Slot, Heidelberg

Slot, Heidelberg

Schlosstheater Schwetzingen

Dom van Spyer

Schwetzingen, slottuin

Schwetzingen, slottuin

Rund und spitz (Kandinsky, Kunsthalle Mannheim)

Rund und spitz (Kandinsky, Kunsthalle Mannheim)

Heidelberg, Duitsland
24 december 2018 t/m 28 december 2018
Heidelberg
Romantische kerst in oudste universiteitsstad

• Hoogtepunten uit het operarepertoire
• Barokopera in charmant rococotheater Schwetzingen
• Bezoek aan imposante Dom van Speyer

Nog 1 plaats  
Basisreissom: € 1.095,00

Maandag 24 december reizen we per luxe touringcar naar Heidelberg. Al van verre is het kasteel zichtbaar dat tegen de helling aanligt. Gebouwd rond 1300 als verdedigingswerk met torens, kazematten en grachten ontwikkelde het complex zich hoog boven de stad in de loop van vier eeuwen tot een feodaal uithangbord voor de keurvorsten van de Palts die op dat moment aan de macht waren. Het oudste nog herkenbare woongebouw is het Ruprecht-gebouw met een prachtige renaissancehaard in een van de interieurs.

Dinsdag 25 december krijgen we een rondleiding door Heidelberg en het Heidelberger Schloss. In 1196 werd de stad voor het eerst in officiële documenten genoemd. De Ruprecht-Karls-Universität, die in 1386 gesticht werd, is de oudste universiteit op het grondgebied van het tegenwoordige Duitsland. Vanaf de middeleeuwen tot 1720 was Heidelberg de residentie van de paltsgraaf aan de Rijn, een van de keurvorsten van het Heilige Roomse Rijk. ’s Avonds biedt het Nationaltheater Mannheim La bohème van Puccini.

Woensdag 26 december gaan we naar de Kunsthalle Mannheim. Dit museum heeft een belangrijke collectie Duitse en Franse impressionisten en een aantal belangrijke werken uit de Nieuwe Zakelijkheid en het Expressionisme. In het theater van Mannheim kunt u deze avond La cenerentola zien. Voor deze opera in twee bedrijven van Rossini baseerde Jacopo Ferretti het libretto op het sprookje Assepoester van Charles Perrault.
In de Oper Heidelberg geeft het Philharmonische Barock Orchester Heidelberg onder leiding van Thierry Stöckel een kerstconcert met instrumentale werken van onder meer Vivaldi, Purcell, Telemann en Albicastro.

Donderdag 27 december brengen we een bezoek aan de Dom in Speyer. In de 11e eeuw was dit het grootste gebouw ter wereld. De ‘Kaiser- und Mariendom’ heeft grote invloed gehad op de verbreiding van de romaanse stijl, zelfs tot in onze streken. ‘s Avonds vindt er in het mooie rococotheater van Schloss Schwetzingen een voorstelling plaats van de Vivaldi's familiedrama La verità in cimento. Het verhaal draait om Osmaanse intriges in het paleis van sultan Mamud, die twee zonen heeft: één van zijn vrouw, één van zijn minnares. Om beide vrouwen gelukkig te maken, heeft de sultan de kinderen verwisseld, zodat de zoon van zijn minnares door zijn vrouw als haar eigen zoon gezien wordt en zo de rechtmatige erfgenaam is om de sultan op te volgen. Het is de aftrap van een door en door complexe familiegeschiedenis, die door de huwelijksplannen van de zonen nog een stukje ingewikkelder wordt. Het moge duidelijk zijn dat de waarheid niet makkelijk aan de oppervlakte komt. U kunt er ook voor kiezen in Mannheim een geheel ander familiedrama te zien: Puccini's Madama Butterfly.

Vrijdag 28 december rijden we in de loop van de ochtend terug naar Nederland.

Opera
 • dinsdag 25 december 2018 La bohème
 • Nationaltheater (Mannheim)
 • Giacomo Puccini La bohème (opera)
 • Prijs: € 45,00
Concert
 • woensdag 26 december 2018 Weihnachtskonzert
 • Theater Heidelberg (Heidelberg)
 • - Vivaldi: Concerto voor strijkers, RV 138
  - Purcell: Three Parts upon a Ground. Chaconne
  - Telemann: Trompetconcert, TWV51:D7
  - Brescianello: Concerto à 3 in b
  - Vivaldi: Concerto voor 2 strijkers, op. 3 nr 8
  - Vivaldi: Concerto voor strijkers, RV 109
  Pause
  - Dall’Abaco: Concerto à piu istrumenti, op. 6 nr 12
  - Purcell: Chaconne, Z730
  - Telemann: Trompetconcert, TWV51 53:D5
  - Albicastro: Concerto voor strijkers, op. 7 nr 3
  - Vivaldi: Concerto voor cello, RV 413
  - Brescianello: Chaconne

 • Prijs: € 35,00
Opera
 • woensdag 26 december 2018 La cenerentola
 • Nationaltheater (Mannheim)
 • Gioachino Antonio Rossini La Cenerentola (opera)
 • Prijs: € 57,00
Opera
 • donderdag 27 december 2018 La verità in cimento
 • Rococotheater (Schwetzingen)
 • Prijs: € 44,00
Opera
 • donderdag 27 december 2018 Madama Butterfly
 • Nationaltheater (Mannheim)
 • Giacomo Puccini Madama Butterfly (opera)
 • Prijs: € 48,00
Crowne Plaza Heidelberg

Het elegante viersterren Crowne Plaza Heidelberg ligt in het hart van de pittoreske stad Heidelberg, waar het een stijlvolle accommodatie, een prachtig uitzicht en een overvloed aan wellness-faciliteiten biedt.

Basisreissom per persoon met vertrek op maandag 24 december 2018 € 1.095,00
Eenpersoonstoeslag € 120,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
La bohème (25 december 2018) € 45,00
Weihnachtskonzert (26 december 2018) € 35,00
La cenerentola (26 december 2018) € 57,00
La verità in cimento (27 december 2018) € 44,00
Madama Butterfly (27 december 2018) € 48,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Heidelberg v.v. en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Crowne Plaza Heidelberg
• 4 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Driebergen-Zeist en Arnhem
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Marlies Geurts

Ik ben Marlies Geurts, in 1959 geborenen en woonachtig in Eindhoven. Sinds 2004 ben ik getrouwd met journalist Jan de Vries. Muziek, en dan vooral vocale, speelt al mijn hele leven een grote rol. Ik studeerde van 1985 tot 1990 solozang aan het conservatorium in Utrecht. Tot een zangcarrière kwam het niet, in eerste instantie zeer tot mijn verdriet; later heb ik leren inzien waarom het beter was dat het leven zo liep. Je moet van gewapend beton zijn om in de wereld van klassieke muziek een wezenlijke carrière te kunnen maken en dat was ik niet en ben ik niet. Wat overbleef waren leuke semi-professionele producties, mooie concerten, levenslange, vervullende vriendschappen en een niet te stuiten drang om mensen deelgenoot te maken van de mooie verhalen, de emoties die er bij klassieke muziek horen. In de tussentijd werkte ik ‘gewoon’ weer als secretaresse.

Van eind 2000 tot begin 2008 werkte ik bij AVRO Klassiek en ontwikkelde me daar van secretaresse tot webredacteur; een boeiende periode en – wat ik graag wilde – dicht bij de klassieke muziek. Maar het leven loopt soms via bochtige wegen en in 2009 ging ik weer werken als secretaresse bij de overheid en begon een website: www.vocalies.nl, waar ik ook podcasts maak (radio-uitzending op internet). Gaat u er vooral eens kijken! En toen ging er weer een deurtje open: bij MUSICO Reizen kan ik u deelgenoot maken van veel moois binnen de klassieke muziek en ik kan dat combineren met goed ‘gastvrouwschap’, twee dingen die bij MUSICO Reizen hoog in het vaandel staan. Ik hoop u te ontmoeten bij een van de reizen!