Weihnachtsoratorium, Hamburt Ballett

Weihnachtsoratorium, Hamburt Ballett

Kent Nagano

Kent Nagano

Speicherstadt, Hamburg

Speicherstadt, Hamburg

casper david friedrich - Der Wanderer über dem Nebelmeer (detail)

Der Wanderer über dem Nebelmeer (Casper David Friedrich, detail)

Hamburg, Duitsland
30 december 2021 t/m 03 januari 2022
Hamburg oud & nieuw
Oud & nieuw in een Hanzestadt

• Silvesterkonzert in nieuwe Elbphilharmonie
• Het Weihnachtoratorium in een gedanste versie
• Hamburg vanaf het land én vanaf het water bezien

Volgeboekt  
Basisreissom: € 1.395,00

Donderdag 30 december reizen we per touringcar naar Hamburg. Midden 12e eeuw besloot graaf van Holstein een nieuwe handelsstad te stichten naar voorbeeld van het al florerende Lübeck. Door de gunstige ligging gaan de zaken zelfs zo goed dat Hamburg midden 16e eeuw Lübeck voorbij streeft. Tal van componisten hebben er hun muzikale sporen achtergelaten: Telemann, C.Ph.E Bach, Mendelssohn, Brahms, Mahler, om enkele grote namen te noemen.

Vrijdag 31 december wonen we ’s ochtends een concert bij in de nieuwe concertzaal van Hamburg, de Elbphilharmonie (ook wel liefkozend Elphi genoemd), een ontwerp van het architectenbureau Herzog & de Meuron. Kent Nagano leidt het Philharmonische Staatsorchester Hamburg en het Harvestehuder Kammerchor in werken van Toshio Hosokawa, Bach, Brahms en Varèse.
’s Middags krijgen we een rondleiding door Hamburg. De stad ligt aan de rivier de Elbe en is een belangrijke havenstad. Het traditionele bouwmateriaal bleef tot in de 20e eeuw baksteen, waardoor Hamburg zowel de stad van de baksteengotiek als de stad van het baksteenexpressionisme is.
's Avonds sluiten we het jaar feestelijk af met Die Fledermauss van Strauß. Die Fledermaus (1874) is het oervoorbeeld voor alle Duitstalige operettes. Strauss maakte door het oproepen van de roes van het onbeteugelde genot, de scherpe humor en de sprankelende melodieën van een feitelijk onschuldige huwelijksklucht een meeslepend meesterwerk vol met identiteitsverwisselingen en overvloedig champagnegebruik.

Zaterdag 1 januari ontdekken we het indrukwekkende havengebied van Hamburg vanaf het water. Speicherstadt heet dit deel van Hamburg, vol pakhuizen van baksteen en dat sinds 2015 ook op de Werelderfgoedlijst staat. Op het programma van het Hamburg Ballett staat vandaag een gedanste versie van Bachs Weihnachtsoratorium. Choreograaf John Neumeier over zijn ballet: 'Mijn choreografie op Bachs Weihnachtsoratorium is geen religieuze onderneming. Het is geen 'sacrale dans' ..... Het is bedoeld voor presentatie in een theater, en is geïnspireerd op muziek die ons vandaag nog steeds raakt ... die mensen van vele verschillende culturele en religieuze achtergronden verenigt. Voor mij zijn de menselijke basiswaarden die in de choreografie tot uiting komen, altijd het belangrijkst. Daarom wordt Maria in mijn ballet gewoon 'de Moeder' genoemd en Jozef 'haar Echtgenoot'.'

Zondag 2 januari krijgen we een rondleiding door de Kunsthalle Hamburg. De Hamburger Kunsthalle opende zijn deuren in 1869 en herbergt een prachtige collectie schilderijen uit de 14e t/m de 19e eeuw. De nadruk ligt op de 19e-eeuwse Duitse romantiek met als hoogtepunt een aantal werken van Caspar David Friedrich. In de Laeiszhaalle, de tweede concertzaal van Hamburg staan op het programma van de Tschechische Symphoniker Prag en Coro di Praga de Negende Symfonie van Beethoven en de Carmina Burana van Orff.

Maandag 3 januari verlaten we ‘s ochtends na het ontbijt het hotel en rijden we terug naar Nederland.

Concert
 • vrijdag 31 december 2021 Silvesterkonzert Elbphilharmonie
 • Elbphilharmonie (Hamburg)
 • - Edgard Varèse: Ionisation für Schlagzeugensemble
  - Johann Sebastian Bach: Die Kunst der Fuge, BWV 1080 (arr voor orkest door Ichiro Nodaira)
  - Johannes Brahms: werken voor a cappella koor

 • Uitvoerenden:
  • dirigent Kent Nagano
  • orkest Philharmonisches Staatsorchester Hamburg
 • Prijs: € 98,00
Operette
 • vrijdag 31 december 2021 Die Fledemaus
 • Hamburgische Staatsoper (Hamburg)
 • Johann Strauss jr. Die Fledermaus (opera)
 • Prijs: € 145,00
Ballet
 • zaterdag 01 januari 2022 Weihnachtsoratorium
 • Hamburgische Staatsoper (Hamburg)
 • Johann Sebastian Bach Weihnachtsoratorium, BWV 248 (oratorium)
 • Uitvoerenden:
  • choreograaf John Neumeier
 • Prijs: € 115,00
Concert
 • zondag 02 januari 2022 Beethoven IX/Carmina Burana
 • Laeiszhalle Hamburg (Hamburg)
 • Ludwig van Beethoven Symfonie nr 9 in d, op. 125 (symfonie)
  Carl Orff Carmina Burana (koormuziek)
 • Prijs: € 74,00
Arcotel Rubin

Arcotel Rubin, HamburgHet superior viersterrenhotel ARCOTEL Rubin is vernoemd naar het Duitse woord voor robijn en heeft rood als thema. Het biedt gratis WiFi, een gratis spa en ruime kamers met een flatscreen-tv. Het hotel is te vinden in de levendige wijk St. Georg, op 500 meter van het centraal station van Hamburg. De kamers zijn voorzien van airconditioning, geluiddichte ramen, lederen meubilair en draadloze telefoons. Het stijlvolle café Wiener Kaffee en restaurant FACETTE serveren regionale en veganistische gerechten, zelfgemaakte taarten en gebak. De Crystal Bar is gespecialiseerd in zeldzame jenevers uit de hele wereld. U kunt ontspannen in twee verschillende sauna's in de spa van ARCOTEL Rubin. Het hotel biedt ook een stoombad, een fitnessruimte en een dakterras. In slechts 5 minuten loopt u naar de vele winkels en cafés aan de Lange Reihe. Het mooie meer Außenalster bevindt zich op 10 minuten lopen van het hotel.

Basisreissom per persoon met vertrek op donderdag 30 december 2021 € 1.395,00
Eenpersoonstoeslag € 120,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Silvesterkonzert Elbphilharmonie (31 december 2021) € 98,00
Die Fledemaus (31 december 2021) € 145,00
Weihnachtsoratorium (01 januari 2022) € 115,00
Beethoven IX/Carmina Burana (02 januari 2022) € 74,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Hamburg v.v. en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterrenhotel ARCOTEL Rubin Hamburg
• 4 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Hengelo
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concerten, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Reizen in en na coronatijd:
MUSICO Reizen volgt de richtlijnen van het RIVM. Mocht de reis door verscherpte maatregelen moeten worden geannuleerd, dan voeren wij de reis niet uit en ontvangt u de reissom terug. Individuele kosten die voortvloeien uit verplichte corona-maatregelen (bijvoorbeeld het laten uitvoeren van een test), komen voor rekening van de reiziger. Meer informatie over corona-maatregelen voor uw reis vindt u hier.

Diana Bohnenberger

Elke kunstvorm, voor mij bovenaan de muziek, is net als de natuur dé voedingsbodem voor de menselijke ziel.
De prachtige natuur van Guatemala, land van de eeuwige lente, de fascinerende Maya cultuur - geen wonder dat het land waar ik opgroeide aan de basis ligt van mijn grote liefde voor natuur en cultuur.
Maar op onverklaarbare wijze – misschien door mijn Duitse voorouders - gold mijn grootste passie van jongs af aan de klassieke muziek, iets dat in mijn directe omgeving niet voor het oprapen lag.
Ik volgde mijn innerlijke stem en kwam op 18-jarige leeftijd naar Duitsland om muziek te studeren aan twee conservatoria, blokfluit en piano. Na twee masterstudies was ik klaar voor een verandering.
Toen gaf het lot een mooie wending aan mijn leven, ik kwam door mijn huwelijk terecht in Nederland waar mijn talenten op muzikaal gebied, organisatie, talen en communicatie op hun plaats vielen bij de IJsbreker, een impresariaat, het Nederlands Blazersensemble en Combattimento Consort Amsterdam. Bij laatstgenoemde ensembles was ik productieleider en organiseerde en begeleidde ik enerverende reizen binnen Europa en, natuurlijk, naar Latijns Amerika. Gedurende al die tijd was ik actief als muziekdocente, ontwikkelde ik muziekprojecten voor het basisonderwijs en organiseerde ik in het oog lopende concertseries in De Rode Hoed in Amsterdam en in mijn eigen woonomgeving.
Ik was trots om als “medelander” een koninklijke onderscheiding te mogen ontvangen voor mijn culturele en sociale bijdrage in mijn nieuwe omgeving. “Later, als de kinderen uit huis zijn, ga ik muziekreizen begeleiden!”. Jarenlang heb ik hierop gewacht, temeer omdat reizen mijn favoriete hobby is.
Waarom muziekreizen, vraagt u zich af? In dit beroep komen al mijn liefdes samen: reizen, talen – ik beheers het Nederlands, Duits, Spaans en Engels vloeiend - en bijzondere belevenissen op basis van de goede organisatie van MUSICO Reizen. Maar bovenal: het delen van die belevenissen met mensen die net als ik van muziek, kunst en cultuur houden.
Bij het Combattimento Consort leerde ik Taco Stronks kennen, nu mede-eigenaar van MUSICO Reizen. “Later” is inmiddels “nu” geworden, na een korte opleiding tot reisleider bij IVOR. Ik verheug me erop met u bijzondere en persoonlijke ervaringen tegemoet te gaan!