Judith van Wanroij

Judith van Wanroij

Lille

Lille

Musée La Piscine, Roubaix

Musée La Piscine, Roubaix

Museum voor schone kunsten, Antwerpen

Museum voor schone kunsten, Antwerpen

Lille, Frankrijk
05 mei 2023 t/m 08 mei 2023
Lille
Het Parijs van het noorden

• ‘Parijs van het Noorden’ met hoogwaardig aanbod van opera & concert
• Sopraan Judith van Wanroij met Victoires
• Musée La Piscine: kunst in een Art-Déco zwembad

Gegarandeerd vertrek  
Basisreissom: € 1.075,00

Vrijdag 5 mei reizen we via verschillende opstapplaatsen per touringcar naar Lille. Onderweg brengen we in Roubaix een bezoek aan het La Piscine - Musée d’Art et d’Industrie. In het adembenemende decor van het voormalige art-decozwembad presenteert het zijn collectie toegepaste en Schone Kunsten. Na het museumbezoek rijden we door naar Lille. Een Vlaamse graaf stichtte de stad in de 11e eeuw waarna eind 13e eeuw de Fransen de stad in bezit namen. Het zou de eerste ronde vormen voor vele rondes stuivertje wisselen. Het resultaat is een Franse stad met stevige Vlaamse invloeden dat de bijnaam ‘Parijs van het Noorden’ met trots draagt. ’s Avonds kunt u in het Théâtre Municipal Raymond Devos in Tourcoing het orkest Les Ambassadeurs – La Grande Écurie horen in een concert dat geheel gewijd is Mendelssohn.

Zaterdag 6 mei krijgen we een rondleiding door Lille. Het is een stad waarvan het centrum sinds 1965, onder impuls van ‘Les Amis des Vieilles Pierres’, grotendeels werd gerestaureerd. De meeste gevels waren verborgen geraakt onder dikke lagen pleisterwerk. Langzamerhand zijn krottenwijken getransformeerd in zeer exclusieve straten, waar luxueuze winkels zich hebben gevestigd. De ‘Lillois-stijl’ is uniek in het gebruik van een mengeling van steensoorten. ’s Avonds kunt u een concert van de sopraan Judith van Wanroij en Quatuor Cambini-Paris bijwonen dat onder de veelzeggende titel Victoires laat horen hoe Napoléon zichzelf het liefst zag vereeuwigd in de kunsten: als een strijder maar wel grootmoedig, heldhaftig en ontroerend. Zijn overwinning op Italië maakte het bovendien mogelijk belangrijke Italiaanse (opera)componisten als Spontini en Cherubini naar Parijs te halen. Zij kwamen tot de monumentale romantiek waardoor Wagner en Verdi zich later zouden laten inspireren.

Zondag 7 mei krijgen we een rondleiding in het Palais des Beaux-Arts in Lille. In dit imposante gebouw, dat in typisch 19e-eeuwse stijl is opgetrokken, zijn collecties van Europese schilderijen ondergebracht, alsook een kabinet met tekeningen en schetsen, een collectie antiquiteiten, een afdeling middeleeuwen en renaissance, keramiekverzamelingen uit de 17e en 18e eeuw, 19e-eeuwse Franse beeldhouwwerken en reliëfplaten uit de 18e eeuw. De Opéra van Lille brengt vanavond Falstaff op het podium, de laatste opera van Verdi. De hele handeling van Falstaff is in één zin samen te vatten: het gaat om de vergeefse pogingen van Falstaff om tegelijk Alice Ford en Meg Page te verleiden. De gevolgen en bijkomstigheden krijgen alle aandacht, waarbij het jonge liefdespaar Nannetta en Fenton laat zien hoe het wél moet.

Maandag 8 mei vertrekken we ‘s morgens naar Nederland. Onderweg bezoeken we in Antwerpen het recent heropende Kunstmuseum, het belangrijkste museum van Vlaanderen. Het pand uit 1890 is aangepast aan de huidige maatstaven voor musea en de  tentoonstellingsruimte is aanzienlijk vergroot. Ook het tonen van de collectie is aangepast aan deze tijd. Directeur Willems wil vooral inspelen op emotie: ‘Musea worden vaak in eerste instantie gezien als kennisinstellingen, iets wat we ook zijn, maar wij willen verder gaan dan feiten overbrengen: we willen bezoekers in hun emotionaliteit raken: woede, verdriet, plezier. Pas als je op die laag komt, dan gaat de kunst je bijblijven, en kun je er iets mee in je eigen leven.’
In de loop van de middag rijden we terug naar Nederland.

Concert
 • vrijdag 05 mei 2023 Mendelssohn
 • Théâtre Municipal Raymond Devos (Tourcoing)
 • - Mendelssohn: Derde Symfonie, Écossaise
  - Mendelssohn: Les Hébrides, op. 26
  - Schumann: Celloconcert

 • Uitvoerenden:
  • cellist Christian-Pierre La Marca
  • dirigent/fluitist Alexis Kossenko
  • orkest Les Ambassadeurs ~ La Grande Écurie
 • Prijs: € 23,00
Concert
 • zaterdag 06 mei 2023 Victoires!
 • Auditorium du Conservatoire (Tourcoing)
 • Op het programma staan werken van onder meer Luigi Cherubini, Étienne-Nicolas Méhul, Christoph Willibald Gluck, Hyacinthe Jadin, Georges Granges de Fontenelle, Gaspare Spontini.

 • Uitvoerenden:
  • sopraan Judith van Wanroij
  • strijkkwartet Quatuor Cambini
 • Prijs: € 14,00
Opera
 • zondag 07 mei 2023 Falstaff
 • Opéra de Lille (Lille)
 • Giuseppe Verdi Falstaff (opera)
 • Prijs: € 69,00
Het hotel voor deze reis is op dit moment nog niet bekend.

Goed slapen is van essentieel belang op vakantie, alleen uitgerust kunt u optimaal genieten van het culturele aanbod. De hotels waarin u tijdens uw MUSICO-reis logeert, voldoen aan hoge standaarden. Over het algemeen kiezen we voor viersterrenhotels zodat u de beschikking heeft over een royale kamer, een uitgebreid ontbijtbuffet en een uitstekende service van het hotelpersoneel. Afhankelijk van de situatie kiezen we in een enkel geval ook wel voor een driesterrenhotel.

De sfeer van het hotel is afhankelijk van het soort reis dat we maken, soms kiezen we voor een wat zakelijker hotel met een centrale ligging, een andere keer heeft een intiemer hotel onze voorkeur.

Basisreissom per persoon met vertrek op vrijdag 05 mei 2023 € 1.075,00
Eenpersoonstoeslag € 120,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Mendelssohn (05 mei 2023) € 23,00
Victoires! (06 mei 2023) € 14,00
Falstaff (07 mei 2023) € 69,00
Inbegrepen in de basisreissom:

•Reis per luxe touringcar naar Lille v.v. en vervoer ter plaatse
• 3 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in een 4-sterrenhotel in Lille
• 3 diners of lunches in goede restaurants, inclusief een glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Arnhem, Driebergen-Zeist, Utrecht en Breda (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten concerten en voorstelling, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Saskia Cohen

Van jongs af aan speelt muziek een grote rol voor mij. Thuis werd veel gezongen, naar muziek geluisterd en gemusiceerd. Mijn vader woonde een groot deel van de jaren vijftig en zestig in New York en New Jersey en kwam naar Europa met een vracht platen, een brede collectie die na het huwelijk van mijn ouders verder werd aangevuld. Symfonieën en kamermuziek, veel jazz door grootheden die mijn vader in New Yorkse clubs had leren kennen, maar ook Oum Kalthoum en Fairuz: de platenverzameling van mijn ouders was een muzikale melting pot die mijn zus en ik met groot enthousiasme van voor naar achter doorwerkten. Mijn moeder stimuleerde onze actieve muzikale vorming en jarenlang speelde ik blokfluit, maar proefde ik ook aan viool-, gitaar- en saxofoonlessen.

Toen ik kunstgeschiedenis ging studeren braken nieuwe tijden aan. Ik raakte verslingerd aan opera- en concertbezoek, niet alleen in Amsterdam waar ik nu woonde, maar ook in Italië waar ik voor mijn studie en promotieonderzoek vaak verbleef. De zaterdagmiddag-concerten in het Florentijnse Teatro della Pergola werden een vaste welkome afleiding en telkens als ik een nieuwe stad bezocht probeerde ik een opera bij te wonen. Mijn liefde voor opera en liedkunst bracht mij ook weer zelf aan het zingen. Sinds tien jaar ben ik lid van Toonkunstkoor Amsterdam en volg ik zanglessen.

Tegenwoordig werk ik als docent Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en heb ik daarnaast een eigen bureau voor kunsthistorisch onderzoek, tekstproductie en tentoonstellingen. Mijn kunsthistorische achtergrond maakt dat ik mij graag verdiep in de dwarsverbanden tussen beeldende kunst en muziek. En of het nou komt door de eclectische platencollectie van mijn ouders, ik ben nog steeds een muzikale alleseter die zich graag laat verrassen door een divers aanbod. Het is dan ook een bijzonder voorrecht om voor MUSICO Reizen precies datgene te mogen doen waaraan ik al zoveel jaren plezier beleef: op reis voor opera- en concertbezoek, het in goed gezelschap bezoeken van musea en collecties en het delen van mijn liefde voor muziek en kunst.