Rittersaal Schloss Hellenstein, Heidenheim

Rittersaal Schloss Hellenstein, Heidenheim

Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber

Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven

Heidenheim, Duitsland
22 juli 2020 t/m 27 juli 2020
Heidenheim
Opernfestspiele in ruïnes van Schloss Hellenstein

• Viva Verdi in de Schwäbische Alb met Don Carlo & I due Foscari
• Beethoven-jaar 2020: operafestival eert opera-componist Beethoven met ouvertures & toneelmuziek
• Excursies langs de Romantische Strasse

 
Basisreissom: € 1.295,00

Woensdag 22 juli rijden we per touringcar naar Wiesbaden, waar u – indien het reisschema dat toe laat - een concert kunt bijwonen in het kader van het Rheingau Musik Festival; de programmering van het festival wordt in februari 2020 bekend gemaakt.

Donderdag 23 juli krijgen we een rondleiding door Rothenburg ob der Tauber, een van de parels langs de Romantische Strasse. Deze route loopt door Beieren van Würzburg aan de Main naar Neuschwanstein en Füssen aan de voet van de Alpen. De route volgt grotendeels een oude handelsroute van de Main naar Tirol en verder naar het noorden van Italië. Rothenburg bezit vele oude monumenten en is omringd door een stadsmuur waarover men een rondgang om de stad maken kan. Het middeleeuwse karakter is overal herkenbaar. Na de excursie rijden we door naar Heidenheim, gelegen op de noordoostelijke uitlopers van de Schwäbische Alb in het dal van de Brenz, een zijrivier van de Donau. Hier vindt jaarlijks de Opernfestspiele plaats in de ruïnes van de ridderzaal van Schloss Hellenstein. Het vooraanstaande tijdschrift Opernwelt schreef met veel enthousiame over dit festival: ‘Mit dem Logo «OH!» – rote Großbuchstaben im roten Kreis – versucht die schwäbische Kreisstadt Heidenheim Musikfreunde aus allen Regionen zu ihren Opernfestspielen zu locken. Ein respektvolles «Oha!» kann sich auch der aus der Hauptstadt angereiste Kritiker nicht versagen, und das gilt nicht nur den künstlerischen Leistungen, sondern ebenso dem ausgeprägten Bürgersinn der Heidenheimer, die stolz sind auf ihr Festival und es sich etwas kosten lassen.’

Vrijdag 24 juli krijgen we een gecombineerde rondleiding ‘durch die Heidenheimer Innenstadt’ en ‘Rund um Schloss Hellenstein’. De eerste opera van deze reis is Verdi’s Don Carlo. Van dit meesterwerk bestaan verschillende versies. Het festival koos voor de Italiaanse versie in vijf akten. Verdi baseerde zijn opera op het toneelstuk Don Carlos, Infant von Spanien van Schiller.

Zaterdag 25 juli staat een bezoek aan de Abdij van Neresheim op het programma. In 1095 stichtten graaf Hartmann van Dillingen en zijn vrouw Adelheid in Neresheim het koorherensticht Sankt Ulrich und Afra, dat al snel in een benedictijnenabdij werd omgezet. De bijbehorende kerk, waarvan de bouw begon in 1745, is het laatste grote werk van de Barok-architect Balthazar Neumann. Op het programma van de Opernfestspiele Heidenheim staat vanavond Verdi’s opera I due Foscari, gebaseerd op het toneelstuk The Two Foscari van Lord Byron. De twee Foscari’s uit de titel zijn vader Francesco en zoon Jacopo. De zoon wordt van moord beschuldigd en zijn vader de doge moet hem straffen. De innerlijke strijd van Francesco - ’ik zal uiterlijk doge zijn, maar van binnen vader’ - vormt de kern van het drama.

Zondag 26 juli bezoeken we een ander gedeelte van de Romantische Straße. We bezoeken onder meer het stadje Nördlingen, een voormalige Rijksstad en een van de markante middeleeuwse steden aan de Romantische Strasse. We sluiten de reis muzikaal af met een ode aan Beethoven. De Opernfestspiele Heidenheim staat stil bij diens 250e geboortejaar met een Beethoven-concert door het Tschechischer Philharmonischer Chor Brünn en het Cappella Aquileia Orchester onder leiding van Marcus Bosch.

Maandag 27 juli rijden we terug naar Nederland.

Opera
 • vrijdag 24 juli 2020 Don Carlo
 • Rittersaal Schloss Hellenstein (Heidenheim)
 • Giuseppe Verdi Don Carlo(s) (opera)
 • Uitvoerenden:
  • dirigent Marcus Bosch
 • Prijs: € 97,00
Opera
 • zaterdag 25 juli 2020 I due Foscari
 • Festspielhaus Congress Centrum Heidenheim (Heidenheim)
 • Giuseppe Verdi I due Foscari (opera)
 • Uitvoerenden:
  • dirigent Marcus Bosch
 • Prijs: € 78,00
Concert
 • zondag 26 juli 2020 Beethoven Konzert
 • Festspielhaus Congress Centrum Heidenheim (Heidenheim)
 • Ludwig van Beethoven
  - Coriolan Ouvertüre op. 62
  - Die Weihe des Hauses
  - Namensfeier Ouvertüre
  - Fidelio Ouvertüre
  - Egmont op. 84

 • Uitvoerenden:
  • dirigent Marcus Bosch
 • Prijs: € 59,00
Hotel Oranien Wiesbaden

Hotel Oranien, Wiesbaden Hotel Oranien, Wiesbaden[/caption]Het historische viersterrenhotel Oranien beschikt over elegante kamers in het centrum van Wiesbaden. Het ligt vlak bij de oude binnenstad en op 5 minuten lopen van wellness-centrum Kaiser-Friedrich-Therme. Het heeft een restaurant, een tuin en een zomerterras.

Hotel Oranien Wiesbaden bestaat sinds 1879 en beschikt over ruime, klassiek ingerichte kamers. Alle kamers hebben een televisie, een minibar, WiFi en een eigen badkamer.


Schlosshotel Park Consul

Schlosshotel Park Consul, Heidenheim Het opvallend vormgegeven viersterren Best Western Premier Schlosshotel Park Consul biedt moderne accommodatie, twee restaurants en uitgebreide conferentiefaciliteiten direct naast Schloss Hellestein, het kasteel van Heidenheim.

Het Schlosshotel Park Consul ligt op de Schlossberg. Het beschikt over royaal ingerichte kamers en suites met gratis draadloos internet en een aantrekkelijk uitzicht op de stad.

In de twee restaurants van het Schlosshotel Park Consul wordt u getrakteerd op een verscheidenheid aan vers bereide specialiteiten. U kunt genieten van de elegante wijnbar, de liveoptredens in de lobbybar en cocktails in de Consul Bar & Lounge.


Basisreissom per persoon met vertrek op woensdag 22 juli 2020 € 1.295,00
Eenpersoonstoeslag € 175,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Don Carlo (24 juli 2020) € 97,00
I due Foscari (25 juli 2020) € 78,00
Beethoven Konzert (26 juli 2020) € 59,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Herrenheim v.v en vervoer ter plaatse
• 5 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in 4-sterrenhotel Oranien in Wiesbaden (1 overnachting) en het 4-sterren Schlosshotel Park Consul Heidenheim (4 overnachtingen)
• 5 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaats: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist Arnhem (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concerten, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Remco Roovers

Vaak zeg ik tegen mensen dat ik het leukste werk ter wereld heb. Ik combineer verschillende passies in mijn werk en bedrijf. Over die passies wil ik u graag iets meer vertellen.
 
Vanaf mijn vroege jeugd heb ik me toegelegd op muziek en musiceren: na begonnen te zijn op kerkorgel wisselde ik in mijn puberteit naar het meest persoonlijke instrument dat er bestaat: de zang. Dat ging zeer voorspoedig, ik kon wel naar het conservatorium vond mijn lerares. Tja, en als je dan altijd gedacht had arts te worden, is dat wel een ommezwaai. Ik bedacht dat ik met de combinatie van solozang op het conservatorium in Den Haag en een studie Muziekwetenschap aan de universiteit in Utrecht meerdere aspecten van de muziek zou bestuderen en dat ik goed beslagen de muziekwereld zou kunnen betreden.
 
Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze: Ik kon mijn studie aan het conservatorium afsluiten met het diploma Uitvoerend Musicus en studeerde tevens af als Muziekwetenschapper aan de universiteit. De twee studies vulde elkaar perfect aan. Hierna had ik langere tijd (ca. 7 jaar) een aanstelling bij het Groot Omroepkoor naast een praktijk als lied- en oratoriumzanger.
 
En toen was daar het moment dat Walter Wolvekamp - destijds eigenaar van Wolvekamp Muziekreizen, waar ik af en toe al voor werkte als reisleider - Taco Stronks en mij kwam polsen of we er iets voor voelden zijn bedrijf over te nemen. We hoefden er niet lang over na te denken, binnen enkele weken was de deal gesloten en op 5 januari 2002 vertrok onze eerste reis.
Inmiddels voel ik me een ondernemende musicus of een musicerend ondernemer. Het podium zie ik steeds minder vanaf de uitvoerende kant, maar des te meer vanaf de consumerende kant. Daarnaast geniet ik enorm van het bedenken en opzetten van reizen en alles wat bij een eigen bedrijf hoort.
 
Toch zou dit werk maar half zo leuk zijn als ik niet ook zeer regelmatig (zeker zo’n 15-18 keer per jaar) met onze groepen als reisbegeleider op pad ging. Ik voel me metropoliet als ik in New York loop, vereerd als ik eerste rang in de Scala te Milaan zit, bevoorrecht als ik een groep naar Australië mag begeleiden en domweg gelukkig als ik in Duitse steden als Weimar, Leipzig, Dresden en Berlijn rondloop. Wat mijn muzieksmaak betreft ben ik een alleseter, van barok tot modern, ik sta voor alles open. Als muziekwetenschapper hield ik me voornamelijk bezig met Wagner en de 19e eeuw, maar mijn interesse gaat wel degelijk verder.
 
Naast het verblijf in een goed hotel, eten in goede restaurants en mooie muziek is op reis het gezelschap van het allergrootste belang. En ook daar bof ik mee, op vrijwel alle reizen zie ik bekende en nieuwe mensen met interessante verhalen en levensgeschiedenissen. Muziek is voor ieder op zo’n reis een belangrijk element in zijn of haar leven, en dat bindt natuurlijk enorm.
Ik hoop dat deze website uw interesse kan wekken voor het maken van een muziekreis met MUSICO Reizen. Ik zie u graag op één van onze reizen.

Lees ook het interview met Remco Roovers en Taco Stronks.

In het voorjaar van 2018 liep Remco 800 km naar Santiago om aandacht te vragen voor de spierziekte MD. Lees hier zijn verslag.

Taco Stronks

Muziek speelt al mijn hele leven lang een grote rol.

Ik groeide op in een muzikaal milieu; altijd klonk er muziek en bij ons thuis bespeelde iedereen een instrument. Vooral de muziek van Bach vond ik erg mooi en op de lagere school hield ik regelmatig spreekbeurten over klassieke muziek. Tijdens mijn middelbare schoolperiode kreeg ik ook meer interesse in de popmuziek, maar de barokmuziek bleef mij het meest fascineren. Ook tijdens mijn studie Muziekwetenschap was ik vooral gefocust op de werkgroepen rond barok en ik studeerde bijvoorbeeld een tijdje Italiaans om beter de libretti te kunnen lezen.

Na mijn studie werkte ik bij het Utrechts Barok Consort van Jos van Veldhoven en het Amsterdam Baroque Orchestra van Ton Koopman. In het midden van de jaren negentig kwam ik in dienst bij het Combattimento Consort Amsterdam van Jan Willem de Vriend, eerst als bibliothecaris, later als musicologisch medewerker.

Opera leerde ik waarderen door tijdens mijn studietijd de gratis Generale Repetities te bezoeken in de Stopera. De effecten op het toneel, zoals de (echte!) regen bij de opera Cendrillon van Massenet, vond ik imponerend en zullen me altijd bij blijven. Ik werd reisleider bij Wolvekamp Operareizen en greep de mogelijkheid om - samen met Remco Roovers - dit bedrijf over te nemen en MUSICO Reizen op te richten met beide handen aan.

Ik geniet ervan om met een groep op pad te zijn en een vakantiesfeer voor de reizigers te creëren. Wat mij aanspreekt aan een operareis is dat er bijna elke avond een programma is. Het is leuk om muzikale ervaringen na afloop van een voorstelling of concert met elkaar te delen. Tot mijn favoriete bestemmingen horen zeker Berlijn en Glyndebourne. Vooral de rituelen om het operabezoek heen, zoals je speciaal ‘opdoffen’ in smoking, en de bijzonderheid van de locatie vind ik belangrijk. Daarom vind ik het ook zo leuk om naar authentieke baroktheaters als die in Drottningholm, Schwetzingen en Potsdam te gaan. Dat maakt het bijwonen van een operavoorstelling nog iets meer bijzonder, tot een speciale gelegenheid.

Lees ook het interview met Remco Roovers en Taco Stronks.