Lissabon

Lissabon

Torr de belém, Lissabon

Torre de belém, Lissabon

Mosteiro dos Jéronimos, Lissabon

Mosteiro dos Jéronimos, Lissabon

Isabelle Faust

Isabelle Faust

Lissabon, Portugal
18 januari 2019 t/m 22 januari 2019
Lissabon
Witte parel aan de Atlantische Oceaan

• Charmante hoofdstad van Portugal
• Violiste Isabelle Faust speelt Beethoven
• Gluck-opera in het Teatro Nacional de São Carlos

Gegarandeerd vertrek  
Basisreissom: € 1.225,00

Vrijdag 18 januari vliegen we aan het begin van de middag met een rechtstreekse KLM-vlucht naar Lissabon, ook wel ‘de witte stad’ genoemd. De praktische combinatie van een rivier en een zeehaven is al sinds mensenheugenis de reden om juist op deze plek te willen wonen. De oudste tekenen van menselijke bewoning dateren van 9500 v. Chr. Verspreid over zeven heuvels langs de Taag liggen hier niet alleen schilderachtige, bochtige en smalle straatjes, maar ook brede winkelavenues, pleinen en fonteinen. 's Avonds soleert violiste Isabelle Faust bij het Gulbenkian Orchestra in het prachtige Vioolconcert van Beethoven.

Zaterdag 19 januari verkennen we met een plaatselijke gids Lissabon. Alfama is de oudste wijk van Lissabon die door de zware aardbeving van 1755 nauwelijks beroerd is. De rest van Lissabon is op last van staatsman Sebastião José de Carvalho e Melo voortvarend herbouwd naar de toenmalige ideeën van een moderne stad. Hier danken vele wijken van Lissabon hun strakke stratenplan aan.

Zondag 20 januari bezoeken we het Castelo de São Jorge (ofwel kasteel Sint-Joris). De oorsprong van dit bouwwerk gaat terug tot in de IJzertijd. De getande muur met zijn tien torens springt het meest in het oog. Het kasteel kreeg zijn naam tijdens de regeerperiode van Dom João I die getrouwd was met de Engels prinses Philippa van Lancaster. Sint-Joris is zowel in Portugal als in Engeland een geliefde patroonheilige. In het Centro Cultural de Belém staat Mozart centraal bij het Orquestra Sinfónica Portuguesa. De Franse sopraan Elsa Dreisig zingt concertaria's van de componist en het Orquestra Sinfónica Portuguesa sluit de avond met Mozarts laatste symfonie, Jupitersymfonie, die vooral beroemd is geworden vanwege de overweldigende symfonische finale.

Maandag 21 januari krijgen we ’s ochtends een rondleiding in het mooiste museum van Portugal, het Museu Calouste Gulbenkian. Het grootste gedeelte van de verzameling bestaat uit de privécollectie van Calouste Gulbenkian. Deze oliemagnaat was ooit de rijkste man ter wereld. Twee jaar voor zijn dood richtte hij de Gulbenkian stichting op. Meer dan 6000 objecten uit zijn nalatenschap zijn tegenwoordig te bezichtigen in het museum waaronder werk van Manet, Degas, Renoir, van Duyck, Frans Hals, Turner, Ghirlandaio en Gainsborough. ’s Avonds staat in Teatro Nacional de Sao Carlos de opera Alceste van Gluck op het programma, in de Franse versie waaraan Gluck balletten toevoegde om tegemoet te komen aan de smaak van het Franse publiek. Regie neemt Graham Vick voor rekening, muzikale leiding ligt in handen van Graeme Jenkins.

Dinsdag 22 januari vliegen we in de loop van de dag per rechtstreekse KLM-vlucht terug naar Nederland.

Concert
 • vrijdag 18 januari 2019 Gulbenkian Orchestra/Isabelle Faust
 • Gulbenkian Grande Auditório (Lissabon)
 • - Hindemith: Symfonie Mathis der Maler
  - Beethoven: Vioolconcert, op. 61

 • Uitvoerenden:
  • violist Isabelle Faust
 • Prijs: € 48,00
Concert
 • zondag 20 januari 2019 Orquestra Sinfónica Portuguesa
 • Centro Cultural De Belém (Lissabon)
 • Mozart:
  - Concertaria's
  - Symfonie nr 41, Jupitersymfonie

 • Uitvoerenden:
  • sopraan Elsa Dreisig
 • Prijs: € 44,00
Opera
 • maandag 21 januari 2019 Alceste
 • Teatro Nacional de Sao Carlos (Lissabon)
 • Christoph Willibald Gluck Alceste (opera)
 • Uitvoerenden:
  • dirigent Graeme Jenkins
  • regisseur Graham Vick
 • Prijs: € 97,00
Altis Avenida Hotel

Het vijfsterren Altis Avenida Hotel biedt luxe accommodatie in het hart van Lissabon. Het ligt op vijf minuten lopen van de winkelzone tussen Rua Augusta Street, Chiado en Liberdade Avenue. De Santa Justa-lift is eveneens niet ver weg. Het historische Chiado dat over vele traditionele winkels en cafés beschikt, ligt op tien minuten lopen.

Het Altis Avenida Hotel is gevestigd in een historisch gebouw, waar u een mix van traditionele Portugese architectuur en design geïnspireerd door Art Deco zal vinden. De luxe kamers beschikken over design meubilair in retro-stijl en leren hoofdeinden in zachte tinten.

Op de bovenste verdieping is het restaurant Rossio gevestigd. Het heeft een bar en een terras, serveert een ontbijtbuffet, lunch en 's avonds gastronomisch eten, en biedt een prachtig uitzicht over Lissabon. Als u zin heeft in een lichte maaltijd of een snack, kunt u terecht bij de snackbar.

Het hotel beschikt over een 24-uursreceptie, een businesscentrum en vergaderzalen. Was- en strijkdiensten, een stomerij en een schoenpoetsservice zijn beschikbaar tegen een toeslag.

Basisreissom per persoon met vertrek op vrijdag 18 januari 2019 € 1.225,00
Eenpersoonstoeslag € 120,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Gulbenkian Orchestra/Isabelle Faust (18 januari 2019) € 48,00
Orquestra Sinfónica Portuguesa (20 januari 2019) € 44,00
Alceste (21 januari 2019) € 97,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• KLM-vluchten met belastingen en toeslagen
• Transfers en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in een 4-sterrenhotel in Lissabon
• 4 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Ruimbagage (lees hier meer over de bagageregeling bij MUSICO Reizen)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaats: Schiphol
• Exclusief toegangskaarten voorstelling en concerten, vervoer van en naar Schiphol, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Vertrektijden:

Vrijdag 18 januari, 12:40 uur - 14:35 uur (Schiphol - Lissabon), vluchtnummer: KL1695
Dinsdag 22 januari, 15:25 uur - 19:35 uur (Lissabon - Schiphol), vluchtnummer: KL1696

De vermelde tijden zijn uitsluitend bedoeld ter indicatie. De definitieve tijden staan vermeld in de reiswijzer die de reizigers uiterlijk 2 weken voor vertrek ontvangen.

Saskia Cohen

Van jongs af aan speelt muziek een grote rol voor mij. Thuis werd veel gezongen, naar muziek geluisterd en gemusiceerd. Mijn vader woonde een groot deel van de jaren vijftig en zestig in New York en New Jersey en kwam naar Europa met een vracht platen, een brede collectie die na het huwelijk van mijn ouders verder werd aangevuld. Symfonieën en kamermuziek, veel jazz door grootheden die mijn vader in New Yorkse clubs had leren kennen, maar ook Oum Kalthoum en Fairuz: de platenverzameling van mijn ouders was een muzikale melting pot die mijn zus en ik met groot enthousiasme van voor naar achter doorwerkten. Mijn moeder stimuleerde onze actieve muzikale vorming en jarenlang speelde ik blokfluit, maar proefde ik ook aan viool-, gitaar- en saxofoonlessen.

Toen ik kunstgeschiedenis ging studeren braken nieuwe tijden aan. Ik raakte verslingerd aan opera- en concertbezoek, niet alleen in Amsterdam waar ik nu woonde, maar ook in Italië waar ik voor mijn studie en promotieonderzoek vaak verbleef. De zaterdagmiddag-concerten in het Florentijnse Teatro della Pergola werden een vaste welkome afleiding en telkens als ik een nieuwe stad bezocht probeerde ik een opera bij te wonen. Mijn liefde voor opera en liedkunst bracht mij ook weer zelf aan het zingen. Sinds tien jaar ben ik lid van Toonkunstkoor Amsterdam en volg ik zanglessen.

Tegenwoordig werk ik als docent Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en heb ik daarnaast een eigen bureau voor kunsthistorisch onderzoek, tekstproductie en tentoonstellingen. Mijn kunsthistorische achtergrond maakt dat ik mij graag verdiep in de dwarsverbanden tussen beeldende kunst en muziek. En of het nou komt door de eclectische platencollectie van mijn ouders, ik ben nog steeds een muzikale alleseter die zich graag laat verrassen door een divers aanbod. Het is dan ook een bijzonder voorrecht om voor MUSICO Reizen precies datgene te mogen doen waaraan ik al zoveel jaren plezier beleef: op reis voor opera- en concertbezoek, het in goed gezelschap bezoeken van musea en collecties en het delen van mijn liefde voor muziek en kunst.