Keulen

Keulen

Martin Schläpfer

Martin Schläpfer

Gedenkblatt für Karl Liebknecht (Käthe Kollwitz)

Gedenkblatt für Karl Liebknecht (Käthe Kollwitz)

Dom van Keulen, torenspits

Dom van Keulen, torenspits

Keulen, Duitsland
30 december 2019 t/m 03 januari 2020
Keulen
Oud & nieuw aan de Rijn

• Met de West Side Story van Bernstein het oude jaar uit
• Tsjaikovski’s Zwanenmeer als begin van het nieuwe jaar
• Een uitgebreid excursieprogramma in Keulen

 
Basisreissom: € 1.055,00

Maandag 30 december rijden we naar Keulen, waar we onze intrek nemen in het comfortabele en centraal gelegen Maritim Hotel Köln.

Dinsdag 31 december verkennen we Keulen. Strategisch aan de Rijn gelegen speelt Keulen al ruim 2000 jaar een belangrijke rol in de West-Europese geschiedenis. Belangrijkste kenteken van Keulen is natuurlijk de Dom, waar letterlijk eeuwen aan gebouwd is. Rond de Dom zijn nog tal van historische plaatsen terug te vinden die de eeuwenlange geschiedenis van Keulen tastbaar maken. We sluiten het jaar af met een opvoering van Bernstein West Side Story door de Oper Bonn. Met West Side Story hebben de vier briljante makers Leonard Bernstein, Jerome Robbins, Arthur Laurents en Stephen Sondheim het hele genre van musical geherdefinieerd, zowel muzikaal als qua dans. Het is in vele opzichten een uniek kunstwerk. Ze bereikten de totale eenheid van verhaal: gesproken en gezongen dialogen, liedjes, balletten en ensemble-scènes versmelten tot een groot samenhangend geheel.

Woensdag 1 januari bezoeken we in Keulen het Käthe Kollwitz Museum voor de tentoonstelling Berliner Realismus. Von Käthe Kollwitz bis Otto Dix. Het Ballett am Rhein in Düsseldorf danst op nieuwjaarsdag Het zwanenmeer van Tsjaikovski. Choreograaf Martin Schläpfer maakte zijn versie tot een intensief kamerspel, waarbij de wereld van de mensen door de zwarte romantiek met al haar geheimen, dromen, verlangens, maar ook obsessies, duistere kantjes en barbaarsheden overvallen wordt. De pers was enthousiast: ‘Een groots e balletavond’ (Der Tagesspiegel), ‘Een uitgekiend en consequent oeuvre’ (Neue Zürcher Zeitung) en ‘Een openbaring’ (Süddeutsche Zeitung).

Donderdag 2 januari bezoeken we in Keulen de tentoonstelling Inside Rembrandt in het Wallraf-Richartz-Museum Köln. De Oper Köln brengt vanavond de opera Carmen van Bizet. Carmen – dat is de geschiedenis van een zigeunerin voor wie niets boven haar vrijheid gaat, de geschiedenis van een vrouw die zich niet wil laten voorschrijven hoe ze moet handelen en vooral wat ze mag voelen. Het is het verhaal van een man die uit jaloezie de moordenaar van zijn geliefde wordt. In Düsseldorf kunt u I Puritani van Bellini zien.

Vrijdag 3 januari krijgen we een rondleiding met als thema Romaanse kerken. In totaal twaalf van de kerken in de binnenstad van Keulen zijn gebouwd in deze bouwstijl, kenmerkend voor de periode tussen 1000 en 1200. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden veel van deze Godshuizen beschadigd, maar na de wederopbouw straalt ‘Colonia Romanica’ weer in volle glorie. 's Middags keren we terug naar Nederland.

Musical
 • dinsdag 31 december 2019 West Side Story
 • Theater Bonn (Bonn)
 • Leonard Bernstein West Side Story (musical)
 • Prijs: € 75,00
Ballet
 • woensdag 01 januari 2020 Het zwanenmeer
 • Opernhaus Düsseldorf (Düsseldorf)
 • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Het zwanenmeer (ballet)
 • Uitvoerenden:
  • choreograaf Martin Schläpfer
 • Prijs: € 78,00
Opera
 • donderdag 02 januari 2020 Carmen
 • Staatenhaus am Rheinpark (Keulen)
 • Georges (Alexandre César Léopold) Bizet Carmen (opera)
 • Prijs: € 88,00
Muziektheater
 • donderdag 02 januari 2020 I Puritani
 • Opernhaus Düsseldorf (Düsseldorf)
 • Vincenzo Bellini I Puritani (opera)
 • Uitvoerenden:
  • tenor Rolando Villazón (Regisseur)
 • Prijs: € 54,00
Maritim Hotel Köln

Maritim Hotel, KeulenHet viersterren Maritim Hotel Köln ligt in het centrum van Keulen op tien minuten lopen van de kathedraal en biedt prachtig, panoramisch uitzicht op de Rijn. Maritim Hotel Köln beschikt over elegante accommodaties en een spa met een fitnessruimte en een binnenzwembad. De kamers en suites van het Maritim Hotel Köln zijn voorzien van airconditioning en ingericht in warme kleuren. Ze beschikken over satelliet-tv, een bureau en een moderne badkamer. In het hele hotel kunt u gratis gebruikmaken van WiFi. Er wordt elke ochtend een uitgebreid ontbijtbuffet geserveerd in het ruime restaurant Rôtisserie, dat een glazen plafond heeft. U kunt genieten van internationale gerechten in het restaurant bij de daktuin op de 5e verdieping. U kunt ontspannen met een kop koffie in het elegante Café Heumarkt. Verder zijn er drankjes verkrijgbaar in het rustieke café Kölsche Stuff en in de stijlvolle Piano Bar.

Basisreissom per persoon met vertrek op maandag 30 december 2019 € 1.055,00
Eenpersoonstoeslag € 120,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
West Side Story (31 december 2019) € 75,00
Het zwanenmeer (01 januari 2020) € 78,00
Carmen (02 januari 2020) € 88,00
I Puritani (02 januari 2020) € 54,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Keulen v.v. en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Maritim Hotel Köln
• 4 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Horst (bij Venlo) (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concerten, vervoer van en naar de opstapplaatsen,
overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Benjamin Rous

Als klein jongetje bladerde ik uren door boeken over kunst uit de klassieke oudheid, gegrepen door de krachtige maar sierlijke vormen en vooral door de geweldige verhalen erachter. Die jeugdige voorliefde vertaalde zich naar een studie die helemaal aansloot op mijn fascinatie voor de resten van de menselijke beschaving die zich onder de grond schuilhouden of hebben gehouden, en de verhalen die je daarmee kunt vertellen over het verleden: Mediterrane Archeologie, aan de Universiteit van Amsterdam. Aan dezelfde universiteit promoveerde ik op monumentale tempelarchitectuur rond Rome in de tweede en eerste eeuw voor Christus. Dat wekt een behoorlijk gespecialiseerde indruk, maar niets is minder waar: door veel colleges te geven over Etruskische en Romeinse kunst en cultuur en artikelen te schrijven voor onder meer Kunstschrift behield ik mijn brede klassieke blik.

Na een aantal jaar te hebben gewerkt als coördinator bij de restauratorenopleiding van de Universiteit van Amsterdam ben ik tegenwoordig coördinator van een onderzoeksinstituut waarin verschillende Nederlandse musea en universiteiten die onderzoek doen naar cultureel erfgoed, samenwerken. Daar heb ik een heel andere, razend interessante kant van kunstobjecten leren kennen: de wereld onder de oppervlakte. Daar voltrekken zich vervalprocessen die het uiterlijk van een object onherroepelijk kunnen veranderen. Het is fascinerend om kunst ook op zo’n manier leren kennen; je kijkt in musea nooit meer op dezelfde manier naar objecten!

Op mijn 15e kwam er een tweede klassieke liefde in mijn leven: de muziek, en dan vooral de opera. Na een uitvoering van Verdi’s Aida in Carré was ik hopeloos verloren. Een bijbaan in het Concertgebouw tijdens mijn studententijd opende ook de deuren naar de wijdere wereld van de klassieke muziek. De liefde voor muziek is sinds die tijd alleen maar gegroeid en verdiept, en werd zelfs zo groot dat ik inmiddels het leeuwendeel van mijn ‘vrije’ tijd besteed aan het schrijven en vertellen over opera en klassieke muziek. Zo schrijf ik op dit moment voor Uitgeverij Van Oorschot een boek over opera. Aan de hand van ruim dertig sleutelwerken en geef ik een korte geschiedenis van het genre en van mijn eigen ontwikkeling als operaliefhebber.

Het is een van de manieren waarop ik mijn uiteenlopende passies met hartstocht op anderen probeer over te brengen en te delen. Want wat is er fijner dan samen te genieten van al het moois en interessants dat kunst en muziek te bieden heeft?