata van Verdi op het programma staan. De meeslepende muziek van Verdi, met veel bekende melodieën, sluit perfect aan op het verhaal van de gevierde courtisane Violetta Valéry. Haar leven lijkt een groot feest. Ze heeft alles wat haar hartje begeert: rijke minnaars, vrienden en geld. Maar dan wordt ze verliefd op de jonge Alfredo.

Woensdag 20 maart krijgen we een muzikale rondleiding door de afdeling historische muziekinstrumenten in het Museum für Kunst und Gewerbe. De beroemde Beurmann-verzameling geeft met bijna honderd muziekinstrumenten een goed overzicht van de ontwikkeling van het klavecimbel en Hammerklavier tot de moderne Steinway-vleugel. Bijzonder is dat u de instrumenten niet alleen kunt zien, maar ook kunt horen! Bij de Staatsoper Hamburg staat vanavond Verdi's opera Nabucco op het programma. Kiezen uit het opera-oeuvre van Verdi is een onmogelijke opgave. Elke opera is zo rijk dat ze stuk voor stuk als meesterwerken beschouwd kunnen worden. De bekendste is Nabucco, door Verdi ontworpen in een periode waar hij het zeer moeilijk had – op vijf jaar tijd had hij zijn twee kinderen en zijn jonge vrouw verloren. Toen hij echter het potentieel ontdekte van het libretto van Nabucco, bloeide Verdi weer helemaal op en componeerde hij een immens werk met ongelooflijk mooie muziek en schitterende koorpartijen. En het is dank zij, het bekendste stuk, het slavenkoor 'Va, pensiero, sull’‚ali dorate' een vrijheidszang dat snel beschouwd werd als het tweede Italiaanse vaderlandslied, dat Verdi wereldberoemd werd niet alleen als componist maar ook als verdediger van zijn vaderland.

Donderdag 21 maart reizen we terug naar Nederland.

Concert
 • maandag 18 maart 2019 Philharmonisches Konzert/Elbphilharmonie
 • Elbphilharmonie (Hamburg)
 • - Verdi: Quattro pezzi sacri
  - Mahler: Vierde Symfonie

 • Prijs: € 79,00
Opera
 • dinsdag 19 maart 2019 La traviata
 • Hamburgische Staatsoper (Hamburg)
 • Giuseppe Verdi La traviata (opera)
 • Prijs: € 85,00
Opera
 • woensdag 20 maart 2019 Nabucco
 • Hamburgische Staatsoper (Hamburg)
 • Giuseppe Verdi Nabucco (opera)
 • Prijs: € 85,00
Arcotel Rubin

Arcotel Rubin, HamburgHet superior viersterrenhotel ARCOTEL Rubin is vernoemd naar het Duitse woord voor robijn en heeft rood als thema. Het biedt gratis WiFi, een gratis spa en ruime kamers met een flatscreen-tv. Het hotel is te vinden in de levendige wijk St. Georg, op 500 meter van het centraal station van Hamburg. De kamers zijn voorzien van airconditioning, geluiddichte ramen, lederen meubilair en draadloze telefoons. Het stijlvolle café Wiener Kaffee en restaurant FACETTE serveren regionale en veganistische gerechten, zelfgemaakte taarten en gebak. De Crystal Bar is gespecialiseerd in zeldzame jenevers uit de hele wereld. U kunt ontspannen in twee verschillende sauna's in de spa van ARCOTEL Rubin. Het hotel biedt ook een stoombad, een fitnessruimte en een dakterras. In slechts 5 minuten loopt u naar de vele winkels en cafés aan de Lange Reihe. Het mooie meer Außenalster bevindt zich op 10 minuten lopen van het hotel.

Basisreissom per persoon met vertrek op zondag 17 maart 2019 € 1.295,00
Eenpersoonstoeslag € 120,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Philharmonisches Konzert/Elbphilharmonie (18 maart 2019) € 79,00
La traviata (19 maart 2019) € 85,00
Nabucco (20 maart 2019) € 85,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Hamburg v.v. en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Arcotel Rubin in Hamburg
• 4 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Hengelo (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Harry-Imre Dijkstra

U had als medereiziger verzeild kunnen raken in een bus met een kelenschrapend gezelschap dat hard studeert op een Mozart-canon, of in een treincoupé waar een selecte groep zich gewillig onderwerpt aan een chocoladeproeverij. De zinnen prikkelen met meer dan alleen de concerten, voorstellingen en bezienswaardigheden die al gepland waren: het is wel een van mijn geliefde bezigheden tijdens een reis.

Terwijl ik zelf als kamermusicus regelmatig op het podium te vinden ben is mijn rol als uw begeleider bescheidener, maar het doel hetzelfde: de muziek tot leven brengen. Dan gaat het natuurlijk om meer dan een uitlegje bij een voorstelling; gedurende een reis een met leuke en minder vrolijke verhalen gelardeerd ruimer klankbeeld oproepen en vooral duidelijk maken hoe, behalve hopelijk geïnspireerd, ook ambachtelijk en aards de kunst en de kunstenaar kunnen zijn, daarbij puttend uit wat er in de afgelopen eeuwen zoal is opgetekend in de literatuur en uit mijn eigen belevenissen als muziekspeler en in andere huidige en vroegere activiteiten als radioprogrammeur en -presentator, recensent, componist, arrangeur, concert-organisator, bladomslaander, dirigent, docent, interviewer, acteur, kleuter-muziekcursusleider, stadsgids, reisleider - ja, dat was het wel ongeveer, geloof ik.

Hoewel ik tijdens mijn jeugd door mijn vader behoorlijk met nostalgie ben geïnfecteerd - ik ken bijvoorbeeld heel goed de populaire muziek waar U én uw ouders vroeger stiekem naar luisterden of op dansten! (en laat ik het niet hebben over mijn collectie 78- en andere toerenplaten) - hebben die jeugd én mijn muziekstudie in Nederland en Rusland me muzikaal omnivoor gemaakt en geleerd niet te oordelen naar genre maar naar kwaliteit.En het wonderlijke is dan, dat er behalve in al die kunstige muziek voor mij zoveel kwaliteit schuilt in de symfonieën van omgevingsgeluiden die ik op diverse plaatsen in de wereld heb kunnen beluisteren en die deze daarmee extra dierbaar maken: de licht met meeuwen bevolkte zeewind en het bijna ongemerkt sissen van kebab op een klein rooster van een straatverkoper als achtergrond bij een nachtelijk gesprek op met een boekverkoper op een plein in Istanbul; of het aanzwellen van met schippersklavier-klanken vermengd geroezemoes bij het naderen van een wijnkelder of middeleeuwse bierbrouwerij annex -café in Praag, de stad waar ik regelmatig verblijf - plots meer geluid omdat de licht krakende deur van het etablissement wat bruusk door een vertrekkende bezoeker opengetrokken wordt.

Maar... als U het toch liever over de overeenkomst tussen Beethoven en Boogie-Woogie wilt hebben, ben ik graag van de partij!

Lees ook het interview met Harry-Imre Dijkstra.