Dom van Keulen, torenspits

Dom van Keulen, torenspits

Benjamin Appl (foto Uwe Arens)

Benjamin Appl (foto Uwe Arens)

Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven

Dionysus-mozaïek, Keulen

Dionysus-mozaïek, Keulen

Museum Schnütgen, Keulen

Museum Schnütgen, Keulen

Keulen, Duitsland
09 april 2020 t/m 13 april 2020
Keulen
Pasen aan de Rijn

• Lamentaties voor de dagen vóór Pasen
• Paasmuziek in opera (Cavalleria rusticana) en oratorium (Matthäus Passion)
• Beethovenjaar 2020: Christus am Ölberge

 
Basisreissom: € 995,00

Donderdag 9 april rijden we naar Keulen, waar we onze intrek nemen in het viersterren Maritim Hotel Köln. Deze avond kunt u in de Kölner Philharmonie het barokensemble Echo di Rheno onder leiding van Reinhard Goebel horen, met onder andere Benjamin Appl (bariton) en Marcel Beekman (tenor). Op het programma staan de Lamentationes Jeremiae in coena Domini van Heinchen, alsmede instrumentale muziek die Vivaldi speciaal voor de lijdensweek schreef. De donkere Metten voor Pasen (in Latijn Tenebrae genoemd) zijn de diensten die van oorsprong in de drie nachten voor Pasen werden gehouden. Tijdens deze diensten doofde men na elke psalm weer een kaars zodat men aan het slot in het donker zat. Op deze manier probeerde men de eenzaamheid en de pijn van Christus meer invoelbaar te maken. De dramatiek in het lijdensverhaal inspireerde veel componisten tot hun meest intense werken.

Vrijdag 10 april verkennen we Keulen. Strategisch aan de Rijn gelegen speelt Keulen al ruim 2000 jaar een belangrijke rol in de West-Europese geschiedenis. Belangrijkste kenteken van Keulen is natuurlijk de Dom, waar letterlijk eeuwen aan gebouwd is. Rond de Dom zijn nog tal van historische plaatsen terug te vinden die de eeuwenlange geschiedenis van Keulen tastbaar maken. In de Kölner Philharmonie kunt u aan het einde van de middag de Matthäus Passion horen in een uitvoering van het Gürzenich-Orchester Köln en het Chor des Bach-Vereins Köln, met onder meer Jeremy Ovenden als Evangelist en Thomas E. Bauer als Christus.

Zaterdag 11 april gaan we in Keulen naar het Römisch-Germanische Museum. De ligging van dit museum naast de Dom is niet toevallig. Hier vond men in de Tweede Wereldoorlog tijdens graafwerkzaamheden een gigantisch mozaïek dat gewijd is aan Dionyssus. Het bleek bij een Romeinse villa te horen die vervolgens ook gedeeltelijk is uitgegraven. De villa en het mozaïek vormen nu het hart van het Römisch-Germanische Museum dat behalve aan de Romeinse tijd ook aan de tijd ervoor is gewijd. ’s Avonds kunt u in Bonn het zelden opgevoerde Christus am Ölberge van Beethoven zien. De Oper van Bonn biedt een scenische opvoering van het enige oratorium van Beethoven dat opvalt door de persoonlijke benadering van de figuur van Christus. Zelden kreeg de twijfel en angst van Christus in zijn laatste uren zo’n menselijke stem als in dit oratorium.

Zondag 12 april bezoeken we eerst in de Kunsthalle Bonn een tentoonstelling over Beethoven. In het jaar 2020 viert de muzikale wereld het 250e geboortejaar van de componist. Wat past dan beter dan een bezoek aan zijn geboortestad? De Kunsthalle Bonn toont de belangrijkste thema's uit het leven van Beethoven (zoals Freundschaften en Beethovens Sicht auf sich selbst) in relatie tot muzikale sleutelwerken uit zijn oeuvre en in een cultuurhistorische context. ’s Middags kunt u in de Oper Bonn een opvoering van de ‘double bill’ Cavalleria rusticana/Pagliacci (Mascagni/Leoncavallo) bijwonen. Het verhaal over overspeligheid in Cavalleria rusticana speelt zich af tegen de achtergrond van de Paasviering.

Maandag 13 april gaan we ’s ochtends in Keulen eerst naar het Museum Schnütgen. Dit museum is gewijd aan middeleeuwse kunst en heel toepasselijk gevestigd in de Sint-Ceciliakerk, een romaanse kerk uit de tweede helft van de 12e eeuw. 's Middags keren we terug naar Nederland.

Concert
 • donderdag 09 april 2020 Tenebrae
 • Kölner Philharmonie (Keulen)
 • - Heinichen: 3 Lamentationes Jeremiae in coena Domini
  - Vivaldi: Sinfonia voor strijkers, RV169, al Santo Sepolcro
  - Vivaldi: Sonate voor twee violen en altviool, RV130, Suonata a 4 al Santo Sepolcro
  - Vivaldi: Concerto voor strijkers, RV129, Concerto Madrigalesco

 • Uitvoerenden:
  • bas Benjamin Appl
  • alt Franziska Gottwald
  • tenor Marcel Beekman
  • dirigent Reinhard Goebel
 • Prijs: € 34,00
Concert
 • vrijdag 10 april 2020 Matthäus Passion
 • Kölner Philharmonie (Keulen)
 • Johann Sebastian Bach Matthäus Passion, BWV 244 (oratorium)
 • Prijs: € 49,00
Scenische opvoering
 • zaterdag 11 april 2020 Ein Brief/Christus am Ölberge
 • Theater Bonn (Bonn)
 • Prijs: € 39,00
Opera
 • zondag 12 april 2020 Cavalleria rusticana/Pagliacci
 • Theater Bonn (Bonn)
 • Ruggiero Leoncavallo Pagliacci (opera)
  Pietro Mascagni Cavalleria rusticana (opera)
 • Prijs: € 28,00
Maritim Hotel Köln

Maritim Hotel, KeulenHet viersterren Maritim Hotel Köln ligt in het centrum van Keulen op tien minuten lopen van de kathedraal en biedt prachtig, panoramisch uitzicht op de Rijn. Maritim Hotel Köln beschikt over elegante accommodaties en een spa met een fitnessruimte en een binnenzwembad. De kamers en suites van het Maritim Hotel Köln zijn voorzien van airconditioning en ingericht in warme kleuren. Ze beschikken over satelliet-tv, een bureau en een moderne badkamer. In het hele hotel kunt u gratis gebruikmaken van WiFi. Er wordt elke ochtend een uitgebreid ontbijtbuffet geserveerd in het ruime restaurant Rôtisserie, dat een glazen plafond heeft. U kunt genieten van internationale gerechten in het restaurant bij de daktuin op de 5e verdieping. U kunt ontspannen met een kop koffie in het elegante Café Heumarkt. Verder zijn er drankjes verkrijgbaar in het rustieke café Kölsche Stuff en in de stijlvolle Piano Bar.

Basisreissom per persoon met vertrek op donderdag 09 april 2020 € 995,00
Eenpersoonstoeslag € 80,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Tenebrae (09 april 2020) € 34,00
Matthäus Passion (10 april 2020) € 49,00
Ein Brief/Christus am Ölberge (11 april 2020) € 39,00
Cavalleria rusticana/Pagliacci (12 april 2020) € 28,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Keulen v.v. en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterren Maritim Hotel Köln
• 4 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Horst (bij Venlo) (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concerten, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Robert Andriessen

Rilling over de rug en kippenvel op de armen: dat was de sensatie die ik als kind ervoer bij het beluisteren van sommige klassieke muziek. Dat fascinerende gevoel is nooit verdwenen, maar juist sterker geworden, en muziek is een belangrijke drijfveer in mijn leven geworden. Met een jeugd waarin muziek - en dan met name het zelf musiceren - volstrekt vanzelfsprekend was, kon het ook bijna niet anders, wat wil je ook met een dergelijke achternaam.
Muziek omringt mij dagelijks in mijn werk bij Radio 4. Na mijn studie muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht was ik er jarenlang programmamaker en muzieksamensteller, onder meer bij de muziekactualiteitenprogramma’s “A4” en “Viertakt” en bij het operaprogramma “Opera Live”. De laatste jaren leid ik het productiebureau van Radio 4, alwaar dagelijks nieuwe concertopnames uitzendklaar gemaakt worden. Daarnaast ontsluiten wij sinds enkele jaren vele pareltjes uit het kolossale concertarchief van de Publieke Omroep. De vruchten daarvan zijn uiteraard te beluisteren op Radio 4, maar een nog breder aanbod daarvan is te vinden in het “Radio 4 Concerthuis” op internet.

Lees ook het interview met Robert Andriessen.