Luzern aan de Vierwaldstättersee

Luzern aan de Vierwaldstättersee

Emmanuelle Haïm

Riccardo Chailly

Riccardo Chailly

Wagner Museum, Luzern

Wagner Museum, Luzern

Teodor Currentzis (foto Nadia Rosenberg)

Teodor Currentzis (foto Nadia Rosenberg)

Luzern, Zwitserland
08 april 2019 t/m 12 april 2019
Luzern
Wereldtop in schilderachtige Zwitserse stad

• Exclusief muziekprogramma in Oster-Festival Lucerne met o.a. Riccardo Chailly, Denis Matsuev en Emmanuelle Haïm
• Kunst in Sammlung Rosengart en Kunstmuseum Luzern

 
Basisreissom: € 1.295,00

Maandag 8 april vliegen we naar Zürich, van waar we per touringcar doorreizen naar Luzern. ’s Avonds speelt de Junge Philharmonie Centralschweiz onder leiding van Howard Arman Le Miroir de Jésus. Mystères du Rosaire van André Caplet. Deze Franse componist leed erg onder de ontberingen van de Eerste Wereldoorlog. Vlak voor zijn dood in 1925 schreef hij het meesterwerk Le miroir de Jésus voor de bijzondere bezetting van mezzosopraan, vrouwenkoor, strijkorkest en harp.

Dinsdag 9 april verkennen we onder leiding van een plaatselijke gids Luzern. Blikvanger is de Kapellbrücke over de rivier de Reuss, de oudste overdekte houten brug van de wereld en voorzien van vele schilderijen. De ligging tussen het meer en de bergen is schilderachtig en zorgt al sinds 1840 voor toerisme. In de Franziskanerkirche speelt het barokensemble Le Concert d'Astrée onder leiding van Emmanuelle Haïm onder de titel Sacro Profanum instrumentale muziek voor hof en kerk van Blow via Biber tot aan Bach.

Woensdag 10 april krijgen we een rondleiding door de Sammlung Rosengart. De kunsthandelaar Siegfried Rosengart, die na de Eerste Wereldoorlog naar Luzern verhuisde, was een vriend van vele toonaangevende kunstenaars, zoals Matisse, Chagall, Klee en Picasso. Samen met zijn dochter Angela vergaarde hij een bijzondere collectie die hij en Angela aan de stad Luzern schonken. De collectie bestaat uit werken van Picasso, Klee, Kadinsky, Leger en Monet. Deze avond leidt dirigent Teodor Currentzis het koor en orkest van de Perm Opera in de Messa da Requiem van Verdi in de Luzerner Saal van KKL Luzern.

Donderdag 11 april bezoeken we het Kunstmuseum Luzern, een bijzonder gebouw van architect Jean Nouvel. De architectonische eenvoud van de vertrekken en de geraffineerde lichtval maken van een museumbezoek een waar kunstgenoegen. Denis Matsuev soleert deze avond in het Eerste Pianoconcert van Tsjaikovski bij de Filarmonica della Scala onder leiding van Riccardo Chailly. Verder staat op het programma de Schilderijententoonstelling in de orkestversie die Ravel maakte van Moessorgski's pianowerk. Moessorgski bracht met dit werk een hommage aan zijn plotseling overleden vriend, de kunstenaar Victor Hartmann.

Vrijdag 12 april lopen we langs de oever van het Vierwaldstättersee naar Tribschen. Op deze landtong ligt direct aan het meer het voorname buitenverblijf waar Richard Wagner van 1866 tot 1872 met zijn tweede vrouw Cosima en zijn kinderen woonde. In de loop van de middag vliegen we terug naar Nederland

Concert
 • maandag 08 april 2019 Junge Philharmonie Centralschweiz
 • Kirchensaal Maihof (Luzern)
 • - Caplet: Le Miroir de Jésus. Mystères du Rosaire
  - Arman: The Cries of London

 • Prijs: € 58,00
Concert
 • dinsdag 09 april 2019 Le Concert d'Astrée
 • Franziskanerkirche (Luzern)
 • Sacro Profanum
  - Scheidt: Pavane, Gaillarde en Courant dolorosa uit Ludi Musici
  - Anonymus: Ballet dansé à Stockholm uit Manuscrit de Kassel
  - Biber: Sonata XI uit Fidicinium sacro-profanum
  - Rosenmüller: Sonata quarta a 3 uit Sonate a 2, 3, 4, 5 stromenti
  - Charpentier: Symphonies pour un reposoir H. 515
  - Manfredini: Sinfonia da chiesa a 4 op. 2 Nr. 9
  - Bach: Fantasie in C, BWV 570
  - Bach: Choralvorspiel Liebster Jesu, wir sind hier, BWV 731
  - Bach: Choralvorspiel Nun komm, der Heiden Heiland, BWV 659
  - Bach: Choralvorspiel Liebster Jesu, wir sind hier, BWV 754
  - Blow: Chaconne in G à 4

 • Uitvoerenden:
  • dirigent Emmanuelle Haïm
 • Prijs: € 58,00
Concert
 • woensdag 10 april 2019 Messa da Requiem
 • Konzertsaal, KKL (Luzern)
 • Giuseppe Verdi Messa da Requiem (mis)
 • Uitvoerenden:
  • dirigent Teodor Currentzis
 • Prijs: € 119,00
Concert
 • donderdag 11 april 2019 Filarmonica della Scala
 • Konzertsaal, KKL (Luzern)
 • - Tsjaikovski: Eerste Pianoconcert
  - Moessorgski: Schilderijententoonstelling (arr. Ravel)

 • Modest Moessorgski Schilderijententoonstelling (concert)
 • Uitvoerenden:
  • pianist Denis Matsuev
  • dirigent Riccardo Chailly
 • Prijs: € 130,00
Radisson Blu Hotel Lucerne

Het viersterren Radisson Blu Hotel Lucerne ligt direct aan de oever van het meer van Luzern en grenst aan het cultuur- en congrescentrum (KKL) en het treinstation van Luzern. Gratis WiFi is beschikbaar.
De ruime en moderne kamers van het Radisson Blu Hotel Lucerne zijn voorzien van airconditioning en beschikken over een minibar, kabel-tv en thee- en koffiefaciliteiten. Ze bieden uitzicht over het meer of de bergen.
Een moderne health club is te vinden op de vijfde verdieping van het Radisson Lucerne. Deze beschikt over een sauna, een stoombad en een ontspanningsruimte met een panoramisch uitzicht op de berg Pilatus.
Mediterrane gerechten worden geserveerd in restaurant Luce en in de zomer op het terras. Geniet van cocktails en snacks in de sfeer van de jaren '70 in de Luce Bar. Het Radisson Blu beschikt ook over een moderne wijnlounge.
De pittoreske oude binnenstad van Luzern en vele winkels en restaurants liggen op loopafstand.

Basisreissom per persoon met vertrek op maandag 08 april 2019 € 1.295,00
Eenpersoonstoeslag € 120,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Junge Philharmonie Centralschweiz (08 april 2019) € 58,00
Le Concert d'Astrée (09 april 2019) € 58,00
Messa da Requiem (10 april 2019) € 119,00
Filarmonica della Scala (11 april 2019) € 130,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• KLM-vluchten met belastingen en toeslagen
• Transfers en vervoer ter plaatse
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in het 4-steren Radisson Blu Luzern in Luzern
• 4 diners of lunches in goede restaurants
• Ruimbagage (lees hier meer over de bagageregeling bij MUSICO Reizen)
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaats: Schiphol
• Exclusief toegangskaarten concerten, vervoer van en naar Schiphol, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds

Vertrektijden:

Maandag 8 april, 12:10 uur - 13:35 uur (Amsterdam - Zürich), vluchtnummer: KL1959
Vrijdag 12 april, 17:35 uur - 19:15 uur (Zürich - Amsterdam), vluchtnummer: KL1962

De vermelde tijden zijn uitsluitend bedoeld ter indicatie. De definitieve tijden staan vermeld in de reiswijzer die de reizigers uiterlijk 2 weken voor vertrek ontvangen.

Nanda Geerling

Van jongs af aan ben ik gefascineerd door kunst en het lag dan ook voor de hand dat ik later iets met kunst wilde gaan doen. Het werd een studie kunstgeschiedenis in combinatie met muziek- en cultuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.Na mijn afstuderen was de keuze voor het reisleiderschap niet moeilijk: ik reis en organiseer graag en vind het leuk om mijn kennis met belangstellenden te delen. Het is me niet tegengevallen: het uitwisselen van ideeën, het bezoeken van tentoonstellingen, het praten over uitvoeringen, een mooi concert samen beleven? Het blijven inspirerende ervaringen. Bovendien is iedere groep anders en dat maakt het uiterst levendig.

Iedere reis besef ik weer dat ik veel van de groep leer en ik hoop maar dat het omgekeerde ook het geval is. Zelf houd ik van de dynamiek van steden; kunst en de stad zijn niet voor niets innig met elkaar verbonden! Italië is mijn favoriete bestemming omdat het land zoveel schoonheid kent: taal, landschap, de mensen, design, mode? Alles is prachtig.

Italië was voor mij liefde op het eerste gezicht: Italiaanse kunst is een klasse apart - een streling voor oog, oor en hart en balsem voor de ziel. Mijn voorkeur gaat uit naar kunst en muziek uit de negentiende en vroeg-twintigste eeuw; dat is bovendien de periode waar ik het meest in thuis ben, vooral opera en de romantische liedcultuur. Mijn lievelingsinstrument is de vleugel; mijn held is Chopin. Op reis hecht ik er belang aan dat de gasten zich op hun gemak voelen, het naar hun zin hebben en dat de sfeer in de groep ontspannen is. Soms is het wel even genoeg met de cultuur en dan is uitrusten, terrasbezoek of winkelen een welkome afwisseling. Mijn vak is mijn hobby, hoe afgezaagd het ook klinkt.

In mijn vrije tijd bezoek ik graag musea, tentoonstellingen en galeries.Op het gebied van opera en concerten prijs ik me gelukkig in Amsterdam te wonen: de grote zaal van het Concertgebouw is zonder twijfel een der mooiste ter wereld en het muziekaanbod is van topklasse. Als echte Amsterdamse ben ik daar natuurlijk zeer trots op. Verder lees ik graag vakliteratuur, maar ook poëzie en romans.

Lees ook het interview met Nanda Geerling.