Van Baerle Trio

Van Baerle Trio

Schlosstheater Schwetzingen

Schlosstheater Schwetzingen

Wolfgang Amadeus Mozart

Heidelberg

Heidelberg

Dom van Spyer

Heidelberg, Duitsland
26 september 2019 t/m 30 september 2019
Heidelberg & Schwetzingen
Mozartfest in Schloß Schwetzingen

• Mozarts Don Giovanni in authentiek rococotheater
• Dom Speyer, werelderfgoed UNESCO
• Heidelberg, oudste universiteitsstad
Lees hier over de voorliefde van Taco voor authentieke theaters

Op aanvraag  
Basisreissom: € 1.195,00

Donderdag 26 september reizen we per touringcar naar Heidelberg. In het naburige Schwetzingen vindt jaarlijks een Mozart Festival plaats ter herinnering aan het feit dat Mozart het stadje driemaal bezocht. Eenmaal als zevenjarig wonderkind en tweemaal volwassene. Mozart dirigeerde hier onder meer zijn opera Le nozze di Figaro.

Vrijdag 27 september krijgen we een rondleiding door Heidelberg dat een rijk verleden kent. Hier werd immers in 1386 de Ruprecht-Karls-Universität gesticht, de oudste Duitse universiteit. De stad was bovendien sinds de middeleeuwen de residentie van de paltsgraaf aan de Rijn, een van de keurvorsten van het Heilige Roomse Rijk. 's Avonds speelt in de Mozartsaal van het slot Schwetzingen het Bella Musica, de ‘Junge Botschafter der Europäischen Mozartwege’ een Europees orkestproject van het nieuw opgerichte Jugendsinfonieorchester Salzburg. Het orkest viert de 300-ste verjaardag van Leopold Mozart dit jaar en speelt muziek van vader en zoon Mozart en van Johann Stamitz. Deze Stamitz was kapelmeester van het hoforkest van de keurvorst van Mannheim en de ‘founding father' van de zogenaamde Mannheimer Schule waar Mozart jr. zich zeer door liet leiden.

Zaterdag 28 september krijgen we een rondleiding door Schloß Schwetzingen. De kunstzinnige keurvorst Carl Theodor von der Pfalz verbouwde in de 18e eeuw de burchtachtige jachtresidentie van zijn voorvaderen tot een luxueus zomerverblijf: een 'Versailles in het klein'. Opvallend is de 'cirkel', halfronde bouwwerken met maar één verdieping aan beide zijden van het kasteel. In een van deze vleugels liet de keurvorst een schitterend theater in rococostijl inpassen. In dit theater - dat nog steeds in originele staat verkeert - kunt u vanavond Mozarts Don Giovanni zien. De opera over het klassieke figuur Don Juan is een mengeling van luchtige en komische muziek afgewisseld met donkere dramatische scènes. Het affiche voor de première van de opera sprak dan ook nadrukkelijk van een 'dramma giocoso'.

Zondag 29 september speelt het Nederlandse Van Baerle Trio (met pianist Hannes Minnaar, violist Maria Milstein en cellist Gideon den Herder) in de Jagdsaal van Schloß Schwetzingen werken van Mozart, Schumann en Schubert. 's Middags verkennen we Speyer. De enorme en majestueuze Kaiser- und Mariendom zu Speyer (werelderfgoed van UNESCO) was toonaangevend voor de romaanse bouwkunst. De keizersdom heeft zwaar te lijden gehad van oorlog en revolutie in de 17e en 18e eeuw maar werd herbouwd en gerestaureerd. De 46 meter lange crypte is nog in originele staat.


Maandag 30 september
rijden we in de loop van de ochtend terug naar Nederland.

Concert
 • vrijdag 27 september 2019 Bella Musica
 • Mozartsaal Schwetzinger Schloss (Schwetzingen)
 • 300. Geburtstag Leopold Mozart
  - Mozart: Allegro con brio uit Symfonie nr 25
  - Leopold Mozart: Symfonie Neue Lambacher
  - Johann Stamitz: Klarinetconcert in B
  - Mozart: Ave verum corpus
  - Mozart: Symfonie nr 29

 • Prijs: € 47,00
Opera
 • zaterdag 28 september 2019 Don Giovanni
 • Rococotheater (Schwetzingen)
 • Wolfgang Amadeus Mozart Don Giovanni (opera)
 • Prijs: € 78,00
Concert
 • zondag 29 september 2019 Van Baerle Trio
 • Jagdsaal Schloss Schwetzingen (Schwetzingen)
 • - Mozart: Pianotrio in G, KV496
  - Schumann: 6 Studien in kanonischer Form
  - Schubert: Pianotrio in Es, D929

 • Prijs: € 36,00
Crowne Plaza Heidelberg

Het elegante viersterren Crowne Plaza Heidelberg ligt in het hart van de pittoreske stad Heidelberg, waar het een stijlvolle accommodatie, een prachtig uitzicht en een overvloed aan wellness-faciliteiten biedt.

Basisreissom per persoon met vertrek op donderdag 26 september 2019 € 1.195,00
Eenpersoonstoeslag € 120,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Bella Musica (27 september 2019) € 47,00
Don Giovanni (28 september 2019) € 78,00
Van Baerle Trio (29 september 2019) € 36,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Heidelberg v.v. en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterrenhotel Crowne Plaza Heidelberg
• 4 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist en Arnhem (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstelling en concerten, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Jacqueline van Rooij

Op het moment dat bij mij de wens ontstond om mijn enthousiasme voor de klassieke muziek en het muziektheater op vele mooie plaatsen in Europa met u te kunnen delen, ben ik een opleiding tot reisleidster gaan volgen. Inmiddels heb ik met heel veel plezier al vele mooie muziek- en cultuurreizen mogen leiden. Ik kan mij voorstellen dat u graag iets wilt weten over wat zoal mijn muzikale drijfveren zijn: in mijn jeugd speelde ik veel piano en zong ik in koren, destijds heb ik het conservatorium overwogen, maar het werd een andere keuze.

Tot een aantal jaren geleden, toen duidelijk werd dat muziek en theater voor mij van groter belang waren, dan ik daarvoor had beseft. Vanaf die tijd ben ik met vakopleidingen in de muziek gestart: eerst schoolmuziek met inmiddels weer zang- en pianolessen, daarna een overstap naar de Schumann Akademie, waar ik pianomethodiek volgde en mijn examens behaalde in de muziektheoretische vakken en muziekgeschiedenis. Omdat ik het allemaal zo boeiend vond ben ik verder gegaan met een master muziekwetenschap, die ik onlangs heb afgerond. In het kader daarvan werkte ik mee aan het programma Opera Live van de NTR. Daarna deed ik productiewerk voor de Zaterdagmatinee in het Concertgebouw en sinds enkele jaren geef ik met veel plezier pianoles aan (piep-)jong tot oud. Daarnaast ben ik betrokken bij Opera Informa, het magazine van de Reisopera, waarvoor ik solisten en regisseurs interview. Ik recenseer voor Place de l'Opéra en voor Klassiek Centraal in België en schrijf toelichtingen voor het Liedfestival in Zeist.

Ik ga, net als u, graag naar operavoorstellingen, waarbij ik vooral geboeid ben door de plaats die een werk inneemt in de (muziek-)geschiedenis en in de ontwikkeling van een componist, maar natuurlijk ook door de vertolking van de rollen, de zangkunst en de visie van een regisseur. Ik verheug mij erop om u te mogen ontmoeten en te kunnen inspireren op één van de mooie reizen van MUSICO Reizen!

Lees ook het interview met Jacqueline van Rooij.