Elbphilharmonie, Hamburg

Elbphilharmonie, Hamburg

Speicherstadt, Hamburg

Speicherstadt, Hamburg

Bernstein Dances (© Kiran West)

Bernstein Dances

Hamburg, Duitsland
21 oktober 2021 t/m 25 oktober 2021
Hamburg
Elbphilharmonie

• Opera & concert in Elbphilharmonie & Oper Hamburg
• Belcanto ten top in Lucia de Lammermoor
• Baksteen: van gotiek tot expressionisme
• Van klavecimbel tot Steinway in Museum für Kunst und Gewerbe

Nu onderweg  
Basisreissom: € 1.295,00

Donderdag 21 oktober reizen we via diverse opstapplaatsen in Nederland per touringcar naar Hamburg. Midden 12e eeuw besloot graaf van Holstein een nieuwe handelsstad te stichten naar voorbeeld van het al florerende Lübeck. Door de gunstige ligging gaan de zaken zelfs zo goed dat Hamburg midden 16e eeuw Lübeck voorbij streeft. Tal van componisten hebben er hun muzikale sporen achtergelaten: Telemann, C.Ph.E Bach, Mendelssohn, Brahms, Mahler, om enkele grote namen te noemen.

Vrijdag 22 oktober verkennen we Hamburg samen met een plaatselijke gids. Het traditionele bouwmateriaal in de stad bleef tot ver in de 20e eeuw baksteen, waardoor Hamburg zowel de stad van de baksteengotiek als van het baksteenexpressionisme is. ’s Avonds brengt choreograaf John Neumeier met zijn Hamburg Ballett een ode aan Bernstein. Neumeier was al jarenlang gefascineerd door het werk van Bernstein, niet alleen door de grote beroemde werken als West Side Story en Candide maar ook door de intieme pianominiaturen Anniversaries. Elegant gepresenteerd in de tijdloos eenvoudige kostuums van Giorgio Armani laat John Neumeier de geest van Leonard Bernstein herleven.

Zaterdag 23 oktober ontdekt u het indrukwekkende havengebied van Hamburg vanaf het water. Speicherstadt heet dit deel van Hamburg, vol pakhuizen van baksteen en dat sinds 2015 ook op de Werelderfgoedlijst staat.
De Staatsoper Hamburg heeft vanavond de opera Lucia di lammermoor van Donizetti op het programma staan. Het verhaal - bij wijze van spreken de Romeo & Julia van de Schotse Laagvlakte - is allesbehalve een tragische privé liefdesgeschiedenis. Het is bovenal een politiek verhaal, dat laat zien hoe een totalitair systeem menselijke relaties in hun kern kan verstoren en teniet doet gaan. Met het laten horen van de ontwikkeling en het uitdoven van een onbeantwoorde liefde schreef Donizetti een opera die men niet licht vergeet. De belcanto op en top dient niet de virtuositeit van de protagonist maar toont hoe dodelijk waanzin kan zijn.

Zondag 24 oktober wonen we een concert bij in de nieuwe concertzaal van Hamburg, de Elbphilharmonie (ook wel liefkozend Elphi genoemd). Het spectaculaire gebouw, ontworpen door het architectenbureau Herzog & de Meuron, heeft als basis een oud pakhuis voor cacao, thee en tabak, waarop een in glas afgewerkte bovenbouw met een gebogen dakvorm werd gerealiseerd. Op het programma van het Philharmonische Staatsorchester Hamburg onder leiding van Andreas Spering staan werken van Haydn (onder meer de opera L’anima del filosofo ossia Orfeo ed Euridice).
’s Middags krijgen we een muzikale rondleiding door de afdeling historische muziekinstrumenten in het Museum für Kunst und Gewerbe. De beroemde Beurmann-verzameling geeft met bijna honderd muziekinstrumenten een goed overzicht van de ontwikkeling van het klavecimbel en Hammerklavier tot de moderne Steinway-vleugel. Bijzonder is dat u de instrumenten niet alleen kunt zien, maar ook kunt horen!

Maandag 25 oktober reizen we na het ontbijt terug naar Nederland.

Ballet
 • vrijdag 22 oktober 2021 Bernstein Dances
 • Hamburgische Staatsoper (Hamburg)
 • Uitvoerenden:
  • choreograaf John Neumeier
 • Prijs: € 89,00
Opera
 • zaterdag 23 oktober 2021 Lucia di Lammermoor
 • Hamburgische Staatsoper (Hamburg)
 • Gaetano Donizetti Lucia di Lammermoor (opera)
 • Prijs: € 98,00
Concert
 • zondag 24 oktober 2021 Philharmonisches Staatsorchester Hamburg
 • Elbphilharmonie (Hamburg)
 • - Haydn: Symfonie in D, Hob. I:75
  - Haydn: Aria's uit L’anima del filosofo ossia Orfeo ed Euridice, Hob. XXVIII:13
  - Haydn: Cantate Miseri noi, misera patria, Hob. XXIVa:7
  - Haydn: Symfonie in Bes, Hob. I:102

 • Uitvoerenden:
  • sopraan Layla Claire
  • dirigent Andreas Spering
  • orkest Philharmonisches Staatsorchester Hamburg
 • Prijs: € 79,00
Arcotel Rubin

Arcotel Rubin, HamburgHet superior viersterrenhotel ARCOTEL Rubin is vernoemd naar het Duitse woord voor robijn en heeft rood als thema. Het biedt gratis WiFi, een gratis spa en ruime kamers met een flatscreen-tv. Het hotel is te vinden in de levendige wijk St. Georg, op 500 meter van het centraal station van Hamburg. De kamers zijn voorzien van airconditioning, geluiddichte ramen, lederen meubilair en draadloze telefoons. Het stijlvolle café Wiener Kaffee en restaurant FACETTE serveren regionale en veganistische gerechten, zelfgemaakte taarten en gebak. De Crystal Bar is gespecialiseerd in zeldzame jenevers uit de hele wereld. U kunt ontspannen in twee verschillende sauna's in de spa van ARCOTEL Rubin. Het hotel biedt ook een stoombad, een fitnessruimte en een dakterras. In slechts 5 minuten loopt u naar de vele winkels en cafés aan de Lange Reihe. Het mooie meer Außenalster bevindt zich op 10 minuten lopen van het hotel.

Basisreissom per persoon met vertrek op donderdag 21 oktober 2021 € 1.295,00
Eenpersoonstoeslag € 120,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Bernstein Dances (22 oktober 2021) € 89,00
Lucia di Lammermoor (23 oktober 2021) € 98,00
Philharmonisches Staatsorchester Hamburg (24 oktober 2021) € 79,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Hamburg v.v. en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Arcotel Rubin in Hamburg
• 4 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Hengelo (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

NB. In verband met de Corona-maatregelen is Amsterdam tijdelijk geen opstapplaats.

Reizen in en na coronatijd
MUSICO Reizen volgt het reisadvies van Buitenlandse Zaken. Mocht uw vakantiebestemming de komende zomer toch nog een oranje reisadvies hebben, dan voeren wij de reis niet uit en ontvangt u de reissom terug. Individuele kosten die voortvloeien uit verplichte corona-maatregelen (bijvoorbeeld het laten uitvoeren van een test), komen voor rekening van de reiziger.

Meer informatie over corona-maatregelen voor uw reis vindt u hier.

Marlies Geurts

Ik ben Marlies Geurts, in 1959 geboren en woonachtig in Eindhoven. Sinds 2004 ben ik getrouwd met journalist Jan de Vries. Muziek, en dan vooral vocale, speelt al mijn hele leven een grote rol. Ik studeerde van 1985 tot 1990 solozang aan het conservatorium in Utrecht. Tot een zangcarrière kwam het niet, in eerste instantie zeer tot mijn verdriet; later heb ik leren inzien waarom het beter was dat het leven zo liep. Je moet van gewapend beton zijn om in de wereld van klassieke muziek een wezenlijke carrière te kunnen maken en dat was ik niet en ben ik niet. Wat overbleef waren leuke semi-professionele producties, mooie concerten, levenslange, vervullende vriendschappen en een niet te stuiten drang om mensen deelgenoot te maken van de mooie verhalen, de emoties die er bij klassieke muziek horen. In de tussentijd werkte ik ‘gewoon’ weer als secretaresse.

Van eind 2000 tot begin 2008 werkte ik bij AVRO Klassiek en ontwikkelde me daar van secretaresse tot webredacteur; een boeiende periode en – wat ik graag wilde – dicht bij de klassieke muziek. Maar het leven loopt soms via bochtige wegen en in 2009 ging ik weer werken als secretaresse bij de overheid en begon een website: www.vocalies.nl, waar ik ook podcasts maak (radio-uitzending op internet). Gaat u er vooral eens kijken! En toen ging er weer een deurtje open: bij MUSICO Reizen kan ik u deelgenoot maken van veel moois binnen de klassieke muziek en ik kan dat combineren met goed ‘gastvrouwschap’, twee dingen die bij MUSICO Reizen hoog in het vaandel staan. Ik hoop u te ontmoeten bij een van de reizen!

Lees ook het interview met Marlies Geurts.