Savonlinna, Finland
07 juli 2023 t/m 13 juli 2023
Helsinki & Savonlinna
Savonlinna Opera Festival

• Opera Festival in 15e-eeuws kasteel
• Wereldster Lisette Oropesa in Roméo et Juliette van Gounod
• Gevarieerde natuur in het Finse merengebied
• Opmaat van de reis: verblijf in Helsinki

 
Basisreissom: € 1.995,00

Vrijdag 7 juli vliegen we rechtstreeks naar de Finse hoofdstad Helsinki, waar we verblijven in het Sokos hotel Presidentti.

Zaterdag 8 juli maken we tijdens een stadsbezichtiging uitgebreid kennis met Helsinki. De stad wordt ook wel 'Daughter of the Baltic' genoemd. De Lutherse kathedraal is al van verre te zien en is het majestueuze symbool van de stad en een herkenningspunt voor naderende schepen. Het stadhuis en het Presidentiële Paleis kijken uit over een kleurrijk marktplein. Een aanrader is de 'Rock Church', waarvan de muren van natuurlijk Fins gesteente zijn gemaakt en het plafond bedekt is met een schijf van koperdraad.

Zondag 9 juli krijgen we ’s ochtends een rondleiding door het Ateneum Art Museum, dat de grootste collectie 19e-eeuwse kunst in Finland bezit. De collectie van het Ateneum omvat Finse kunst van 18e-eeuwse rococoportretten tot de experimentele kunstbewegingen van de 20e eeuw. Na het museumbezoek vertrekken we per touringcar naar Savonlinna. Savonlinna ligt in het merengebied Saimaa, een 350 kilometer lange en 200 kilometer brede ketting van meren, rivieren en meer dan 30.000 eilanden. We verblijven in het driesterren Herttua Hotel and Spa in Kerimäki, op korte afstand van Savonlinna, aan het meer Puruvesi.

Maandag 10 juli maken we onder leiding van een gids kennis met Savonlinna. De belangrijkste bezienswaardigheid van Savonlinna is het kasteel Olavinlinna. Deze uitstekend bewaard gebleven vesting stamt uit de 15e eeuw en vormde eeuwenlang een verdedigingsfort. Het ligt uiterst strategisch op een eilandje voor de kust, een grandioos gezicht. De binnenplaats van dit kasteel is omgeven door een middeleeuwse muur en vormt het belangrijkste podium van het Savonlinna Opera Festival. Deze avond kunt u het operafestival bezoeken, op het programma staat Il barbiere di Siviglia van Rossini.

Dinsdag 11 juli staat in het teken van een cruise in de omgeving van Savonlinna. Vanaf het schip kunt u genieten van de prachtige omgeving: groene bossen, gladde rotsen, duizenden eilanden. Het water is schoon en op veel plaatsen kan het zelfs gedronken worden. We komen onder meer langs de Punkaharju Ridge, één van Finlands meest bekende natuurlijke bezienswaardigheden. Het bestaat uit een zeven kilometer lange keten van bergruggen, ontstaan in de ijstijd. De smalle bergrug wordt aan beide zijden omringd door meren, een typisch Fins landschap! 's Avonds wordt in het Olavinlinna kasteel de opera Die Zauberflöte – in het Fins met boventiteling - van Mozart opgevoerd.

Woensdag 12 juli brengen we een bezoek aan het Retretti Museum, niet alleen beroemd vanwege de tentoonstellingen die er plaats vinden, maar ook om z'n constructie. Een groot deel van het museum ligt in ondergrondse grotten die uit de rotsen gehakt zijn. In Kerimäki kunt u 's werelds grootste houten kerk bewonderen. In 1847 – Kerimäki had toen minder dan 1000 inwoners - werd deze kerk met 3300 zitplaatsen gebouwd. Het verhaal gaat dat de architect de maten in voeten had weergegeven, maar dat de timmerlieden dachten dat hij meters bedoelde. Het operafestival van Savonlinna heeft vandaag Roméo & Juliette van Gounod op het programma staan, met Lisette Oropesa als Juliette.

Donderdag 13 juli verlaten we na het ontbijt Kerimäki. Onderweg brengen we een bezoek aan Ainola, een in opdracht van Sibelius gebouwde villa in Järvenpää. Het huis, dat uit 1904 dateert, is genoemd naar zijn vrouw Aino. Het is ontworpen door Lars Sonck, met wie de componist bevriend was. Sibelius woonde er tot zijn dood in 1957 en ligt er begraven. Aan het begin van de avond vliegen we vanuit Helsinki terug naar Nederland.

Opera
 • maandag 10 juli 2023 Il barbiere di Siviglia
 • Olavinlinna Castle (Savonlinna)
 • Gioachino Antonio Rossini Il barbiere di Siviglia (opera)
 • Prijs: € 156,00
Opera
 • dinsdag 11 juli 2023 Die Zauberflöte
 • Olavinlinna Castle (Savonlinna)
 • Wolfgang Amadeus Mozart Die Zauberflöte (opera)
 • Prijs: € 156,00
Opera
 • woensdag 12 juli 2023 Roméo & Juliette
 • Olavinlinna Castle (Savonlinna)
 • Charles-Francois Gounod Roméo et Juliette (opera)
 • Uitvoerenden:
  • sopraan Lisette Oropesa (Juliette)
  • tenor Antonio Poli (Roméo)
 • Prijs: € 156,00
Hotels Helsinki & Savonlinna 2023

7 t/m 9 juli 2023: Solo Sokos Hotel Helsinki

Solo Sokos Hotel HelsinkiHet viersterren Solo Sokos Hotel Helsinki biedt kamers met houten vloeren; het restaurant serveeert over Italiaans geïnspireerde gerechten en ruime kamers met gratis WiFi. Er wordt dagelijks een uitgebreid ontbijtbuffet geserveerd in het Solo Sokos Hotel Helsinki.

Het zomerterras is een populaire plek voor koffie en drankjes in de middag.

De kathedraal van Helsinki, het Senaatsplein en het Ateneum Museum voor Finse Kunst liggen op twee minuten lopen. De winkelcentra Galleria Esplanad en Kluuvi liggen om de hoek.


9 t/m 13 juli 2023: Herttua Hotel and Spa in Kerimäki

Het driesterren Herttua Hotel and Spa beschikt over een restaurant, een bar, een gemeenschappelijke lounge en een tuin in Kerimäki. Deze accommodatie beschikt over familiekamers en een terras. De kamers bieden uitzicht op het meer en zijn voorzien van een bureau en gratis WiFi. Sommige kamers zijn voorzien van airconditioning.

Alle kamers van het hotel zijn voorzien van een kledingkast, een flatscreen-tv en een eigen badkamer.

Gasten van Herttua Hotel and Spa kunnen genieten van een continentaal ontbijt.

Basisreissom per persoon met vertrek op vrijdag 07 juli 2023 € 1.995,00
Eenpersoonstoeslag € 250,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Il barbiere di Siviglia (10 juli 2023) € 156,00
Die Zauberflöte (11 juli 2023) € 156,00
Roméo & Juliette (12 juli 2023) € 156,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• KLM-vluchten met belastingen, toeslagen en CO2-compensatie, transfers en vervoer ter plaatse
• 2 overnachtingen in het 4-sterren Sokos hotel Presidentti in Helsinki & 4 overnachtingen in het 3-sterrenhotel Herttua in Kerimäki op basis van logies en ontbijt
• 5 diners of lunches in goede restaurants, inclusief één glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Ruimbagage (lees hier meer over de bagageregeling bij MUSICO Reizen)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaats: Schiphol
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen, vervoer van en naar Schiphol, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Vertrektijden:

Vrijdag 7 juli, 13:55 uur - 17:25 uur (Amsterdam - Helsinki), vluchtnummer: KL1169
Donderdag 13 juli, 18:10 uur - 19:40 uur (Helsinki - Amsterdam), vluchtnummer: KL1170

De vermelde tijden zijn uitsluitend bedoeld ter indicatie. De definitieve tijden staan vermeld in de reiswijzer die de reizigers uiterlijk 2 weken voor vertrek ontvangen.

Satu Hoogeveen

Ieder mens is een verhaal, een kleurrijke reis. De ene heeft zijn belevingen vastgelegd als een symfonie, opera of schilderij die we op de wereldpodia of in de musea kunnen bewonderen. De ander houdt het voor zichzelf en put energie uit de herkenning van deze zichtbare en hoorbare verhalen.

Mijn reis begon in Finland in een familie van musici, kunstschilders, en chef-kok-moeder. De vrije tijd van m’n jeugd was vol muziek, ballet, kunst en verwennen van vrienden met muziekavonden en gastvrijheid.

Voor altvioolstudies reisde ik van Sibelius Academie in Helsinki via de Menuhin Academie in Gstaad naar München en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
De jaren als professioneel freelance-musicus omvatten alles van avonden in het Koninklijk Concertgebouworkest met een Bruckner-symfonie tot Wagner’s Ring in de Nederlandse Opera, of internationale tournees met Finse, Zweedse en Duitse kamermuziekensembles.

Mijn honger naar meer kennis en inspiratie werd in eerste instantie gestild aan de Universiteit van Amsterdam waar ik de studie Algemene Cultuurwetenschappen onder bevlogen begeleiding afrondde.

Alles wat ik doe in dit leven, artistiek, praktisch of communicatief, is reflectie van mijn grootste drijfveer: schoonheid en harmonie te organiseren.
Als Musico-reisleider of producer van muziekfestivals onder andere in Nederland, Finland of Verenigd Koninkrijk geniet ik van mensen, muziek, talen en verscheidenheid van impressies - kortom het samenspel van alle zintuigen, om een Gesamtkunstwerk-verhaal van het leven te maken.

U als (levens)reiziger bent ook een verhaal dat nog ieder moment ‘verteld’ wordt. Ik kijk ernaar uit om deel uit te maken van uw verhaallijn op de volgende reis!


Lees ook het interview met Satu Hoogeveen.