Musée La Boverie

Musée La Boverie

Bonnefantenmuseum, Maastricht

Bonnefantenmuseum, Maastricht

Dom van Aken

Dom van Aken

Liège-Guillemins

Liège-Guillemins

Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven

Luik, België
30 december 2023 t/m 02 januari 2024
Luik oud & nieuw
Oud & nieuw aan de Maas

• Mozart op oudejaarsavond in de Opéra van Luik
• Beethoven IX op Nieuwjaarsdag in Aachen
• Oude en nieuwe architectuur net over de grens
• Museum voor Schone Kunsten in Musée La Boverie

Nog 5 plaatsen  
Basisreissom: € 1.195,00

Zaterdag 30 december rijden wij vanaf diverse opstapplaatsen in Nederland naar Maastricht, waar we een rondleiding krijgen door het Bonnefantenmuseum. Het museum schittert aan de skyline van Maastricht. Het kunstmuseum ontwikkelt zich op het snijvlak van traditie en vernieuwing. Een museum voor oude, moderne en hedendaagse kunst. Na het museumbezoek rijden we door naar Luik.

Zondag 31 december maken we een rondgang door Luik. Na de lunch bezoeken we tevens Musée La Boverie, dat onderdak biedt aan het Museum voor Schone Kunsten van Luik waar ondermeer de tentoonstelling Bill Viola, Sculptor of Time te zien is, een monografische tentoonstelling aan de Amerikaanse kunstenaar Bill Viola. Als belangrijk figuur van de hedendaagse kunst wordt Bill Viola beschouwd als een van de pioniers van de videokunst. In samenwerking met Tempora en de Bill Viola Studio stelt het Musée de La Boverie de eerste Belgische tentoonstelling van internationale omvang voor die het werk van deze onvergelijkbare videokunstenaar viert.
’s Avonds kunt u in de Opéra Royal de Wallonie met een opvoering van Mozarts Singspiel Die Zauberflöte het oude jaar uitluiden. Gewapend met een magische fluit wordt de prins Tamino er door de Koningin van de Nacht op uitgestuurd om haar dochter Pamina te bevrijden uit de handen van de wrede Sarastro. Maar tijdens zijn missie ontdekt de prins dat de wereld anders in elkaar zit dan hem was voorgespiegeld. Wat begon als een reddingsoperatie verandert in een muzikaal louteringsritueel van jonge mensen die zich klaarmaken om het stokje over te nemen van de oude garde.

Maandag 1 januari bezoeken we aan Aken. Aachen, zo noemen de Duitsers zelf de stad. Aix-la-Chapelle zeggen de Waalse buren. Aken is de meest westelijke grote stad van Duitsland en ligt direct in het grensgebied met Nederland en België. De Dom, het historische stadhuis of de Elisenbrunnen die dateren uit het classicisme – dat zijn slechts drie van de meest bekende bezienswaardigheden van Aken! Aan het einde van de middag kunt u in Aken het Nieuwjaarsconcert bijwonen met op het programma de Negende Symfonie van Beethoven, een monumentaal werk. Het is de eerste symfonie waarin gebruik wordt gemaakt van een koor (en zangsolisten). Beethoven zette in de Finale van zijn Negende Symfonie een gedeelte van Friedrich Schillers beroemde Ode an die Freude op muziek.

Dinsdag 2 januari bezoeken we ’s ochtends het futuristisch ogend treinstation Liège-Guillemins. Met dit station beschikt Luik vandaag de dag over een pronkstuk van eigentijdse architectuur, een juweel van Belgische blauwsteen, wit beton, glas en staal, een station met zuivere en luchtige vormen, wit en transparant. Een station dat uitnodigt tot reizen en tot ontmoetingen, baken van de economische heropleving van de Luikse regio. Opvallend aan het station is de tweezijdige openheid van de overkapping boven de sporen. Daardoor zijn beide stadsdelen zichtbaar en benadrukt architect Calatrava dat een stad een punt van verbinding hoort te zijn. Dankzij de panoramische liften kan men goed over de stad Luik uitkijken. Aan het begin van de middag rijden we terug naar Nederland.

Opera
 • zondag 31 december 2023 Die Zauberflöte
 • Opéra Royal de Wallonie (Luik)
 • Wolfgang Amadeus Mozart Die Zauberflöte (opera)
 • Prijs: € 98,00
Concert
 • maandag 01 januari 2024 Beethoven IX
 • Eurogress (Aken)
 • Ludwig van Beethoven Symfonie nr 9 in d, op. 125 (symfonie)
 • Uitvoerenden:
  • dirigent Christopher Ward
 • Prijs: € 47,00
Radisson Hotel Liege City Centre

Radisson Liège City Centre, LuikHet viersterren Radisson Hotel Liege City Centre ligt in het centrum van Luik, en biedt conciërgediensten, anti-allergene kamers, een gemeenschappelijke lounge, gratis WiFi in alle ruimtes en een terras. Er is roomservice en een 24-uursreceptie. Gasten kunnen gebruikmaken van een bar.

Alle kamers van het hotel zijn voorzien van airconditioning, een zithoek, een flatscreen-tv met satellietzenders, een kluisje en een eigen badkamer met een douche, gratis toiletartikelen en een haardroger. De kamers zijn uitgerust met een koffiezetapparaat. Sommige kamers hebben een balkon en andere bieden uitzicht op de stad. Alle kamers van het Radisson Hotel Liege City Centre zijn voorzien van beddengoed en handdoeken.

De accommodatie verzorgt dagelijks een ontbijtbuffet, een continentaal of vegetarisch ontbijt.

Basisreissom per persoon met vertrek op zaterdag 30 december 2023 € 1.195,00
Eenpersoonstoeslag € 195,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Die Zauberflöte (31 december 2023) € 98,00
Beethoven IX (01 januari 2024) € 47,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Luik v.v. en vervoer ter plaatse
• 3 overnachtingen in het 4-sterrenhotel Radisson Hotel Liege City Centre in Luik
• 3 diners of lunches, inclusief een glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Horst (bij Venlo) (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstelling en concert, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Sandra Overdijk

De eerste kennismaking met klassieke muziek waren de pianolessen in mijn jeugd, en de lp’s die thuis beluisterd werden. Vooral Beethoven en Mozart vond ik prachtig, al was een dosis dagelijkse sport even belangrijk. En werd mijn studie Italiaans, de meest muzikale onder de Europese talen. Poort naar het buitenland, zo bleek, al was ik mij bij keuze niet daarvan bewust. Vanaf het derde studiejaar verruilde ik Leiden voor een studiejaar Italië, nadien combineerde ik het met werk in Zwitserland.

Na mijn afstuderen hielp ik een kleine reisorganisatie uit de brand als reisleider/gids in Rome. Dat beroep was destijds tamelijk nieuw en nog niet gesplitst, en wat het precies inhield was mij onbekend. Maar met wekelijks twee groepen, de ene drie, de andere vier dagen, wist ik dat snel genoeg. Ik studeerde in de avonduren ter plaatse het nodige bij, en het vak leek bij mij te passen. Maar het vak had een nog onzekere toekomst, en op de een of andere manier geen serieus imago. Zodat een zakelijke functie in Nederland volgde.

Intussen miste ik het wel. Ondanks het feit dat ik nieuwe dingen leerde en ook uitgezonden werd, zei de materie (de bouw) mij niet zoveel. Ik verruilde het na twee jaar voor de organisatie van medische congressen, waarmee in elk geval het menselijke aspect in mijn werk terugkeerde. En toen na nogmaals twee jaar de reisbranche zekerheid leek te bieden, maakte ik de overstap. Een dankbare en serieuze taak, kunst en cultuur, inclusief muziek, toegankelijker te mogen maken, intussen zo’n 25 jaar.
Het coronavirus legde het reiswerk stil. Het gaf mij de ruimte om de Italiaanse taal en literatuur weer op te pakken. Mooi van zichzelf om uit te dragen, en belangrijke bron voor al het andere.