Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart

Zaal van het laatbarokke theater in Schloss Schwetzingen

Zaal van het laatbarokke theater in Schloss Schwetzingen

Die Entführung aus dem Serail (Mozart), Schwetzingen - Philipp Kapeller, Christina Maria Gass, Elisabeth Birgmeier, André Gass

Die Entführung aus dem Serail (Mozart), Schwetzingen

Moritz Winkelmann - foto Merz

Moritz Winkelmann (foto Merz)

Heidelberg

Heidelberg

Heidelberg, Duitsland
12 oktober 2023 t/m 16 oktober 2023
Heidelberg & Schwetzingen
Mozartfest in Schloss Schwetzingen

• Jaarlijks Mozartfestival in Rhein-Neckar-Kreis
• Mozarts Singspiel Die Entführung aus dem Serail in authentiek rococotheater
• Verblijf in oudste universiteitsstad van Duitsland
• Excursies naar UNESCO Werelderfgoed Dom Speyer en Kunsthalle Mannheim

Volgeboekt  
Basisreissom: € 1.355,00

Donderdag 12 oktober reizen we per luxe touringcar naar Heidelberg. In het naburige Schwetzingen vindt jaarlijks het Mozartfest plaats ter herinnering aan het feit dat Mozart het stadje driemaal bezocht. Eenmaal als zevenjarig wonderkind en tweemaal als volwassene. Mozart dirigeerde hier onder meer zijn opera Le nozze di Figaro. De kunstzinnige keurvorst Carl Theodor von der Pfalz verbouwde in de 18e eeuw de burchtachtige jachtresidentie van zijn voorvaderen tot een luxueus zomerverblijf: een Versailles in het klein. Opvallend is de 'cirkel', de halfronde bouwwerken van maar één verdieping aan beide zijden van het kasteel. In een van deze vleugels liet de keurvorst een schitterend theater in rococostijl inpassen.

Vrijdag 13 oktober krijgen we een rondleiding door Heidelberg dat een rijk verleden kent. Hier werd immers in 1386 de Ruprecht-Karls-Universität gesticht, de oudste Duitse universiteit. De stad was bovendien sinds de middeleeuwen de residentie van de paltsgraaf aan de Rijn, een van de keurvorsten van het Heilige Roomse Rijk. 's Avonds speelt in de Jagdsaal van Schloss Schwetzingen het Amaryllis Quartett samen met klarinettist Nikolaus Friedrich werken van Mozart, Seilova en Mendelssohn.

Zaterdag 14 oktober krijgen we een rondleiding door het stadje Speyer. De dom van Speyer (Spiers) is een van de drie Kaiserdome langs de Rijn. De majestueuze Kaiser- und Mariendom zu Speyer staat sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Konrad II, Duitse keizer van het Heilige Romeinse Rijk, gaf in 1025 opdracht tot de bouw van het grootste godshuis van Europa. De dom van Speyer was samen met de abdijkerk van Cluny (Frankrijk) toonaangevend voor de romaanse bouwkunst in de vroege middeleeuwen.
In het theater van Schloss Schwetzingen - dat nog steeds in originele staat verkeert - kunt u vanavond Mozarts Singspiel Die Entführung aus dem Serail zien. De eerste opvoering van deze opera vond plaats in het Burgtheater Wien. Mozart leefde en werkte in Wenen, nadat hij door de aartsbisschop van Salzburg ontslagen was. Hoewel het in die tijd gebruikelijk was om opera's in het Italiaans te schrijven, is het libretto van deze opera in het Duits. Verder is het bijzonder dat deze opera zich in een harem in Turkije afspeelt. Bij de eerste uitvoering was keizer Jozef II aanwezig. Na afloop, zo gaat het verhaal zou de keizer gezegd hebben dat het stuk wel veel noten bevatte, waarop Mozart geantwoord zou hebben dat er precies genoeg noten in zaten.

Zondag 15 oktober kunt u ’s morgens in de Jagdsaal van Schloss Schwetzingen een recital bijwonen van pianist Moritz Winkelmann dat een mooi inkijkje geeft in het piano-oeuvre van Beethoven. Uiteraard ontbreekt ook het werk van Mozart niet tijdens dit recital.
’s Middags rijden we naar Mannheim voor een rondleiding door de Kunsthalle Mannheim. Dit museum werd 100 jaar geleden geopend met ’s werelds eerste openbare collecties van moderne kunst. Nog steeds is een van de zwaartepunten uit de collectie de kunst uit de ‘Neue Sachlichkeit’.

Maandag 16 oktober rijden we na het ontbijt terug naar Nederland.

Concert
 • vrijdag 13 oktober 2023 Amaryllis Quartett & Nikolaus Friedrich
 • Jagdsaal Schloss Schwetzingen (Schwetzingen)
 • - Wolfgang Amadeus Mozart: Strijkkwartet in G, KV387
  - Aigerim Seilova: Nuances (première)
  - Felix Mendelssohn: Tweede Strijkkwartet

 • Uitvoerenden:
  • strijkkwartet Amaryllis Quartett
  • bassetklarinet Nikolaus Friedrich
 • Prijs: € 35,00
Opera
 • zaterdag 14 oktober 2023 Die Entführung aus dem Serail
 • Rococotheater (Schwetzingen)
 • Wolfgang Amadeus Mozart Die Entführung aus dem Serail (opera)
 • Prijs: € 67,00
Concert
 • zondag 15 oktober 2023 Mozart & Beethoven
 • Jagdsaal Schloss Schwetzingen (Schwetzingen)
 • - Ludwig van Beethoven: Pianosonate nr 6, op. 10/2
  - Wolfgang Amadeus Mozart: Rondo in F, KV494
  - Ludwig van Beethoven: Pianosonate nr 24, op. 78, À Thérèse
  - Wolfgang Amadeus Mozart; Pianosonate nr 9, KV310
  - Ludwig van Beethoven: Pianosonate nr 28, op. 101

 • Uitvoerenden:
  • pianist Moritz Winkelmann
 • Prijs: € 35,00
PLAZA Premium Heidelberg

Plaza Premium HeidelbergHet viersterrenhotel PLAZA Premium Heidelberg ligt in Heidelberg, op 800 meter van het Theater Heidelberg, en beschikt over een fitnesscentrum en een bar. Deze accommodatie biedt familiekamers en een terras. De accommodatie biedt een 24-uursreceptie en een bagageopslag.

De kamers van het hotel zijn voorzien van airconditioning, een zithoek, een flatscreen-tv met satellietzenders, een kluisje en een eigen badkamer met een douche, een haardroger en gratis toiletartikelen. Alle kamers zijn voorzien van een bureau en een waterkoker.

U kunt bij PLAZA Premium Heidelberg genieten van een ontbijtbuffet.

Basisreissom per persoon met vertrek op donderdag 12 oktober 2023 € 1.355,00
Eenpersoonstoeslag € 180,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Amaryllis Quartett & Nikolaus Friedrich (13 oktober 2023) € 35,00
Die Entführung aus dem Serail (14 oktober 2023) € 67,00
Mozart & Beethoven (15 oktober 2023) € 35,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Heidelberg v.v. en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterrenhotel PLAZA Premium Heidelberg
• 4 diners of lunches in goede restaurants, inclusief een glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Horst bij Venlo (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstelling en concerten, vervoer van en naar de opstapplaatsen, bijdrage Calamiteitenfonds, overige maaltijden & uitgaven van persoonlijke aard
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Diana Bohnenberger

Elke kunstvorm, voor mij bovenaan de muziek, is net als de natuur dé voedingsbodem voor de menselijke ziel.
De prachtige natuur van Guatemala, land van de eeuwige lente, de fascinerende Maya cultuur - geen wonder dat het land waar ik opgroeide aan de basis ligt van mijn grote liefde voor natuur en cultuur.
Maar op onverklaarbare wijze – misschien door mijn Duitse voorouders - gold mijn grootste passie van jongs af aan de klassieke muziek, iets dat in mijn directe omgeving niet voor het oprapen lag.
Ik volgde mijn innerlijke stem en kwam op 18-jarige leeftijd naar Duitsland om muziek te studeren aan twee conservatoria, blokfluit en piano. Na twee masterstudies was ik klaar voor een verandering.
Toen gaf het lot een mooie wending aan mijn leven, ik kwam door mijn huwelijk terecht in Nederland waar mijn talenten op muzikaal gebied, organisatie, talen en communicatie op hun plaats vielen bij de IJsbreker, een impresariaat, het Nederlands Blazersensemble en Combattimento Consort Amsterdam. Bij laatstgenoemde ensembles was ik productieleider en organiseerde en begeleidde ik enerverende reizen binnen Europa en, natuurlijk, naar Latijns Amerika. Gedurende al die tijd was ik actief als muziekdocente, ontwikkelde ik muziekprojecten voor het basisonderwijs en organiseerde ik in het oog lopende concertseries in De Rode Hoed in Amsterdam en in mijn eigen woonomgeving.
Ik was trots om als “medelander” een koninklijke onderscheiding te mogen ontvangen voor mijn culturele en sociale bijdrage in mijn nieuwe omgeving. “Later, als de kinderen uit huis zijn, ga ik muziekreizen begeleiden!”. Jarenlang heb ik hierop gewacht, temeer omdat reizen mijn favoriete hobby is.
Waarom muziekreizen, vraagt u zich af? In dit beroep komen al mijn liefdes samen: reizen, talen – ik beheers het Nederlands, Duits, Spaans en Engels vloeiend - en bijzondere belevenissen op basis van de goede organisatie van MUSICO Reizen. Maar bovenal: het delen van die belevenissen met mensen die net als ik van muziek, kunst en cultuur houden.
Bij het Combattimento Consort leerde ik Taco Stronks kennen, nu mede-eigenaar van MUSICO Reizen. “Later” is inmiddels “nu” geworden, na een korte opleiding tot reisleider bij IVOR. Ik verheug me erop met u bijzondere en persoonlijke ervaringen tegemoet te gaan!