Zuid-Limburg

Zuid-Limburg

Olga Peretyatko

Olga Peretyatko

Dom van Aken

Dom van Aken

H. Cunibertus, Wahlwiller (Aad de Haas)

H. Cunibertus, Wahlwiller (Aad de Haas)

Limburg, Nederland
13 april 2019 t/m 16 april 2019
Limburg
Opera rond Drielandenpunt

• Landelijk verblijf in de heuvels van Zuid-Limburg
• Muzikale passie in Anna Bolena en Roméo & Juliette
• Kunst kijken in Wahlerwiller en Luik

Laatste plaatsen  
Basisreissom: € 865,00

Zaterdag 13 april reizen we per touringcar naar Zuid-Limburg, waar we onze intrek nemen in het viersterren Hotel Creusen, landelijk gelegen in Epen. Hier heeft u een prachtig uitzicht over de heuvels van Limburg. In Wahlwiller bezoeken we de Sint-Cunibertuskerk. Deze kerk werd 'wereldgeschiedenis' toen direct na de Tweede Wereldoorlog de kunstenaar Aad de Haas er kruiswegstaties aanbracht. Conservatieve critici veroorzaakten zo’n rel over zijn werk, dat de kruiswegstaties in 1949 op aandrang van het Vaticaan verwijderd werden. Pas met steun van bisschop Gijssen kwamen de staties in 1982 uiteindelijk terug in Wahlwiller. ’s Avonds staat bij de Oper Aachen Gounods Roméo et Juliette op het programma.

Zondag 14 april krijgen we een rondleiding door het Musée La Boverie in Luik. Het museum is gehuisvest in een eclectische gebouw dat gebouwd werd in het begin van de 20e eeuw en nu een blijvende nalatenschap van de wereldtentoonstelling van 1905 vormt. Het belangrijkste kunstmuseum van Luik veranderde in ruim honderd jaar diverse keren van naam. Ten tijde van de wereldtentoonstelling heette het onder meer het Palais des Beaux-Arts en tot voor de verbouwing het Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain (MAMAC). Sinds de recente opknapbeurt en uitbreiding gaat het museum door het leven als La Boverie, naar het park waar het in staat. Voor het museum ligt een Engelse landschapstuin met zijn ogenschijnlijke willekeur, achter het museum de strakke geometrie van de Franse paleisparken met rozentuin en een ondiepe vijver waarin het museum zichzelf spiegelt. 's Middags zingt sopraan Olga Peretyatko bij de Opéra Royal de Wallonie in Luik de titelrol in het koninginnedrama Anna Bolena. Het was de doorbraak van Donizetti en ook de eerste opera in zijn gerijpte stijl vol romantische passie. Titelrol Anna Bolena is getypeerd naar Anna Boleyn, de vrouw van Hendrik VIII. Anna Boleyn werd in 1536 onthoofd na verdenkingen van ontrouw maar vooral ook omdat Hendrik VIII een nieuw leven wilde starten met zijn maîtresse Jane Seymour, in de hoop dat deze vrouw hem wél een zoon zou kunnen schenken.

Maandag 15 april bezoeken we Kasteel Hoensbroek. Het oudste gedeelte van dit kasteel, de hoge ronde toren, dateert van rond 1360. Maar er zijn resten gevonden van een burcht op dezelfde plaats die nog een eeuw ouder zijn. Vanwege zijn voor Limburg zeer strategische ligging aan de belangrijke handelsroutes naar Maastricht, Aken en Keulen werd het kasteel in opeenvolgende fasen uitgebouwd tot de grootste burcht tussen Maas en Rijn. In Aken speelt vanavond het Sinfonieorchester Aachen werken van Widmann, Strauss en Bruckner (Vierde ‘Romantische’ Symfonie), samengevat onder de titel Goldener Horizont.

Dinsdag 16 april krijgen we een rondleiding in Aken. Het is de stad van Karel de Grote, keizer van het West-Romeinse Rijk. Zijn palts (koninklijke verblijfplaats) vormt nog altijd het hart van de stad, met als markante blikvangers de Dom (waar Karel begraven werd) en het Rathaus (zijn verbouwde paleis). Aken mag dan een grote stad zijn, het historisch centrum met de belangrijkste bezienswaardigheden is klein en intiem. In de loop van de middag rijden we terug naar Nederland.

Opera
 • zaterdag 13 april 2019 Roméo & Juliette
 • Theater Aachen (Aken)
 • Charles-Francois Gounod Roméo et Juliette (opera)
 • Prijs: € 44,00
Opera
 • zondag 14 april 2019 Anna Bolena
 • Opéra Royal de Wallonie (Luik)
 • Gaetano Donizetti Anna Bolena (opera)
 • Uitvoerenden:
  • sopraan Olga Peretyatko (Anna Bolena)
 • Prijs: € 76,00
Concert
 • maandag 15 april 2019 Sinfonieorchester Aachen
 • Eurogress (Aken)
 • Goldener Horizont
  - Widmann: Lichtstudie I
  - Strauss: Tweede Hoornconcert, op. 132
  - Bruckner: Vierde Symfonie, op. 104, Romantische

 • Prijs: € 39,00
Hotel Creusen

Hotel CreusenVanuit het viersterren Hotel Creusen heeft u een prachtig uitzicht over de heuvels van Limburg, waar u wandel- en fietstochten kunt maken. De kamers en appartementen beschikken over standaard voorzieningen en een eigen badkamer. Het hotel biedt gratis WiFi, een grote tuin en een verwarmd binnenzwembad.

In het restaurant worden regionale producten van lokale leveranciers gebruikt. Hier wordt in de middag ook een Engelse high tea geserveerd. Na een bezoek aan de sauna en de fitnessruimte kunt u ontspannen bij de open haard in de lounge.

Het hotel besteedt bijzondere aandacht aan het milieu. Er worden zonnepanelen gebruikt om het water van het hotel te verwarmen en alle bloemen en planten worden besproeid met regenwater. Het hotel biedt ook een computerterminal met gratis internet in de lounge.

Aken en Maastricht liggen op 30 minuten rijden.

Basisreissom per persoon met vertrek op zaterdag 13 april 2019 € 865,00
Eenpersoonstoeslag € 90,00
Toeslag eenpersoonskamer met balkon € 45,00
Toeslag tweepersoonskamer met balkon € 45,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Roméo & Juliette (13 april 2019) € 44,00
Anna Bolena (14 april 2019) € 76,00
Sinfonieorchester Aachen (15 april 2019) € 39,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Vaals v.v. en vervoer ter plaatse
• 3 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in een 4-sterrenhotel in Zuid-Limburg
• 3 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Horst (bij Venlo) (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concert, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard

Jacqueline van Rooij

Op het moment dat bij mij de wens ontstond om mijn enthousiasme voor de klassieke muziek en het muziektheater op vele mooie plaatsen in Europa met u te kunnen delen, ben ik een opleiding tot reisleidster gaan volgen. Inmiddels heb ik met heel veel plezier al vele mooie muziek- en cultuurreizen mogen leiden. Ik kan mij voorstellen dat u graag iets wilt weten over wat zoal mijn muzikale drijfveren zijn: in mijn jeugd speelde ik veel piano en zong ik in koren, destijds heb ik het conservatorium overwogen, maar het werd een andere keuze.

Tot een aantal jaren geleden, toen duidelijk werd dat muziek en theater voor mij van groter belang waren, dan ik daarvoor had beseft. Vanaf die tijd ben ik met vakopleidingen in de muziek gestart: eerst schoolmuziek met inmiddels weer zang- en pianolessen, daarna een overstap naar de Schumann Akademie, waar ik pianomethodiek volgde en mijn examens behaalde in de muziektheoretische vakken en muziekgeschiedenis. Omdat ik het allemaal zo boeiend vond ben ik verder gegaan met een master muziekwetenschap, die ik onlangs heb afgerond. In het kader daarvan werkte ik mee aan het programma Opera Live van de NTR. Daarna deed ik productiewerk voor de Zaterdagmatinee in het Concertgebouw en sinds enkele jaren geef ik met veel plezier pianoles aan (piep-)jong tot oud. Daarnaast ben ik betrokken bij Opera Informa, het magazine van de Reisopera, waarvoor ik solisten en regisseurs interview. Ik recenseer voor Place de l'Opéra en voor Klassiek Centraal in België en schrijf toelichtingen voor het Liedfestival in Zeist.

Ik ga, net als u, graag naar operavoorstellingen, waarbij ik vooral geboeid ben door de plaats die een werk inneemt in de (muziek-)geschiedenis en in de ontwikkeling van een componist, maar natuurlijk ook door de vertolking van de rollen, de zangkunst en de visie van een regisseur. Ik verheug mij erop om u te mogen ontmoeten en te kunnen inspireren op één van de mooie reizen van MUSICO Reizen!

Lees ook het interview met Jacqueline van Rooij.