Hannover

Hannover

Herrenhausen

Herrenhausen

Niki de Saint-Phalle

Niki de Saint-Phalle

Hannover, Duitsland
29 december 2023 t/m 02 januari 2024
Hannover oud & nieuw
Oud & nieuw in Nedersaksen

• Tweemaal Shakespeare als muziekdrama: Verdi & Bellini
• Excursie in en rond Hannover (Herrenhausen & Hildesheim)
• ‘Die Brücke’ en ‘Der Blaue Reiter’ in Museum Sprengel

Volgeboekt  
Basisreissom: € 1.295,00

Vrijdag 29 december rijden we via diverse opstapplaatsen naar Hannover. Bij de Staatsoper Hannover staat vanavond Verdi’s versie van Shakesperare’s Otello op het programma.

Zaterdag 30 december krijgen we een rondleiding door Hannover. Door de binnenstad van Hannover loopt een rode lijn – de Rote Faden. Als u de route volgt, passeert u de 36 belangrijkste bezienswaardigheden en attracties van Hannover. Het historische centrum van Hannover is in de tweede wereldoorlog compleet vernietigt maar delen ervan zijn na de oorlog weer gereconstrueerd. ’s Middags bezoeken we het Sprengel Museum. Het museum beschikt over werken uit het Duitse expressionisme en de Franse moderne tijd en behoort daarmee tot de belangrijkste musea voor kunst uit de 20e en 21e eeuw. Het begon allemaal met de schenking van de chocoladefabrikant Bernhard Sprengel. In 1969 droeg hij zijn omvangrijke collectie moderne kunst over aan de stad Hannover en verleende hij financiële steun aan de bouw van het museum. Belangrijke kunstenaarsgroepen zoals Die Brücke en Der Blaue Reiter evenals kunststromingen als het kubisme en het surrealisme creëren indrukwekkende highlights. Vanavond biedt de Staatsoper Hannover de tweede Shakespeare-opera van deze reis, I Capuleti e i Montecchi van Bellini. Hoewel, de opera vertelt het verhaal van Romeo en Julia, maar is niet gebaseerd op het toneelstuk van Shakespeare. Bellini haalde zijn inspiratie uit een Italiaans toneelstuk van Luigi Scevola die ideeën putte uit dezelfde 16e-eeuwse bron als Shakespeare.

Zondag 31 december bezoeken we Herrenhausen. Ze geldt als Hannovers beroemdste bezienswaardigheid: al meer dan 300 jaar behoort de Großer Garten in de Herrenhäuser Gärten tot Europa's belangrijkste baroktuinen. Het Museum Schloss Herrenhausen biedt wisselende tentoonstellingen die verband houden met Herrenhausen en Hannover. Ertegenover bevindt zich de Berggarten, ontstaan in het midden van de 17e eeuw. Deze botanische siertuin verwent bezoekers het hele jaar door met zijn exotische bloemenpracht. In Braunschweig kunt u het jaar muzikaal afsluiten met een geënsceneerde versie van de Carmina burana van Orff door choreograaf Gregor Zöllig. Deze gigantische caleidoscoop aan menselijke emoties deze choreograaf van het Staatstheater Braunschweig in toneelbeelden om ‘in ein Spektakel über brachiale Lebenskraft, den lebendigen Körper und die menschliche Freiheit’.

Maandag 1 januari krijgen we een rondleiding door Hildesheim. De stad is vooral beroemd om zijn kerken, waarvan de Mariadom (Mariendom) en de St. Michaeliskerk Hildesheim in 1985 als buitengewone getuigen van de religieuze kunst in romaanse stijl als UNESCO-werelderfgoed werden erkend. Tijdens het Neujahrskonzert in Hannover luiden Generalmusikdirektor Stephan Zilias en het Niedersächsische Staatsorchester samen met zangers van het Opernensemble het nieuwe jaar in!

Dinsdag 2 januari rijden we in de loop van de ochtend terug naar Nederland.

Opera
 • vrijdag 29 december 2023 Otello
 • Staatsoper Hannover (Hannover)
 • Giuseppe Verdi Otello (opera)
 • Prijs: € 49,00
Opera
 • zaterdag 30 december 2023 I Capuleti e i Montecchi
 • Staatsoper Hannover (Hannover)
 • Vincenzo Bellini I Capuleti e i Montecchi (opera)
 • Prijs: € 59,00
Muziektheater
 • zondag 31 december 2023 Carmina burana
 • Staatstheater Braunschweig (Braunschweig)
 • Carl Orff Carmina Burana (koormuziek)
 • Prijs: € 75,00
Concert
 • maandag 01 januari 2024 Neujahrskonzert Staatsoper Hannover
 • Staatsoper Hannover (Hannover)
 • Het programma wordt later bekend gemaakt.

 • Prijs: € 69,00
DoubleTree by Hilton Hannover Schweizerhof

Double Tree by Hilton Hannover Schweizer Hof

Het viersterren DoubleTree by Hilton Hannover Schweizerhof ligt op slechts 400 meter van het centraal station van Hannover. Deze accommodatie heeft een bekroond restaurant en alle stijlvolle kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv en faciliteiten voor het bereiden van warme drankjes.

Het DoubleTree by Hilton Hannover Schweizerhof biedt elegante kamers met airconditioning. Het DoubleTree Restaurant "Albertz" serveert internationale specialiteiten. In de zomermaanden is het heerlijke terras een perfecte plek om te dineren. Verder bentu welkom in de lobbybar voor tal van drankjes en hapjes.

U kunt ook gebruikmaken van een sauna en een fitnessruimte.

Basisreissom per persoon met vertrek op vrijdag 29 december 2023 € 1.295,00
Eenpersoonstoeslag € 180,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Otello (29 december 2023) € 49,00
I Capuleti e i Montecchi (30 december 2023) € 59,00
Carmina burana (31 december 2023) € 75,00
Neujahrskonzert Staatsoper Hannover (01 januari 2024) € 69,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Hannover v.v. en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterrenhotel DoubleTree by Hilton Hannover
• 4 diners of lunches in goede restaurants, inclusief een glas wijn & oudejaarsborrel
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

•Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist en Arnhem (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Benjamin Rous

Als klein jongetje bladerde ik uren door boeken over kunst uit de klassieke oudheid, gegrepen door de krachtige maar sierlijke vormen en vooral door de geweldige verhalen erachter. Die jeugdige voorliefde vertaalde zich naar een studie die helemaal aansloot op mijn fascinatie voor de resten van de menselijke beschaving die zich onder de grond schuilhouden of hebben gehouden, en de verhalen die je daarmee kunt vertellen over het verleden: Mediterrane Archeologie, aan de Universiteit van Amsterdam. Aan dezelfde universiteit promoveerde ik op monumentale tempelarchitectuur rond Rome in de tweede en eerste eeuw voor Christus. Dat wekt een behoorlijk gespecialiseerde indruk, maar niets is minder waar: door veel colleges te geven over Etruskische en Romeinse kunst en cultuur en artikelen te schrijven voor onder meer Kunstschrift behield ik mijn brede klassieke blik.

Na een aantal jaar te hebben gewerkt als coördinator bij de restauratorenopleiding van de Universiteit van Amsterdam ben ik tegenwoordig coördinator van een onderzoeksinstituut waarin verschillende Nederlandse musea en universiteiten die onderzoek doen naar cultureel erfgoed, samenwerken. Daar heb ik een heel andere, razend interessante kant van kunstobjecten leren kennen: de wereld onder de oppervlakte. Daar voltrekken zich vervalprocessen die het uiterlijk van een object onherroepelijk kunnen veranderen. Het is fascinerend om kunst ook op zo’n manier leren kennen; je kijkt in musea nooit meer op dezelfde manier naar objecten!

Op mijn 15e kwam er een tweede klassieke liefde in mijn leven: de muziek, en dan vooral de opera. Na een uitvoering van Verdi’s Aida in Carré was ik hopeloos verloren. Een bijbaan in het Concertgebouw tijdens mijn studententijd opende ook de deuren naar de wijdere wereld van de klassieke muziek. De liefde voor muziek is sinds die tijd alleen maar gegroeid en verdiept, en werd zelfs zo groot dat ik inmiddels het leeuwendeel van mijn ‘vrije’ tijd besteed aan het schrijven en vertellen over opera en klassieke muziek. Zo heb ik voor Uitgeverij Van Oorschot een boek over opera geschreven. Aan de hand van ruim dertig sleutelwerken en geef ik een korte geschiedenis van het genre en van mijn eigen ontwikkeling als operaliefhebber.

Het is een van de manieren waarop ik mijn uiteenlopende passies met hartstocht op anderen probeer over te brengen en te delen. Want wat is er fijner dan samen te genieten van al het moois en interessants dat kunst en muziek te bieden heeft?