Speicherstadt, Hamburg

Speicherstadt, Hamburg

Elbphilharmonie, Hamburg

Elbphilharmonie, Hamburg

Kent Nagano

Kent Nagano

Rathaus, Lübeck

Veronika Eberle

Veronika Eberle

Hamburg, Duitsland
25 januari 2023 t/m 30 januari 2023
Hamburg
De hanzesteden Hamburg, Osnabrück en Lübeck

Elektra en Lady Macbeth van Mtsensk in de Hamburger Staatsoper
• Philharmonisches Staatsorchester in de Elbphilharmonie
• Bezoek aan Osnabrück, Hamburg en Lübeck
• Alle voorstellingen en concerten inbegrepen

 
Basisreissom: € 1.995,00

Woensdag 25 januari reist u samen met uw reisleider Wouter Schmidt via de verschillende opstapplaatsen in Nederland per touringcar richting Hamburg. Onderweg brengt u in Osnabrück een bezoek aan het bijzondere Felix Nussbaum Museum. Het gebouw is van de hand van de internationaal gerenommeerde architect Daniel Libeskind en toont duidelijke overeenkomsten met het Joods Museum in Berlijn, dat eveneens van zijn hand is. Het gebouw biedt de perfecte omgeving voor de indrukwekkende collectie werken van de in 1944 in Auschwitz vermoorde schilder Felix Nussbaum. Na het museumbezoek vervolgt u uw reis naar Hamburg, waar u aan het eind van de middag incheckt bij het zeer centraal gelegen Hotel Basler Hof. U dineert deze avond gezamenlijk in het restaurant van het hotel.

Donderdag 26 januari verzorgt Wouter na het ontbijt twee muziekinleidingen in het hotel. Aan de hand van een aantal muziekfragmenten neemt hij u mee door de dramatische opera Elektra van Richard Strauss en de prachtige balletmuziek die Tsjaikovski schreef voor Doornroosje. Hierna maakt u tijdens een oriënterende stadstour kennis met de bijzondere historische havenstad, die tegelijkertijd ook zo modern, levendig en welvarend is. U verkent tevens een gedeelte van de wijk HafenCity, die bekend staat om zijn moderne architectuur. U luncht daarna op eigen gelegenheid en het eerste gedeelte van de middag is ter vrije besteding. Aan het eind van de middag krijgt u een rondleiding door ‘Elphi’, zoals de sensationele Elbphilharmonie door menigeen liefkozend wordt genoemd. Het Zwitserse architectenbureau Herzog & Meuron ontwierp het enorme bouwwerk van staal, beton en glas dat omringd wordt door de rivier de Elbe. Een gids leidt u rond door het indrukwekkende gebouw. Zo neemt u een kijkje in de Kaispeicher, de foyer de Grand Hall en de Plaza, vanwaar u geweldig uitzicht heeft over Hamburg en de Elbe. Na een gezamenlijk diner in een sfeervol restaurant, bezoekt u vanavond in de Staatsoper een voorstelling van de opera Elektra van Richard Strauss.

Vrijdag 27 januari staat er na het ontbijt een excursie naar de historische stad Lübeck, gelegen aan de Trave, een zijarm van de Oostzee, op het programma. Lübeck was van de 12e tot de 16e eeuw een van de belangrijkste Hanzesteden. Door de opkomst van de Verenigde Staten werd de Atlantische Oceaan belangrijker en verloor de stad haar invloed. Echter, de lange en rijke geschiedenis is nu nog zichtbaar in het Lübeck van vandaag. De door water omringde middeleeuwse binnenstad wordt sinds 1987 beschermd door de status UNESCO Werelderfgoed. U maakt onder leiding van een gids een stadswandeling en daarnaast probeert Wouter nog een bezoek aan de beroemde Musikhochschule in het programma op te nemen of neemt hij u mee naar het Brahms-Institut. Aan de basis van het gelijknamige museum ligt een privé-verzameling over de componist Johannes Brahms, die in 1990 aan de Musikhochschulel werd geschonken door Kurt Hofmann. Sinds de oprichting in 1991 groeide de collectie door allerlei nieuwe schenkingen en gerichte aankopen. Na de gezamenlijke lunch in Lübeck is de verdere middag na terugkomst in Hamburg ter vrije besteding ‘s Avonds bezoekt u de balletvoorstelling Doornroosje in de choreografie van John Neumeier, die inmiddels met gerust hart een levende legende genoemd mag worden.

Zaterdag 28 januari neemt Wouter na het ontbijt tijdens een muziekinleiding in twee delen de bloedstollende opera Lady Macbeth van Mtsensk van Sjostakovitsj en het concertprogramma dat u morgen in de Elphi kunt beluisteren met u door. Hierna maakt u een stadswandeling door het historische gedeelte van Hamburg. Een gids voert u langs de historische panden aan de Deichstrasse, het Rathaus en de Sint Michaeliskirche, waar de tour eindigt. Hamburg heeft vele kerken, maar slechts één ‘Michel’, zoals het symbool van de stad liefkozend wordt genoemd. De barokke kerk heeft een bewogen geschiedenis. Immers, in 1750 én in 1906 werd de kerk door brand totaal verwoest. Weliswaar overleefde de kerk de Tweede Wereldoorlog, maar werd wel zwaar beschadigd. Meteen na de oorlog werd de restauratie in gang gezet, en nu steekt de toren van de 'Michel' weer trots boven de omliggende bebouwing uit. Iedere middag vindt er om 12 uur een ‘Mittagsandacht’ plaats van 20 minuten, waarbij de prachtige vier (!) orgels van de kerk worden bespeeld. Na de gezamenlijke lunch in de buurt van de kerk is de rest van de middag ter vrije besteding. Wouter neemt de liefhebbers graag mee naar het nabijgelegen Komponisten Quartier. Hier kunt u kennismaken met tal van componisten die in Hamburg hun muzikale sporen hebben, zoals Telemann, C.Ph.E Bach, Mendelssohn, Mahler, Hasse en natuurlijk Brahms, die in 1833 in Hamburg ter wereld kwam. U dineert vanavond op eigen gelegenheid. Desgewenst reserveert Wouter graag een restaurant voor u. ’s Avonds woont u in de Staatsoper een voorstelling bij van Sjostakovitsj’ opera Lady Macbeth van Mtsensk.

Zondag 29 januari staat om 11 uur het concert in de Elbphilharmonie van het Philharmonisches Staatsorchester onder leiding van Kent Nagano op het programma. Daarna is er gelegenheid om op eigen gelegenheid te lunchen en kunt u uw eigen tijd indelen. Later op de dag krijgt u een rondleiding door de Kunsthalle. De Hamburger Kunsthalle opende zijn deuren in 1869 en herbergt een prachtige collectie schilderijen uit de 14e t/m de 19e eeuw. De nadruk ligt op de 19e-eeuwse Duitse romantiek met als hoogtepunt een aantal werken van Caspar David Friedrich. ’s Avonds dineert u gezamenlijk in een goed restaurant.

Maandag 30 januari maakt u op de terugweg naar Nederland een uitgebreide stop in de oude Hanzestad Bremen. De havenstad is gelegen aan de westoever van de rivier de Weser. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in het historische hart van de stad en zijn gemakkelijk te bezoeken vanaf de plaats waar de touringcar parkeert. Er is genoeg tijd om een wandelingetje te maken en op eigen gelegenheid de lunch te gebruiken in Bremen. Bovendien wijst Wouter u graag de weg naar enkele bijzondere bouwwerken, zoals het Rathaus, een van de mooiste en bekendste voorbeelden van de Weser-renaissance, de St. Petri Dom, het beroemde beeldje van de Bremer Stadtmusikanten en de Böttcherstrasse, die tussen 1926 en 1930 is omgevormd in een stijl die zowel art deco als expressionistische kenmerken heeft. Na het bezoekje aan Bremen vervolgt u uw terugreis naar Nederland.

Opera
 • donderdag 26 januari 2023 Elektra
 • Hamburgische Staatsoper (Hamburg)
 • Richard Strauss Elektra (opera)
 • Prijs: inbegrepen
Ballet
 • vrijdag 27 januari 2023 Doornroosje
 • Hamburgische Staatsoper (Hamburg)
 • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Doornroosje (ballet)
 • Prijs: inbegrepen
Concert
 • zondag 29 januari 2023 Philharmonisches Staatsorchester in Elbphilharmonie
 • Elbphilharmonie (Hamburg)
 • - Alban Berg: Kammerkonzert, op. 8
  - Robert Schumann: Tweede Symfonie

 • Uitvoerenden:
  • violist Veronika Eberle
  • pianist Dénes Várjon
  • dirigent Kent Nagano
  • orkest Philharmonisches Staatsorchester Hamburg
 • Prijs: inbegrepen
Hotel Baseler Hof

Hotel Baslerhof, HamburgHet viersterren Hotel Baseler Hof ligt in het centrum van Hamburg, tussen het Alstermeer en de Planten- en Bomentuinen, waardoor het een ideale uitvalsbasis wordt om Hamburg te ontdekken.

Het traditionele Hotel Baseler Hof biedt knusse kamers met gezellige sfeerverlichting en draadloze internetverbinding.

U kunt de dag goed beginnen met het voortreffelijke ontbijtbuffet. 's Avonds kunt u een bezoekje brengen aan het restaurant van het hotel en aan wijncafé Kleinhuis dat meer dan 40 wijnen te bieden heeft, net als veel soorten koffie, thee en gebak.

Basisreissom per persoon met vertrek op woensdag 25 januari 2023 € 1.995,00
Eenpersoonstoeslag € 195,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Elektra (26 januari 2023) incl.
Doornroosje (27 januari 2023) incl.
Lady Macbeth van Mtsensk (28 januari 2023) incl.
Philharmonisches Staatsorchester in Elbphilharmonie (29 januari 2023) incl.
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Hamburg v.v. en vervoer ter plaatse
• 5 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Hotel Baseler Hof in Hamburg
• 5 diners of lunches in goede restaurants, inclusief een glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Hengelo (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concerten, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Wouter Schmidt

Komende uit een muzikaal nest – mijn ouders waren beroepsmusici – heb ik al van jongs af aan de mogelijkheid gehad vrijwel wekelijks repetities en concerten bij te wonen en grote artiesten van nabij mee te maken. Deze belangstelling en interesse is gedurende de jaren alleen maar gegroeid en ik was natuurlijk voor eeuwig 'verloren', toen ik als 19-jarige conservatoriumstudent deelnam aan het Internationale Jugendfestspieltreffen in Bayreuth en vijf Wagneropera’s kon meemaken. Inmiddels heb ik Bayreuth vele malen mogen bezoeken.

Als violist heb ik ruim 20 jaar deel uitgemaakt van Het Gelders Orkest en heb ik daarnaast – omdat ik later ook nog altviool heb gestudeerd – als altist veelvuldig bij andere Nederlandse symfonieorkesten geremplaceerd en veel kamermuziekconcerten gegeven in binnen- en buitenland. In het seizoen 2015-2016 was ik bovendien werkzaam als Artistiek Manager van Het Gelders Orkest. In die hoedanigheid was ik verantwoordelijk voor de complete programmering en planning van het orkest en onderhield ik nauwe contacten met artiesten, impresario’s en directies van grote zalen en andere muziekgezelschappen. Juist dit grote netwerk komt mij nu vaak goed van pas bij mijn huidige functie bij MUSICO Reizen.

Reizen is een grote passie van mij, een passie waarvan muziek en kunst een belangrijk onderdeel vormen. Ik vind het heerlijk om mij goed en grondig op de muziekreizen voor te bereiden en een mooie combinatie te maken van concert-, theater- en museumbezoek. Door mijn beroep als uitvoerend musicus en artistiek manager ken ik de muziekwereld ‘van binnenuit’. Waar mogelijk tracht ik u dan ook in persoonlijk contact te brengen met dirigenten, zangers en andere musici tijdens de muziekreizen.

Ik vergezel u heel graag op uw reis door de muziek!