Annick Massis

Annick Massis

Liège-Guillemins

Liège-Guillemins

Musée de la Boverie, Luik

Musée de la Boverie, Luik

Luik, België
15 november 2019 t/m 17 november 2019
Luik
Opera aan de Maas

• Tweemaal Opéra Royal de Wallonie, net over de grens: Les Pêcheurs de Perles & Candide
• Oude en nieuwe architectuur in Luik

Nu onderweg  
Basisreissom: € 625,00

Vrijdag 15 november rijden wij vanaf diverse opstapplaatsen in Nederland naar Luik waar in de Opéra Royal de Wallonie vandaag Bernsteins opera Candide semiscenisch wordt opgevoerd. In de 18e eeuw was de gedachte dat ‘alles goed komt in de beste van alle werelden’ misschien nog wel gangbaar, maar Voltaire maakte daar in zijn Candide gehakt van. Bernstein zag er 1956 een aantrekkelijk gegeven in voor een gelijknamig werk. Jammer was dat men lang de kwaliteiten van de muziek niet onderkende. Deze bevat meeslepende parodieën op verschillende stijlen als koraal, wals, tango tot twaalftoonstechniek.

Zaterdag 16 november maken we een rondgang door Luik waarbij we ook het futuristisch ogend treinstation Liège-Guillemins bezoeken. Het gebouw – van de Spaanse architect Calatrava - is gemaakt van glas, beton, staal en blauwe hardsteen. De lange overkapping maakt een magistrale sciencefictionachtige indruk. Het geheel lijkt eerder op een ruimteschip dan op een treinstation!
Op het programma van de Opéra Royal de Wallonie prijk vanavond de opera Les Pêcheurs de Perles (De Parelvissers). Bizet is natuurlijk het meest bekend van zijn opera-hit Carmen, maar ook Les Pêcheurs de Perles, ruim twaalf jaar eerder gecomponeerd, is zeer geliefd. Het werk heeft alles wat een goede opera moet hebben: fantastische muziek die het publiek vanaf het begin meesleept en betovert, en een aangrijpend verhaal waarin je je helemaal kunt verliezen. Alles draait om vriendschap, liefde, trouw en verraad. Het verhaal speelt zich af in een dorpje in Sri Lanka. De parelvissers Nadir en Zurga zijn verliefd op dezelfde schoonheid, Leïla (vertolkt door sopraan Annick Massis), maar om hun vriendschap te bewaren beloven ze elkaar dat ze geen toenadering tot haar zullen zoeken. Jaren verstrijken en ze verliezen Leïla uit het oog. Maar dan keert Leïla terug naar het dorp. Nadir herkent haar en valt voor haar. Hij kan zijn belofte aan Zurga simpelweg niet houden, en dat heeft grote gevolgen.

Zondag 17 november bezoeken we in Luik het Musée La Boverie, in het voormalige Paleis voor de Schone Kunsten dat voor de Wereldtentoonstelling van 1905 in Luik is gebouwd. Sinds de recente renovatie en uitbreiding heet het Musée La Boverie, naar het park waar het in staat, als om duidelijk te maken dat het niet alleen om een gebouw vol kunst gaat, maar om een ensemble waar het groen van de natuur ook deel van uitmaakt. Voor het museum ligt een Engelse landschapstuin met zijn ogenschijnlijke willekeur, achter de strakke geometrie van de Franse paleisparken met rozentuin en een ondiepe vijver waarin het museum zichzelf spiegelt. Na de lunch rijden we terug naar Nederland.

Semiscenische opvoering
 • vrijdag 15 november 2019 Candide
 • Opéra Royal de Wallonie (Luik)
 • Leonard Bernstein Candide (opera)
 • Prijs: € 25,00
Opera
 • zaterdag 16 november 2019 Les Pêcheurs de Perles
 • Opéra Royal de Wallonie (Luik)
 • Georges (Alexandre César Léopold) Bizet Les Pêcheurs de Perles (opera)
 • Uitvoerenden:
  • sopraan Annick Massis (Leïla)
  • tenor Cyrille Dubois (Nadir)
  • bariton Pierre Doyen (Zurga)
  • bas Patrick Delcour (Nourabad)
  • dirigent Michel Plasson
 • Prijs: € 77,00
Ramada Plaza Liège City

Ramada Plaza Liège CityHet viersterren Ramada Plaza Liège City is gevestigd in een gerenoveerd 17e-eeuws klooster en kijkt uit op de prachtige rivier de Maas. Het hotel biedt kamers van uitstekende kwaliteit nabij het historische centrum van Luik.

Basisreissom per persoon met vertrek op vrijdag 15 november 2019 € 625,00
Eenpersoonstoeslag € 80,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Candide (15 november 2019) € 25,00
Les Pêcheurs de Perles (16 november 2019) € 77,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Luik v.v. en vervoer ter plaatse
• 2 overnachtingen in het 4-sterren Ramada Plaza Liege City Center in Luik
• 3 diners of lunches
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Horst (bij Venlo) (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstelling en concert, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Michel Khalifa

“Doe je ding”, had een docent mij ooit aangeraden. Ik heb zijn advies gevolgd, zij het met tien jaar vertraging. Op mijn 28ste meldde ik me aan bij de opleiding Muziekwetenschap van de Universiteit Utrecht. Na een eerste studie bedrijfskunde in Parijs had ik zeven jaar bij een Franse multinational gewerkt, waarvan de laatste drie in Nederland. Maar de muziek bleef trekken, want muziek is altijd mijn ding geweest. Als kind kon ik urenlang naar Bach luisteren, turend naar de platenspeler die deze wonderlijke klanken voortbracht. Ik heb daarna vijftien jaar viool gespeeld en bijna twintig jaar in amateurkoren gezongen, met meer enthousiasme dan talent.
Mijn overstap van het bedrijfsleven naar de muziekwereld was een schot in de roos. In Utrecht heb ik zeven heerlijke studiejaren gehad, aangevuld met extra vakken elders. Ik heb ook twee zomers lang een geweldige bijbaan gehad als rondleider op de Domtoren. Na mijn afstuderen in april 2000 kon ik meteen aan het werk als zelfstandige musicoloog, een niet vastomlijnd beroep dat tientallen soorten activiteiten omvat. Het sleutelwoord in mijn geval is communiceren. Ik schrijf toelichtingen voor orkesten en concertzalen, artikelen voor muziektijdschriften en Het Parool. Daarnaast verzorg ik concertinleidingen en cursussen over muziekgeschiedenis, een prachtig vak dat ik ook aan het Conservatorium van Amsterdam doceer. Mijn muzikale belangstelling is breed, van middeleeuws tot hedendaags, van kamermuziek tot opera. En omdat ik graag reis, als gastheer optreed en muzikale indrukken deel met gelijkgestemde mensen, heb ik in de zomer van 2008 contact gezocht met Taco Stronks en Remco Roovers, die hun team van muzikale reisleiders aan het versterken waren.
Ik verwacht veel van deze nieuwe ervaring. Mooie reizen en spannende voorstellingen natuurlijk, maar ook en vooral fijne contacten met u, de deelnemers. Ik stel mijn muzikale kennis en ervaring graag tot uw beschikking. Andersom heb ik veel belangstelling voor uw eigen mening, want artistieke smaken verschillen en vullen elkaar aan. Ik hoop u binnenkort te ontmoeten bij MUSICO Reizen.

Lees ook het interview met Michel Khalifa.