Liège-Guillemins

Liège-Guillemins

Opéra de Wallonie, Luik

Opéra de Wallonie, Luik

Musée de la Boverie, Luik

Musée de la Boverie, Luik

Luik, België
30 december 2021 t/m 02 januari 2022
Luik oud & nieuw
Oud & Nieuw aan de Maas

• Rossini's Otello op oudejaarsavond in de Opéra van Luik
• Oude en nieuwe architectuur net over de grens
• Moderne kunst in Ludwig Forum in Aken

Volgeboekt  
Basisreissom: € 995,00

Donderdag 30 december rijden wij vanaf diverse opstapplaatsen in Nederland naar Luik. Op weg naar Luik bezoeken we in Heerlen het Thermenmuseum. 2000 jaar geleden behoorde Zuid-Limburg tot het Romeinse Rijk en vooral in Heerlen zijn daar nog overal de sporen van te zien. Heerlen lag op het kruispunt van twee belangrijke wegen die de Romeinen hadden aangelegd, de een heel strategische plek dus waar de Romeinen de stad Coriovallum vestigden: de Via Belgica en de Via Traiana. Door deze ligging groeide Coriovallum uit tot een bloeiend handelscentrum waar talloze reizigers dagelijks onderdak vonden. Het is dan ook niet toevallig dat juist hier een publiek badhuis werd gebouwd.

Vrijdag 31 december maken we een rondgang door Luik waarbij we ook het futuristisch ogend treinstation Liège-Guillemins bezoeken. Met dit station beschikt Luik vandaag de dag over een pronkstuk van eigentijdse architectuur, een juweel van Belgische blauwsteen, wit beton, glas en staal, een station met zuivere en luchtige vormen, wit en transparant. Een station dat uitnodigt tot reizen en tot ontmoetingen, baken van de economische heropleving van de Luikse regio. Opvallend aan het station is de tweezijdige openheid van de overkapping boven de sporen. Daardoor zijn beide stadsdelen zichtbaar en benadrukt architect Calatrava dat een stad een punt van verbinding hoort te zijn. Dankzij de panoramische liften kan men goed over de stad Luik uitkijken.
’s Avonds kunt u in de Opéra Royal de Wallonie de opera Otello zien, niet in de versie van Verdi die meestal opgevoerd wordt, maar in de versie van Rossini. Tegenwoordig is Rossini vooral bekend om zijn opera buffa, waarin hij met zwier en vaart komische verwikkelingen uit de doeken doet. Rossini schreef echter ook een aantal opera’s met een serieus of dramatisch gegeven. Voor Otello greep hij net als Verdi ruim een halve eeuw later terug op het gelijknamige werk van Shakespeare. Dat Rossini ook vooral naam had gemaakt met opera buffa blijkt wel uit een brief die de componist Meyerbeer in 1818 over Otello schreef: ‘Deze derde akte is werkelijk goddelijk en het meest buitengewone ervan is dat de schoonheid in het geheel niet aan Rossini doet denken. De eersteklas declamaties, de voortdurend gepassioneerde recitatieven en de zeer kleurrijke mysterieuze begeleidingen bereiken een opperste graad van perfectie’.

Zaterdag 1 januari bezoeken we het Ludwig Forum in Aken. Dit museum voor hedendaagse kunst is gebaseerd op de collectie van Peter en Irene Ludwig met belangrijke werken uit de Pop Art, het Fotorealisme en de Europese kunst van de jaren 1960 tot nu. Peter en Irene Ludwig zijn de grootste kunstverzamelaars van de 20e eeuw geweest. Hun werk is nu te zien 19 verschillende museum in Duitsland, waaronder dus ook in Aken.
Aan het einde van de middag kunt u in Aken het Nieuwjaarsconcert bijwonen.

Zondag 2 januari bezoeken we ’s morgens het Musée de la Vie Wallonne. In het prachtige klooster van de Minnebroeders toont dit museum de rijke geschiedenis van Wallonië. Na de lunch op eigen gelegenheid rijden we terug naar Nederland.

Opera
 • vrijdag 31 december 2021 Otello ossia il moro di Venezia
 • Opéra Royal de Wallonie (Luik)
 • Gioachino Antonio Rossini Otello ossia il moro di Venezia (opera)
 • Uitvoerenden:
  • tenor Sergey Romanovsky (Otello)
  • sopraan Salome Jicia (Desdemona)
  • tenor Maxim Mironov (Rodrigo)
  • tenor Maxime Melnik (Jago)
  • tenor Pierre Derhet (Lucio)
  • mezzosopraan Julie Bailly (Emilia)
  • dirigent Maurizio Benini
  • regisseur Emilio Sagi
  • orkest Orchestre Opéra Royal de Wallonie
 • Prijs: € 99,00
Concert
 • zaterdag 01 januari 2022 Neujahrskonzert
 • Eurogress (Aken)
 • Het programma wordt later bekend gemaakt.

 • Uitvoerenden:
  • dirigent Christopher Ward
 • Prijs: € 48,00
Mercure Liège City Center

Mercure Liège City CenterHet viersterren Mercure Liège City Center is gevestigd in een gerenoveerd 17e-eeuws klooster en kijkt uit op de prachtige rivier de Maas. Het biedt uitstekende accommodaties, dicht bij het historische hart van Luik. Er is gratis WiFi in het hele Mercure Liege City Centre.

Mercure Liege City Centre biedt comfortabele kamers met een tv, een bureau en een eigen badkamer.

Bij mooi weer kan men buiten ontspannen op het terras, met uitzicht op de zeer grote binnentuin. Het restaurant van het hotel is gevestigd in de originele 17e-eeuwse vleugel van het gebouw.

Basisreissom per persoon met vertrek op donderdag 30 december 2021 € 995,00
Eenpersoonstoeslag € 120,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Otello ossia il moro di Venezia (31 december 2021) € 99,00
Neujahrskonzert (01 januari 2022) € 48,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Luik v.v. en vervoer ter plaatse
• 3 overnachtingen in het 4-sterren Mercure Liège City Center in Luik
• 3 diners of lunches
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Horst (bij Venlo)
• Exclusief toegangskaarten voorstelling en concert, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

NB. In verband met corona-maatregelen is Amsterdam-Sloterdijk tijdelijk geen opstapplaats.

Reizen in en na coronatijd:
MUSICO Reizen volgt de richtlijnen van het RIVM. Mocht de reis door verscherpte maatregelen moeten worden geannuleerd, dan voeren wij de reis niet uit en ontvangt u de reissom terug. Individuele kosten die voortvloeien uit verplichte corona-maatregelen (bijvoorbeeld het laten uitvoeren van een test), komen voor rekening van de reiziger. Meer informatie over corona-maatregelen voor uw reis vindt u hier.

Satu Hoogeveen

Ieder mens is een verhaal, een kleurrijke reis. De ene heeft zijn belevingen vastgelegd als een symfonie, opera of schilderij die we op de wereldpodia of in de musea kunnen bewonderen. De ander houdt het voor zichzelf en put energie uit de herkenning van deze zichtbare en hoorbare verhalen.

Mijn reis begon in Finland in een familie van musici, kunstschilders, en chef-kok-moeder. De vrije tijd van m’n jeugd was vol muziek, ballet, kunst en verwennen van vrienden met muziekavonden en gastvrijheid.

Voor altvioolstudies reisde ik van Sibelius Academie in Helsinki via de Menuhin Academie in Gstaad naar München en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
De jaren als professioneel freelance-musicus omvatten alles van avonden in het Koninklijk Concertgebouworkest met een Bruckner-symfonie tot Wagner’s Ring in de Nederlandse Opera, of internationale tournees met Finse, Zweedse en Duitse kamermuziekensembles.

Mijn honger naar meer kennis en inspiratie werd in eerste instantie gestild aan de Universiteit van Amsterdam waar ik de studie Algemene Cultuurwetenschappen onder bevlogen begeleiding afrondde.

Alles wat ik doe in dit leven, artistiek, praktisch of communicatief, is reflectie van mijn grootste drijfveer: schoonheid en harmonie te organiseren.
Als Musico-reisleider of producer van muziekfestivals onder andere in Nederland, Finland of Verenigd Koninkrijk geniet ik van mensen, muziek, talen en verscheidenheid van impressies - kortom het samenspel van alle zintuigen, om een Gesamtkunstwerk-verhaal van het leven te maken.

U als (levens)reiziger bent ook een verhaal dat nog ieder moment ‘verteld’ wordt. Ik kijk ernaar uit om deel uit te maken van uw verhaallijn op de volgende reis!


Lees ook het interview met Satu Hoogeveen.