Neues schloss, Stuttgart

Neues Schloss, Stuttgart

Ludwigsburg

Ludwigsburg

Klaus Florian Vogt

Klaus Florian Vogt

Hilary Hahn

Hilary Hahn

Stuttgart, Duitsland
26 februari 2019 t/m 02 maart 2019
Stuttgart & Ludwigsburg
Sprookjeskastelen en moderne Bauhaus-architectuur

• Stuttgart: één van de grootste en welvarendste steden van Duitsland
• Tenor Klaus Florian Vogt in Die Walküre
• De architectuurvensters van Stuttgart
• Violiste Hilary Hahn speelt Prokofjev

 
Basisreissom: € 1.175,00

Dinsdag 26 februari reizen we via diverse opstapplaatsen in Nederland naar Stuttgart. Omringd door zacht glooiende heuvels, bossen en wijnbergen biedt de charmante grote stad haar bezoekers een prachtig panorama. De bruisende metropool is aanlokkelijk vanwege fraaie pleinen, paleizen en gebouwen in diverse architectuurstijlen.

Woensdag 27 februari krijgen we een rondleiding door Stuttgart. Het ontstaan van de stad hing nauw samen met een 'Stuten Garten', een vermoedelijk door de Zwabische hertog Liutolf omstreeks 950 gestichte stoeterij waaraan de stad haar naam dankt. Een stadsbezichtiging van Stuttgart is een soort reis door de architectuurgeschiedenis. Architectonische meesterwerken zoals het middeleeuwse Alte Schloss gaan hand in hand met het barokke Neue Schloss, de schitterende Jugendstil-markthal, het Kunstgebouw, de woonwijk Weissenhofsiedlung in Bauhausstijl, de classicistische Alte Staatsgalerie en de postmoderne Neue Staatsgalerie. Bij de Oper Stuttgart kunt u vanavond een opvoering van de opera Médée van Cherubini bij wonen. In deze versie van het beroemde mythologische verhaal weet librettist Francois-Benoît Hoffmann meer dan aannemelijk te maken dat Medea, in tweestrijd over wat haar te doen staat, door ánderen gedreven wordt tot haar wandaad.

Donderdag 28 februari is het tijd om Ludwigsburg nader te verkennen. Deze kleine stad ligt even ten noorden van Stuttgart en in is in 1704 ontstaan, toen de Württembergse hertog Eberhard Ludwig op deze plaats een lustslot liet bouwen voor jachtpartijen en als zomerresidentie. Schloss Ludwigsburg was ooit een eenvoudig jachtslot maar in navolging van de Franse koningen liet hertog Eberhard de residentie van zijn voorvaderen uitbouwen tot een machtig complex met drie vleugels. Na een bouwperiode van bijna 30 jaar stond hier één van de grootste barokke complexen van Duitsland. In een van de vleugels is een klein, charmant theater gebouwd. Theaterbezoek maakte in de 18e eeuw deel uit van het dagelijkse hofleven. De originele theatermachinerie is nog altijd intact en bovendien talrijke toneelbeelden bewaard gebleven. De Oper Stuttgart biedt vanavond de opera Les contes d'Hoffmann, waarin Offenbach een aantal van de fantastische verhalen van E.T.A. Hoffmann aaneensmeedde. In de Beethovensaal van de Liederhal Stuttgart speelt het SWR Symphonieorchester onder leiding van Omer Meir Wellber werken van Dvorák (Serenade voor strijkers), Schumann (Vierde Symfonie) en Prokofjev (Eerste Vioolconcert, met als solist Hilary Hahn).

Vrijdag 1 maart krijgen we een rondleiding in het Kunstmuseum Stuttgart. De oorsprong van dit museum ligt in de schenking van een verzameling Schwäbische Impressionisten van Graaf Silvio della Valle di Casanova aan de stad. Midden in de stad, op de plaats waar vroeger ruim baan werd gegeven aan het autoverkeer, verrees in 2005 een nieuw complex voor deze verzameling die inmiddels is uitgebreid met een grote collectie kunst vanaf 1900. In het Forum am Schlosspark in Ludwigsburg vindt vanavond een concertante opvoering van Wagners Die Walküre plaats met onder meer Klaus Florian Vogt als Siegmund.

Zaterdag 2 maart rijden we na het ontbijt terug naar Nederland.

Opera
 • woensdag 27 februari 2019 Médée
 • Württembergische Staatstheater Stuttgart (Stuttgart)
 • Luigi Cherubini Médée (opera)
 • Prijs: € 88,00
Opera
 • donderdag 28 februari 2019 Les contes d'Hoffmann
 • Württembergische Staatstheater Stuttgart (Stuttgart)
 • Jacques Offenbach Les contes d'Hoffmann (opera)
 • Prijs: € 88,00
Concert
 • donderdag 28 februari 2019 SWR Symphonieorchester
 • Liederhalle (Stuttgart)
 • - Dvorak: Serenade voor strijkers, op 22
  - Prokofjev: Eerste Vioolconcert
  - Schuman: Vierde Symfonie

 • Uitvoerenden:
  • violist Hilary Hahn
 • Prijs: € 115,00
Opera
 • vrijdag 01 maart 2019 Die Walküre
 • Theatersaal Forum am Schlosspark Ludwigsburg (Ludwigsburg)
 • Richard Wagner Die Walküre (opera)
 • Uitvoerenden:
  • tenor Klaus Florian Vogt (Siegmund)
 • Prijs: € 93,00
Maritim Hotel

Midden in de hoofstad van Baden-Württemberg treft u een viersterren hotel met exclusieve flair en hartelijke sfeer. Het MARITIM Hotel Stuttgart ligt op een centrale locatie, op korte loopafstand van de voetgangerszone. Het Maritim Hotel Stuttgart ligt op een rustige locatie in het centrum van Stuttgart, op 1 km van de winkelstraat Königstraße. Het hotel biedt royale kamers, 3 restaurants en een moderne spa met een binnenzwembad dat dag en nacht geopend is. De wellnessfaciliteiten van Hotel Maritim Stuttgart omvatten onder meer een fitnessruimte en een sauna. Ook kunt u hier terecht voor een massage of schoonheidsbehandeling. In de eigen restaurants Rôtisserie, Reuchlin en Liederhalle worden internationale maaltijden bereid. Verder kunt u zich ontspannen met een drankje in het café, in de pianobar of op het terras.

Basisreissom per persoon met vertrek op dinsdag 26 februari 2019 € 1.175,00
Eenpersoonstoeslag € 120,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Médée (27 februari 2019) € 88,00
Les contes d'Hoffmann (28 februari 2019) € 88,00
SWR Symphonieorchester (28 februari 2019) € 115,00
Die Walküre (01 maart 2019) € 93,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Stuttgart v.v. en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in een 4-sterrenhotel in Stuttgart
• 4 diners of lunches in goede restaurants
• Excursieprogramma (incl. entrees)

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist en Arnhem (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concerten, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Nanda Geerling

Van jongs af aan ben ik gefascineerd door kunst en het lag dan ook voor de hand dat ik later iets met kunst wilde gaan doen. Het werd een studie kunstgeschiedenis in combinatie met muziek- en cultuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.Na mijn afstuderen was de keuze voor het reisleiderschap niet moeilijk: ik reis en organiseer graag en vind het leuk om mijn kennis met belangstellenden te delen. Het is me niet tegengevallen: het uitwisselen van ideeën, het bezoeken van tentoonstellingen, het praten over uitvoeringen, een mooi concert samen beleven? Het blijven inspirerende ervaringen. Bovendien is iedere groep anders en dat maakt het uiterst levendig.

Iedere reis besef ik weer dat ik veel van de groep leer en ik hoop maar dat het omgekeerde ook het geval is. Zelf houd ik van de dynamiek van steden; kunst en de stad zijn niet voor niets innig met elkaar verbonden! Italië is mijn favoriete bestemming omdat het land zoveel schoonheid kent: taal, landschap, de mensen, design, mode? Alles is prachtig.

Italië was voor mij liefde op het eerste gezicht: Italiaanse kunst is een klasse apart - een streling voor oog, oor en hart en balsem voor de ziel. Mijn voorkeur gaat uit naar kunst en muziek uit de negentiende en vroeg-twintigste eeuw; dat is bovendien de periode waar ik het meest in thuis ben, vooral opera en de romantische liedcultuur. Mijn lievelingsinstrument is de vleugel; mijn held is Chopin. Op reis hecht ik er belang aan dat de gasten zich op hun gemak voelen, het naar hun zin hebben en dat de sfeer in de groep ontspannen is. Soms is het wel even genoeg met de cultuur en dan is uitrusten, terrasbezoek of winkelen een welkome afwisseling. Mijn vak is mijn hobby, hoe afgezaagd het ook klinkt.

In mijn vrije tijd bezoek ik graag musea, tentoonstellingen en galeries.Op het gebied van opera en concerten prijs ik me gelukkig in Amsterdam te wonen: de grote zaal van het Concertgebouw is zonder twijfel een der mooiste ter wereld en het muziekaanbod is van topklasse. Als echte Amsterdamse ben ik daar natuurlijk zeer trots op. Verder lees ik graag vakliteratuur, maar ook poëzie en romans.

Lees ook het interview met Nanda Geerling.