Thomaskirche, Leipzig

Thomaskirche, Leipzig

Altes Rathaus, Leipzig

Altes Rathaus, Leipzig

Gewandhaus, Leipzig

Gewandhaus, Leipzig

Auerbachs Keller, Leipzig

Auerbachs Keller, Leipzig

Thomaskirche, Leipzig

Thomaskirche, Leipzig

Leipzig, Duitsland
24 december 2019 t/m 28 december 2019
Leipzig
Kerst in Bachstad

• Sfeervolle kerstdagen in muzikale stad
• Van Bach tot Bernstein
• Muziekinstrumentencollectie met een Nederlands tintje
• Barokconcert in het Gewandhaus
Lees hier over de liefde van reisleider Robert Andriessen voor Leipzig

Volgeboekt  
Basisreissom: € 1.095,00

Dinsdag 24 december reizen we naar Leipzig, waar we onze intrek nemen in het centraal gelegen viersterrenhotel Radisson Blu Hotel Leipzig Zentrum.

Woensdag 25 december krijgen we een rondleiding door Leipzig. Het is al sinds de 12e eeuw een belangrijk handelscentrum. Maar ook muziek heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in deze stad. Zo werd al in 1254 in oorkonden melding gemaakt van het Thomanerchor waar een paar eeuwen later Bach cantor van zou worden. In de oude binnenstad bevinden zich rondom de Marktplatz onder andere het fraaie Alte Rathaus en de 15e-eeuwse Thomaskirche. Het Leipziger Ballett danst vanavond De notenkraker van Tsjaikovski in een choreografie van Jean-Philippe Dury in het Opernhaus Leipzig.

Donderdag 26 december brengen we een bezoek aan het Grassi Museum. Het museum is een indrukwekkend complex in expressionistische stijl dat in 1929 werd opgeleverd met een enorme vensterpartij in Bauhaus-stijl. De geschiedenis van de collectie muziekinstrumenten in dit museum begint met de in Leipzig wonende Nederlandse muziekuitgever Paul de Wit. Hij opende in 1886 een museum waar hij historische muziekinstrumenten tentoonstelde en ook tot klinken bracht.
Op het programma van de Oper Leipzig prijkt de operatitel La bohème van Puccini. Deze opera is gebaseerd op de roman van Henry Murger over het wel en wee van arme kunstenaars in het Parijs van 1850. Maar Puccini en zijn librettisten Illica en Giacosa beseften goed dat een opera drama nodig heeft en concentreerden zich daarom op de jonge vrouw Mimì die in de bloei van leven sterft door tuberculose. Als alternatief kunt u kiezen om een concert in het Gewandhaus bij te wonen door Collegium Vocale Leipzig en het barokensemble Merseburger Hofmusik. Zij voeren muziek uit van onder meer Buxtehude, Schütz en Bach.

Vrijdag 27 december krijgen we een rondleiding in het Museum der bildenden Künste. In een indrukwekkend gebouw midden in het centrum van Leipzig vinden wisselende exposities van bijzondere hedendaagse figuratieve kunst, toegepaste kunst en vormgeving plaats. De Oper Leipzig biedt vandaag een semi-geënsceneerde versie van Bernsteins Candide. Deze opera is gebaseerd op de gelijknamige roman van Voltaire. Bernstein kenschetste de persoon Candide met veel humor waarbij hij langs praktisch alle muziekgenres van de westerse muziekgeschiedenis wandelde. Van Bachkoralen, de specifieke klanken van Wagner en Verdi, de luchtige walsen van Strauss tot aan talrijke dansritmes.

Zaterdag 28 december reizen we na het ontbijt terug naar Nederland.

Ballet
 • woensdag 25 december 2019 De notenkraker
 • Oper Leipzig (Leipzig)
 • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski De notenkraker (ballet)
 • Prijs: € 84,00
Opera
 • donderdag 26 december 2019 La bohème
 • Oper Leipzig (Leipzig)
 • Giacomo Puccini La bohème (opera)
 • Prijs: € 84,00
Concert
 • donderdag 26 december 2019 Collegium Vocale Leipzig/Merseburger Hofmusik
 • Gewandhaus zu Leipzig (Leipzig)
 • - Buxtehude: Choralfantasie "Gelobt seist du, Jesu Christ" BuxWV 188
  - Buxtehude: Choralbearbeitung "Gelobt seist du, Jesu Christ" BuxWV 189
  - Praetorius: Geistliches Konzert "Gelobet seist du, Jesu Christ"
  - Schütz: Historia der freuden- und gnadenreichen Geburth Gottes und Marien Sohnes, Jesu Christi – Teil I
  - Praetorius: Es ist ein Ros entsprungen
  - Scheidt: Choralbearbeitung "Wie schön leuchtet der Morgenstern"
  - Praetorius: Wie schön leuchtet der Morgenstern
  - Schütz: Historia der freuden- und gnadenreichen Geburth Gottes und Marien Sohnes, Jesu Christi – Teil II
  - Buxtehude: Choralbearbeitung "In dulci jubilo" BuxWV 197
  - Johann Michael Bach: Choralbearbeitung "In dulci jubilo"
  - Praetorius: Geistliches Konzert "In dulci jubilo"

 • Prijs: € 17,00
Semiscenische opvoering
 • vrijdag 27 december 2019 Candide
 • Musikalische Komödie (Leipzig)
 • Leonard Bernstein Candide (opera)
 • Prijs: € 33,00
Radisson Blu Hotel Leipzig

Radisson Blu, LeipzigHet Radisson Blu Hotel in Leipzig is een designhotel met vier sterren. Het ligt tegenover het beroemde concertgebouw het Gewandhaus en het Operahuis. Het hotel heeft kamers met airconditioning, gratis internet, een eigen parkeerplaats, en een fitnessruimte die 24 uur per dag toegankelijk is.
Het Radisson Blu Hotel Leipzig heeft ruime kamers met een flatscreen-tv en een minibar. De moderne badkamers zijn voorzien van een wellness-douche. Er is 24 uur per dag roomservice beschikbaar.
In alle ruimten van het hotel is WiFi beschikbaar, zonder extra kosten.

Basisreissom per persoon met vertrek op dinsdag 24 december 2019 € 1.095,00
Eenpersoonstoeslag € 120,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
De notenkraker (25 december 2019) € 84,00
La bohème (26 december 2019) € 84,00
Collegium Vocale Leipzig/Merseburger Hofmusik (26 december 2019) € 17,00
Candide (27 december 2019) € 33,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Leipzig v.v. en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-sterrenhotel Radisson Blu Leipzig
• 4 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaats: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist en Arnhem (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten concert en voorstellingen, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Robert Andriessen

Rilling over de rug en kippenvel op de armen: dat was de sensatie die ik als kind ervoer bij het beluisteren van sommige klassieke muziek. Dat fascinerende gevoel is nooit verdwenen, maar juist sterker geworden, en muziek is een belangrijke drijfveer in mijn leven geworden. Met een jeugd waarin muziek - en dan met name het zelf musiceren - volstrekt vanzelfsprekend was, kon het ook bijna niet anders, wat wil je ook met een dergelijke achternaam.
Muziek omringt mij dagelijks in mijn werk bij Radio 4. Na mijn studie muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht was ik er jarenlang programmamaker en muzieksamensteller, onder meer bij de muziekactualiteitenprogramma’s “A4” en “Viertakt” en bij het operaprogramma “Opera Live”. De laatste jaren leid ik het productiebureau van Radio 4, alwaar dagelijks nieuwe concertopnames uitzendklaar gemaakt worden. Daarnaast ontsluiten wij sinds enkele jaren vele pareltjes uit het kolossale concertarchief van de Publieke Omroep. De vruchten daarvan zijn uiteraard te beluisteren op Radio 4, maar een nog breder aanbod daarvan is te vinden in het “Radio 4 Concerthuis” op internet.

Lees ook het interview met Robert Andriessen.